Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смелостта да се обичаш и да бъдеш себе си?

Featured Replies

Лингвистичен анализ?! :) А какво ще кажеш за духовните истини?!

И защо си дошъл да търсиш лингвистични анализи във форум за религия и мистика!?

Защото религията и мистиката се разпространяват чрез езика, а езикът може да бъде много добър инструмент за манипулация. :)

• Отговори 68
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Защото религията и мистиката се разпространяват чрез езика, а езикът може да бъде много добър инструмент за манипулация. :speak:

А също и за инсинуации и подвеждащи предположения! :speak:

Защото езикът е само средство, а не самоцел! За Исус езикът беше средството, с което да сподели себе си, сърцето и душата си, да сподели личното си изживяване на Божията истина.

За фарисеите езикът беше самоцел, неподкрепена от личното им изживяване на Истината, а тъкмо обратното - за фарисеите езикът беше средство да манипулират, заклеймяват, отричат и предадат на смърт Исус.

Ето защо важен е не езикът, а живата истина, която го употребява; важни са не Писанията, скрижалите и каноните, важни са хората, които са познали славата на Бога!

А също и за инсинуации и подвеждащи предположения! :down:

Защото езикът е само средство, а не самоцел! За Исус езикът беше средството, с което да сподели себе си, сърцето и душата си, да сподели личното си изживяване на Божията истина.

За фарисеите езикът беше самоцел, неподкрепена от личното им изживяване на Истината, а тъкмо обратното - за фарисеите езикът беше средство да манипулират, заклеймяват, отричат и предадат на смърт Исус.

Ето защо важен е не езикът, а живата истина, която го употребява; важни са не Писанията, скрижалите и каноните, важни са хората, които са познали славата на Бога!

Не може да употребяваш "беше" за нещо, на което не си присъствала, когато е станало. А и правиш доста свободни прочити на Библията, като това не важи само за тази тема. :cool:

• Автор

Не може да употребяваш "беше" за нещо, на което не си присъствала, когато е станало. А и правиш доста свободни прочити на Библията, като това не важи само за тази тема. :cool:

Аз употребявам моите думи, а не твоите!

А Библията няма нужда от прочити, та било то и свободни, или канонични, или православни, или католически, или...

Библията има нужда от разбиране със сърце и душа!

Аз употребявам моите думи, а не твоите!

А Библията няма нужда от прочити, та било то и свободни, или канонични, или православни, или католически, или...

Библията има нужда от разбиране със сърце и душа!

В случая ти употребяваш думите неправилно, пък били и твои. :cool:

• Автор

В случая ти употребяваш думите неправилно, пък били и твои. :lol6:

Това си е твоето разбиране за правилност - неправилност и твоят затвор, в който си избрал да се затвориш! :yanim:

Защо се опитваш да вкараш и другите в твоя затвор!? :wors:

Не ти ли е комфортно сам?! :tongue2:

Това си е твоето разбиране за правилност - неправилност и твоят затвор, в който си избрал да се затвориш! :yanim:

Защо се опитваш да вкараш и другите в твоя затвор!? :nono:

Не ти ли е комфортно сам?! :ph34r:

:rolleyes: Тъй като въпросът е важен за начина, по който излагаш своето учение, ще уточня едно много важно разграничение. "Беше" е форма за минало несвършено време, която може да се употребява единствено за неща, на които говорещият е бил свидетел или на които най-общо е бил съвременник. Аз не мога да кажа "Наполеон беше нисък", но мога да кажа "Наполеон е бил нисък". Въпреки това, някои хора умишлено употребяват "беше" и миналото несвършено време (Наполеон правеше, говореше, воюваше и т.н.) неправилно, защото по този начин изказването има по-голям ефект върху слушателя/четящия. Като добавим и свободните ти съчинения откъм тълкуването ти на религиозните текстове, нещата стават доста сериозни.

Тъй като пишеш неща, които потенциално могат да повлияят на четящите тук, все пак е добре да се знае с какви средства си служиш за това. :cool:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Тъй като пишеш неща, които потенциално могат да повлияят на четящите тук, все пак е добре да се знае с какви средства си служиш за това. :)

Като добавиш и непрекъснатите argumentem ad hominem, които употребява във всеки свой пост с цел да уязви опонента си стигаме до извод, че всяка дума и всеки пост за нея е средство за манипулация

• Автор

...

Благодаря за излагането на лингвистичните ти правила! Но все пак да ти напомня, че те са твои и ти си приел да си служиш с тях! Както и да ги използваш, за да отклониш вниманието от същността, прехласвайки се единствено по формата. Това си е твоето виждане, но не и моето!

Като добавиш и непрекъснатите argumentem ad hominem, които употребява във всеки свой пост с цел да уязви опонента си стигаме до извод, че всяка дума и всеки пост за нея е средство за манипулация

Ако ти виждаш опоненти, това си е твой проблем.

Аз не виждам такива - това тук е религиозен форум и място за религиозно споделяне на духовни истини.

Благодаря за излагането на лингвистичните ти правила! Но все пак да ти напомня, че те са твои и ти си приел да си служиш с тях! Както и да ги използваш, за да отклониш вниманието от същността, прехласвайки се единствено по формата. Това си е твоето виждане, но не и моето!

Това са граматическите правилата на езика, които ти доста целенасочено манипулираш. ;)

Но нека да се насочим и към съдържанието на това, което пишеш. Така формулирана "Смелостта да се обичаш и да бъдеш себе си?", темата поражда някои интересни въпроси, предвид нещата, на които се позоваваш. Например, погледнато от гледна точка на Християнството, това е един вид егоизъм: неговата идея е да обичаш ближния си и да получиш духовно просветление, а не да се отдаваш на самовлюбеност. Погледнати през източната философия/религия, нещата стават още по-проблематични, тъй като там се залага на помирението между субекта и света, като субектът трябва да приеме света такъв, какъвто е, а не да му налага своята субективна истина. Тези неща обаче никак не се връзват с твоите идеи. :)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Автор

Тези неща обаче никак не се връзват с твоите идеи.

Аз споделям своето същество и прозрение за истината и не принадлежа на никакви идеи или философии, още по-малко пък теософии. Аз не съм част от никакво учение, нито концепция, нито църква - така, както и Исус не беше, нито пък Буда, нито Ошо или Лао Дзъ - аз съм обикновено човешко същество - уникално и автентично, което обича себе си и поради това и всички и всяко нещо, цялото Съществувание.

Просто защото Аз съм Любов и Блаженство. Ткак, както и ти си - но си забравил, объркан от правила всякакви, та било то и лингвистични.

Аз ти напомням кой си...

Аз споделям своето същество и прозрение за истината и не принадлежа на никакви идеи или философии, още по-малко пък теософии. Аз не съм част от никакво учение, нито концепция, нито църква - така, както и Исус не беше, нито пък Буда, нито Ошо или Лао Дзъ - аз съм обикновено човешко същество - уникално и автентично, което обича себе си и поради това и всички и всяко нещо, цялото Съществувание.

Изпадаш в противоречие: уж не си част от никакво учение или концепция, но се позоваваш на различни имена, както ти е угодно. :)

• Автор

Изпадаш в противоречие: уж не си част от никакво учение или концепция, но се позоваваш на различни имена, както ти е угодно.

Аз съм в компанията на човешки същества, а не на някакви си имена, концепции или учения.

Надявам се, че успяваш да направиш разликата! :ph34r:

Аз съм в компанията на човешки същества, а не на някакви си имена, концепции или учения.

Надявам се, че успяваш да направиш разликата! :ph34r:

Успявам да правя разликата, когато някой пише коректно и когато някои пише манипулативно. В последните ми постове доста добре съм показал за какво става въпрос. Ти използваш уж твои мисли, които обаче много хитро ги обличаш в цитати от други източници. Вече ти показах, че твоите мисли противоречат на принципите на религиите и философиите, които използваш, така че, за да си коректна към четящите тук, или се позовавай правилно на източниците, които използваш, или излагай своето учение, без да използваш некоректно източниците си. :ph34r:

• Автор

Успявам да правя разликата, когато някой пише коректно и когато някои пише манипулативно. В последните ми постове доста добре съм показал за какво става въпрос. Ти използваш уж твои мисли, които обаче много хитро ги обличаш в цитати от други източници. Вече ти показах, че твоите мисли противоречат на принципите на религиите и философиите, които използваш, така че, за да си коректна към четящите тук, или се позовавай правилно на източниците, които използваш, или излагай своето учение, без да използваш некоректно източниците си. :)

Отново инсинуираш с моите думи и правиш подвеждащи предположения. забележи, че това са си твоите предположения и нямат нищо общо с моите думи.

Аз не споделям учения, нито мнения, нито мисли, както ти и глобалният модератор се опитвате да ми вмените!

Аз споделям съществото и душата си!

Отново инсинуираш с моите думи и правиш подвеждащи предположения. забележи, че това са си твоите предположения и нямат нищо общо с моите думи.

Аз не споделям учения, нито мнения, нито мисли, както ти и глобалният модератор се опитвате да ми вмените!

Аз споделям съществото и душата си!

Аз казах това, което смятам за важно по отношение на твоите писания, така че четящите тази тема да имат едно на ум. Ако има нужда, по-късно пак може да се включа. :friends1:

• Автор

Аз казах това, което смятам за важно по отношение на твоите писания, така че четящите тази тема да имат едно на ум. Ако има нужда, по-късно пак може да се включа. :friends1:

Всъщност в темата си за Смелоста да се обичаш аз говоря за това, как да нямаш "едно на ум", а да бъдеш винаги цялостен и интегриран, а не разпарчетосан на някакви си парчета "на ум".

...

Най-страшното нещо за непросветените е да се намери някой манипулатор, който да почне да им втълпява своята "истина"

Алия, личностите често са сложни и в противоречия със самите себе си. Как би коментирала това от своята гледна точка?

И още нещо-А ако когато се вгледаш и опиташ да осъзнаеш, разбереш че трябва да се бориш със самата безкрайност на самият себе си и разбереш, че си безсилен в опитите си да "разбереш"?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.