Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смелостта да се обичаш и да бъдеш себе си?

Featured Replies

Обществото не е част от естеството, от природата, а е човешко изобретение - организация.

Човекът обаче е част от естеството, от природата и като такъв има жива душа, т.е. човекът е Божие чедо, а не чедо на някаква си измислица "социалната природа". Защото обществото като всяка структура и организация, институция или други подобни човешки изобретения, не е живо, няма своя индивидуална душа, от Бога запалена искра.

"Божийте неща" съществуват благодарение на социалните си функции. :ph34r:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Отговори 68
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кой е написал Библията? :rolleyes:

Това какво отношение има към зададените въпроси? Това, кой изказва едно твърдение, няма никакво отношение към верността или неверността на твърдението.

Човешкото съществуване има социална природа, която му налага определени неща, без да се взима предвид неговото желание: в този смисъл няма как да си себе си на 100%.

Човек има възможност да приеме или да отхвърли това, което му се налага от обществото. Дори и да му липсва достатъчна независимост в мислинето и твърдост да отстоява индивидуалността си, това също са качества, които може да развие. Средата на живот не може да служи за оправдание. Убиецът си остава убиец, дори и в затвора, когато му е отнета възможността да убива, ако продължава да желае това в мислите си. Да, обществото, поставяйки го в затвора, го възпира от повече убийства, но с нищо не може да промени желанията и мислите му, ако самия човек не допусне това.

Не ми е нужна смелост, за да се обичам.

Това е най-естественото ми чувство.

И не мога да бъда друга.

Аз съм себе си.

Постепенно ставам ти..., ние...всички, едно.

Когато обичаме, ние обичаме човека в неговата цялост.

Да.

Но да видим целостта никак не е лесно, тъй като "мислим" емоционално.

Ще дам малък, груб пример:

Когато гледаме как тигър разкъсва антилопа, изпитваме симпатия към антилопата и антипатия към тигъра, може и обратното(разбира се), но никой от нас не реве с глас за хилядите наши, собствени епителни клетки, които умират ежедневно, за да продължат живота на организма ни.

Това също е смърт, в онзи смисъл, който ни кара да потръпваме...

Но ако все пак успеем да си представим, че сме епителна клетка и че нашата смърт е всъщност част от живота на нещо вечно...

А ако се и обикнем затова, ще се научим да обичаме цялото, а не това, което в един момент е добро за нас, а в друг вече не е...

Човек има възможност да приеме или да отхвърли това, което му се налага от обществото. Дори и да му липсва достатъчна независимост в мислинето и твърдост да отстоява индивидуалността си, това също са качества, които може да развие. Средата на живот не може да служи за оправдание. Убиецът си остава убиец, дори и в затвора, когато му е отнета възможността да убива, ако продължава да желае това в мислите си. Да, обществото, поставяйки го в затвора, го възпира от повече убийства, но с нищо не може да промени желанията и мислите му, ако самия човек не допусне това.

При повечето хора стадният инстинкт е водещ. Пък и често убиецът е продукт на своята социална среда. А обществото поставя убиеца в затвора за назидание, а не за да го възпре да не извършва повече убийства.

Религиозните фанатици, между другото, обичат да обясняват действията на убиеца с това, че има хора, в които изначално е заложено злото, и те са такива, защото нямат любов в себе си. Това не е вярно. Обществото често създава престъпници с бездушното си поведение.

• Автор

Няма как да си сигурна дали са обичали всички. Човека е сложно устроен. Дори да не са показвали омразата си, са изпитвали такова чувство, сигурна съм.

Интересно ти откъде си толкова сигурна, че няма как човек да обича всички!? :blink: Или ти си образецът на света?! :speak:

Това, че ти не разбираш тази любов и състрадание, която само един просветлен човек може да изпитва, говори единствено за твоето неразбиране и непросветленост!

Когато Исус е в страшни мъки на кръста, той никого не прокле - а можеше да го направи и бъди сигурна, че клетвата на такъв просветлен мистик е страшно нещо! Но Исус не го направи - вместо това той моли Бог да прости на неговите мъчители и убийци, защото те не са "грешници или грехопаднали твари", а просто "те не знаят какво вършат", не са пробудени, не са осъзнати за Божията Слава, която е Любов и Благодат!

Когато Ал-Хиллаж е рязан парче по парче от фанатизираните правоверни, той се смее и казва: "Те не разбират какво вършат, те не знаят, че аз не съм това, което режат!"

Щом хората сме създадени по образ и подобие на Бог, следователно и той е изпитвал негативни чувства и не е обичал безрезервно всички в даден момент, нали?

Това, че ти си негативна, не значи автоматично че и Бог е негативен! Това, че ти си негативна говори единствено, че макар и създадена по образ и подобие Божие, т.е. позитивна и пълна с любов, ти си се отклонила от себе си и си забравила коя си, загубила си се по пътя! Но само ти си се загубила от Бога, не и Бог - Бог не се губи, Той винаги Е !

"Божийте неща" съществуват благодарение на социалните си функции. :baby:

Тогава те на са Божии!!!

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Тогава те на са Божии!!!

Напротив! Именно заради социалните си функции са "божий", иначе не биха имали легитимност. :blink:

Интересно ти откъде си толкова сигурна, че няма как човек да обича всички!? :blink: Или ти си образецът на света?! :speak:

Това, че ти не разбираш тази любов и състрадание, която само един просветлен човек може да изпитва, говори единствено за твоето неразбиране и непросветленост!

Когато Исус е в страшни мъки на кръста, той никого не прокле - а можеше да го направи и бъди сигурна, че клетвата на такъв просветлен мистик е страшно нещо! Но Исус не го направи - вместо това той моли Бог да прости на неговите мъчители и убийци, защото те не са "грешници или грехопаднали твари", а просто "те не знаят какво вършат", не са пробудени, не са осъзнати за Божията Слава, която е Любов и Благодат!

Когато Ал-Хиллаж е рязан парче по парче от фанатизираните правоверни, той се смее и казва: "Те не разбират какво вършат, те не знаят, че аз не съм това, което режат!"

Това, че ти си негативна, не значи автоматично че и Бог е негативен! Това, че ти си негативна говори единствено, че макар и създадена по образ и подобие Божие, т.е. позитивна и пълна с любов, ти си се отклонила от себе си и си забравила коя си, загубила си се по пътя! Но само ти си се загубила от Бога, не и Бог - Бог не се губи, Той винаги Е !

Напротив, не съм нагативна. Просто не съм толкова наивна колкото ти. И съм реалист. Нищо лично.

Радвам се, че искаш да ни покажеш правилната посока според теб, но тя може да не е правилна за друг. Нито отричам Бог, нито мразя всички ... Но аз самата не мога да обичам всеки. Както и ти...като гледам как ни обиждаш ... чудя се какво означава "обич" за теб. Защо обиждаш всички, нали целта е да ги обичаш? Но не можеш да обичаш човек, който не е с твоята гледна точка, както чета. Едва Бог или Ал-Хиллаж, или Сократ обиждат "непросветлените" както ти. Защото обидата е следствие от негативно чувство ... не е ли така!??! Иначе си изпълнена с позитивни чувства де ... няма съмнение ...

Ако е така както казваш - ще трябва да ме убедиш в тезата си без негативни чувства .. както Той или другите посочени.

• Автор

Напротив, не съм нагативна. Просто не съм толкова наивна колкото ти. И съм реалист.

Надявам се разбираш какво казваш - за теб да си негативен е да си реалистичен, а да си позитивен и изпълнен с любов и състрадание е наивност. Това чисто и просто означава, че твоята реалност е негативизмът.

И не можеш да виниш мен, че ти си това, което си. Аз съм просто огледалото, което те отразява. Не можеш да виниш огледалото, че отразява това, което е застанало пред него.

Радвам се, че искаш да ни покажеш правилната посока според теб, но тя може да не е правилна за друг.

Нямам никакво намерение да ти показвам посоката - това би било неуважение и към теб, и към мен. Аз споделям себе си и своята душа. Ти можеш да ме чуеш, а можеш и да не ме чуеш.

Проблемът е там, обаче, че когато душата говори, егото винаги се чувства засегнато и обидено. Защото гласът на душата е гласът на истината, а пред истината всяка лъжа се стопява и изчезва. А егото на човека е най-голямата лъжа и заблуда, то е неекзистенциална фалшивост, без собствена реалност. Егото се крепи на измислиците на ума за отделеност от съществуванието. Ето защо егото винаги се страхува и се чувства заплашено и обидено от Реалността на Съществуванието и истината на Мирозданието на Бога.

Напротив! Именно заради социалните си функции са "божий", иначе не биха имали легитимност. :)

А нима Бог се нуждае от легитимност?!

А нима Бог се нуждае от легитимност?!

Този, който проповядва легитимен бог, колективът може да го приеме за водач, а този, който проповядва нелегитимен бог, колективът го възприема като луд. :)

Надявам се разбираш какво казваш - за теб да си негативен е да си реалистичен, а да си позитивен и изпълнен с любов и състрадание е наивност. Това чисто и просто означава, че твоята реалност е негативизмът.

И не можеш да виниш мен, че ти си това, което си. Аз съм просто огледалото, което те отразява. Не можеш да виниш огледалото, че отразява това, което е застанало пред него.

Като съм реалистична не означава, че света ми е изпълнен с негативизъм. Но на теб нямам за какво да ти доказва, че е така.

Защо така ми изопачаваш думите? И ти извърташ смисъла на думите ми както ти е удобно ... Защо съм негативна, защото не споделям мнението ти ли?

Надявам се разбираш, че съм по-добре от теб - живея в реалността, а ти къде си?

И ако ти огледалото, което ме отразява, значи си многоооо малко огледало и не можеш да ме отразиш изцяло. Затова не можеш да ме съдиш каква съм. Бог ли те е избрал теб, за да ме отсъдиш като негативна личност? С какво си заслужила да ме съдиш? Нали уж разправяш, че Бог е този, който съди?

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Този, който проповядва легитимен бог, колективът може да го приеме за водач, а този, който проповядва нелегитимен бог, колективът го възприема като луд. :wors:

Е, нека кажем, че все някой, някога, някъде е започнал с нова идея и тя е била приета - гледай само колко много божества и пророци има. Може пък и идеята на Aliya да бъде приета като легитимна един ден. По мое мнение обаче, за това е нужно доста повече от сърдито мърморене по форумите ;)

• Автор

Този, който проповядва легитимен бог, колективът може да го приеме за водач, а този, който проповядва нелегитимен бог, колективът го възприема като луд. :P

А какво общо има Бог с колективаа?! :speak:

Бог е създал индивидуалността човешка на човешкото същество, а колективът е изобретение на страхливци, които имат нужда да се скрият в тълпата, за да прикрият следите от безсрамните си деяния!!! :P От хората, които не могат да понесат автентичната отговорност да бъдеш себе си - такъв, какъвто Бог те е създал!

Е, нека кажем, че все някой, някога, някъде е започнал с нова идея и тя е била приета - гледай само колко много божества и пророци има. Може пък и идеята на Aliya да бъде приета като легитимна един ден. По мое мнение обаче, за това е нужно доста повече от сърдито мърморене по форумите :)

За мен и споделянето по форумите е споделяне! Резултатите не са моя отговорност - просто защото аз нямам цели и не проектирам очаквания!

И ако ти не искаш да се променяш и ти е добре да спиш и похъркваш, коя съм аз, че да те будя!? :P

...И ако ти огледалото, което ме отразява, значи си многоооо малко огледало и не можеш да ме отразиш изцяло. Затова не можеш да ме съдиш каква съм. Бог ли те е избрал теб, за да ме отсъдиш като негативна личност? С какво си заслужила да ме съдиш? Нали уж разправяш, че Бог е този, който съди?

Мило момиче, осъждането не е от мен, а е от теб самата!

Отражението е отражение, къде видя осъждане?! Или не ти хареса образа, който е отразен от огледалото?!

Тогава, промени го! отговорността е изцяло твоя!!! :clap:

А какво общо има Бог с колективаа?! :speak:

Бог е създал индивидуалността човешка на човешкото същество, а колективът е изобретение на страхливци, които имат нужда да се скрият в тълпата, за да прикрият следите от безсрамните си деяния!!! :P От хората, които не могат да понесат автентичната отговорност да бъдеш себе си - такъв, какъвто Бог те е създал!

Човекът е създал Бога по свой образ и подобие! :P

...

За мен и споделянето по форумите е споделяне! Резултатите не са моя отговорност - просто защото аз нямам цели и не проектирам очаквания!

Ако не проектираш очаквания, какъв е смисъла от споделянето?

И ако ти не искаш да се променяш и ти е добре да спиш и похъркваш, коя съм аз, че да те будя!? :lol6:

...

Хич бива ли да се спи, когато панаира преминава :P

• Автор

Ако не проектираш очаквания, какъв е смисъла от споделянето?

В самото споделяне!

Дъждът вали и напоява навсякъде и всичко - независимо дали твърдата скала или рохката пръст. Дъждът вали без да го интересува дали ще поникнат цветя - радостта на дъжда е в изливащите се капки и в техния танц.

Исус казва нещо по въпроса -

Сеяч дойде насам, Напълнил ръцете си, и сее.

Няколко семена паднаха на пътя, където птиците ги намериха и изкълваха.

Други паднаха между плевелите, където се задушиха, или бяха изядени от червеи.

Но все пак, други семена паднаха на добра почва,

където донесоха добър плод.

Човекът е създал Бога по свой образ и подобие! :yanim:

Но не и колективът!

Бог е създал само човекът!

Но не и колективът!

Бог е създал само човекът!

Това е софистика. Богът съществува благодарение на вярата на хората в него, което има своето психологическо и социално обяснение.

• Автор

Това е софистика. Богът съществува благодарение на вярата на хората в него, което има своето психологическо и социално обяснение.

Вярата няма нищо общо с Бог и със Съществуванието и слава Богу! :(

Иначе ти щеше да бъдеш една нищо незначеща суфистика-игра на думи, а не живо човешко същество!

Бог е единствената реалност, а вярата е нереалността на илюзията и надеждата.

Вярата няма нищо общо с Бог и със Съществуванието и слава Богу! :yanim:

Иначе ти щеше да бъдеш една нищо незначеща суфистика-игра на думи, а не живо човешко същество!

Бог е единствената реалност, а вярата е нереалността на илюзията и надеждата.

Това е преливане от пусто в празно. :)

• Автор

Това е преливане от пусто в празно. :P

Когато не разбираш и не си стигнал до прозрение, нормално е да не можеш да видиш смисъла! Но това не е повод да отричаш - достатъчно е да приемеш, че не разбираш нещо и да продължиш да търсиш! Самото приемане на собственото си неразбиране вече е първата крачка по пътя към духовното просветление и първото смиряване на вечно претендиращото за величие и заимствани знания его на ума ти.

Още повече, че самият Буда нарича Бог Празнота и Пустота - "Шунята - Не - нещото"! :cool:

Когато не разбираш и не си стигнал до прозрение, нормално е да не можеш да видиш смисъла!

А може и написаното да няма смисъл. :cool:

• Автор

А може и написаното да няма смисъл. :)

И кой е този, който преценява и осъжда?! - Отново егото ти.

Докато не останеш без его и не видиш голата истина, и докато сам не се превърнеш в смисъла, не можеш да правиш преценки и оценки. Просто защото този, който преценява и отразява, все още не е! ;)

И кой е този, който преценява и осъжда?! - Отново егото ти.

Докато не останеш без его и не видиш голата истина, и докато сам не се превърнеш в смисъла, не можеш да правиш преценки и оценки. Просто защото този, който преценява и отразява, все още не е! :)

При по-внимателен лингвистичен анализ ще се види, че думите ти нямат някакъв реален референт (обект или състояние в света), а назовават някакви фиктивни същности с твърде съмнителен характер. А това е много типично за мнимите проповедници. ;)

• Автор

При по-внимателен лингвистичен анализ ще се види, че думите ти нямат някакъв реален референт (обект или състояние в света), а назовават някакви фиктивни същности с твърде съмнителен характер. А това е много типично за мнимите проповедници. :ph34r:

Лингвистичен анализ?! :yanim: А какво ще кажеш за духовните истини?!

И защо си дошъл да търсиш лингвистични анализи във форум за религия и мистика!?

Религията и духовността нямат нищо общо с нито един анализ изобщо - те са синтез, а не анализ! Защото те са обърнати към Бог, а Бог е върховният синтез!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.