Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Упорити гъбички по котката

Featured Replies

Имам коте на една година и 3 месеца от 7месеца имам проблем с нея.Преди 7 месеца, когато започнаха проблемите я отведох на ветеринар, той ми каза, че котката ми има гъбички и от тогава само правим ваксини,хапчета,пръскам я с препарати, какво ли не правя, но нищо не помага.Опитахме с различни видове ваксини, но за сега само парите си давам, а резултат няма.Последната надежда ми е тук във форума, надявам се някой да е имал същия проблем и да намеря решение. Проблема е такъв, че по-някога космите и опадат до голо на петна с неправилна форма, но в повечето случаи е като постригана на петна, също така има и ранички малки люспести, понякога на местата където е оголено, но не винаги, предимно по гърба,началото на опашката, и на задните крака, откъм корема, и отзад.Петната се проявяват най-често по шията в момента от главата до гърба и предните лапи(главата и врата )е като постригана.Котката постоянно се лиже и чеше, никога не е излизала и не знам как е заразена, имам още три котета, но те не се заразяват. Умолявам някой, ако може да ми помогне, с каквато и да е информация, ще съм благодарен безкрайно.

Редактирано от ivayloandreev (преглед на промените)

Не ми изглежда да е микроспория (гъбична инфекция) или каквато да е друга заразна инфекция. Микроспорията е леснолечима с мехлем, но там петната са характерни с ясни и разширяващи се граници и с гладка, розова кожа отвътре. Явно, от ветеринар до ветеринар има голяма разлика. За някои хапчета + препарати + ваксини = касичка за пари. Затова първо спри да я мъчиш при този доктор. Оттам, първата алтернатива е да я оставиш на мира. Може да е алопеция, което означава просто оплешивяване, вкл. временно. По описание ми прилича на това, същото което кара моя котка. Тогава професор Александров ни назначи кортизон, с уговорката, че по-вероятно е това да не помогне, но проблемът да отшуми с времето от самосебе си. И така стана. Може да е екзема. Трябва да внимаваш какви почистващи препарати ползвате вкъщи. Също, ако къпете котката с шампоан или сапун, прекратете това. Навремето ние гледахме тридесет котки, но само две получаваха екзема и алопеция. Втората алтернатива е да питаш в Банско за д-р Иван Попов, който по-рано работеше в София, и от когото мнозина бяха доволни. .

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Твърде възможно е да е трихофития, но да не е лекувана правилно, но може да е и космояд. .

Заведете котката в някоя ветеринарна клиника, където правят лабораторни изследвания - само така ще можете да разберете причинителя на кожния проблем при животинчето и да го излекувате. Не ходете повече при ветеринаря който не е помогнал.

За облекчаване на страданието (ако не можете да намерите веднага лаборатория!) е добре да мажете обезкосмените участъци с мехлем от невен.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

• Автор

Котката я къпя с шампоан фрискас за котки, но откакто има този проблем, спрях да я къпя, защото я третирам с препарати.Жал ми е за котката, измъчи се сигурно вече седем осем месеца е така, при този ветеринар, който ходим, той собственик и на клиника, но никога не ми е казал, да се направи лабораторно изследване, може би защото и в Благоевград да няма къде да се извърши тази услуга.Симптомите приличат много на трихофития, но и от това я лекуваме вече 7 месец без резултат.Но при положение, че е толкова заразна, а в момента имам временно 8 котки от, който 2 малки и само тази котка има този проблем, не зная какво да си мисля напълно съм отчаян, а и разорен вече, защото 5 от тези 8 котета съм ги прибрал тежко ранени(вкъщи е като интернат за котки ветарани от уличните войни с хората, но като видя коте, което няма да оцелее без помощ, не мога да го оставя пък, каквото ще да е...) и съм плащал операции,лекарства и вече не мога да си позволя да продължавам с ваксините за това коте, но пък и не мога да го оставя така, защото обичам прекалено много животните, за да не му обърна внимание с две думи отчаян съм ..... Относно този мехлем от невен това къде мога да го намеря, обикновен мехлем, който се използва от хора или специален за животни.Друго, което сега се сетих, че ми прави впечатление, е че доста често се разгонва, не съм стигнал до нея с кастрацията, защото този проблем с кожата при нея ми е на първо четене. Понякога си мисля, че може да е от храната, тази котка има проблем с храненето, не яде абсолютно нищо друго, освен кренвирши, който са доста слаба храна, от време на време и давам витамини, но много трудно ги приема и затова много рядко я насилвам да вземе, не знам как ги надушва в кренвирша, но усеща, че има нещо вътре и изяжда всичко, само това парче с хапчето оставя.А с тези кренвирши си мисля, че имунната система и е слаба, и това спомага, за да не може да пребори този кожен проблем, естествено може да се бъркам, но все пак е предположение.Така че ако някой има решение, за това да я накарам, да яде друго освен тези кренвирши, ще е добре да го сподели. В момента не е на никакво лечение, изтече периода за ваксините, нямаше и този път ефект, и сега съм пак в задънената улица и не зная какво да правя, а котката си се чеше и мъчи по цял ден .........

Бих те посъветвала да я къпеш с качествен бебешки шампоан, защото котката може да има алергия към котешкия.

Мехлема от невен се продава по аптеките - за хора е, но става и за животни.

Публикувано изображение

Ако имаш желание, можеш да го приготвиш и сам по тази рецепта:

МЕХЛЕМ ОТ НЕВЕН

Четири препълнени шепи свеж невен (листа, цвят и стъбло), нарязани на дребно в 500 г чиста свинска мас, се запържват леко, разбъркват се и се свалят от огъня. Покрива се и се оставя да престои един ден. После се затопля и се филтрира през марля. Пресипва се в чисти съдове.

Относно храненето - всяка котка си има вкус и човек трудно може да я накара да яде различна храна от тази, която си е харесала (имам богат опит в отглеждането на капризни котки!).

Все пак, опитай да я храниш с варена или сурова риба - може да и хареса. Имах котка, която много обичаше яйца - давах и ги сурови.

Давай и перлички рибено масло, ако трябва насила. Полезно е за имунитета на животни и хора. Дозата не е от значение, затова и давай повече, поне в началото.

Ако котката излиза извън жилището, ограничи временно разходките, защото може да има алергия към някои растения. Местенцето, на което обича да лежи, покривай с памучна материя.

Дано съм ти била полезна!

Може и други хора да се включат в темата, тъй като форума се посещава от много любители на котки.

Успех!

...Понякога си мисля, че може да е от храната, тази котка има проблем с храненето, не яде абсолютно нищо друго, освен кренвирши, който са доста слаба храна, от време на време и давам витамини, но много трудно ги приема и затова много рядко я насилвам да вземе, не знам как ги надушва в кренвирша, но усеща, че има нещо вътре и изяжда всичко, само това парче с хапчето оставя.А с тези кренвирши си мисля, че имунната система и е слаба, и това спомага, за да не може да пребори този кожен проблем.........

Онзи ден аз първо споменах за храната, но после го изтрих за да не те обърквам с предположения. Но щом кренвиршите са основната й храна, изглежда много вероятно тя да страда от постоянен недостиг на есенциални вещества - аминокиселини, мазнини, витамини, сяра, цинк, селен и др.

Може от хиповитаминозата да е развила невродермит. През последните години моята кучка губи апетит в горещините и получава невродермит, като се хапе отстрани по хълбоците до кръв. Лекувам я с Неуробекс (В-1 + В-6 + В-12). Опитай да й даваш, като стриеш една таблетка, разтвориш я в една спринцовка вода и я даваш на два-три пъти дневно през устата, отстрани, пред кътниците.

И я кани с всякаква естествена храна. Както каза колежката, свари й риба. Пробвай и сварено пиле, накълцано прясно свинско, кашкавал. Сред най-витаминозните храни са яйцата (пресни, леко запържени или направо суровия жълтък) и черният дроб (сварен, пилешки, свински, телешки). Сварените пилешки дробчета с малко олио са много ароматни и апетитни за всички котки (даже са склонни да преяждат с тях, от което получават лека диария).

.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

• Автор

Относно храненето ми е много проблемна наистина.Опитвал съм с какво ли не, значи яде пилешки кренвирши само, нито свински, нито пушени пилешки.Странното е, че пилешко месо не яде, а пилешки кренвирши да, опитвал съм с какво ли не, кашкавал,риба,черен-бял дроб,всякакви котешки храни не и не, преди една седмица реших да не я храна, докато не прояде друго, но на третия ден ми стана жал и я нахраних пак с кренвирши.Опасявам се, че аз съм виновен за този проблем, защото това коте го прибрах беше може би на 10ина дни, беше изхвърлено на улицата и едни деца го бяха заровили в един пясъчник, не знаех къде е майката и го прибрах.Отначало го хранех с мляко, чрез спринцовка, но като му пораснаха зъби, започнах с кренвиршите, защото си мислех, че ще е по лесно за стомаха и от тогава никога повече не прояде друго. Котката, от както съм я прибрал, никога не е излизала на вън, нямам си и на представа от къде се е заразила, при положение, че другите котета нямат този проблем. Ще опитам с Неуробекса и с мехлема, дано се по-стабилизира малко, че не издържам да я гледам, как се чеше и яде постоянно, сетих е и за друго, което ми прави впечатление котката от както има този проблем има постоянно разтройство, тя беше с наднормено тегло преди да се разболее и отначало поотрасна доста въпреки, че ядеше кренвирши за възрастта и това, че е женска беше доста едра и с много хубав косъм, сега е жалка картинка изглежда, като остригана дебеланка от психо-диспансера макар и да е отслабнала значително. Между другото поддържам изключително чисто вкъщи, нищо че имам 8 котета в момента, леглата им изпирам редовно, ламината е винаги изчистен с белина и препарати(понеже на жегите обичат да лежат по земята)естествено имат си своя територия, две тераси и една стая, не ги пускам по другите стаи и така нямат достъп до коридора, където може да вкараме зарази или мърсотии от вънка, направо не знам къде да търся причината. Ще опитам нещата, който ми препоръчвате, благодаря за отговорите надявам се да има още отговори за да мога да реша този проблем, който се мъчим вече 7-8 месеца. б.р.Някъде мисля, че бях чел, че проблема може да идва от хормоните и след кастриране се решавало този проблем, но не съм сигурен,не успявам да открия пак тази статия за да съм сигурен, но ако някой е чул за подобно нещо, ще съм му благодарен ако сподели мнение.

Вярно е, че поулягват след кастрация. Но упойката може да се окаже проблематична при сегашното й дередже. Умувахме върху хиповитаминозата и възможния невродермит, но вероятността от алергична екзема, причинявана от почистващите препарати, също заслужава внимание. Майка ми ползва препарати, и както вече писах, две от котките ни имаха екземи, когато бяха при нея. Разчесваха големи участъци на шията до кръв. При мен се оправиха, може би просто защото аз чистя само с вода. Затова, опитай да намалиш препаратите или поне старателно да ги изплакваш с вода за да намалиш контакта на котката с тях.

• 6 години по-късно...

Здравейте, аз също имам голям проблем с котето ми. Вече ще стане повече от половин година от както се мъчим с гъбички ли са алергия или нямам идея какво е; Проблемът е там че и пада на големи снопчета козина,  върти си главата все едно има нещо на врата и я дразни, не спира да се чеша и яде, задните крачета ги е оголила до кръв, над очите е все едно е нахапана и издрана, ушите са по същия начин, не спира да се яде и чеша. Домашно коте е живее в апартамент няма контакт с други животни нито на вън освен на терасата е излизала. Водих я на ветеринар вече не знам колко пъти, той и бие някакви инжекции, какви ли не мазила, антибиотици и витамини не я тъпчем но резултат и тъй няма, взимаха и кръв да се изследва, уж някаква  стафилококова инфекция  и пак не се оправя .   Струва ми се че от храната  направи всичко, яде само Роял Канин и това ми е следващия проблем, че не иска друга храна и да помирише, дори 10 дни каквито и да е храни друга да давам тя не я докосва  само мяука и къса всичко наред и пакост след пакост прави. Ветеринара ме убеждава, че на Роял храната е невъзможно да прави някаква алергия. Искам да помоля за помощ, ако някой е имал подобен проблем или е на ясно каква е причината да ми помогне, че явно нашия ветеринар не може да се справи и ми писна всеки път под 50 лв.  да не си тръгвам от него. Много благодаря.

сменете ветеринаря тоя е обирджия и не трябва да практикува изобщо

а Роял Канин наистина не е толкова качествена храна колкото е прехвалена, всички ветове нея пробутват да изкарат някой лев от продажбата

британката ми като малка ядеше за бебчета на Роял Канин и също й се появяваха под муцунката нещо като гъбички, сега яде и то рядко само специалната за британски и вече няма проблеми

В малък град живея и ветеринарните лекари са много малко, този е най-добрия, при другите се опасявам, че постоянно все нещо са объркали и уморили животинката .  За туй предположих, че ако пиша тук имам по голяма вероятност да науча и сам да се справя със ситуацията.

преди 2 часа, Vladimir Kaniov написа:

В малък град живея и ветеринарните лекари са много малко, този е най-добрия, при другите се опасявам, че постоянно все нещо са объркали и уморили животинката .  За туй предположих, че ако пиша тук имам по голяма вероятност да науча и сам да се справя със ситуацията.

ясно, и завзел територията и яко кинти за кво ли не... ужасно

обаче тук във форума няма специалисти ветеринари, препоръчвам ти да зададеш въпроса си онлайн например тук

https://zoomagazin.eu/bg/vet-consultaciq

ако имаш фейсбук потърси доктор Петър Дюлгерски, изключително отзивчив и компетентен

https://www.facebook.com/petar.dulgersky

състоянието на котето прилича на краста

• 4 години по-късно...

Здравейте,

Сигурно сте излекували котето ,но ако не сте,едно от сигурните средства при това заболяване е сироп itrafungo.

Първата седмица се дава ,после се прекъсва/втората/ и третата седмица пак се приема от котето.

Има описание и е важно да се спазят милилитрите според теглото.

Успех!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.