Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българското или чуждестранното кино?

Featured Replies

Здравейте, тъй като съм все още на кантар,на който чужото повечко си тежи, реших да създам тази тема и да прочета вашите мнения, но моля без патриотични изяви, а личното ви мнение.Защо харесвате Бг киното или пък, защо не го? Моето мнение е , че от старите ни филми повечето са пълна боза, може би, защото не съм бил роден, когато те са излезли на екран! :hush: Но вече новите ни филми, които напоследък започнаха да излизат все повече и повече, ме привлякоха! Кои са те? "Стъклен дом", го поставям на първо място, разбира се! Това е един невероятен Бг филм и се гордея с родното филмово изкуство, благодарения на този филм, който между др. е продаден на Турция,(да видят, какво е изтинско кино!)Гърция, Сърбия и още една или две (може би) Балкански държави! Вторият фил е "Забранена любов", на този фил чисто и просто Биг Брадър му е** м*****а. Извинявам се за цинизма, но си е така, когато този филм грабна Бг-то око, те решиха да дават Брадъра допълнително. Е какво да кажа.... Бг работа! И третият филм, който ме впечатли, но също така и изненада бе "ДЗифт",все още не мога да разбера, защо са го направили на черно-бял фон? Това му е единственият минус! :down: А от чуждото... мога да изброя почти всичките им филми! На първо място са Американците...разбира се! :nono: Е "Дневниците на Вампира", има по-голяма тийн аудитория, може би заради това ме привлече! Следващият е "Истинска кръв"! И двата филма се разправят за вампири, но не си мислете,че на това може да се каже ужас,напротив!down: Има любов, драма, екшън, фантастика... и още нещо! :hush: Смолвил, пак е фантастичен филм, но той може да бъде харесан, както от нас тийнейджърите, но и от по-възрастните! Хм... както се забелязва, до сега изброих само фантастични филми...Е трябва да призная, че Американците са царете на фантастиката! :wors: Но, няма да пренебрегваме и нашите съевропейци Англичаните! ТЕ направиха едно чудо от книгите на Джоан Роулинг. Хари Потър!!! Това е... и винаги ще бъде любимият ми филм, въпреки, че книгите са по-хубави! Е след романа, който написх, надявам се да ми се вдъхне малко повече доверие към бг киното! Поздрави! :baby:

Българското кино има един основен проблем - то работи с остарели похвати. А и по-голямата част от режисьорите и артистите просто нямат талант за тази работа. И, естествено, предпочитам чуждото кино, където са стойностните неща. :wors:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Българското в момента се опитва да пробие,но с евтините драми,които правят няма да стане.... Ама то няма пари за нещо по стойностно де,нито акьори така че в близките 50 години едва ли ще достигнем нивото на чуждестранното кино :yanim:

Здравейте, тъй като съм все още на кантар,на който чужото повечко си тежи, реших да създам тази тема и да прочета вашите мнения, но моля без патриотични изяви, а личното ви мнение.Защо харесвате Бг киното или пък, защо не го?...

Изключително необосновано от моя гледна точка твърдение (Микеланджело, например, е рисувал невероятните сцени в Сисктинската капела на Апостолическия дворец във Ватикана в края на 15-ти и началото на 16-ти век, но това не ги прави грозни, нали?), но го отдавам само на крехката ти възраст (14 г), която не ти е дала възможност да гледаш български филми или те се свеждат само до изброените от самия теб по-долу няколко заглавия, които по моему съвсем не са повод за особена гордост на родното ни кино. Стига да имаш желание, направи си труда, издири и гледай по-стари наши филми и сам ще се убедиш, че по нищо не отстъпват на чуждите. Заглавия като "Вилна зона", "Оркестър без име", "Преброяване на дивите зайци", "Козият рог", "Матриархат", "Мъжки времена", "Време разделно", "Да обичаш на инат", "Лавина", "Бариерата", "Адаптация", "Сезонът на канарчетата" и още десетки заглавия, част които можеш да видиш тук , не са били удостоени с кой знае какви престижни от днешна гледна точка международни награди, но това не е било поради липса на достатъчно позитиви в тях, а по съвсем други, за щастие непознати на твоето поколение причини.

...И третият филм, който ме впечатли, но също така и изненада бе "ДЗифт",все още не мога да разбера, защо са го направили на черно-бял фон? Това му е единственият минус! ...

Не цветовете правят един филм качествен, млади приятелю, за справка можеш да гледаш (вероятно не е подходящ за възрастта ти, но ти и без това си фен на "вампирски" филми) "Списъкът на Шиндлер" - заснет без цветове, липсващи в поне 180 от общо около 200-те минути на шедьовъра, но това не го прави посредствен. А и по никой начин не бива да отхвърлим филмите на Чарли Чаплин и останалите велики майстори от времето на нямото кино и прехода към звука.

И друго - не мисля, че изкуството се нуждае от националистично противопоставяне. Никой филм не се прави, за да бъде гледан от шепа хора, това е безсмислено, да не говорим, че е и икономически неефективно. И американското кино е пълно с блудкави бози, които, за щастие, не достигат до масовия зрител. Това се отнася и до всички останали автори, включително и български, разбира се.

Това е моето мнение, изложено във вида, в който го поиска. Нямам намерение да споря с когото и да било по тая тема. Ако някой споделя моята гледна точка, нека я подкрепи, ако не - да възрази и да изкаже своята си.

Черно-бялото кино има своя естетика, която не може да се постигне при цветния филм, така че наистина не е правилно да се противопоставят. Да не говорим колко стойностни филми са снимани в черно-бял формат. :yanim:

• Автор

Някои от изброените филми съм ги гледал.Например "Време разделно". Да...наистина страхотен филм, но аз се опитвам да си направя изводи за киното днес, както Бг, така и Чуждото. Ще потърся някои от заглавията, но и ще потърся и старите Американски и вече тогава ще правя сравнения за киното като цяло, не само за днешното или пък за старото! Мерси за отговора, очаквам и други такива! :)

Някои от изброените филми съм ги гледал.Например "Време разделно". Да...наистина страхотен филм, но аз се опитвам да си направя изводи за киното днес, както Бг, така и Чуждото.

Ще потърся някои от заглавията, но и ще потърся и старите Американски и вече тогава ще правя сравнения за киното като цяло, не само за днешното или пък за старото!

Мерси за отговора, очаквам и други такива! ;)

Време разделно, та това е наистина епичен филм!

Време разделно, та това е наистина епичен филм!

От чисто естетическа гледна точка е много слаб филм. Откъм режисьор и актьори - също. Плюс това, Антон Дончев е доста посредствен писател. Но филмът засяга една доста важна тема от нашето историческо минало. :gift:

• Автор

От чисто естетическа гледна точка е много слаб филм. Откъм режисьор и актьори - също. Плюс това, Антон Дончев е доста посредствен писател. Но филмът засяга една доста важна тема от нашето историческо минало. :cool:

Точно идеята на филма ми хареса! :gift:

Като прочетох на някои всезнайковци коментарите и ми се доповръща... роден си в България... Ганьо... както и аз... Умръзнало ми е да гледам простотиите на БТВ и най-вече това, което правят от 2,3 години насам... Турските сериали вмомента :)... Има няколко класа, от най-лошите до най-добрите. Пуснете си "Star" там се появяват от най-лошите евтини сериали - първо ниво, бутафорна игра и снимане, просто изговаряне на реплики, непривлекателни актьори с голям мустак и пр. "В" група. Следват филми като някой от следобедните, 15-17 ч. - все още много наивни. Второ ниво, "Б" група. Някои от следобедните от 17 са на по-високо ниво - "Брак с чужденец" (комедия), "Мечтатели" (драма) - трето-четвърто ниво; особено вторият има някои невероятни проблясъци за А+ група.) - "А" и "А+" група, висша лига. И също така "Забраненият плод" - четвърто ниво - "А+" група, "висша лига". Разтърсваща игра както с историята и камерата, така и на актьорите. И не само на един или двама актьори, а на цели плеяди. В една особена "Б" група са "телевизионни сапунени театри в прайм тайм" като "Листопад" или "Перла", в моята класация са около второ ниво, към следобедните 15-17 ч., макар че са в прайм тайм - театрално мудно действие и прекалени битовизми и празни диалози от рода на "какво яде? много е вкусно; ще ми сипеш ли малко манджа? заповядай; добре дошла; дай да те прегърна". Рейтинги Ако рейтингите, които пускат са верни, основните неща, които определят рейтинга са телевизията по която се излъчва предаването и часовият пояс. И "Робинята Изаура" или "Мария Селесте" да пуснат по БТВ в 20 ч, сигурно пак ще има рейтинг 1,5 - 2 милиона души. За американските какво да говорим... още от изгряването на киното се правят на толкова велики, че винаги в последния момент се получава така, че раздрипания и омърлян в лепкава кал и гнусотии натиска бутон и спасява света... Супер изтъркано е и за какво да гледам само чуждестранно. Пък и сега БНТ започна да привлича страшно много зрители чрез Под Прикритие, който също не спряха да го плюят. Истина си е, че в Стъклен Дом актьорите играеха доста искуствено.. просто преиграваха, докъто в Под Прикритие играта на Михаил Билалов (Джаро) и Захари Бахаров (Иво) е много добра. В голяма част от сцените се създава такова усещане и напрежение, че все едно гледам филм на Тарантино :)... Все пак трябва да се уважава и българското, макар да не е като чуждото... но за тези пари-толкова :)...

Все пак трябва да се уважава и българското, макар да не е като чуждото... но за тези пари-толкова :)...

Изкуството се дели на качествено и некачествено, а не на българско и чуждо. :)

• 2 седмици по-късно...

Знам бе душичке златна... знам на какво се дели... Българското е започнало да клони към качественото :)... Пусни си и гледай... тугава критикувай...

Качествено българско кино за последните 20 години почти няма. Просто почти няма свестни актьори в България. А повечето от тези които участват във филмите не могат да играят. Опитвал съм се да гледам повечето български филми, но "актьорската" игра убива целия филм. Не, че и чуждото кино не западна в последните 7-8 години. Всичко в чуждото кино се обърна на печалбарство. Особено в ТВ сериалите. Много що-годе свестни сериали бяха спряни защото нямаха печалба.

Знам бе душичке златна... знам на какво се дели...

Българското е започнало да клони към качественото :)...

Пусни си и гледай... тугава критикувай...

Гледам, гледам... но не откривам нещо, което да хваща окото. :)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Не цветовете правят един филм качествен, млади приятелю, за справка можеш да гледаш...

Да, един филм може да си е качествен и без цветове, но лично аз искам, да гледам качествен филм, но също така и да е по-реалистичен! Да те грабне и да може да те накара, да си представиш, че едва ли не си в него! ;)

Да, един филм може да си е качествен и без цветове, но лично аз искам, да гледам качествен филм, но също така и да е по-реалистичен! Да те грабне и да може да те накара, да си представиш, че едва ли не си в него! ;)

Това един филм да е реалистичен, е доста относително понятие, защото "реализмът" в изкуството е условна категория - има психологически, социален, исторически и т.н. вид реализъм. Това дали един филм е цветен или черно-бял, не е критерий за неговата реалистичност.

• 4 седмици по-късно...

Не бях гледала българско кино от времето на социализъма. През послените две-три години обаче има раздвижване и видимо съживяване на тази индустрия. От днес започва маратона ни, а победителите ще станат известни.

“Златна роза” събира киноелит във Варна

Боян Биолчев е шеф на журито, което ще оценява българските филми

Публикувано изображение

Бойка Велкова и Летисия Каста в "Островът"

Киноелитът на държавата се събра край брега. 30-ото издание на фестивала "Златна роза", което започна вчера, би трябвало да остане в арт историята с хитове и победители. Дали публиката и критиците ще харесат филмите, или ще бъдат само любезни със своите фаворити, ще стане ясно на 13 октомври. Тогава на лъскава церемония ще бъдат връчени наградите на най-добрите.

Четиридесетминутна сборна лента показа избрани моменти от наградени продукции във Варна през трите десетилетия. През 2011-а юбилеите са още два - половин век от старта на феста, прекъсвал в различни периоди, и 20 години от създаването на Националния филмов център. Вернисаж от 40 плаката от култови заглавия е сред атракциите на форума.

В състезателната програма за пълнометражни филми ще се борят 12 творби, половината от които са направени с държавно финансиране. Между тях е игралният дебют на Ясен Григоров, който миналата година впечатли с експеримента си "Дървеното езеро". Сега той участва с "Малък-Голям". Особено обсъждани са "Островът" на Камен Калев с Летисия Каста и "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров. Те вече спечелиха солидно международно признание в Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево.

Сред независимите продукции е "Операция "Шменти капели" на Влади Въргала, който на премиерата си в столичната зала "Арена Армеец" събра рекордните 7000 зрители. Феновете ще аплодират "Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев-Шошо и Love.net на Илиян Дживелеков, които направиха успешен круиз из родния бокс офис. За призовете ще се борят "Баклава" на Алексо Петров, "Корави старчета" на Пламен Масларов и Ивайло Пенчев, "Аве" на Константин Божанов, "Свещена светлина" на Георги Тенев, "Свободният вик на рибите" на Вилма Кийнер и "No. 1" с режисьор Атанас Христосков.

Битката за късометражен филм също ще бъде оспорвана - "Втори дубъл" на Надежда Косева с отличие от Сараево, "Влакове" на Павел Веснаков, победител в конкурса за наградата "Джеймисън", "Писмото" на Доротея Друмева, най-добрата студентка по кино в Кан.

В журито са проф. Боян Биолчев, Светла Ганева, Ернестина Шинова, Бойко Станкушев и Стефан Командарев.

Познавачите ще оценят три копродукции с българско участие - "Майки" на македонския режисьор Милчо Манчевски, "И нямаше по-добър брат" на Мурад Ибрахимбеков от Азербайджан, "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов, който живее и работи във Финландия.

Автор: Иван Русланов

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

...От днес започва маратона ни, а победителите ще станат известни...

... вероятно само на тесен кръг зрители. Да не говорим, че голямата част от тия филми ще остане далеч от хората, за които е предназначена. Къде да гледам кино, след като това удоволствие е достъпно само в няколко града в страната?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.