Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Комплекс на Електра

Featured Replies

Едиповият комплекс е споменаван в пъти повече от този на Електра и ми се ще да обърнем погледм и към него. Смятате ли , че всяко момиче го има в себе си в различна степен? Преодолим ли е? Кога може да се превърне в сериозен психологически проблем?

Интересна тема. :) Комплексът на Електра при жената е въведен от Фройд по аналогия на Едиповия комплекс при мъжа. Но положението при жените е доста по-усложнено главно поради две причини. И момчето, и момичето първоначално са много тясно обвързани с майката, но при момичето тя се явява обект от същия пол, от което следва, че то първо трябва да пренасочи своя интерес към бащата, а след това да го преодолее, докато момчето само трябва да преодолее своя интерес към майката. Вторият важен момент е, че заедно с Комплекса на Електра при момичето много силна роля играе и "кастрационният комплекс", като неговото преодоляване има много важно значение за сексуалността му в зрелите години.

За създаването на комплекса на Електра основна вина има майката. В стремежа си да запази семейството си от разпад (ако според нея е застрашено) или да стимулира бащиното чувство у съпруга си, майката умишлено започва да привързва дъщеря си към бащата. Малкото момиченце започва да разчита за всичко на татко, който според него е всезнаещ и всеможещ. В детето се заражда желанието, като порасне да се омъжи за баща си. Характерно за момичета с комплекса на Електра е враждебното отношение към майката, която те приемат като съперница. Порасналото вече момиче има изграден идеал за мъж (бащата), който се стреми да открие на всяка цена. Това е невъзможно и всички връзки с другия пол са обречени на провал. Жените с комплекса на Електра почти никога не успяват да създадат семейство. Добре е при наличие на такива симптоми като желание на момиченцето да се омъжи за баща си, съчетано с враждебност към майката, да се направи консултация с детски психолог.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

А как се казва комплекса на привързаните към майка си момчета ?

Мамини синчета де

А как се казва комплекса на привързаните към майка си момчета ?

Мамини синчета де

Едипов комплекс.

Много по-разпространен е от комплекса на Електра...

Едипов комплекс.

Много по-разпространен е от комплекса на Електра...

По-скоро е писано повече за него. Иначе според Фройд момчето има Едипов комплекс, а момичето аналогично има Комплкес на Електра - преодоляването им е важен елемент за психическото здраве.

• Автор

И всяко момиче ли има комплекс на Електра и съответно всяко момче Едипов комплекс или има хора , които нямат?

И всяко момиче ли има комплекс на Електра и съответно всяко момче Едипов комплекс или има хора , които нямат?

Според мен повечето хора ги нямат.

Според Фройд - да. Според неговите последователи - има много дебати и разногласия по въпроса.

Също така, концепцията за "Комплекса на Електра" не е толкова цялостна и завършена, както тази за "Едиповия комплекс".

• Автор

Според вас единствените ориентири за ''диагнозата'' комплекс на Електра са желанието на момичето да се омъжи за баща си , като в по-късна вързаст то търси партньори , имащи черти в характера си като тези на родния й баща и съответно враждебното отношение към майката или има и други? Може ли да се даже , че момичета с този комплкес целенасочено търсят партньори , които да са по-възрастни от тях и обиновено с колко приблизително години по-въразстни , за да да се каже , че това е продиктувано от комплекса на Електра?

Според вас единствените ориентири за ''диагнозата'' комплекс на Електра са желанието на момичето да се омъжи за баща си , като в по-късна вързаст то търси партньори , имащи черти в характера си като тези на родния й баща и съответно враждебното отношение към майката или има и други?

Комплексът на Електра не е диагноза и не се изразява в това жената да търси партньори с чертите на баща си. Комплексът на Електра се изразява в това, че момичето трябва да приеме определени роли и идентификации, а ако това не стане, следствието е психическо разстройство, което не е задължително да се прояви открито, а може да остане в латентен вид дори през целия живот.

Може ли да се даже , че момичета с този комплкес целенасочено търсят партньори , които да са по-възрастни от тях и обиновено с колко приблизително години по-въразстни , за да да се каже , че това е продиктувано от комплекса на Електра?

Не.

• Автор

По отношение на т. нар. от мен в случая ''диагноза'' не случайно съм я поставила в кавички.

По отношение на т. нар. от мен в случая ''диагноза'' не случайно съм я поставила в кавички.

Нищо, аз все пак да уточня. :)

Всъщност, Фройд повече акцентира върху "Кастрационния комплекс" при жената, чието преодоляване играе доста по-важна роля в нейната психология и сексуалност. Например, фригидността може да се дължи на "Кастрационния комплекс". ;)

Според Юнг много е важно момичето в каква степен се идентифицира или не с майката, като в зависимост от това ще се определят и отношенията му с мъжете в по-късна възраст. :D

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Аз мисля, че авторката не е прочела нито една книга на Фройд. Така ли е? gothicrock - този комплекс за който говориш според него го има и при мъжете и при жените, жената завижда на мъжа /за това което той има а тя не/, а мъжът понеже в детството си е възприемал жената като кастриран мъж се страхува от кастрация. Аз и препоръчвам "Тотем и табу", като доста интересна книга, другите заглавия ми се губят, но ти предполагам ще и препоръчаш.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

gothicrock - този комплекс за който говориш според него го има и при мъжете и при жените, жената завижда на мъжа /за това което той има а тя не/, а мъжът понеже в детството си е възприемал жената като кастриран мъж се страхува от кастрация.

Така е. Само че при жената е малко по-сложно, тъй като Кастрационният комплекс е свързан с фиксирането на нейното сексуално желание върху клитора, който тя възприема като недоразвит пенис. Кастрационният комплекс води до фиксиране на удоволствието върху клитора и липсата на такова при вагинален секс - това, разбира се, става актуално, когато жената започне да води сексуален живот. Всъщност, това е основата, върху която Фройд гради своята теория за женската сексуалност.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Това е просто негова теория, която не съм убедена, че към момента се приема за вярна. Защо се опитва да обясни с психологическа теория, нещо което е просто анатомия, създавана от природата в продължение на хиляди години еволюция?

Това е просто негова теория, която не съм убедена, че към момента се приема за вярна. Защо се опитва да обясни с психологическа теория, нещо което е просто анатомия, създавана от природата в продължение на хиляди години еволюция?

Според него инстинктите са определени психологически феномени, които имат свои физиологически корелати. Проблемът е, че определени връзки между инстинктите и техните физиологични корелати могат да се трансформират - например, човек да изпитва сексуална възбуда от болка. Тези неща Фройд обясняснява със структурата на психическия апарат и отношението между "съзнаваното" и "несъзнаваното". При липсата на преодоляването на Комплекса на Електра и Кастрационния комплекс в несъзнаваното може да се образуват автономни структури, които нямат свои корелати в съзнаваното и така да се получи някакъв психологически проблем, който да окаже много сериозно влияние върху живота на жената.

Фройд получава доста сериозни критики от феминистките по отношение на тези два комплекса - особено за кастрационния, но тези критики могат да се разглеждат и като идеологически. :giggle1:

Може ли да се даже , че момичета с този комплкес целенасочено търсят партньори , които да са по-възрастни от тях и обиновено с колко приблизително години по-въразстни , за да да се каже , че това е продиктувано от комплекса на Електра?

По-скоро слаба връзка между баща и дъщеря в детството и несъзнателно търсене и попълване на липси по-късно.

• Автор

Аз мисля, че авторката не е прочела нито една книга на Фройд. Така ли е?

А аз си мисля , че не те си отдава мисленето. :clown: Не си прави такива кардинални изводи.

П.С. Извинявам се на останалите участници в темата за офф-топика , но не се сдържах.

Редактирано от Toxic_Poison (преглед на промените)

А аз си мисля , че не те си отдава мисленето. :clown: Не си прави такива кардинални изводи.

П.С. Извинявам се на останалите участници в темата за офф-топика , но не се сдържах.

В случая се казва "удава", а не "отдава".

Благодаря за отговора, вече съм убедена, но си "welcome" да споделиш вижданията си по темата, вместо да задаваш въпроси подходящи за статия в женско списание.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

• Автор

На тебе май ти се четат женски списания. Искаш ли няколко линка? По-добре се ориентирай към форумите там.

Дали момичетата, които са отгледани само от бащите си са изложени на по-голям риск да развият комплекса на Електра, отколкото тези, които се отгледани от двамата родители?

• Автор

Много добър въпрос , Moiraa. Поне до първите седем години от живота на детето смятам , че като цяло е много важно дали от двамата или един от родителите се отглежда то , особено ако е отглеждано от един родител и това е бащата , а детето е момиче. Това би било подходяща предпоставка за комплекс на Електра , но от друга страна трябва да се вземе под внимание и дали са или не са намесени други женски фигури като баби , лели и т.н. , които помагат на бащата при отглеждането на детето. Сега се сещам и за въпроса дали момиче , което е полусирак и е отгледано само от баща си , също е предразположено към този комплекс?

Според мен, дали полусирачето ще получи комплекс на Електра зависи от бащата. Ако детето е малко и ако бащата, в желанието си да компенсира липсата на майката, му посвети цялото си внимание и време, пренебрегвайки личния си живот, по всяка вероятност то ще получи комплекс на Електра.

Редактирано от Moiraa (преглед на промените)

Според мен, дали полусирачето ще получи комплекс на Електра зависи от бащата.

В интерес на истината, не зависи чак толкова от бащата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.