Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Повредени CD

Featured Replies

Здравейте! Решавам днес да си прехвърля инфо от едно CD, а CD устройството не разпознава файловете. Изписва 0 bytes used, 0 bytes free space. Смених няколко диска и на още един показа същото, а другите ги чете нормално. После смених и CD устройството, но промяна няма. Някакъв съвет? ПП: с Уин 7 съм.

Това обикновено CD ли е или DVD?Обикновените CD не могат да четат по новите стандарти.

• Автор

Да, обикновено CD e. И как така обикновените CD не могат да четат по новите стандарти? Да уточня, че това ЦД е записвано преди няколко месеца когато бях с ХР. Не виждам логика за проблема тъй като други CD-та, записвани също от мен ги чете нормално .

Не виждам логика за проблема тъй като други CD-та, записвани също от мен ги чете нормално .

Еднакви ли са CD-та по марка и модел?

С еднакъв софтуер и на еднакви скорости ли са записвани?

На едно и също устройство ли са записвани?

Ако са записвани на едно и също устройство, кои дискове са записвани първо - тези, които ги чете, или тези, които не ги чете?

• Автор

Всички дискове са Verbatim и са записвани един след друг при абсолютно еднакви условия. Тествах отново записвачката - всичко е ОК! Пробвах и под Ubuntu. Disk manager-a разпозна CD-то, но показва само колко място е заето и не ми дава повече инфо. Въпреки че дискът е физически здрав т.е. почти без надраксвания си мисля, че проблема е някое надраскване, което не виждам.

Провери си фърмуера. Ако има по-нов слагай него. Аз имах подобен проблем с НЕК записвачка на същите дискове.

Виж с IsoBuster какво ще успееш да възстановиш. Да не си използвал сесии при записа?

п.п. Наскоро изхвърлих всичките си CD/DVD-та. Едни се четяха, други - не, но отдавна (поне 3-4 години) забравих за този начин за съхранение на информация, освен някоя абсолютно безполезна... А м/у другото, оказа се, че някои от кучите марки са ми съхранили информацията, а други, като Taiyo Yuden и Verbatim си бяха и без това за боклука...

• Автор

Виж с IsoBuster какво ще успееш да възстановиш. Да не си използвал сесии при записа?...

:D Леле човек направо ме спаси с тази програма!!!

Благодаря ти много. Бяха важни файлове за работата ми(.rar).

Използвах CD -та, защото файловете не са големи и са разпределени по групи в няколко диска.

Бихте ли ме посъветвали занапред къде да си складирам важни файлове (под 1GB).

Възможно ли е да ги складирам в някакъв интернет хост или нещо подобно?

Точно с Verbatim CD-та си имах ядове. Понеже уредбата в колата чета само AudioCD си правя дискове с музика и преди време взех един шпиндел Verbatim и записах всички 10 диска с музика. Не мина и месец и песните почнаха да прескачат, понякога дори не може изобщо да се прочете диска и ги изхвърлих всички. Същият боклук са и CD-тата ePro и единствено от Sony съм доволен. А ако са ти наистина важни файлове защо не вземеш и един външен хард?

USB флашка също върши работа за малки файлове :whist:

:whist: Леле човек направо ме спаси с тази програма!!!

Благодаря ти много. Бяха важни файлове за работата ми(.rar).

Използвах CD -та, защото файловете не са големи и са разпределени по групи в няколко диска.

Бихте ли ме посъветвали занапред къде да си складирам важни файлове (под 1GB).

Възможно ли е да ги складирам в някакъв интернет хост или нещо подобно?

Публикувано изображение

За складиране можеш да използваш няколко варианта и комбинации, например да си ги пратиш на пощата в gmail (или като чернова), но разделени на RAR архиви поради ограничението на пощата; външен хард; флашки (SD, MicroSD и т.н.). Лично за мен е много удобен варианта с MicroSD+MicroUSB четец (пред външен хард), защото са съвместими с целия хардуер, които ползвам - телефон, лаптоп, PC. MicroSD в момента са толкова евтини, че без проблем можеш да съхраняваш информацията на няколко, ако искаш. На малките обеми SD цените са почти символични, 10-ина лева за 4 гб., 18 лв. за 8, 33 за 16 и т.н.

Публикувано изображение

• Автор

Идеята с MicroSD картите е добра. Имам няколко от по 2GB, които ще ми свършат работа. Благодаря на всички, които се вкючиха в темата!

Едни се четяха, други - не, но отдавна (поне 3-4 години) забравих за този начин за съхранение на информация, освен някоя абсолютно безполезна...

Това изобщо не е вярно. Ако ползваш хубави дискове и ги записваш като хората и ги съхраняваш правилно, можеш да си ги ползваш години наред. :)

За складиране можеш да използваш няколко варианта и комбинации, например да си ги пратиш на пощата в gmail (или като чернова), но разделени на RAR архиви поради ограничението на пощата; външен хард; флашки (SD, MicroSD и т.н.).

Това изобщо не са много сигурни варианти. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

И още нещо. За предпочитане е портабле версия за запис на носители.

Това изобщо не е вярно. Ако ползваш хубави дискове и ги записваш като хората и ги съхраняваш правилно, можеш да си ги ползваш години наред. :)

Това изобщо не са много сигурни варианти. ;)

Рече и отсече...

1-во, кое не е вярно?... Кажи ми какви дискове ползваш, да си купуваме от тях, защото на мен са ми дефектирали сигурно абсолютно всички марки, които се продават тук. И как да ги съхраняваме, а?... Сигурно в някакви много специални условия, на определена температура и влажност. Ако може и да не ги пускаме изобщо. Моите съм ги съхранявал една част в шпиндел, друга в кутийки, ама сигурно ти знаеш някой по-специален начин.

2. Би ли се обосновал защо според теб не са сигурни варианти и кои са по-сигурни (защото се предполага, че знаеш по-сигурни, щом горните не са)

3. Аз ползвам почти изцяло само портативни програми, но в случая не мога да схвана логиката.

Само пак да дам глас за портабле програмите. Имах проблем при запис с инсталирана програма, необяснимо защо 5-6 минути Windows не откриваше носителя!Чак след това време зацепваше... Марки пробвах 3-4! След корекция с портативна...за 10 секунди откриваше диск в устройството и готово за работа!

Кажи ми какви дискове ползваш, да си купуваме от тях, защото на мен са ми дефектирали сигурно абсолютно всички марки, които се продават тук. И как да ги съхраняваме, а?...

Аз пък не си спомням да ми е дефектирал запис на CD или на DVD. Но аз просто си записвам и съхранявам дисковете като хората. Миналата година си прехвърлих всички важни данни от CD-та върху DVD-та, като някои CD-та са записвани през 2003-та година - нямах нито една грешка. И да, дори влажността и температурите са важни за съхранението на дисковете.

А за дисковете, които се продават у нас, например, е абсолютно противопоказно да се купуват дискове от сергия, тъй като там са изложени на много високи и ниски температури през лятото и зимата.

Един качествен запис на хубав диск, който се съхранява правилно, е много по-сигурен начин за запазване на информацията от тези, които ти си предложил. :)

Всъщност и аз мислих,че минусувите температури се отразяват...за високи незнам. Нередовен носител е: - надраскан - намокрен с течности -------------------------- Като при запис трябва да е перфектен! Вече при възпроизвеждане четящото устройство понася леки "твърди" дефекти.

Аз пък не си спомням да ми е дефектирал запис на CD или на DVD. Но аз просто си записвам и съхранявам дисковете като хората. Миналата година си прехвърлих всички важни данни от CD-та върху DVD-та, като някои CD-та са записвани през 2003-та година - нямах нито една грешка. И да, дори влажността и температурите са важни за съхранението на дисковете.

А за дисковете, които се продават у нас, например, е абсолютно противопоказно да се купуват дискове от сергия, тъй като там са изложени на много високи и ниски температури през лятото и зимата.

Един качествен запис на хубав диск, който се съхранява правилно, е много по-сигурен начин за запазване на информацията от тези, които ти си предложил. :cool:

Записвам дискове вече повече от 11 години и никога не съм купувал от сергия. Предимно качествени дискове от всички формати съм използвал - Sony, TDK, Verbatim, Taiyo Yuden, Samsung и т.н. Съхранявал съм ги правилно и качествено съм ги записвал, при това голяма част от тях не съм използвал повече от един-два пъти. Да, повечето все още се четат, други - не! Неизползваеми бяха и една част нови дискове. Достатъчно е един диск, който ти е важен да даде дефект и какво от това, че останалите 99% се четат нормално?... От всички възможни начини за съхранение на важна информация, за мен този е най-глупавия. Че е най-несигурния, това се подразбира. Податливи на всякакви въздействия и неудобен носител на информация. Дисковете стареят, трябва да се пазят от прах, влага, слънце, удар, студ, жега и т.н. Дори само в това отношение, един MicroSD примерно ги превъзхожда стократно. Един SD няма ограничение на броя четения от него и дори след 100 години пак ще е там цялата информация, докато за CD/DVD със сигурност не е така. Флаш паметите имат един по-сериозен недостатък - броя цикли запис/триене, но не и за целите, за които говорим в момента.

Точка по въпроса, няма да уча никой какво да прави, кой както иска да си ги съхранява, за мен тази технология умря и не смятам да я ползвам, а ти си ползвай DVD-тата, но имай едно наум, когато съхраняваш в/у тях нещо различно от музика и филми.

По-сигурен носител е HDD, но съхранението в/у него е свързано с други неудобства. Затова най-добре е важни неща да се съхраняват поне по два-три начина, като Интернет, HDD, флашка, та дори и CD/DVD, като за последните единственото предимство е цената.

Все пак е правилно да изнесеш ценната информация на носители под ръка! Не може да разчиташ на нета...утре може да е хакнат или тотално сринат! :cool:

[Дисковете] трябва да се пазят от прах, влага, слънце, удар, студ, жега и т.н.

Така е. А също и да се съхраняват в кутийки, чантички за дискове или дори в картонени пликчета или на къси шпиндели (с последните трябва да се работи много внимателно). Към това трябва да се добави да се записва на хубави записвачки с качествен софтуер и на ниски скорости, като не е препоръчително, например, да запишеш 5 или 10 диска един след друг.

Просто с дисковете трябва да се работи внимателно и прецизно. Аз мога да кажа от личен опит, че CD-тата и DVD-тата са достатъчно сигурни носители на информация, стига да се работи правилно с тях. :cool:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Аз пък не съм съгласен, някои дискове просто се развалят. Имам страшно много дискове и просто някои не се четат , а повечето са записани прегледани веднъж и прибрани в кутийката. Първият ми компютър беше с 20gb хард (2x10GB) имах и CD-RW и записвах по няколко диска на седмица. Едни от най-добрите ми CD дискове са черни на Самсунг по 50бр купувани от метро. В момента в които цените на DVD-RW паднаха си купих и такава записвачка и продължих да записвам по един куп дискове всяка седмица. За 11-12 години съм записал не малко дискове най-различни марки и стандарти, голяма част купувани от "чужбина" предполага се че са по качествени. Съхранявам ги в кутийки, после кутийките в кашонче , като се напълни и кашончето .........айде в мазето. От време навреме ми потрябва нещо и се почва едно голямо търсене и ровене и горе долу всеки 10ти диск е за боклука. От друга страна имам един външен хард да чукна на дърво работи си вече доста години и нищо не се е изгубило или повредило върху него. Така че за мен е най-сигурно да си съхранявам важните неща и по двата начина :cool: записвам на диск прехвърлям и върху външния хард.

Няма 100% сигурен начин за запазване на информация.Ако искаш да си сигурен че след време ще е достъпна ,трябва да имаш най-малко 3 копия независимо дали ще са на един или различни типове устройства.А относно дисковете -DVD+R има най-добра система за корекция на грешки като по нов стандарт(не споменавам Blue ray по обясними причини).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.