Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

LAN между Win7 и XP

Featured Replies

На мрежовата карта която получава Интернет настройката я оставяш така. На втората мрежова карта, която ще шерва нета към CPU2 задай мрежата да е различна - например 192.168.2.1 и маска 255.255.255.0, без гейтуей и без DNS-и, а на CPU2 192.168.2.2 с Gateway 192.168.2.1 и DNS 192.168.1.1(DNS-a на рутера) или директно Вивакомските или Google-ските DNS-и. 212.39.90.42; 212.39.90.43(Vivacom) и 8.8.8.8; 8.8.4.4 са на Google. Ако не стане пиши пак.

п.п.

Кроснатия кабел е така:

Публикувано изображение

• Отговори 60
  • Прегледи 9,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Направих промените в регистрите, но пак не се получи... Кабелът не е по схемите, които са посочени по-горе, но странното е, че преди преинсталирането си имаше връзка между двата компютъра...

EDIT: Ето и снимка на кабела:

Публикувано изображение

Редактирано от electric_strings (преглед на промените)

• Автор

Имената на "Workgroup"-ите са еднакви да... Но не разбирам как да виждам другия компютър или по-точно къде?

• Автор

И двата компютъра се виждат да... А сега какво може да се направи? "Firewall"-а трябва ли да го изключвам?

• Автор

А да попитам... Абсолютно сигурно ли е, че с кабелът, който съм показал по-горе е невъзможно да стане интернет връзката? И задължително трябва да е свързан по един от тези 2 начина?

Публикувано изображение

Тъй като съм почти сигурен, че с кабела на снимката по-горе, която съм сложил е правена такава връзка...

1,2,3 и 6 са изводите които се ползват за 100Mbit мрежа. При кроснат кабел са разменени цветовете(оранжевите и зелените) точно както е на схемата. Сините и кафявите може да не се ползват. Та в момента казваш, че има мрежа, но няма Интернет? Какви DNS-и си задал на компа с XP?

Съвременните мрежови устройства автоматично откриват в какъв режим да работят, така че да няма значение дали кабелът е прав или кръстосан, та едва ли това, че кабелът не е кръстосан е проблем, щом компютрите се виждат. Ако си настройл IP-тата на интерфейсите както каза @Lyudmil единственото, което остава, е да включиш маршрутизирането и NAT-а на компютъра с Win 7. За целта намери connection-а, през който получаваш нета (който е към ADSL) -> дясно копче -> Properties -> Sharing -> сложи тикче на „Allow other network users to connect through this computer's internet connection“, под „Home networking connection“ избери другата връзка и дай OK. Ако все още няма интернет кажи какви IP-та си попълнил при настройките от всеки от мрежовите интерфейси.

Съвременните мрежови устройства автоматично откриват в какъв режим да работят, така че да няма значение дали кабелът е прав или кръстосан, та едва ли това, че кабелът не е кръстосан е проблем, щом компютрите се виждат. Ако си настройл IP-тата на интерфейсите както каза @Lyudmil единственото, което остава, е да включиш маршрутизирането и NAT-а на компютъра с Win 7. За целта намери connection-а, през който получаваш нета (който е към ADSL) -> дясно копче -> Properties -> Sharing -> сложи тикче на „Allow other network users to connect through this computer's internet connection“, под „Home networking connection“ избери другата връзка и дай OK. Ако все още няма интернет кажи какви IP-та си попълнил при настройките от всеки от мрежовите интерфейси.

това за разпознаването на прав и квъртосан кабел не е съвсем вярно, важи само за игабитовите платки

това за разпознаването на прав и квъртосан кабел не е съвсем вярно, важи само за игабитовите платки

Имах предвид, че щом „се виждат“ значи са се разпознали. Иначе има и 10/100 мегабитови платки, които поддържат auto-MDIX, не е ограничено до гигабитови.

Редактирано от Test42 (преглед на промените)

Имах предвид, че щом „се виждат“ значи са се разпознали. Иначе има и 10/100 мегабитови платки, които поддържат auto-MDIX, не е ограничено до гигабитови.

И тези платки се инсталират основно на сървъри. Не става въпроса за това даи се виждат ли не, а за прецизността.

И не е ли по-лесно да е видят адресите на двете машини и да се пробва с експлорера да се достигне другата по ИП?

• Автор

1вият е на ХР-то 2рият е на 7мицата Обаче не мога да разбера какво означава да има пинг от едната до другата... Как да проверя? От едната машина мога да видя файловете шейрнати от другата и обратно... Обаче няма интернет на ХР-то...

1вият е на ХР-то

2рият е на 7мицата

Обаче не мога да разбера какво означава да има пинг от едната до другата... Как да проверя?

От едната машина мога да видя файловете шейрнати от другата и обратно... Обаче няма интернет на ХР-то...

Start->run->cmd

ping 192.168.2.1
ping 192.168.2.2

Изпълнявате това на всяка машина

A на картата която получава нет от модема(рутера) какви са настройките и разреши ли шерването на Интернет?

• Автор

A на картата която получава нет от модема(рутера) какви са настройките и разреши ли шерването на Интернет?

Ето ги настройките на кабела, който свързва модема и компютъра...

Публикувано изображение

Start->run->cmd ping 192.168.2.1 ping 192.168.2.2
Изпълнявате това на всяка машина

C:\Users\Yancho>ping 192.168.2.1

Pinging 192.168.2.1 with 32 bytes of data:

Reply from 192.168.2.1: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.2.1:

Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),

Approximate round trip times in milli-seconds:

Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

C:\Users\Yancho>ping 192.168.2.2

Pinging 192.168.2.2 with 32 bytes of data:

Reply from 192.168.2.2: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.2.2:

C:\Users\Yancho>

Това е от компютъра с 7цата, а от ХР-то показва същото...

Ето ги настройките на кабела, който свързва модема и компютъра...

C:\Users\Yancho>ping 192.168.2.1

Pinging 192.168.2.1 with 32 bytes of data:

Ping statistics for 192.168.2.1:

C:\Users\Yancho>ping 192.168.2.2

Pinging 192.168.2.2 with 32 bytes of data:

Ping statistics for 192.168.2.2:

C:\Users\Yancho>

Това е от компютъра с 7цата.

сега същото от другата машина

Извежда същото, като на седмицата...

на машината, която има достъп до интернет пуснат ли е интернет шеринга?

• Автор

на машината, която има достъп до интернет пуснат ли е интернет шеринга?

Шейрнал съм мрежата, която свързва двата компютъра и от "Advanced Sharing Settings" съм позволил шейрването, ако има още някакви настройки за шейрването не съм сигурен дали са направени...

Шейрнал съм мрежата, която свързва двата компютъра и от "Advanced Sharing Settings" съм позволил шейрването, ако има още някакви настройки за шейрването не съм сигурен дали са направени...

не, този шеринг се прави от пропъртитата на мрежовия адаптер (този, който е свързан към второто ПС)

И няма ли да е много по-лесно да си купите един евтин маршрутизатор?

• Автор

не, този шеринг се прави от пропъртитата на мрежовия адаптер (този, който е свързан към второто ПС)

И няма ли да е много по-лесно да си купите един евтин маршрутизатор?

Сега ще покажа някой от нещата, които са на копютъра със седмицата(компютъра с интернета). Ако мога да сложа още снимки, които да ви бъдат полезни като информация, за да се реши проблема кажете...

Публикувано изображение

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Публикувано изображение

А колкото до маршрутизатора не знам как точно работи, а и бих искал да успея да се справя с този проблем.

Вчера и аз си играх няколко часа безуспешно да пусна интернет на другия комп с XP. Бръкнах му в здравето, но не ще и не ще :P Чудя се, дали няма някаква връзка с протоколите, защото интернетът ми ползва протокол TCP/IPv6. Друго, което си мисля е, че не съм задал достатъчно права на компютъра с XP. Дилетант съм на тая тема и всичко правя с опипване, но явно от Microsoft са се постараят да направят нещата така, че да минаваме на новата ОС.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.