Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Черни ленти от ляво и дясно на Widescreen?

Featured Replies

Здравейте! Искам да попитам как да настроя монитора да слага черни ленти от двете страни на образа, когато показва нещо с ниска резолюция (800x600 - става дума за Diablo II конкретно). Четох тук-там и май се настройва от видео картата, не от монитора, но досега бях с един 16:10 монитор (22 инча май, 1680x1050) и имаше такива ленти от ляво и от дясно, сега смених монитора (16:9, 24 инча, 1920x1080) и образът е разтеглен от край до край и изглежда ужасно. Едно решение е да пусна играта в прозорец. Нооо ме интересува как се настройва тази функция? По монитора ли да търся или из NVidia настройки? Понеже ако е от видео картата, а не от монитора, ми е странно защо преди беше ок, а сега не, а пък не съм променял абсолютно нищо по нея. Благодаря предварително! ПП: Монитор - ACER S242HLAbid Видео карта - май беше NVidia Gigabyte GTX460OC 1GB (GV-N460OC-1GI) (не съм в нас и не помня точно)

800x600 е с ар 4:3 и е нормално да има черни линии отстрани на монитор с ар 16:9. Играта предполагам е правена за старите квадратни монитори с такова ар. А при 16:10 все си преебан. Това е монитор за работа - с голяма площ. Иначе десен бутон на екрана - Разделителна способност на екрана - и най долу в падащото меню е 800х600. Всяка резолюция която при разделяне прави 1.333 е 4:3 и ще ти вади черни линии отстрани както искаш. Примерно може да избереш и 1024х768 или 1152x864.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Мерси за отговора, но не това търсех.. Всичко това за разделителните способности и за aspect ratio ми е ясно, а играта наистина е правена за 4:3 старите монитори, вече е на 12 години тая игра. Това, което искам, е да се появят черните ленти като вляза в играта без да променям резолюцията на монитора. Преди се появяваха сами, като Desktop ми беше 16:10 - 1680x1050, като пусна играта и си заема средата на екрана, а отстрани имаше ленти. Сега Desktop е 16:9 1920x1080, но като пусна играта не се оправя автоматично както преди а ми изпълва целия екран и съответно изглежда сякаш картината е разтеглена двойно. Сега искам пак да се появяват сами черните ленти, но не знам откъде се настройва да си ги прави сама видео картата или монитора. Доколкото си мисля май има настройка, с която да става автоматично и когато нещо е с по-малко ширина компът сам да слага ленти, просто преди беше така автоматично, а сега не е, затова питам - къде е тази настройка?

Мерси за отговора, но не това търсех.. Всичко това за разделителните способности и за aspect ratio ми е ясно, а играта наистина е правена за 4:3 старите монитори, вече е на 12 години тая игра.

Това, което искам, е да се появят черните ленти като вляза в играта без да променям резолюцията на монитора. Преди се появяваха сами, като Desktop ми беше 16:10 - 1680x1050, като пусна играта и си заема средата на екрана, а отстрани имаше ленти. Сега Desktop е 16:9 1920x1080, но като пусна играта не се оправя автоматично както преди а ми изпълва целия екран и съответно изглежда сякаш картината е разтеглена двойно. Сега искам пак да се появяват сами черните ленти, но не знам откъде се настройва да си ги прави сама видео картата или монитора. Доколкото си мисля май има настройка, с която да става автоматично и когато нещо е с по-малко ширина компът сам да слага ленти, просто преди беше така автоматично, а сега не е, затова питам - къде е тази настройка?

Ами както те е посъветвал колегата по-горе, но вместо да смениш резолюцията от уиндолс, смени тази в играта.

Значи това се прави от настройките на видео картата. Очевидно предния ти монитор не е преоразмерявал автоматично до нативната си разделителна способност, аа разлика от сегашния. (което ако няма настройка да се маха, говори само лошо за новия). За NVidia е: Control Panel -> nVidia Control Panel -> Adjust Desktop Size and Position -> 2. When using a resolution lower than my display's native resolution... -> Use NVIDIA scaling with fixed aspect ratio. Надявам се, че ще ти помогне.

• Автор

Ами както те е посъветвал колегата по-горе, но вместо да смениш резолюцията от уиндолс, смени тази в играта.

Не мога да сменя резолюцията в играта, понеже играта е от 2000та година и има само 640x480 и 800x600.. Иначе ако играта имаше 1920x1080 или 1280x720 щях и сам да се сетя просто да я сменя! :)

Значи това се прави от настройките на видео картата. Очевидно предния ти монитор не е преоразмерявал автоматично до нативната си разделителна способност, аа разлика от сегашния. (което ако няма настройка да се маха, говори само лошо за новия). За NVidia е:

Control Panel -> nVidia Control Panel -> Adjust Desktop Size and Position -> 2. When using a resolution lower than my display's native resolution... -> Use NVIDIA scaling with fixed aspect ratio.

Надявам се, че ще ти помогне.

Мерси, това е чудото, дето го търся, ще пробвам! Аз ръчках из точно тези настройки май, не стана преди, ще гледам пак, ще видя конкретно това, което си казал!

• Автор

...

Ами такава настройка така и не намерих в nVidia, но пък се оказа, че съм глупав и просто трябва да го направя от менюто на самия монитор (да е за урок - нов монитор = винаги трябва по-подробно да се прегледа менюто) - има избор дали да държи normal aspect ratio, или да го stretch на цял монитор - беше избрано по default да го разпъва на целия монитор и, естествено, щом го смених да оставя оригиналното aspect ratio на сигнала, който идва от компютъра, всичко се оправи :) Благодаря за времето и вниманието на всички!

Редактирано от LordKodama (преглед на промените)

Така и не разбрахме коя е играта. Възможно е в настройките да не предлага резолюция, каквато ти трябва, но да може чрез малко човъркане да се приспособи за широк формат - не си струва да играеш на резолюция, по-малка от тази на монитора - видеокартата е достатъчно бърза за която и да е по-стара игра.

http://widescreengamingforum.com/ - тук можеш да потърсиш играта и ако имаш късмет, ще пише какво ти трябва, за да я пуснеш в "цял размер".

P.S. Да, моя грешка от недоглеждане.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

• Автор

не си струва да играеш на резолюция, по-малка от тази на монитора

Мерси, ще разгледам, но като цяло Diablo II ми е може би любима игра номер 1 и бих я играл във всякакъв вид и състояние, за мен поне си струва :D Щом на такъв голям монитор и такава видео карта (не само старите, а и новите игри ми вървят с макс графика..) я играя (резолюцията на играта е 800x600) и ми доставя удоволствие можеш да си представиш!

Публикувано изображение

Има модове, които позволяват игра и с доста прилични резолюции...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.