Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стъкла тип "Четири сезона" - коментари за и против

Featured Replies

Момци, предстои ми поставяне на дограма на терасата. В момента разглеждам няколко оферти от различни фирми, предлагащи варианти на изпълнението, базирани най-вече върху стъклопакети от т.нар. стъкло "Четири сезона".

Има доста писания из мрежата , които дават доста подробни описания на начина на действие на това стъкло, но коментарите от потребители са твърде ограничени и затова се обръщам тук с молба за съвет струва ли си използването на тая новост и действително ли тя притежава такива чудодейни изолационни свойства, които да оправдаят сериозната разлика в цените.

Стаите, от които се излиза на терасата са с 5-камерна дограма Рехау със стъклопакети от К-стъкло на 24 мм и азот вътре, поставяна е преди 2 г и нямам причини да се оплаквам от нея.

Но сега майсторите твърдят, че спрямо новостта, наречена "Четири сезона", К-стъклото не е достойно дори и за презрение.

С благодарност бих прочел мнения на хора с преки наблюдения по въпроса.

Момци, предстои ми поставяне на дограма на терасата. В момента разглеждам няколко оферти от различни фирми, предлагащи варианти на изпълнението, базирани най-вече върху стъклопакети от т.нар. стъкло "Четири сезона".

Има доста писания из мрежата , които дават доста подробни описания на начина на действие на това стъкло, но коментарите от потребители са твърде ограничени и затова се обръщам тук с молба за съвет струва ли си използването на тая новост и действително ли тя притежава такива чудодейни изолационни свойства, които да оправдаят сериозната разлика в цените.

Стаите, от които се излиза на терасата са с 5-камерна дограма Рехау със стъклопакети от К-стъкло на 24 мм и азот вътре, поставяна е преди 2 г и нямам причини да се оплаквам от нея.

Но сега майсторите твърдят, че спрямо новостта, наречена "Четири сезона", К-стъклото не е достойно дори и за презрение.

С благодарност бих прочел мнения на хора с преки наблюдения по въпроса.

Здравей Hlevoust,

точно това лято сменях дограма и точно такива стъкла сложих.

При мен си има постоянно слънце и зимата е добре,но лятото ми пече,тоест апартамента ми е изложен на постоянно слънце.За това сложих точно такива

Като погледна от доло пред блока имат огледален ефект и не се вижда вътре а и имат сив цвят моите.

Това което забелязах e,че като стоя до прозореца не ме напича.Светлината влиза но стъклото стои хладно от вътрешната страна.Ако имаш постоянно слънце то това е избора.

Аз сложих профили на Profilink с дебелина на касата 7 см.и дебелина на прозореца 8 см.Това с камерите е добре,но дебелината е важна.Моята се води 7 камерна.

Сложих тези 4 сезонни стъкла и избрах най-скъпият обков които моята фирма имаше.Пакета стъкла е двоен с 30 мм помежду им.

Доволна съм

Редактирано от Coccinelle (преглед на промените)

• Автор

...При мен си има постоянно слънце и зимата е добре,но лятото ми пече,тоест апартамента ми е изложен на постоянно слънце...

И вкъщи е така - апартаментът е изцяло изложен на изток, а и се намира в най-високата част на града и слънцето няма преграда от самия си изгрев (да, красив е, но не точно през юли и август) поне до към 11:30 - 12 ч, докато превали и спре прякото мъчение.

В първия си коментар пропуснах да спомена и цветовите варианти на "Четири сезона", но по този въпрос семейният съвет е категоричен - безцветно да е.

И вкъщи е така - апартаментът е изцяло изложен на изток, а и се намира в най-високата част на града и слънцето няма преграда от самия си изгрев (да, красив е, но не точно през юли и август) поне до към 11:30 - 12 ч, докато превали и спре прякото мъчение.

В първия си коментар пропуснах да спомена и цветовите варианти на "Четири сезона", но по този въпрос семейният съвет е категоричен - безцветно да е.

При мен месеци преди ремонта бяха ровения и четена на статии(даже май тук също питах)какво да избера.При мен слънцето изгрява от ляво и залязва на дясно.На всичко отгоре съм мансарда и почти последен етаж.Тоест зимата е добре ,но лятото е топло.Та така се поразрових и заедно с фирмата която слега дограмата решихме 4 сезонно.Има разлика защото светлината влиза,но не е топло.Ако наистина имаш слънце си сложи... и разбира се средства (макар,че на мен не ми се видя кой знае колко много).Аз се чудя дали да не си сложа ролетна щора,защото като спя ми вляза светлина и макар че имам от веницианските щори пак сутрин това слънце ме буди.
  • Автор

Щори има във всички стаи, съжалявам само, че избрах хоризонтални, защото за тия няма и две години се отпуснаха и не изолират светлината така, както бяха като нови, но това е поправимо чрез пердетата. А на терасата ще сложа вертикални, мисля, че вършат много по-добра работа.

Преди три седмици смених дограмата в къщи. ПВЦ от най-тежката серия и качество, с най-добрата механика, налична на нашенския пазар. Майстора на дограмата е най-добрият в Сливенско и околията, да не казвам по-силни думи. Аз самия и целия ми приятелски и т.н. кръг много отдавна следим всички новости по много широк спектър технологии. И ги тестваме в реалния живот... Дограмите, системите за отопление и подобни са част от постоянния ни интерес. Та, мнението ми/ни е, че в България все още няма кой да ти направи истинска, т.н. пасивна къща и в частност дограма. Нямам особено желание да пиша дълги писания както и от друга страна нямам никакво желание за някакви спорове и убеждения. Тях ги водим само в приятелския кръг в изключително приятна атмосфера и високо техн.ниво. Личното ми мнение и препоръка е за най-качественото ПВЦ, най-добрата механика, троен пакет обикновени стъкла и най-добрия професионален екип за изработка на дограма и стъкло-пакетите. Естествено и замазката и финалните дейности. Евентуално поставяне на външни щори. Аз съм с външни щори, прозоречен тип от повече от 20 години. Вътрешните щори са по избор на клиента, вертикалните не са ми по вкуса и не бих ги препоръчал. Написаното е само лично мнение, успех в избора :)

• Автор

...Личното ми мнение и препоръка е ... троен пакет обикновени стъкла...

T.е, ти си против "4-те сезона" и К-стъклото, така ли да го разбирам? Що се отнася до майсторите - тук няма такива, един през друг са от калпави, по-калпави, но в провинцията е така за почти всичко.

казаха ми за някакъв стъклопакет 32мм с к-стъкло, че давал добри резултати

• Автор

казаха ми за някакъв стъклопакет 32мм с к-стъкло, че давал добри резултати

Майсторите твърдят (?), че 32 мм разстояние между стъклата е възможно само при 5-камерна дограма, а аз вече имам такава на стаите, макар и с 24 мм + азот. Няма смисъл от такова дублиране, а и според офертите 5-камерна с 32 мм К-стъкло е почти равно на 4-камерна с "4 сезона", което определя и избора ми към последното.
  • 2 месеца по-късно...

Майсторите твърдят (?), че 32 мм разстояние между стъклата е възможно само при 5-камерна дограма, а аз вече имам такава на стаите, макар и с 24 мм + азот. Няма смисъл от такова дублиране, а и според офертите 5-камерна с 32 мм К-стъкло е почти равно на 4-камерна с "4 сезона", което определя и избора ми към последното.

Късно отговарям защото си смених дограмата преди 3 седмици и вече може да кажа за впечатленията от стъклата.

Първо се свързах с фирмата за дограми която избираме да поставя дограмата в нашата фирма

Презумция

-винаги са ми подръка

-не биха ме лъгали /не им е в интереса/

-конролира се работата на работниците за качествено поставяне

Имам западно изложение.Т.е искам лятото да е хладно,а зимата топло.

Все пак исках и компромис по отношение на цената.

Предложиха ми вайспрофил с механизъм МАКО.

И тук стана интересното по -отношение на стъклата.

Шефа на фирмата предложи стъклопакет съставен от

-външно /стъкло 4 сезона /има лек огледален ефект/

т.е пропуска светлина ,но не пропуска инфрачервеното излъчване

-вътрешно /к стъкло/

т.е не пропуска топлината навън от стаята

Спомена,че именно такъв комбиниран стъклопакет ползвал в къщи.

Е какво да кажа , за сега думите му се потвърждават.

Когато си сложа ръка от вън и вътре. От вън студено,от вътре топло.

С включен климатик отоплявам две стаи и поддържам температура 22 градуса за сега .Такава съм и задал.

За да се потвърдят думите му за лятото,ще трябва да почакам.Но като,че ли има резон в думите му.

Редактирано от dred (преглед на промените)

• Автор

...Шефа на фирмата предложи стъклопакет съставен от

-външно /стъкло 4 сезона /има лек огледален ефект/

т.е пропуска светлина ,но не пропуска инфрачервеното излъчване

-вътрешно /к стъкло/

т.е не пропуска топлината навън от стаята

Спомена,че именно такъв комбиниран стъклопакет ползвал в къщи.

Е какво да кажа , за сега думите му се потвърждават...

Ами при мен се получи нещо подобно. По-горе писах, че стаите към терасата са с Рехау, 5 камери с К-стъкло и азот. Терасата вече е с 4 камери, стъкло "4 сезона". Ефектът е съвсем осезаем, ако и едва вчера да приключихме окончателно с подмазването и останалите дейности. Не знам още как ще е през летните месеци, но днес е слънчево, но и е доста студено. Вкъщи обаче е много приятно - не е палено нищо, а температурата е около 210. На терасата е 240,прането уверено съхне, а жена ми се кефи от ефекта.

П.П. Действително и безцветното стъкло "4 сезона" има известен огледален ефект, гледано отвън.

• 1 година по-късно...

Внимавайте много с дограмите! Бягайте от евтините ! Виждал съм евтина дограма на пет години изметнала се, гумата се е изронила и духа вятър през нея в стаята.

У нас решението е следното: "Стоп сол" + К - стъкло. Това на пълно южно изложение. През лятото е хладно, а през зимата топло. През пролетта и есента, мрачно и студено. 

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Здравейте. И ние смятахме да сменяме дограмата но изникна една фирма за термоизолация на стъкло във Варна. Слагат ти течно покритие от вътрешната страна на стъклото и след като засъхне  се изолира зимата от студ , а лятото от жегите . Излезе доста по евтино и нямаше разбиване и смяна на дограма със всичките му мърсотии. За сега сме доволни от зимата, чакам да видим какъв ще е ефекта през лятото. Фирмата беше нещо от рода Нано системи май ако не бъркам.

Здравейте. И ние смятахме да сменяме дограмата но изникна една фирма за термоизолация на стъкло във Варна. Слагат ти течно покритие от вътрешната страна на стъклото и след като засъхне  се изолира зимата от студ , а лятото от жегите . Излезе доста по евтино и нямаше разбиване и смяна на дограма със всичките му мърсотии. За сега сме доволни от зимата, чакам да видим какъв ще е ефекта през лятото. Фирмата беше нещо от рода Нано системи май ако не бъркам.

Това е интересно. Я, пиши на лични т.е. адрес на фирмата или някаква друга форма за контакт. 

Не вярвам ! ;)

Според мен, това е опит за нескопосана реклама . Друг е въпросът, че ако изобщо има някакъв ефект, той ще е през лятото, защото доколкото има нещо обяснено на сайта им, слоят не позволявал преминаването на UV лъчи. През зимата трябва да има термоизолация, която не може да се постигне с едно мацване по стъклото.  

Според мен, това е опит за нескопосана реклама . Друг е въпросът, че ако изобщо има някакъв ефект, той ще е през лятото, защото доколкото има нещо обяснено на сайта им, слоят не позволявал преминаването на UV лъчи. През зимата трябва да има термоизолация, която не може да се постигне с едно мацване по стъклото.  

Здравей не искам да звучи като реклама или защита но както написах по-горе, не знам още какъв ще е ефекта през лятото, но звучи логично ефекта да е по-голям именно тогава, защото към момента съм доволна. След Май месец ще пиша отново като пекнат горещите слънчеви лъчи. А що се отнася до UV лъчите те не нагряват това го прави IR лъчение :)

• Автор

... Слагат ти течно покритие от вътрешната страна на стъклото и след като засъхне  се изолира зимата от студ , а лятото от жегите . Излезе доста по евтино и нямаше разбиване и смяна на дограма със всичките му мърсотии...

Ако правилно съм разбрал, дограмата не е сменяна, а само стъклата са намазани с нещо, така ли е? Ако да, то това е за невярване - вероятно 90% от смисъла на ремонта е точно подмяната на дограмата, защото старите дървении, нескопосано направени и монтирани тип "конфекция", са основната причина за тия ремонти. Може на някой да му е смешно, но не и на мен, след като сума ти и години при виелици имаше сняг в хола, докато не уплътнявахме с часове рамките с вестници - идеалното средство, което обаче (разбираемо) падаше при всяко проветряване на помещението.

Колкото и вълшебна да е сместа за намазване, то със сигурност тя е безполезна без подмяна на дограмата, защото няма кой да спира ледения вятър и горещия въздух.

Ето копирано от сайта им, някъде да има споменато нещо за инфрачервени лъчи? А, само на едно място, и то доста срамежливо :) , между другото.

Характеристики- Високотехнологична нано термоизолация, чиято основна цел е повишаването на енергоефективността на стъклото.- В продукта са използвани нано частици на метален оксид и смоли като основни съставки. Поради композицията на своя състав, продукта представлява слой топлинна изолация с дебелина 8-10nm и характеристика на високо поглъщане на IR и отразяване на UV лъчи. Спектърът на ултравиолетовото излъчване се подразделя по различни начини в различните области на науката и техниката. Най-големият източник на ултравиолетови лъчи е слънцето, който излъчва в ултравиолетовия спектър в UVA, UVB и UVC диапазоните, но озоновият слой пропуска в земната атмосфера едва 1-3% от това излъчване. UVB и UVC излъчването участва в химичните реакции, довели до образуването на самия озонов слой, но 98,7% от ултравиолетовата радиация, достигаща до повърхността на Земята е в UVA диапазона.-UVA лъчение Именно UVA лъчите са най-вредни за човешкият организъм, причиняващи изгаряния на кожата, появата на бенки, вредят на имунната система, предизвикват рак, застаряване и хиперпигментация на кожата. С времето те нанасят и поражения върху вашата мебелировка, водещи до избеляване и намалява качеството на пластмасовите изделия и офис техника. Именно за това защитата от ултравиолетовите лъчи е изключително важна не само през лятото, но и през цялата година. Благодарение на любезното съдействие на учените от Българската Академия на Науките, изследвахме защитната ефективност на нашето нано покритие в оказващите влияние за човешкия живот диапазони.   - Стъкло с нашето нано покритие спира около 50% от вредното за човешкото здраве UVА лъчение  и около 40-60 % за IR лъчение в диапазона 1200-2300 nm.- Материалът осигурява висока степен на прозрачност, пропускайки над 90% от видимият спектър на светлината. Приложение Продуктът е прозрачна термо изолация, използвана за намаляване на енергийните загуба през стъклени прозорци. Може да бъде прилаган върху вече монтирано остъкление, както и при стандартно изпълнение на нормално стъкло, което може да бъде използвано в стъклени сгради, стъкла за превозни средства и кораби, витрини, оранжерии и др.Начин на действие Нано покритието абсорбира и акумулира слънчевите лъчи и енергия, като по този начин създава термобариера, която намалява загубата на топлина през прозорците в студените сезони, както и проникването на топлина отвън през лятото. Най-добър ефект се наблюдава при слънцегреене. Същевременно нано покритието почти напълно отразява ултравиолетови лъчи в UVB и UVC спектъра и около 50% от най-вредните UVA лъчи, пропускайки над 90% от видимия спектър на светлината. По този начин то не компрометира качеството на естественото осветление, като едновременно предпазва мебелировката и техниката от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Предимства на Нано термоизолацията за стъкло- Високи термоизолиращи свойства- Те се проявяват в най-пълна сила при слънцегреене. Най-добър ефект се забелязва при наличието на температурна амплитуда между вътрешната (сградна) и външна (околна) среда, като температурата се запазва максимално дълго, докато навън е студено. По този начин стъклото абсорбира топлината от слънцето и от акумулираната слънчева светлина създава термобариера, намалявайки до голяма степен излизането на високата вътрешна температура навън.- Високи енергоспестяващи свойства – Термоизолационните свойства, значително намаляващи консумацията на енергия при климатични инсталации и отопление до 40%;- Висока икономическа ефективност – Възвръщаемост на инвестицията в кратки срокове, спестяване от сметки за електричество, парно, газ;- Висока UV защита – Отразява над 90% UVB и UVC лъчите и около 50% от UVA лъчите; Защитава здравето на хората; Защитава мебелировка и завеси от избеляване, офис оборудване, като увеличава експлоатационният им живот;- Висока защита на околната среда (ОС) – Нано покритието за стъкло е продукт, прилагащ международни стандарти в нано технологиите; Отговаря на националните екологични изисквания; Може да бъде приложен на вече съществуващи сгради за повишаване на енергоспестяването на сградите, без да се налага смяна на остъклението и натрупване на допълнителни строителни отпадъци; Продукта е високотехнологичен и екологично чист;- Високоефективно нанасяне – Може да бъде нанесено от вътрешната страна на стъклата, което го прави по своята същност иновационен продукт в областта си;  - Повишена сигурност - Изключително високата степен на повърхностно прилепване и механични свойства на продукта, удължават времето на разпадане на стъклото на фрагменти,  предотвратявайки наранявания; - Подобрена хигиена – С анти електростатичните си свойства продуктът намалява замърсяването и прахово полепване, ефективно намалява замърсяване от насекоми, благодарение на анти UV функцията си.

Изобщо това е като машинките за намаляване на консумацията на електроенергия- който е балък, той и ще се хване.

Редактирано от lupis (преглед на промените)

Ето копирано от сайта им, някъде да има споменато нещо за инфрачервени лъчи? А, само на едно място, и то доста срамежливо :) , между другото.

Характеристики- Високотехнологична нано термоизолация, чиято основна цел е повишаването на енергоефективността на стъклото.- В продукта са използвани нано частици на метален оксид и смоли като основни съставки. Поради композицията на своя състав, продукта представлява слой топлинна изолация с дебелина 8-10nm и характеристика на високо поглъщане на IR и отразяване на UV лъчи. Спектърът на ултравиолетовото излъчване се подразделя по различни начини в различните области на науката и техниката. Най-големият източник на ултравиолетови лъчи е слънцето, който излъчва в ултравиолетовия спектър в UVA, UVB и UVC диапазоните, но озоновият слой пропуска в земната атмосфера едва 1-3% от това излъчване. UVB и UVC излъчването участва в химичните реакции, довели до образуването на самия озонов слой, но 98,7% от ултравиолетовата радиация, достигаща до повърхността на Земята е в UVA диапазона.-UVA лъчение Именно UVA лъчите са най-вредни за човешкият организъм, причиняващи изгаряния на кожата, появата на бенки, вредят на имунната система, предизвикват рак, застаряване и хиперпигментация на кожата. С времето те нанасят и поражения върху вашата мебелировка, водещи до избеляване и намалява качеството на пластмасовите изделия и офис техника. Именно за това защитата от ултравиолетовите лъчи е изключително важна не само през лятото, но и през цялата година. Благодарение на любезното съдействие на учените от Българската Академия на Науките, изследвахме защитната ефективност на нашето нано покритие в оказващите влияние за човешкия живот диапазони.   - Стъкло с нашето нано покритие спира около 50% от вредното за човешкото здраве UVА лъчение  и около 40-60 % за IR лъчение в диапазона 1200-2300 nm.- Материалът осигурява висока степен на прозрачност, пропускайки над 90% от видимият спектър на светлината. Приложение Продуктът е прозрачна термо изолация, използвана за намаляване на енергийните загуба през стъклени прозорци. Може да бъде прилаган върху вече монтирано остъкление, както и при стандартно изпълнение на нормално стъкло, което може да бъде използвано в стъклени сгради, стъкла за превозни средства и кораби, витрини, оранжерии и др.Начин на действие Нано покритието абсорбира и акумулира слънчевите лъчи и енергия, като по този начин създава термобариера, която намалява загубата на топлина през прозорците в студените сезони, както и проникването на топлина отвън през лятото. Най-добър ефект се наблюдава при слънцегреене. Същевременно нано покритието почти напълно отразява ултравиолетови лъчи в UVB и UVC спектъра и около 50% от най-вредните UVA лъчи, пропускайки над 90% от видимия спектър на светлината. По този начин то не компрометира качеството на естественото осветление, като едновременно предпазва мебелировката и техниката от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Предимства на Нано термоизолацията за стъкло- Високи термоизолиращи свойства- Те се проявяват в най-пълна сила при слънцегреене. Най-добър ефект се забелязва при наличието на температурна амплитуда между вътрешната (сградна) и външна (околна) среда, като температурата се запазва максимално дълго, докато навън е студено. По този начин стъклото абсорбира топлината от слънцето и от акумулираната слънчева светлина създава термобариера, намалявайки до голяма степен излизането на високата вътрешна температура навън.- Високи енергоспестяващи свойства – Термоизолационните свойства, значително намаляващи консумацията на енергия при климатични инсталации и отопление до 40%;- Висока икономическа ефективност – Възвръщаемост на инвестицията в кратки срокове, спестяване от сметки за електричество, парно, газ;- Висока UV защита – Отразява над 90% UVB и UVC лъчите и около 50% от UVA лъчите; Защитава здравето на хората; Защитава мебелировка и завеси от избеляване, офис оборудване, като увеличава експлоатационният им живот;- Висока защита на околната среда (ОС) – Нано покритието за стъкло е продукт, прилагащ международни стандарти в нано технологиите; Отговаря на националните екологични изисквания; Може да бъде приложен на вече съществуващи сгради за повишаване на енергоспестяването на сградите, без да се налага смяна на остъклението и натрупване на допълнителни строителни отпадъци; Продукта е високотехнологичен и екологично чист;- Високоефективно нанасяне – Може да бъде нанесено от вътрешната страна на стъклата, което го прави по своята същност иновационен продукт в областта си;  - Повишена сигурност - Изключително високата степен на повърхностно прилепване и механични свойства на продукта, удължават времето на разпадане на стъклото на фрагменти,  предотвратявайки наранявания; - Подобрена хигиена – С анти електростатичните си свойства продуктът намалява замърсяването и прахово полепване, ефективно намалява замърсяване от насекоми, благодарение на анти UV функцията си.

Изобщо това е като машинките за намаляване на консумацията на електроенергия- който е балък, той и ще се хване.

Здравей, много ми е смешно като ти чета коментара. Първо, казваш, че не пише нищо за IR, което съвсем не е вярно. Ти даже сам си го копирал и изпратил във форума, което подчертава, че говориш без да четеш и размишляваш логично. Аз само ти го подчертавам и удебелявам, за да се види колко разбираш. И като стана дума за некопосана реклама. Може би не знаеш но IR е международното обозначение за Infra red, което в случая е IR лъчение, което както и да го погледнеш си е инфрачервена радиация. Не мисля да влизам в спорове, просто тази сутрин се смях от сърце на тълкованията, които се опитваш да направиш. Между другото понеже ми стана интересно, отворих сайта им и там си има черно на бяло документ от Българската Академия на Науките именно за IR и UV характеристиките и свойствата. Нещо, което като ми продаваха продукта им ми стана мн интересно и странно и бях забравила. Както и да е, споровете за излишни а вече няколко месеца вкъщи усещаме комфорта от техния продукт.

Или си пълен профан или се правиш на такъв, или се опитваш да замажеш- подчертаните UVB, UVC и UVA са ултравиолетови лъчи, и дори да има нещо вярно, че 

Стъкло с нашето нано покритие спира около 50% от вредното за човешкото здраве UVА лъчение и около 40-60 % за IR лъчение в диапазона 1200-2300 nm.

то тогава, щом спира и инфрачервените лъчи(IR ), означава, че през зимата, когато пече слънце ще спира слънчевата топлина да влиза в стаята, но самото стъкло няма как да спира студът, който се намира от външната страна на стъклото и той ще прониква в стаята, намалявайки температурата вътре. От това следва, че ефектът на топлоизолация на този метод е не нула , а минус , тъй като вместо да запази вътрешната температура, даже спомага да се намали. А когато е облачно, покритието няма да играе никаква роля, тъй като слънчевата радиация ще е минимална и студът отвън ще си минава през стандартното остъкление така, както ако няма никакво "специално покритие".

Ако има нещо вярно в горния цитат, би следвало да има някакъв ефект през лятото, тъй като покритието може би ще отразява топлинните лъчи (IR ) и може би ще попречи слънчевите лъчи да повишат температурата в стаята. 

Всички тези разсъждения са теоретични, тъй като не се знае дали този метод действително отразява  UVB, UVC,UVA и IR  лъчите или е рекламен трик . А за комфорта, който изпитвате- само вие си знаете.

Редактирано от lupis (преглед на промените)

Не трябва да се търси перфектна изолация защото стъклата правят конденз, ъглите около дограмата подгизват и хващат мухъл. Затова след като се изолирахме ни се наложи да сложим клапани на дограмата които да правят ветрилник.

Или си пълен профан или се правиш на такъв, или се опитваш да замажеш- подчертаните UVB, UVC и UVA са ултравиолетови лъчи, и дори да има нещо вярно, че 

то тогава, щом спира и инфрачервените лъчи(IR ), означава, че през зимата, когато пече слънце ще спира слънчевата топлина да влиза в стаята, но самото стъкло няма как да спира студът, който се намира от външната страна на стъклото и той ще прониква в стаята, намалявайки температурата вътре. От това следва, че ефектът на топлоизолация на този метод е не нула , а минус , тъй като вместо да запази вътрешната температура, даже спомага да се намали. А когато е облачно, покритието няма да играе никаква роля, тъй като слънчевата радиация ще е минимална и студът отвън ще си минава през стандартното остъкление така, както ако няма никакво "специално покритие".

Ако има нещо вярно в горния цитат, би следвало да има някакъв ефект през лятото, тъй като покритието може би ще отразява топлинните лъчи (IR ) и може би ще попречи слънчевите лъчи да повишат температурата в стаята. 

Всички тези разсъждения са теоретични, тъй като не се знае дали този метод действително отразява  UVB, UVC,UVA и IR  лъчите или е рекламен трик . А за комфорта, който изпитвате- само вие си знаете.

Ха-ха ! Не мисля, че дори съм се опитала да вкарам UV под някакъв предтекс, които незнайно защо ти се опитваш да тълкуваш и вместваш по свой начин. Ако проследиш слабата си мисъл, ще видиш, че стана въпрос, за IR, което може би от мен ти тепърва научаваш, че е инфра червена радиация, с което сам се изложи, че не е упоменато, при положение, че го беше копирал; като цитат. Това ме навежда на мисълта, че или си безделник, който си няма работа по цял ден и избива комплексите си, или си платен от някоя фирма да правиш антиреклами, но ако работодателя ти види начина по който водиш дискусията, най-вероятно би те уволнил или намалил заплатата, защото се справяш адски непоследователно и нелогично. И второ ако съм профан, ще съм профанка, защото съм ж.р. :) Също така си мисля, че висшето образовение което имам по физика, ми е помогнало донякъде в избора на продукта и това да му се доверя. UV виолета в B и C диапазона по принцип се отразява и от нормалните стъкла, а до колкото са ме учили A диапазона е този вреден, който образува редица гадости по кожата и които ни казаха, че съответното покритие го спира близо 50%. За това има изследвания в БАН, на които аз се доверих. А що се отнася до IR, тук виждам за пръв път логично обяснение от твоя страна. Да така е, че зимата не влиза топлината и не се загрява също толкова, но все пак влиза 50%, но зимно време климатика работи предимно вечер, и като пекне слънце стъклото става горещо и образува щит и се намаляват топлинните загуби. Т.е. влзиа ти 50%, а не излиза почти нищо докато има слънце. А иначе като е облачно ефекта е по-малък. Все пак това е еко продукт, който си взаимодейства със слънчевата светлина, като я абсорбира и поглъща в себе си, за да спусне термощита. Мир тебе човече безделний!

Редактирано от magi.zapryanova (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.