Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за домейни на кирилица

Featured Replies

Здравейте,планирах да си купя домейн на кирилица,но останах неприятно изненадан от едно нещо-когато се въведе домейн на кирилица(например сайт.com)в браузъра се отваря сайта,обаче уеб адреса се променя,като чели е на друга кодировка(напеример за сайт.com се променя на xn--80aswg.com).Ще можете ли дами кажете дали това нещо ще остане за постоянно,или е проблема е в сегашните браузъри?

Добър вечер.

Ето кратко разяснение взето от Jump.BG:

След регистрацията на домейн на кирилица, той автоматично бива конвертиран в така наречения punycode. Така например домейнът кирилица.com ще изглежда като xn--80apaahi7a3c.com. Това конвертиране е нужно поради съществуващата DNS (Domain Name System) система, която не може да работи с домейни, различни от стандартната ASCII кодировка. Всички известни браузъри вече поддържат и домейни на кирилица, като това става чрез автоматично конвертиране на домейните от кирилица в punycode. Така когато се опитате да посетите уеб сайта кирилица.com, браузърърът Ви автоматично ще го "преведе" в xn--80apaahi7a3c.com.

Може би браузърите при своето усъвършенстване ще започнат да извеждат тези домейни на кирилица, но кога не мога да кажа.

Редактирано от Ivanov BG (преглед на промените)

http://prikachi.com/...84/3932684t.png

Opera 11.51, Debian Squeeze. Би трябвало до няколко седмици да е факт и за останалите браузЪри.

При регистрация на домейн на кирилица, домейна се кодира и действителният домейн, който се регистрира е на латиница и започва с 'xn--'. Например 'сливен.com' ще бъде регистриран като 'xn--b1aghlnt.com'. Причината е, че сегашната DNS система в целия интернет може да работи единствено с латиница. Когато потребител напише в браузъра си 'сливен.com', браузърът ще го превърне в съответния адрес на латиница. Т.е за dns и хостинг сървърите домейна е xn--b1aghlnt.com, като единствено браузърите имат грижата да го превърнат в по-смислен вид за потребителя.

Ако информацията не е вярна, поправете ме.

P.S. Ако може някой с лично сЪобщение да ми обясни как като прикачвам снимки кЪм пост, да ги накарам в поста ми да се появят като миниатюри, ще сЪм му много благодарен.

Редактирано от silvering (преглед на промените)

http://prikachi.com/...84/3932684t.png

Opera 11.51, Debian Squeeze. Би трябвало до няколко седмици да е факт и за останалите браузЪри.

Ако информацията не е вярна, поправете ме.

P.S. Ако може някой с лично сЪобщение да ми обясни как като прикачвам снимки кЪм пост, да ги накарам в поста ми да се появят като миниатюри, ще сЪм му много благодарен.

Опера и Chrome го извеждат на кирилица, но Firefox не. Сайт.com=>http://xn--80aswg.com/.

• 2 седмици по-късно...

едва ли ще се промени. DNS сървърите все още не работят с UTF-8 имена на зони, дори да има поддръжка. според мен не трябва да те интересува толкова как ще се прекодира името, така или иначе в повечето сайтове се правят пренаписвания на адреси и т.н. всеки който ти напише името на сайта на кирилица ще бъде пренасочен към съответният сайт, който си закупил(а). по - скоро се вълнувай как това име на кирилица се отразява на Google, search indexes, SEO и т.н. името ти е бял кахър

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.