Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Aномалия с твърд диск

Featured Replies

Петьо Стоянов, интересно, нали?

Да интересно е, обяснение нямам, за щастие при нас всичко се размина с една нова инсталация но ОС.

Харда си бачка и всичко изглежда ОК.

Хард дискът работи на електромагнитен принцип. Когато се прави проверка, тя се изпълнява в следните стъпки:

1. Опит за четене.

2. Опит за поправяне, ако е необходимо.

3. Маркиране като "лош сектор", ако точка 2 е неуспешна.

Важно!!! => Един сектор се определя като "нечетим" след няколко опита за четене (примерно 3), а не само след един. Поправката на сектора е подобна на "форматиране". Ако секторът не може да се поправи. той се маркира като "лош" виртуално, а не физически - тоест, в адресната система на хард диска, за да се прескача при работа, иначе той съществува. При нов формат на хард диска лошите сектори може да бъдат оправени.

Много, ама много добре съм наясно как работи твърдият диск, спести ми уроците...

Ти, по дяволите, знаеш ли какво значи физически лош сектор? Изпускаш един работещ харддиск, главата се движи на изключително малко разстояние от плочата при работа, за да може да прочете от плочата, главата задира плочата и на това място имаш ПОВРЕДЕНА повърхност, т.е ФИЗИЧЕСКИ лош сектор.

От цялата тази философия ти не проумя едно нещо, въпреки че го повторих 10 пъти. Повечето важни файлове ги сверих по контролни суми, а при лоши/нечетими/ сектори първо би ми изгърмяла грешка във файловата таблица, респективно CHKDSK би тръгнал да проверява файловата система, второ щеше да има 100% загуба на информация.

Нито едно от 2-те не е налице.

Отделно, лошият сектор се маркира и във файловата таблица/FAT/MFT/.

Преди поредният празен пост, моля те, ПРОЧЕТИ какво съм написал. Нулева загуба на информация, SMART който не е мръднал, CHKDSK който след това не засече проблеми, няма загуба на информация.. НЯМА загуба на информация.

Или физически лош сектор, който е НЕЧЕТИМ не довежда до ЗАГУБА на информация?

Ти, по дяволите, знаеш ли какво значи физически лош сектор? Изпускаш един работещ харддиск, главата се движи на изключително малко разстояние от плочата при работа, за да може да прочете от плочата, главата задира плочата и на това място имаш ПОВРЕДЕНА повърхност, т.е ФИЗИЧЕСКИ лош сектор.

В случая не говорим за изпуснат работещ хард диск. :hush:

Айде малко по-мек тон! Нека спора бъде приятелски и добронамерен, а не със шишета в главата. :hush:

В случая не говорим за изпуснат работещ хард диск.

Нима наивно вярваш, че твърд диск, където програма отчита около 15% лоши сектори, всички те ще бъдат маркирани/ поправени/ремапнати, като при това нито един байт от информацията няма да се загуби, като дори не си задал на програмата да ги поправя, а само да сканира за тях?!?Как, видиш ли, след като програмата не й е зададено да поправя секторите ги поправя???? Това трябва да си егаси късметлията, информация от НЕЧЕТИМИ сектори да бъде прочетена като дори 1 байт от информацията да не бъде загубена.

Защо например не поговорим за опция като проблем в PATA контролера, който може да доведе вероятно до сходни положения, ама не..Диска имал НЕЧЕТИМИ сектори, които са поправени на 100%, като информацията е непокътната, контролните суми са еднакви, SMART не е мръднал, нито CHKDSK е отчел проблеми във файловата таблица. Навярно знаеш колко нелепо звучат думите ти.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Нима наивно вярваш, че твърд диск, където програма отчита около 15% лоши сектори, всички те ще бъдат маркирани/ поправени/ремапнати, като при това нито един байт от информацията няма да се загуби...

Аз не само че вярвам, но и съм го правил - просто много зависи софтуерът колко е добър.

Това е последният пост, който е отговор на нещо, което си написал в тази тема.

Аз не само че вярвам, но и съм го правил - просто много зависи софтуерът колко е добър.

Пак не четеш, не съм слагал настройки на програмата да поправя лоши сектори, а само да сканира за такива

Т.е самата програма не може да е направила нещо, което съм й забранил да прави

И все пак...благодаря...

Дисковете на IBM / Hitachi имат склонност към подобен род поведение. При тях постоянно се изпълнява термична калибрация. И понякога се случва да се появят лоши сектори които всъшност не са лоши.... Не е нужно да пускаш програма и да я настройваш да "поправя" секторите, при някои модели това нещо диска сам се опитва да го направи когато ти се опиташ да достъпиш сектор.

Дисковете на IBM / Hitachi имат склонност към подобен род поведение. При тях постоянно се изпълнява термична калибрация. И понякога се случва да се появят лоши сектори които всъшност не са лоши....

Не е нужно да пускаш програма и да я настройваш да "поправя" секторите, при някои модели това нещо диска сам се опитва да го направи когато ти се опиташ да достъпиш сектор.

Благодаря! Този отговор чаках от 2 страници безсмислени и безполезни спорове. Отново благодаря за информацията, тази специфика не я знаех.

Пропуснах да каже че понякога това се случва и заради лош контакт между платката и корпуса на дисковете. При IBM/ Hitachi контактните плошадки са с тинол и игличките които излизат от корпуса в един момент вече не оравят добър контакт защото гнездото което са направили се е разширило.

Дисковете на IBM / Hitachi имат склонност към подобен род поведение. При тях постоянно се изпълнява термична калибрация. И понякога се случва да се появят лоши сектори които всъшност не са лоши....

Интересно защо на Hitachi-тата, на които съм работил, не съм я забелязал тази склонност към подобен род поведение... :rolleyes:

Виж какво написах точно, поста над твоя. Ако имаш някое по старичко хитачи(ИБМ) заслушай се как когато е в Idle си претраква и се калибрира. По новите използват друга архитектура, там тези проболеми на първите серии вече ги няма, но пък има други.

Виж какво написах точно, поста над твоя. Ако имаш някое по старичко хитачи(ИБМ) заслушай се как когато е в Idle си претраква и се калибрира.

По новите използват друга архитектура, там тези проболеми на първите серии вече ги няма, но пък има други.

Въпросът беше за лошите сектори. ;)

Аз съм имал проблеми с един 20 GB диск, който, още когато си бях взел компютъра, показваше, че има грешни сектори и искаше проверка. Аз просто изключих някакви опции, за да не ме уведомява и да ми иска проверки, и този диск надживя целия компютър - 5-6 години е работил без никакви проблеми - използваше се едновременно и като системен, и за данни. С дискове на Hitachi не съм имал подобни проблеми.

Както и да е, не ми се нищи повече тази тема! :rolleyes:

Въпросът беше за лошите сектори. ;)

Аз съм имал проблеми с един 20 GB диск, който, още когато си бях взел компютъра, показваше, че има грешни сектори и искаше проверка. Аз просто изключих някакви опции, за да не ме уведомява и да ми иска проверки, и този диск надживя целия компютър - 5-6 години е работил без никакви проблеми - използваше се едновременно и като системен, и за данни. С дискове на Hitachi не съм имал подобни проблеми.

Както и да е, не ми се нищи повече тази тема! :rolleyes:

Хмм..Не, ти си по теориите, че един твърд диск може да е с 20% лоши сектори, обема му да не намаля, информацията да е непокътната, в SMART да не е отбелязано нищо, нито файловата система да бъде повредена, при все че си проверявам някои файлове по контролни суми ;)

И в 10 поста спорехме това възможно ли е или не.

Хмм..Не, ти си по теориите, че един твърд диск може да е с 20% лоши сектори, обема му да не намаля, информацията да е непокътната, в SMART да не е отбелязано нищо, нито файловата система да бъде повредена, при все че си проверявам някои файлове по контролни суми :whist:

Никъде не твърдя подобно нещо!. :P

Идеята е темата да е информативна. Нека да спрем дотук! :rolleyes:

Никъде не твърдя подобно нещо!.

Идеята е темата да е информативна. Нека да спрем дотук!

Mислех, че тема се създава, за да се посочи/реши/обобщи/обсъди определен въпрос? Идеята на темата мисля, че аз най-добре я знам, понеже може би аз съм я създал? С цялото ми уважение, искрено се дразня когато се носи вода от 9 кладенеца и не се говори нищо по същество.

Поне 5 пъти обърнах внимание на конкретните обстоятелства, които са същите-по-горе цитираните!!!!

И все пак, благодаря. Нека си останем с най-добри чувства.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.