Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Шахмат-а

Featured Replies

Здравейте, С един приятел "спорим" дали когато бутнеш фигура в шаха, трябва задължително да местиш нея.. Това е страшно безсмислено и според моето мнение е голяма глупост... Проблема е, че той се отказа точно когато бутнах една фигура, а мърдах друга... И после почнаха "реплики" от сорта "Не знаеш правилата", "Ти не можеш да играеш" и т.н. Но главния ми въпрос е, когато бутнеш фигура трябва ли задължително да играеш с нея? (по тази логика като бутнеш царя и няма къде да отидеш, а можеш да вземеш с нещо друго си мат...)

Редактирано от Gibs0n (преглед на промените)

По турнири е така - докоснеш ли една фигура, то трябва да я преместиш!

Мисля, че е заложено в правилника на ФИДЕ ! В случая приятелят ти е прав!

Здравейте,

С един приятел "спорим" дали когато бутнеш фигура в шаха, трябва задължително да местиш нея..

Това е страшно безсмислено и според моето мнение е голяма глупост...

Проблема е, че той се отказа точно когато бутнах една фигура, а мърдах друга...

И после почнаха "реплики" от сорта "Не знаеш правилата", "Ти не можеш да играеш" и т.н.

Но главния ми въпрос е, когато бутнеш фигура трябва ли задължително да играеш с нея?

(по тази логика като бутнеш царя и няма къде да отидеш, а можеш да вземеш с нещо друго си мат...)

Според официалните правила е така. А ако пипнеш чужда трябва да я вземеш Обикновено в приятелска игра не се спазва много.

И това е само ако можеш да я играеш. Т.е. аргумента с мата не важи.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Как си бутнал фигурата?

Хванал си я в ръка да я местиш или си я бутнал без да искаш?

Ето прави;ата на шаха:

http://brainking.com/bg/GameRules?tp=1

Между бутане и пипане има огромна разлика. Освен това винаги може да кажеш "поправям", когато държиш още фигурата.

• Автор

Между бутане и пипане има огромна разлика. Освен това винаги може да кажеш "поправям", когато държиш още фигурата.

Тоест ако просто бях казал "поправям" (аз не знам какво казал, сигурно съм казал нещо от сорта "не") мога просто да сменя фиуграта.

Хванах фигурата, но не съм я местил просто хванах главата на коня, но изобщо не съм го мърдал...

Но за бога, това беше просто докосната фигура, защо трябваше да "ревне" и да се предаде... Може би проблема, беше че щях да го бия...

Редактирано от Gibs0n (преглед на промените)

Абе Gibs0n вие за удоволствие ли играете или какво? Не сте на световно или регионално първенство и т.н. Няма смисъл да се карате. Освен това правилата може да се договарят в началото на срещата.

• Автор

Абе Gibs0n вие за удоволствие ли играете или какво?

Не сте на световно или регионално първенство и т.н. Няма смисъл да се карате. Освен това правилата може да се договарят в началото на срещата.

И аз това му казвам, че го играем за удоволствие, но според него не съм знаел правилата?!? След това играх с хора на далеч по-високо ниво от неговото те ми казаха, че няма проблем да бутам фигурите и да не ги местя..

Ама според нег овсичко трябва да се играе както по правилата ;) Нищо, че не играем с часовник, но играем по "правилата"

То самата тема е ужасно глупава, как може да се предадеш, само защото съм бутнал кон, а съм мърдал царица...

Но от къде да знеш, всеки човек е различен, никога не можеш да ги разбереш...

Ние едно време правехме така, стискахме си ръцете, че може да върнеш ход дори, преди да ти е реагирано. Въобще не е по правилата, но та почвахме четири момчета, и едно ставаше победител, без да има спорове, затова, предварително си стискате ръцете за това какво може и не. Понякога сме стискали ръце и за първи един ход, за първи два хода, без рокади. Важно е да ви е интересно.

Ако си гледал Топалов-Ананд в София, трябва да си забелязал, че противниците понякога правят всичко възможно, за да разсеят другия. Например, стават от стола, разкарват се, ходят до тоалетната, вдигат шум. Целта е противника да се разконцентрира. И естествено, на никой не е приятно да докоснеш фигура, а да не местиш. Това е все едно да спреш преди изпълнението на дузпа във футбола.Така изпълнена дузпа се счита за недействителна. Или пък вратаря да мръдне, преди биещия дузпа да шутира. Пак не е правилно, ако вратаря спаси. Дузпата просто се повтаря. Ако обаче влезе гол, няма проблем. А в приятелски срещи, много по-добрият вариант примерно е да кажеш - върни си хода, защото това и това ще стане или да обясниш на противника си, че да кара даден ход е било по-добре. Това не е турнир. Аз разбирам приятелските срещи като средство за усъвършенстване. Ако все пак си правите някакво турнирче, то си купете и часовник, защото в правилата присъства и той ;)

По този повод има един виц: Пълен автобус на градския транспорт, шофьора набива спирачки, в тази ситуация една госпожа случайно слага ръка на "пакета" на един господин.Госпожата засрамено казва: "Много се извинявам господине, но... нали видяхте.. не съм виновна аз", а господина отговаря: "Вижте сега госпожо, аз съм професионален шахматист, и при нас е закон , каквото пипнеш - с него играеш".

• 4 седмици по-късно...
  • 1 година по-късно...

Борислав Иванов разцепи шаха

Борислав Иванов – любителят, победил гросмайстори на шахмата

Хървати обвиниха наш шахматист в измама

Наша гордост ! Гений или Измамник?! - Борислав Иванов

Обвиниха Борислав, че е ползвал тайно програмата Худини

Водещи шахматисти въстанаха срещу благоевградския майстор на ФИДЕ Борислав Иванов. 26-ма, сред които Кирил Георгиев и Иван Чепаринов, се подписаха под декларация, в която заявяват, че той ползва електронна помощ по време на своите партии.

В нея пишат, че няма да се състезават в никакви турнири с негово участие, ако не бъде осигурена специализирана техника, която да гарантира невъзможността за използване на всякакви електронни устройства в игралната зала. В надпреварата "Стара столица" във Велико Търново Иванов бе изхвърлен от класирането. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.