Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спри, че стана страшно

Featured Replies

Ех, че голяма тема се заформи. Ама защо никой нищо не каза за Хитър Петър или Житената питка, а защо не и Лисцата и свраката и още много подобни народни приказки. Весели, забавни и неангажиащи, но поучителни. Всеки народ си има своя хитър Петър със своите истории. Нека не забравяме " първите 7 год." , поука, добро, лошо, всичко това може да се намери в народните (фолклорни) приказки. Апък това, че някой родител неможел да обясни нещо на детето си, проблема си е изцяло негов. Още много може да се каже, но нека преди това се замислм на колко год. е детето и какво можем да очакваме от него. Неможем да искаме от телето да даде мляко колкото една крава.

В приказките има послание , и нашата работа е да го изтъкнем на детето като нещо важно...."Червената шапчица" ....да не се вярва на хора, случайно срещани , да не се отварят врати на непознати, да не се увличаш в наивност .....защото се случва ето това....., което наистина и в реалния живот се случва! Вижте новините ! Та всяка приказка си има положителния поучителен момент и не е създадена случайно, тя е отражение на нещо реално , което не може да се обясни на дете, освен с приказни персонажи! Иначе ....и аз в практиката си промених, убийството на вълкът и удавянето му , защото е в разрез с екоисториите на съвремието! То щастливи кокошки търсим вече, а ний давим лошия вълк ....! Темата е ........много широка! Също промених и краят на "Дядовата ръкавичка" ......дядото одрал животинките и занесъл на бабата кожите , ох! Какъв канибализъм! Та .....поуката е важна , а текста ....някога е бил актуален за съвремието!

Истината за приказките

Съществуват ли наистина думичките "и живели щастливо" в края на реда, питат от Rozali.bg

Хората са свикнали да възприемат приказките като вълнуващи истории, чийто финал е затрогващ и прочувствен.

Но едно време приказките били плашещи истории, които хората си разказвали вечерно време край огнището. Някои от тях имали възпитателен характер, но вместо да обясняват на децата с примери как доброто побеждава злото, работели на принципа на заплахата. Други били ужасяващи, не се препоръчвали за "хора със слаби сърца", а трети - нестандартни, засягайки сексуални теми табу за обществото.

Повечето приказки били лишени от щастлив край в оригиналния си вариант.

Не винаги принцесата намирала своя принц, нито пък той успявал да се пребори с ужасните зверове от гората. Това не означава, че в "истинските" приказки липсва магията, присъща за техните подобрени версии. Напротив, приказните елементи присъстват и тук, но са по-страховити от всякога. Решихме да ви разкрием грозната истината за приказките.

Истината за авторите на приказките

Един от най-познатите автори на приказки е Ханс Кристиан Андерсен, известен с меланхоличното си изражение и срамежливото поведение, което демонстрирал. Сблъскал се е с кошмара, наречен „несподелена любов“, творецът решил да избяга от реалността и да се потопи в света на приказките, но дори там героите му не откривали любовта.

Братя Грим пък събирали своите истории, обикаляйки Германия и изучавайки фолклора й. По време на срещите им с местни аристократи, братята научавали по една нова приказка от тях и от техните слуги.

още по темата

Историите на Братя Грим били остро критикувани, тъй като не били подходящи за деца. В тях имало твърде много насилие и сексуален подтекст, затова по-късно били преработени. Друг популярен автор е Шарл Перо. Той също се придържал към „схемата“ с нещастния финал, но в края на приказките си пишел нравоучителни стихове за това какво правилно и какво грешно.

Истината за приказките

Ето някои от най-популярните приказки, чието съдържание е било променяно през годините, и техните оригинални версии, които са забравени.

Червената шапчица (Шарл Перо) – в подобрената версия ловецът спасява червената шапчица от лошия вълк и го убива. Истината - червената шапчица била млада дама, която попитала вълка как да стигне до къщата на баба си. Звярът я упътил грешно, причакал я в гората и я изял. И тук приказката свършва, а поуката – не говори с непознати и не приемай съвети от тях.

Малката русалка (Х. К. Андересен) – екранизацията на приказката показва как малката русалка се превръща в човек и се омъжва за принца от мечтите й. Истината – когато русалката се сдобива с крака, тя изпитва ужасяваща болка и не може да се нарадва на новото си тяло, нито на компанията на своя любим. Междувременно принцът се влюбва в друга и се жени за новата си избраница. За да остане жива, малката русалка трябва да го убие, докато той спи, но любовта й към него не й позволява да извърши такава жестокост. От мъка тя се хвърля в морето и се превръща в морска пяна. Поуката – човек не може да промени природата си.

Снежанка (Братя Грим) – от подобрената версия на приказката знаем, че мащехата моли ловеца да изтръгне сърцето на Снежанка и да й го занесе. В оригинала тя иска не само сърцето й, но и други нейни органи. За повечето хора финалът на приказката е, когато принцът целува мъртвото тяло на Снежанка и тя се буди. Истината – той взима тялото на принцесата със себе си към двореца и от труса, докато язди, Снежанка изплюва парчето отровна ябълка. Двамата се женят, а на сватбата си канят мащехата, за да я накажат за делата й. Младоженците връчват на кралицата нагорещени железни обувки, с които тя трябва да танцува, докато не умре от болки. Поуката – рано или късно злото бива наказано.

Други приказки – може би малцина знаят, че в "истинските" приказки мечките не са толкова гостоприемни към Златокоска, а компенсират с нея липсващия обяд, или че Рапунцел забременява от своя любим и затова вещицата реже косите й. В "Пепеляшка" пък доведените сестри се подлагат на жестоки мъчения, за да направят краката си достатъчно малки, за да влязат в стъклената пантофка.

намерено във "вести.бг"

Абсолютно съм съгласна. Приказките не струват, пет пари не давам какви класики са...Понеже обичам книгите, нямаше как да не зарибя и детето и купувам ли купувам детски книжки. 90% от тях са адски тъпи като съдържание (на илюстрации винаги го докарват обаче), в останалите кръв и боища (Червената шапчица я имам в три варианта, в единия от тях бабата пиеше винце с червената шапчица като кръчмарски другари. Още докато четях обявих на Ивчо, че тази баба е алкохоличка и да не си вади поуки от нея). Тоя Макуин сега нали е модерен са му пуснали една поредица за по 6 лв парчето, такава безумщина, че аз не мога да схвана сюжетната линия, да не говоря за Иво. Той си зяпа картинките и се кефи. А е пълно с правописни грешки...То, не че аз точно трябва да говоря, ама нали е книга, все пак, какво като е за деца. Но ако сме честни малка част от тях наистина са се получили хубаво, само дето сполучливите приказки са рядкост. Ние четем и много в рими, ама има такива рими дето със свещ да ги търсиш не мож ги откриеш. Друг е въпросът, че е хубаво да се съобразява възрастта на детето с приказките. Ей, ние си четем за Костенурката Франклин, Басни, поредицата В гората, Мики Маус и други подобни и съм доволна. Пробвах Котаракът в чизми и Хензел и Гретел, ама не ми се получи, може би на някакъв по-късен етап....

Друг е въпросът, че е хубаво да се съобразява възрастта на детето с приказките. Ей, ние си четем за Костенурката Франклин, Басни, поредицата В гората, Мики Маус и други подобни и съм доволна. Пробвах Котаракът в чизми и Хензел и Гретел, ама не ми се получи, може би на някакъв по-късен етап....

Дид, имаше една поредица "Във вълшебната гора" - много хубави книжки бяха

и друга поредица Непослушковци - мнооого сладурски

и двете са на Фют

Дадената по-горе статия е изключително повърхностна и си личи, че е писана от човек, който няма нужните знания по темата. :(

Дид, имаше една поредица "Във вълшебната гора" - много хубави книжки бяха

Точно нея имам предвид, както и Приказки незабравими в рими от Златното пате. Но "Във вълшебната гора" е по-добрата поредица от двете, в другата има добри попадения, но не всичко.

Купувам и една поредица с класическите басни на издателство ПАН, ама нещо са ги претупали и тях.

П.П Непослушковците не съм ги срещала.., ако попадна ще ги пробвам.

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Точно нея имам предвид, както и Приказки незабравими в рими от Златното пате. Но "Във вълшебната гора" е по-добрата поредица от двете, в другата има добри попадения, но не всичко.

Купувам и една поредица с класическите басни на издателство ПАН, ама нещо са ги претупали и тях.

П.П Непослушковците не съм ги срещала.., ако попадна ще ги пробвам.

http://www.book.store.bg/cgi-bin/catalog.cgi#rating - те са ги събрали в една книжка

не знам дали тази я има преиздадена http://chitanka.info/text/20417-gybarko

те са три приказки в рими

http://www.book.stor...alog.cgi#rating - те са ги събрали в една книжка

не знам дали тази я има преиздадена http://chitanka.info...t/20417-gybarko

те са три приказки в рими

Ще ги потърся следващия път като мина през Славейков, че в нашата със сигурност я няма. Гъбарко я имам, барабар с Шишарко.

Аз съм купила и няколко светещи книжки, детето много се радва на илюстрациите, ама стиховете са безумни вътре, просто са го ударили на картинки. Същото важи и за тези с дебелите корици. Имам една за Мечо Пук, еми то се не чете...

Жълъдите кой обича?

И кой доволничко грухти?

Със писък кой в нощите тича,

насън щом лъв го посети?

Кой ходи във раирано елече?

Това е Прасчо! Сети ли се вече?

Тъпня...

И една енциклопедия му купих, да учим за животните http://www.lecsiko.c...vi-jivotni.html

С идеята и информация да получава от цялата работа, ама малко ми е трудно да го уча какво е това Павиан, Марабу,Викуня, Алпако и тем подобни, то аз не ги знам, него ще го мъча. Иначе като цяло с тази малка забележка и тази книжка не е лоша.

И една енциклопедия му купих, да учим за животните http://www.lecsiko.c...vi-jivotni.html

С идеята и информация да получава от цялата работа, ама малко ми е трудно да го уча какво е това Павиан, Марабу,Викуня, Алпако и тем подобни, то аз не ги знам, него ще го мъча. Иначе като цяло с тази малка забележка и тази книжка не е лоша.

много дълго време енциклопедиите бяха любимите им книги - попиляваха се да ги разглеждат, а после и да ги четат /като се понаучиха да четат/

• 1 месец по-късно...

Книжка плаши деца с полицейско насилие

Родители са шокирани от илюстрация със строг полицай с палка, стиснал изплашено дете

Публикувано изображение

Книжка за 3-годишни деца потресе родители с безумните си илюстрации. На една от тях е показан гневен полицай, който се кара на изплашено детенце, като дори го закопчава с белезници.

Идеята на детското четиво е да образова тригодишните относно полицейската професия. Незнайно защо обаче издателите се решили да представят униформеният полицай по доста странен и нетипичен за България начин. Той винаги носи бронежилетка и се храни здравословно.

„Няма нещо, което да е наред в тази книжка”, коментират родители. Според тях полицаите не бива да всяват страх у деца, а спокойствие и чувство за сигурност. Вместо това, детските книжки дават така познатото усещане за полицейщина у нас.

Дайте ми възможност да се запозная с текста, ако искате ще я анализираме някой друг път", заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.

blitz.bg

Наистина е страшно да възпитаваш 3 годишното си дете с помощта на такава книжка...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.