Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спри, че стана страшно

Featured Replies

Все повече родители отказват да четат класически приказки на децата си

Имало едно време...

Публикувано изображение

Явно историите, които са ни унасяли в непознати и вълшебни светове преди да заспим, днес по-скоро биха предизвикали кошмари у децата ни, се казва в ново американско проучване.

В изследването участвали над 2000 родители, които считали, че техните синове и дъщери трябва да навършат минимум пет години, за да им бъде отговорено адекватно на всички въпроси, възникващи в главите им, докато слушат този тип традиционни приказки.

Анализите показали, че майките и бащите масово намирали повечето класически сюжети за прекалено страховити, затова те избягвали да ги четат на своите хлапета. За целта предпочитали да преспиват мъниците си с по-модерни книги, допълват щатските експерти.

Сред разказите, които най-много разстройвали малките, в Топ 3 се нареждат:

1. "Хензел и Гретел" - легендата, написана от Братя Грим, стряскала подрастващите заради сюжета, свързан с отвличане на деца.

2. "Джак и бобеното зърно" - мъниците смятали, че историята е прекалено нереалистична.

3. "Червената шапчица" - за родителите било бреме да обяснят как добрата стара баба е изядена от лаком вълк, а 1/3 от запитаните споделили, че децата им започват да плачат точно на този момент в разказа, пресъздаден от Шарл Перо.

Освен тях близо половината от анкетираните майки отказвали да четат и историята за Рапунцел, защото и там надълго и нашироко се засяга темата за отвличането.

Критичният поглед не подминава и вечната класика в жанра "Пепеляшка". Там проблемът за половината от тестваните родители пък е свързан с това, че младо момиче по цял ден слугува и чисти.

За финал на мушката била "хваната" и "Снежанка и седемте джуджета", като голям брой родители отвъд океана били на мнение, че думата "джудже" им звучи неприемливо.

"На нас възрастните тези истории ни се струват невинни и красиви, но за един малчуган на 5 с по-развинтено въображение същите разкази могат да му се сторят прекалено буквални", коментира Стив Хорнси, съставил въпросното проучване.

vesti.bg

На мен пък хич не ми се нрави приказката "Грозното патенце"....Милото, толкова оклеветявано от останалите, подигравано, дори от собствените си братя които го кълвяли, блъскали искубели....Накрая патенцето не издържа и бяга от собствения си дом... Малко зловещичко за 5 годишно дете...

haidukpikaso, това изобщо не е прецедент, тези приказки се променят откакто са написани. Например Червената шапчица в оригинал не оцелява в края на приказката. Също и баба ѝ :D . Някои приказки на братя Грим са напомняли на Стивън Кинг.

Спекулациите на тема "Днешната младеж..." са любима и напълно безсмислена тема на всички над 25... Хората се променят съобразно времето в което живеят, а с тях и всичко останало.

На мен пък хич не ми се нрави приказката "Грозното патенце"....Милото, толкова оклеветявано от останалите, подигравано, дори от собствените си братя които го кълвяли, блъскали искубели....Накрая патенцето не издържа и бяга от собствения си дом...

Малко зловещичко за 5 годишно дете...

Аз пък като малък много я обичах тази приказка. :P

Децата им имат стейшъни, кинетици и тнт и жулят такива асасини и нинджи от четиригодишни, айде стига глупости, кумчо вълчо бил лош. Това, че родителите нямат елементарна култура да възпитават децата си, и уж работят много за ипотеката и нямат време не значи, че някое дете ще разбере посланието на пепеляшка за грешно. Това е пародийно изследване, за хора, които само консумират, а духовните ценности са им качени във фейсбук.

• Автор

На мен пък хич не ми се нрави приказката "Грозното патенце"....

Мда, и мен ми ставаше гадно че го подиграваха всики патенцето.

Добавям и Малката кибритопродавачка.

Може ли една приказка да е толкова тъжна че и със смърт да свърши

И нищо че все нея исках да си чета, и не помня и колко рев й изревах -

остана ми любимата, тъжнотия

:(

Мда, и мен ми ставаше гадно че го подиграваха всики патенцето.

Добавям и Малката кибритопродавачка.

Може ли една приказка да е толкова тъжна че и със смърт да свърши

И нищо че все нея исках да си чета, и не помня и колко рев й изревах -

остана ми любимата, тъжнотия

:(

Их, че сте захапали това патенце - нали приказката свършва с щастлив край.

А иначе много приказки първоначално не са били предназначени за деца, но впоследствие са станали.

Аз като малък много обичах да гледам, да слушам или да ми четат приказки. Мисля, че едно дете в някакъв смисъл е било ощетено, ако не се е наслаждавало на приказки като малко.

Их, че сте захапали това патенце - нали приказката свършва с щастлив край.

Абе, дорде стигнем до щастливия и край - много мъкааааа....много....Пък и всеки човек на определен етап от живота си се е чувствал като Грозното патенце....Отвсякъде отхвърлен, навсякъде подритван....

ами онази приказка в която главния герой закла 13-те дъщери на великана и им отряза главите? Май пак беше на Шарл Перо.........

ами онази приказка в която главния герой закла 13-те дъщери на великана и им отряза главите? Май пак беше на Шарл Перо.........

Сложете една червена точка!!! За лица над 16 години!

Сложете една червена точка!!! За лица над 16 години!

ама и илюстрация имаше - глави на момиченца с къдрави косички

баси ужаса

Имаше една и за един арлекин, и тя беше също тъжна, гледах я и ми беше страшно тъжно, на диапозитиви, с прожекционно апаратче, колко съм бил глупав, да ми става тъжно... Дали да не осъдя мама и тате?

"Хензел и Гретел" - ще го угоя и ще го изям:

Публикувано изображение

"Гори Тилилейски" - винаги е звучало страшно на децата и съм чувала невероятни асоциации на "Тилилейски"

Когато бях в 3-4 клас ми подариха книга с приказките на Николай Райнов.

Помня какъв ужас изпитах, четейки "Вампирова булка"...

.....

"На нас възрастните тези истории ни се струват невинни и красиви, но за един малчуган на 5 с по-развинтено въображение същите разкази могат да му се сторят прекалено буквални", коментира Стив Хорнси, съставил въпросното проучване.

vesti.bg

поредната "промивка на мозъци".

тъпо.

тъпо.

Ееееееееее, недей толкова крайно...Виж колко интересни приказки си припомнихме и класация може да си спретнем...

Че и за малко в детството се върнахме...А от това по-хубаво няма!

Приказките, независимо от края си са изключително полезни за развитието на децата. Според мен децата на които не са разказвани и четени приказки от най-ранна възраст, са лишени от нещо много важно, което никога и с нищо не могат да компенсират.

Мисля, че е несериозно и най-малкото глупаво да се вадят подобни изводи - че децата се травмирали и т.н. Глупости... Подобни приказки са абсолютна класика и смятам, че са задължителни за всички деца. Лично аз не помня да съм се ужасявал от тях, напротив. Предполагам, че всички помните вълшебството от добре написаната приказка, а и за децата не винаги нещата, които ние възприемаме за страшни, са такива. Нямам думи, такава простотия е това изследване на "щатските експерти"...

Нямам думи, такава простотия е това изследване на "щатските експерти"...

Въпросните "експерти" в случая се опитват да предложат една доста революционна теория, тъй като приказките са били обект на изследване от много сериозни дисциплини, включително и психологията, и никъде не е писано нещо подобно. Напротив, приказките съдържат мъдрост, която само те могат да предадат и то точно по начина, по който само една приказка може да представи нещата със своите изразни средства.

Всички деца изпитват нужда от цялата гама емоции, не само от положителните. Когато бяхме деца, много обичахме да се съберем някъде на тъмно и да си разказваме "страшни случки" за поразяващи ръце, капки които се чуват от гардеробите и т.н. Невероятна тръпка! :) Приказките помагат за изграждането на ценностната система и в никакъв случай не бива да лишаваме децата от тях.

• Автор

Малечко Палечко

Човекоядецът веднага попитал дали е готова вечерята, има ли наточено вино и побързал да седне на масата.

Овенът бил още съвсем кървав и затова му се усладил още повече. Но докато го поглъщал, той душел наляво и надясно и все повтарял, че му мирише на прясно месо.

— Трябва да усещаш миризмата на телето, което току-що приготвих и го надянах на шиша — казала жената.

— Мирише ми на прясно месо, ти думам — отвърнал човекоядецът. — Тука се върши нещо скрито от мене.

Взел голям нож и като го точел на дълъг камък, който държал в лявата си ръка, се приближил до децата.

Малечко Палечко

Човекоядецът веднага попитал дали е готова вечерята, има ли наточено вино и побързал да седне на масата.

Овенът бил още съвсем кървав и затова му се усладил още повече. Но докато го поглъщал, той душел наляво и надясно и все повтарял, че му мирише на прясно месо.

— Трябва да усещаш миризмата на телето, което току-що приготвих и го надянах на шиша — казала жената.

— Мирише ми на прясно месо, ти думам — отвърнал човекоядецът. — Тука се върши нещо скрито от мене.

Взел голям нож и като го точел на дълъг камък, който държал в лявата си ръка, се приближил до децата.

Душа, ти ми разби детските илюзии, че светът е едно прекрасно място на пържоли :no-no:

Малечко Палечко

Това е остатък от митологичен ритуал, което е нещо типично за приказките, а малките деца имат "митологичен" тип мислене, така че този тип приказки не са нещо неестествено за тях. :P

Да си призная - аз и сега с удоволствие чета детски приказки. :shy11:

• Автор

Душа, ти ми разби детските илюзии, че светът е едно прекрасно място на пържоли :no-no:

За твоите пържоли не знам.

Аз питам :

Защо умря Малката кибритопродавачка

:crying10:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.