Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Boot Loader

Featured Replies

Много се извинявам за темата,но искам да попитам."Има ли инсталиран Boot Loader в обикновенна USB флашка закупена от магазина? Доколкото знам Boot Loadera се използва само за зареждането на операционните системи? Основното при флашките е интерфейса,паметта и драйвери,чрез които тя се инициализира при ОС,или нещо бъркам.Благодаря за отговора предварително!

Много се извинявам за темата,но искам да попитам."Има ли инсталиран Boot Loader в обикновенна USB флашка закупена от магазина? Доколкото знам Boot Loadera се използва само за зареждането на операционните системи?

Основното при флашките е интерфейса,паметта и драйвери,чрез които тя се инициализира при ОС,или нещо бъркам.Благодаря за отговора предварително!

Не, стандартно не би трябвало да има инсталиран такъв лоадер
  • Автор

Не, стандартно не би трябвало да има инсталиран такъв лоадер

Къде мога да прочета повече за боот лоадера,за да мога да се аргументирам за по горното становище

Потърсете в Интернет, там има обяснено по-презицно какво е това и за какво се използва. И следвайки логита ще разберете кога, къде и защо се ползва

• Автор

Основното което намерих за буут лоадера е че това представлява малка програма зареждаща операционната система в компа и стартира самата ОС .В буквалния смисъл, буутлоудъра е код, който се извършва преди всяка операционна системада започне да функционира. Концепцията на bootloaders е универсална за почти всички операционни системи.

Спорът на тази тема с моят приятел възниква от случката че една обикновена USB флашка не се разпознава въобще от компа.При поставянето и на други компютри и други операционни системи тя отново не се разпознава.Неговата теза е че на тази флашка е изтирт буут лоадера, и това е основната причина!?Докато аз считам,че основният проблем при флашката може да е от няколко причини като основният е грешка в интерфейса на флашката или драйверите,тъй като тя е извадена по време на работа и от там е дошъл основният проблем.

Молбата ми е ако има някой вещ в този проблем да сподели своето виждане за което ще съм му благодарен.Така де в спора се научава истината!!

Основното което намерих за буут лоадера е че това представлява малка програма зареждаща операционната система в компа и стартира самата ОС .В буквалния смисъл, буутлоудъра е код, който се извършва преди всяка операционна системада започне да функционира. Концепцията на bootloaders е универсална за почти всички операционни системи.

Спорът на тази тема с моят приятел възниква от случката че една обикновена USB флашка не се разпознава въобще от компа.При поставянето и на други компютри и други операционни системи тя отново не се разпознава.Неговата теза е че на тази флашка е изтирт буут лоадера, и това е основната причина!?Докато аз считам,че основният проблем при флашката може да е от няколко причини като основният е грешка в интерфейса на флашката или драйверите,тъй като тя е извадена по време на работа и от там е дошъл основният проблем.

Молбата ми е ако има някой вещ в този проблем да сподели своето виждане за което ще съм му благодарен.Така де в спора се научава истината!!

За да разберем изцяло проблема, моля опишете какво се случва когато сложите флашката в usb.

Какво изписва windows. Има ли светлинна индикация на флашката.

Наличието или липса на такъв запис на флашката няма нищо общо с процеса на разпознаването й от операционната система
  • Автор

При поставянето на флашката,първоначално има светлинна индикация и тя започва да свети пулсиращо,след което излиза надпис неразпознато устройство.

• Автор

Интересно когато една флашка излиза от производство,тя все още е" мъртва".Трябва да и се вдъхне живот или по точно трябва върху нея да се инсталира софтуер.Вероятно чрез този софтуер тя се инциализира в операционната система и работи с нея.При инсталирането на софтуера върху нея преди това не се ли задава някакъв код подобен на буут лоадара,който да подреди нещата на тяхното изпълнение Или с две думи как флашката работи с операционната система??

Интересно когато една флашка излиза от производство,тя все още е" мъртва".Трябва да и се вдъхне живот или по точно трябва върху нея да се инсталира софтуер.Вероятно чрез този софтуер тя се инциализира в операционната система и работи с нея.При инсталирането на софтуера върху нея преди това не се ли задава някакъв код подобен на буут лоадара,който да подреди нещата на тяхното изпълнение

Или с две думи как флашката работи с операционната система??

Това от къде го прочетохте? В момента в който флашката излезе от завода тя вече е работоспособна и няма нужда да й се инсталира нищо
  • Автор

Явно грешно съм разбран.Всичко това което съм казал става във завода и тя напуска завода е работоспособна.Но след механичната направа във завода следващата операция там във самият завод е инсталиране на софтуер.Иначе без този софтуер тя как ще работи? Ето това искам да разбера този софтуер дали се инсталира с помоща на нещо като бут лоадера или не? Дали флашката както в моят случай нейното обезличаване се дължи на загуба на този софтуер,дали този софтуер може да се възстанови или не,т.е. фирмите производителки дали го предлагат като опция?Тука нещата не ми са ясни, и ако нещо бъркам моля да бъда извинен!

Явно грешно съм разбран.Всичко това което съм казал става във завода и тя напуска завода е работоспособна.Но след механичната направа във завода следващата операция там във самият завод е инсталиране на софтуер.Иначе без този софтуер тя как ще работи?

Ето това искам да разбера този софтуер дали се инсталира с помоща на нещо като бут лоадера или не?

Дали флашката както в моят случай нейното обезличаване се дължи на загуба на този софтуер,дали този софтуер може да се възстанови или не,т.е. фирмите производителки дали го предлагат като опция?Тука нещата не ми са ясни, и ако нещо бъркам моля да бъда извинен!

Аз ви разбрах, само че вие не сте разбрали процеса. Единствения софтуер, който съществува във флашката до момент ав който стигне до магазина е специален firmwarte, който поддържа комуникацията между USB интерфейса и флаш матрицата

Ако имате предвид форматиране то то не се прави в завода (обикновено), и НЕ инсталира софтуер!

А firmware се преинсталира, имаше някакъв руски сайт, който предлагаше софтуер и firmware образи за различни модели

• Автор

Постепенно стигнахме до единият от въпросите който ме интересува.Този специален софтуер firmwarte потдзържащ комуникацията между флашматрицата и интерфейса как се инсталира?Не трябва ли нещо като буут лоадер който да подреди инсталацията на firmwarte??

Постепенно стигнахме до единият от въпросите който ме интересува.Този специален софтуер firmwarte потдзържащ комуникацията между флашматрицата и интерфейса как се инсталира?Не трябва ли нещо като буут лоадер който да подреди инсталацията на firmwarte??

Ще го кажа май за поне трети път: НЕ, този софтуер се записва в специален чип и е НЕВИДИМ ЗА ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА. И ако не ми вярвате питайте някой друг. Започвате да ставате досаден с този boot loader
  • Автор

Благодаря Ви за отговора удволетворен съм!Да се закрие темата

Благодаря Ви за отговора удволетворен съм!Да се закрие темата

Не, темата ще остане, защото някой друг може да има подобни въпроси и да я чете или пише в нея

Явно грешно съм разбран.Всичко това което съм казал става във завода и тя напуска завода е работоспособна.Но след механичната направа във завода следващата операция там във самият завод е инсталиране на софтуер.Иначе без този софтуер тя как ще работи?

Ето това искам да разбера този софтуер дали се инсталира с помоща на нещо като бут лоадера или не?

Дали флашката както в моят случай нейното обезличаване се дължи на загуба на този софтуер,дали този софтуер може да се възстанови или не,т.е. фирмите производителки дали го предлагат като опция?Тука нещата не ми са ясни, и ако нещо бъркам моля да бъда извинен!

Производителите на флашки предлагат и сервизни програми за същите... ако си попаднал на някоя с инсталирана подобна, която след пъхане на флашката се стартира автоамтично явно нея визираш...

На времето имах една 256 МB -ова PQI ( 2004-а,2005-та някъде ) , и тя беше с подобна програма , но след формат сервизната програма беше изчезнала, което не беше голям проблем.. можеше да се смъкне от сайта им....

П.С Флашките си работят и без софтуер, той обикновенно ако е инсталиран в завода е за леко гламави и по прости потребители, тоест дурако улеснителен софтуер :D ..отделно има и други софтуери.. криптиращи флашката например ...та така...

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

• 4 месеца по-късно...

Интересна темичка се е получила :) Имам един въпрос,който може да се каже,че е по темата :) Каква всъщност е разликата между BIOS и "boot loader" ? За BIOS е ясно какво е.Малка програма,която се стартира при включване на PC-то.Проверява CMOS set up,Power On Self Test и т.н. А аз до колкото разбирам,boot loader-а,в една вградена система (различна от стандартната x86-64 PC архитектура) и върши почти същата работа,като BIOS.Също проверява SDRAM контролери,input/output контролери и и зарежда ОС. До колко вярно е това ми твърдение?И в общи линии,това ли е разликата между BIOS и boot loader ?

• 1 месец по-късно...

Хора, имам едно животно в тавана (всъщност машината е на един приятел, но както и да е), но не мога да го накарам да буутне диск. БИОС му е тотална каша, или по-скоро прекалено малко избор има в него. Качвам видео да ми кажете кое какво да настроя, за да го накарам при стартиране да буутва. Аз пробвах какво ли не, но не стана.

http://dox.bg/files/dw?a=8f6b5d6566

Редактирано от Dancho^94 (преглед на промените)

Интересна темичка се е получила :)

Имам един въпрос,който може да се каже,че е по темата :)

Каква всъщност е разликата между BIOS и "boot loader" ?

За BIOS е ясно какво е.Малка програма,която се стартира при включване на PC-то.Проверява CMOS set up,Power On Self Test и т.н.

А аз до колкото разбирам,boot loader-а,в една вградена система (различна от стандартната x86-64 PC архитектура) и върши почти същата работа,като BIOS.Също проверява SDRAM контролери,input/output контролери и и зарежда ОС.

До колко вярно е това ми твърдение?И в общи линии,това ли е разликата между BIOS и boot loader ?

Мммм, доста неправилно разбиране.

БИОС е набор от програми, записани в твърда памет, които служат за диагностика и конфигуриране на устройствата в компютъра. Освен това те служат за комуникация с БИОС-и на други устройства и им предават управлението при нужда.

boot loader е програма, записана на твърдия диск, която получава управлението на компютъра в процеса на зареждане от MBR и служи за да зареди необходимите части от една ОС и да стартира и предаде управлението на ядротой

Хора, имам едно животно в тавана (всъщност машината е на един приятел, но както и да е), но не мога да го накарам да буутне диск. БИОС му е тотална каша, или по-скоро прекалено малко избор има в него. Качвам видео да ми кажете кое какво да настроя, за да го накарам при стартиране да буутва. Аз пробвах какво ли не, но не стана.

http://dox.bg/files/dw?a=8f6b5d6566

Някой от "старите кучета" не се ли сеща нещо? :P

Струва ми се, че е прецакана РАМ паметта, в нач екрани май това пише. Това си е за истински ентусиаст, щото трябва да видиш точно модела на дъното, сетне да избереш спрямо него една здрава пръчка РАМ, да пробваш, и ако зацепи, да я купиш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.