Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Съсипана" флаш-памет

Featured Replies

Аз също се замислих над мнението на продавачката - затова го споделих. Все още не съм имала време да пробвам с новата карта. Видях само, че не прекъсва записа на видео. Определено времето за записване на една снимка не е кратко.

Би трябвало продавачите да са компетентни, но повече информация човек може да научи във форума.

Сега остава да си купя карта и от клас 10 и да сравня. Май се уча по пътя на пробата и грешката.

Зарежи класовете, купи си карта поне 133x или 200x, aко не те задоволява текущата скорост. Ако ти върши работа, зарежи. Аз просто давам информация и изяснявам някои неща.

Всъщност, до сега никога не съм правила поредни снимки. Просто времето за запис не ми позволява това. Тъй като преди не съм се интересувала, си мислех, че това е времето,необходимо за запис на фотоапарата и въобще не съм се замисляла, че всъщност с по-бърза карта, това време ще намалее. За дисковете - по същата причина избирам DVD +R, но не съм направила аналогия. Това за 133х или 200х го разбрах, но не ми е ясно къде на картата го пише. Защото вчера разглеждах карти и в Интернет и в магазина и не го видях никъде като характеристика. На картите, които разглеждах освен размера са означени само класовете. Все още не съм пробвала как ще бъде записът на видео, но бих се радвала, ако мога да намаля времето за запис на снимките.

Редактирано от Велкова (преглед на промените)

Всъщност, до сега никога не съм правила поредни снимки. Просто времето за запис не ми позволява това. Тъй като преди не съм се интересувала, си мислех, че това е времето,необходимо за запис на фотоапарата и въобще не съм се замисляла, че всъщност с по-бърза карта, това време ще намалее. За дисковете - по същата причина избирам DVD +R, но не съм направила аналогия.

Това за 133х или 200х го разбрах, но не ми е ясно къде на картата го пише. Защото вчера разглеждах карти и в Интернет и в магазина и не го видях никъде като характеристика. На картите, които разглеждах освен размера са означени само класовете.

Все още не съм пробвала как ще бъде записът на видео, но бих се радвала, ако мога да намаля времето за запис на снимките.

Погледнете този и следващия раздел за да добиете представа за съответсвието между рейтинг и скорост на картите

http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#Speed_Class_Rating

Всъщност, до сега никога не съм правила поредни снимки. Просто времето за запис не ми позволява това. Тъй като преди не съм се интересувала, си мислех, че това е времето,необходимо за запис на фотоапарата и въобще не съм се замисляла, че всъщност с по-бърза карта, това време ще намалее. За дисковете - по същата причина избирам DVD +R, но не съм направила аналогия.

Това за 133х или 200х го разбрах, но не ми е ясно къде на картата го пише. Защото вчера разглеждах карти и в Интернет и в магазина и не го видях никъде като характеристика. На картите, които разглеждах освен размера са означени само класовете.

Все още не съм пробвала как ще бъде записът на видео, но бих се радвала, ако мога да намаля времето за запис на снимките.

Скоростта, с която фотоапаратът записва снимки на картата зависи от самият него, както и от скоростта на картата.

Особено значение има при серийни снимки. Картата ти не е чак толкова бавна за снимки, при условие че една снимка ти тежи около 1MB максимум, трябва да я прехвърля за под 1 секунда.

Наблягах на това, че бавната карта си личи най-вече при записа на видео, серийни снимки и когато дърпаш заснетият материал от картата на компютъра.

Опитай с карта на някой познат,ако имаш познат с по-бърза. Ако апаратът записва по-бързо снимките - ОК, но ако пак се бави, проблемът може и да е в него. 4MB/sec са далеч под 10MB/sec запис/30MB/sec четене, но все пак не са чак толкова ниски.

Относно "x" рейтинга, там проблемът е, че някои си позволяват да пишат най-бързото прочитане като рейтинг, а други, но малко - реалната/най-бързата скорост на запис. При класовете това е фиксирано и това е добре, докато "x" рейтинга понякога си е изсукан от пръстите и няма общо с действителната скорост на записване върху картата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Казано с думи прости: има три вида SD карти: 1. SD с максимален обем 2Гб , на тях се означават споменатите скорости 66х(10Мб/с); 133х(20Мб/с); 166х(25Мб/с); 200х(30Мб/с) 2. SDHC с максимален обем 32ГБ , тук скоростите се означават с класове: 2(13х ; 2Мб/с); 4(26х; 4Мб/с); 6(40х; 6Мб/с) и 10(66х; 10Мб/с) 3. SDXC - същите като предните, само че обема е от 32Гб до 2048Гб Аз имам само един въпрос: какво пише на старата ви 2Гб. карта? Тя сигурно е поне 66х ?

.....

Аз имам само един въпрос: какво пише на старата ви 2Гб. карта? Тя сигурно е поне 66х ?

И аз много исках да разбера какви са нейните характеристики. Но даже класа не пише. Видеото става за гледане на компютър, но поредните снимки са немислими. Всъщност старата ми карта изглежда също като тази - Kingston

Благодаря много за подробните обяснения за картите. вече съм определено по-ориентирана.

Казано с думи прости: има три вида SD карти:

1. SD с максимален обем 2Гб , на тях се означават споменатите скорости 66х(10Мб/с); 133х(20Мб/с); 166х(25Мб/с); 200х(30Мб/с)

2. SDHC с максимален обем 32ГБ , тук скоростите се означават с класове: 2(13х ; 2Мб/с); 4(26х; 4Мб/с); 6(40х; 6Мб/с) и 10(66х; 10Мб/с)

3. SDXC - същите като предните, само че обема е от 32Гб до 2048Гб

Аз имам само един въпрос: какво пише на старата ви 2Гб. карта? Тя сигурно е поне 66х ?

Наистина има SD, SDHigh Capacity(SDHC),SD eXtended Capacity(SDXC), но означенията по картите не са по начина, по който говориш. Срещал съм 8GB SD карти едновременно със speed rating 200x и отделно означени като Class10.

Oзначенията не са по начина по който говориш. Speed rating-a взима за основа 1-ва скорост на четене на CD-ROM, която е 1,2Mbps или 150Kb/sec. Class rating-а взима за основа 1MB. Основните разлики са, че speed rating-а е доста по-широко понятие, докато Class rating-а гарантира що-годе обикновено скоростта, която е посочена.

Например карта с рейтинг 200x, може да има скорост на запис под 10Mb/sec, но тъй като най-бързото прочитане е било 30Mb/sec, може да й лепнат рейтинг 200x. Speed rating-а предшества Class rating-a. Това е причината по-старите карти да имат само speed rating, а новите карти обикновено да бъдат отбелязани само с Class rating.

Обикновено Speed Class-а е минималната гарантирана скорост, а speed rating-а често е някаква пожелателна/максимална скорост или поне в общият случай излиза така.

Kingston-а, който е посочила авторката е трагедия откъм скорост. ДО 1,5mb/sec запис...Ужас..

Всъщност и в таблицата за скоростта тук така са дадени.

А дали надписът отговаря на написаното ?..... Който има наблюдения споделя.

Просто до сега не съм записвала видео на такава карта и съм доста "боса" по въпроса. И поредни снимки не ми се е налагало да правя. За обикновени снимки - изчаквах необходимото време за запис. А като пробвах видео - действително очаквах, че ще се сваля по-бързо на компютъра.

класът показва скоростта на запис в мегабайти за секунда, class 4 - 4mb/s, class 6 - 6mb/s, class 10 значи 10mb/s. скоростите на четене винаги са по големи и важни са скоростите за запис, не за четене. като снимаш клип времето си тече, няма да гледа колко бързо се записва на картата, ако не смогва вариантите са или да дропи кадри или да спре записа, веднъж записано е все тая колко време ще отнеме свалянето на компа - абсолютно същото е и слушането на интернет радио - като не стига скоростта - прекъсва...

Публикувано изображение

едната ми карта е такава, но е 1гб, другата ми е a-data 2gb 150x. не си купувай карти micro sd + преходник към SD - те са бавни - по бързи от клас 10 няма, a SD карти със скорост по големи от 2гб не съм виждал (освен в google имаше няколко 4гб модели, които не са HC - high capacity) от 4гб нагоре почват "бавните" SDHC карти с class, бърза карта HC просто няма... естествено обаче скоростта на картата влияе върху цената...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

класът показва скоростта на запис в мегабайти за секунда, class 4 - 4mb/s, class 6 - 6mb/s, class 10 значи 10mb/s. скоростите на четене винаги са по големи и важни са скоростите за запис, не за четене.

...абсолютно същото е и слушането на интернет радио - като не стига скоростта - прекъсва...

Заповядай. Но е скъпичка, на едно място я гледам 50лв, на друго за 100(!?!!?)лв...

SANDISK SD Extreme 200x 8GB

Публикувано изображение

SanDisk SD Extreme 8GB 200X

Тип SD (SecureDigital) • Капацитет - 8GB • Скорост на трансфер- минимална 30 МВ/сек(200x)

....

Публикувано изображение

Оставям на теб да сметнеш колко х е тази ;)

Цената няма да коментираме, че е по-скъпа от повечето "сапунерки".

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

... естествено обаче скоростта на картата влияе върху цената...

Точно затова си мисля, че продавачката в магазина, трябваше да се опита да ме убеди, да си купя карта с по-голяма скорост. Бях готова да го направя, но тя буквално ме разубеди. Разликата от клас 4 до клас 10 беше само 6 лв. Мисля си, че или е некомпетентна, или картите от по-ниския клас имат по-голяма надценка. В противен случай поведението и е алогично.

В различните магазини цените явно са много различни. Върната карта от клас 2 беше 40 лв. Тази, която си купих от клас 4 - 20 лв, а същата, но клас 10 - 26 лв. Все по 8 GB.

Оставям на теб да сметнеш колко х е тази ;)

Цената няма да коментираме, че е по-скъпа от повечето "сапунерки".

633x :D UHS Class 1(до 104Mb/sec) SD Speed Class 10

Въпроса беше, че освен класовата класификация има и speed rating(x) дори и за HC картите, понеже виждаш че класа е 10, ама е далеч повече от 10MB/sec трансфер.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.