Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да заловим крадците на парно?

Featured Replies

Публикувано изображение

Местата върху снимката, където от фасадата има най-голямо излъчване на топлина, са оцветени в жълто.

Откъде изтича топлината и има ли крадци на парно сред съседите, могат да разберат клиентите на "Топлофикация София", ако поръчат обследване на блока с термовизионна камера, съобщава Стандарт news.

Услугата струва 170 лв.За обследването трябва решение на Общото събрание на блока и заявление до топлофикация. Дружеството стартира пилотен проект със заснемане на 10-етажна сграда на бул. "Самоков" в кв. "Изток".

Термокамерата снима сградите отвън, като местата върху снимката, където от фасадата има най-голямо излъчване на топлина (т.е. изолацията е неефективна), са оцветени в жълто.

"Греят" и пуснатите радиатори. На базата на снимките може да се поиска проверка в самия апартамент.

http://bulgaria.actu...ews_379266.html

Този метод е известен отдавна, но кой знае защо досега не е използван на практика.

Неприятното е това, че клиентите на "Топлофикация", които твърде често са обект на кражба трябва да плащат такса за проверката.

По-редно би било услугата да е безплатна.

• Автор

Живеем в държавата на абсурда....защо се учудваш.....

Учудвам се на това, как едно дружество, което има сметка да печели повече клиенти нехае за това.

На практика излиза, че за топлофикационните дружества в страната е важно някой да им плати за предоставената услуга, независимо кой ще е той.

Убедена съм, че щяха да имат много повече клиенти, ако бяха проверявали дали се краде парно, от кого и бяха налагали високи глоби.

От коректността на една фирма зависи просперитета и.

Точно това имах впредвид, че им пука само за печалбите и не ги интересува някой ощетен лие...важното е да им излизат сметките...А за какво им е да са коректни....нима имаш някакъв избор? Венчана си за тях, за енергоразпредителя, за мобилния оператор ...да продължавам ли...... Абе, идват ми едни думи на пръстите, ама ще ги оставя да почиват.....че не са много за пред детската аудитория на форума....

Всичко е много хубаво , но да бяха казали колко струва една такава камера а ;) В работата съм ползвал точно такава за обследване на табла и дали връзките са ок и човека който ми предостави такава камера ми каза цената ! Става въпрос за за хиляди евра ;) Не че не са по джоба за Топлофикация , но защо да ги дават за такава техника като могат да си ги дадат като бонуси :P

• Автор

В нашата абсурдна държава стана срамно да си почтен. От години се дразня от поведението на едни авантаджии от нашия вход, които вместо да се чувстват виновни се присмиват на нас, които плащаме и техните сметки. Манталитет български... :(

Този метод е известен отдавна, но кой знае защо досега не е използван на практика.

Неприятното е това, че клиентите на "Топлофикация", които твърде често са обект на кражба трябва да плащат такса за проверката.

По-редно би било услугата да е безплатна.

Безплатно? :no-no: Няма безплатни неща тука.. а пък и в крайна сметка си е по желание, не те задължават да си проверяваш блока. Аз не мога да разбера какъв ефект точно ще има тази снимка като те обясниха, че не може да се прилага никъде - общо взето само за жителите на блока, които трябва да решат как да санкционират крадците. Може да поискат проверка от Топлофикация, ама и това не е много сигурно. Даже говореха, че искат да се въведе домоуправителя да има ключ за всеки апартамент и при някаква нередност (да кажем в случая тази снимка) да влиза без искане на разрешение от собственика.. което за мен лично е абсурд!

Редактирано от Impulse (преглед на промените)

За ключ едва ли , но ако навсякъде монтират електронни брави и система за контрол на достъп - ключа отпада ;)

хмм, това обследване показва, че "изолацията е неефективна". А от "неефектива изолация" до "кражба на парно", разликата е от земята до небето. Като цяло това обследване е безсмислено и не доказва нищо...

Редактирано от rvp (преглед на промените)

А кой ли плаща за отопляването на зелените площи?

post-23044-0-38419000-1330506555_thumb.j

• Автор

Безплатно? :no-no: Няма безплатни неща тука.. а пък и в крайна сметка си е по желание, не те задължават да си проверяваш блока. Аз не мога да разбера какъв ефект точно ще има тази снимка като те обясниха, че не може да се прилага никъде - общо взето само за жителите на блока, които трябва да решат как да санкционират крадците. Може да поискат проверка от Топлофикация, ама и това не е много сигурно. Даже говореха, че искат да се въведе домоуправителя да има ключ за всеки апартамент и при някаква нередност (да кажем в случая тази снимка) да влиза без искане на разрешение от собственика.. което за мен лично е абсурд!

Защо да плащат тези, които са ощетени от съседите си?!

Като залови крадеца, топлофикационното дружество ще си получи парите от глобата.

Съществуващият закон е в полза на крадците на парно и в ущърб на тези, които плащат не само своето парно, но и това което се краде.

Никой няма право да влиза в чуждо жилище, ако стопанинът не го пусне.

За да проверят дали някой наистина си е демонтирал радиаторите или ги ползва незаконно, проверяващите се нуждаят от прокурорско решение.

Може би снимките биха послужили за да се получи такова решение?

Крайно време е топлофикационните дружества да намерят механизъм, който да защити почтените потребители на парно от кражбите на съседите, а не да прехвърля своята отговорност върху домсъветите, поощрявайки междусъседски войни.

Не мисля че е редно някой тлъст тарикат да товари сметката на пенсионер, оставил в дома си един радиатор. :mad:

комшиите на долния етаж са си изключили парното и в радиаторите са си сложили нагреватели, вода и разширителен съд. радиатора топли - отвън ще изглежда че ползва парно. ? тогава?

• Автор

комшиите на долния етаж са си изключили парното и в радиаторите са си сложили нагреватели, вода и разширителен съд. радиатора топли - отвън ще изглежда че ползва парно. ? тогава?

Ще проверят и ще се убедят че всичко е наред. :)

Сметките за ток също могат да се използват при доказване на кражба на парно.

Когато всички радиатори са изключени и не се използват газови печки, не е възможно сметката за ток да е почти същата като на жилище с включени радиатори.

Защо да плащат тези, които са ощетени от съседите си?!

Не може да се твърди, че са ощететени, докато камерата и проверката не го докажат. Тази система е с цел проверка, ако има някакви съмнения ( а то винаги има, защото според някои хора не е нормално да плащат по-високи сметки, да кажем за вода, нищо, че във въпросния апартамент живеят 5 човека..) Пак казвам, че това е услуга по желание на гражданите, а и в крайна сметка нали целият блок или по-голямата част от него ще плати това - т.е. тази сума почти няма да се усети от живущите.

• Автор

Не може да се твърди, че са ощететени, докато камерата и проверката не го докажат. Тази система е с цел проверка, ако има някакви съмнения ( а то винаги има, защото според някои хора не е нормално да плащат по-високи сметки, да кажем за вода, нищо, че във въпросния апартамент живеят 5 човека..) Пак казвам, че това е услуга по желание на гражданите, а и в крайна сметка нали целият блок или по-голямата част от него ще плати това - т.е. тази сума почти няма да се усети от живущите.

Става въпрос за това, сумата да бъде възстановена от тези, заради които е направена проверката в случай на доказване на вина.

Става въпрос за това, сумата да бъде възстановена от тези, заради които е направена проверката в случай на доказване на вина.

Да ти кажа честно за мен е по-важно да го хванат, да го санкционират и да сторпират тази му дейност, пък ми е все едно дали ще ми възстановят 10лв.
  • Автор

Да ти кажа честно за мен е по-важно да го хванат, да го санкционират и да сторпират тази му дейност, пък ми е все едно дали ще ми възстановят 10лв.

:) Така е, но на виновния сумата която ще трябва да плати, няма да му се стори малка.

На мен ми се струва, че това с кражбата са глупости. Колко е лесно да се махнат радиаторите и да се сложи по една тапа на тръбите без кранчета и готово. Да го направят от топлофикация, дават един протокол и това е. За да ги сложиш нелегално трябва да източиш(и после да напълниш) инсталацията до твоя етаж, което става САМО от абонатната, заключена от топлофикация. А това нелегално не виждам как ще стане.То се чува и бавно става. Ако искат и сот да си сложат. Е винаги може да се опиташ да източиш теца у вас в хола ако развиеш тапата при пълна инсталация :no-no:

• Автор

За да ги сложиш нелегално трябва да източиш(и после да напълниш) инсталацията до твоя етаж, което става САМО от абонатната, заключена от топлофикация.

Там е работата, че до абонатната имат достъп хора от блока.

Поне при нас е така...

Там е работата, че до абонатната имат достъп хора от блока.

Поне при нас е така...

Ами там да се насочи шибанфикация не у нас да влиза. Там да контролира достъпа, не по апартаментите. Колко е да се смени една ключалка и само те да влизат там? Ама после как ще оправдаят сметките а ? :shock11:

Редактирано от klass (преглед на промените)

• Автор

Много пъти се е случвало посред зима да източват системата, поради въздушни възглавници, някакви повреди и т.н. И всичко това се правеше не от техниците, а от съседи...

Ама нека, ако искат и всеки ден да влизат. Ама САМО ТЕ!!! И кой краде тогава? И без това при повреда трябва да ги викаш, а въздушните възглавници се обезвъздушават от радиаторите у вас не от долу. Това е все едно да дадеш ключ от вас на целия квартал и да се надяваш да не те оберат. Просто не искат да го направят. Нямат сметка. Не могат да оправдават надутите сметки с кражба. Достатъчно е да сметнеш обратно - по парите които искат, колко енергия е това, ами ние имаме 3-4 атомни централи :shock11: С толкова енергия можеш да отопляваш Балканския полуостров. Просто теца няма капацитет да произведе толкова енергия, колкото са ни продали. Е кои ще иска такива без контролни пари да ги спре?

• Автор

Ама нека, ако искат и всеки ден да влизат. Ама САМО ТЕ!!! И кой краде тогава? И без това при повреда трябва да ги викаш, а въздушните възглавници се обезвъздушават от радиаторите у вас не от долу.

Това е все едно да дадеш ключ от вас на целия квартал и да се надяваш да не те оберат.

При нас системата е особена и не се обезвъздушава от радиаторите, освен това е невъзможно да се сложат топломери.

Отчитането става от един топломер и след това отчетеното се разпределя според броя на радиаторите в апартаментите.

Но дори в абонатната да влизаха само техници, не е никакъв проблем да им се плати за ти сложат свален радиатор.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

При нас системата е особена и не се обезвъздушава от радиаторите, освен това е невъзможно да се сложат топломери.

Отчитането става от един топломер и след това отчетеното се разпределя според броя на радиаторите в апартаментите.

Но дори в абонатната да влизаха само техници, не е никакъв проблем да им се плати за ти сложат свален радиатор.

На всеки радиатор може да се монтира обезвъздушител, да не говорим ,че новите са с заводски монтиран такъв.

А за техниците има как да ги контролират. Най малкото като източват водата и после я пълнят тя се отчита и се плаща. А и това е шумно целия блок ще разбере. Има начини, но това е проблем на топлофикация, как да си избира кадрите, за да не ги крадът те самите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.