Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ubuntu на лаптоп.

Featured Replies

Здравейте. Искам да сложа Линукс на лаптоп (HP 6910p), но тъй като почти нищо не разбирам от Линукс имам няколко въпроса. Спрял съм се на Ubuntu 11.10. Четох и до колкото разбрах не е нужно да се инсталират драйвери тъй като то автоматично си ги намирало (вярно ли е?). В крайна сметка реших да опитам с Линукс, тъй като искам да опитам нещо различно (не се знае до кога де), а и си мисля че е по по-лек от Windows XP и нагоре. (до колко е така питам Вас?).

Убунту е добър избор за лаптоп. Наистина, всичко си тръгва, само инсталацията я прави с връзка към интернет през кабела. След като се инсталира вече, отново с кабела пускаш програмката за допълнителни драйвери да си свали драйвера за безжичната мрежа и това е. Версия 11.10 е тежка , нещо като уиндоус 7 . Ако искаш лека среда, сваляй 10.10 или Xubuntu 11.10.

Здравейте.

Искам да сложа Линукс на лаптоп (HP 6910p), но тъй като почти нищо не разбирам от Линукс имам няколко въпроса. Спрял съм се на Ubuntu 11.10. Четох и до колкото разбрах не е нужно да се инсталират драйвери тъй като то автоматично си ги намирало (вярно ли е?). В крайна сметка реших да опитам с Линукс, тъй като искам да опитам нещо различно (не се знае до кога де), а и си мисля че е по по-лек от Windows XP и нагоре. (до колко е така питам Вас?).

1.Вярно е - сам си слага драйверите (в повечето случаи).2.Не е по леко от Windows XP,за по горните серии - зависи от това,как ще конфигурираш Ubuntu и какви визуални ефекти ще пуснеш.3.Ако искаш нещо по-леко,инсталирай си някоя от по-ранните версии примерно Ubuntu 10.04 LTS.

Редактирано от larryone (преглед на промените)

• Автор

Щом не е по-лек изглежда няма да е този. Лаптопа ще се използва предимно за гледане на филми, музика, сърфиране и евентуално GIMP (най-общо казано). Според Вас кое ще бъде най-добре да се сложи на този лаптоп при този режим на работа и като се има предвид, че съм начинаещ. Благодаря предварително :) PS: Четох, че за този лаптоп препоръчват Ubuntu 8.04 / Hardy Heron. Какво е мнението Ви за него? Подходящо ли е?

Редактирано от rosen92 (преглед на промените)

Параметрите на твоя лаптоп са сходни с моя Asus x51l,аз сЪм с УСУ7 (Убунту 11.04) .ВЪрви си много добре,можеш да опиташ с него.Успех! http://learnfree.eu/desktop/download

Редактирано от pavel66 (преглед на промените)

Щом не е по-лек изглежда няма да е този. Лаптопа ще се използва предимно за гледане на филми, музика, сърфиране и евентуално GIMP (най-общо казано). Според Вас кое ще бъде най-добре да се сложи на този лаптоп при този режим на работа и като се има предвид, че съм начинаещ. Благодаря предварително :) PS: Четох, че за този лаптоп препоръчват Ubuntu 8.04 / Hardy Heron. Какво е мнението Ви за него? Подходящо ли е?

Не е подходящо. Спряна му е поддръжката. При тези параметри ще върви всяка линукс дистрибуция и графична среда. Както и всяка дистрибиция ще ти върши работа за целите, които ще го ползваш. Опитай Ubuntu 10.04 или Linux Mint 9. Стартирай ги от Live CD. Ако ти разпознаят wi-fi картата и имаш нормална резолюция на екрана - повече не пипай нищо по драйвърите. Просто инсталираш, ъпдейтваш и ползваш. Добавяш си само skype и други програми по избор.

Аз подкрепям @pavel66 за УСУ ;)

Все пак дъщеря ми е с Asus EееPC 4G Surf с параметри:

Процесор: Intel Celeron M, Скорост на процесора: 0.9 GHz,

RAM - Размер на паметта: 512 MB, Памет тип: DDR2,

Размер на екрана: 7", Разделителна способност: 800 x 480

HDD - Размер на хард диска: 4GB Solid-State Disk

И работи с УСУ 7 Нетбук от както е излязла версията, а преди това беше с УСУ 6.2 Нетбук

Все пак това си е Българско дистро и лично аз си го предпочитам пред недонастроеното оригинално Убунту ;)

п.с.Не случайно този проект е насочен към най-начинаещите т.е. към училищата, но може да се ползва от всеки, дори и от бизнес потребители! А и също така си има скайп вграден, както и други програми също, и не се налага да се инсталират допълнително както при Убунту ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Като искаш да го ползваш само за гледане на филми и ровене в нета DSL ще ти свърши работа http://www.damnsmall...g/download.html дистибуцийката е 50 Mb :)

@Tux : Колега, нека не изпадаме в крайности. DSL и Puppy linux не са за двуядрен процесор и 2GB RAM. Особено Puppy изглежда перфектно на визия, но като почнеш да работиш се вижда колко е орязано. Изобщо ползвал ли си някога DSL и знаеш ли какво е състоянието на проекта в момента ? Скоро ще излезе завършената версия на ядро 3.3 http://img651.images.../kernel3294.png

Половината хардуер на този лаптоп не е бил създаден, когато е излязлo ядро 2.6.14. Може и да го разпознае, но откъде ще намериш програми, за да ги инсталираш на неподдържана дистрибуция.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор

Инсталирах УСУ Десктоп. Показаха ми се някакви актуализации (около 420 мисля че) и ги инсталирах. Нормално ли е? Мисля да инсталирам УСУ Мини, защото има доста неща които не ми трябват.

Напълно нормално е да ти идват толкова актуализации. Все пак, това е легален продукт. Предполагам, че е по- добре да инсталираш УСУ- Мини. Нова инсталация ще стане по- бързо, отколкото да махнеш неизползваният софтуер от УСУ Десктоп. А и можеш да объркаш нещо, докато премахваш програмите. На мен ми е достатъчна само една програма за едно действие - 1 интернет браузър, 1 текстообработваща програма, 1 видеоплеър /задължително VLC/. Както казват римляните - всичко излишно вреди.

• Автор

Сега имам УСУ Десктоп, нещо специфично има ли при инсталацията на УСУ Мини (след като има инсталирана вече УСУ Десктоп) ? Т.е. ще се махне ли УСУ Десктоп след инсталацията на УСУ Мини?

Предполагам, че инсталаторът е еднакъв. Само трябва да инсталираш новата система на мястото на съществуващата 'Замяна на съществуваща линукс система". Предполагам, че има такава опция при инсталиране.

Разликата между Десктоп и Мини е в пакета за обучение! Иначе е нормално да излязат толкова ъпдейти първоначално, като се има в предвид кога е излязла версията на УСУ 7 т.е. от тогава до сега има много промени, ново ядро и т.н. - така, че това изобщо да не те притеснява, но за да става всичко по-бързо е добре да правиш ъпдейтите през терминала с команда:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Или ако искаш си добави програмата Mechanig с тази команда:

sudo add-apt-repository ppa:kokoto-java/usu-extras && sudo apt-get update && sudo apt-get install mechanig
След като се инсталира я стартираш и ще видиш този прозорец

Публикувано изображение

Стартираш с двоен клик първата опция, пишеш си потребителската парола, и наблюдаваш какво изписва в терминала, защото може да ти поиска потвърждение или отказ с Y[N] - пишеш Y и натискаш Ентер за да продължи с инсталациите! Тази програма прави почти всичко автоматизирано през терминала ;)

• Автор

Ще опитам след малко, Благодаря на всички за отговорите ! :)

• Автор

Инсталирах УСУ Мини 7. Харесва ми, леко е, има най-нужните неща. Имам няколко въпроса. След като се логне всичко върви на 6, смених си фона, но как мога да сменя и този с планетата и надписа УСУ при стартиране (там където ми иска паролата) ? И другият ми въпрос е, точно там има някакво забавяне, точно преди да ми покаже потребителите. Възможно ли е да се направи да стартира по-бързо. Кои от процесите при стартиране да премахна, без това да пречи на работата на системата? Благодаря предварително ! :)

Менюто "Система">>"Автоматично стартирани програми". Ако ми пратиш снимка, мога да ти кажа, кои да изключиш. Системния звук за логване например. За Темата - търси в настройките "Екран на идентификация". Трябва дам да има списък с темите. В момента не съм с Гном и пиша по памет.

Още ли не си открил, че с натискане на бутона PrtScrn се прави снимка на екрана ? Можеш да махнеш отметката от всичко, без аплета на network manager, pulseaudio saund sistem и управлението на захранването. Дори и тях да махнеш, нищо фрапиращо няма да стане.

И колко ще се спести с това действие ? Ако са 20-30 mb ram дали си струва изобщо се питам ?

И колко ще се спести с това действие ? Ако са 20-30 mb ram дали си струва изобщо се питам ?

Това са брой стартирани програми. Не става въпрос само за разход на ресурси, а и разход на време за зареждане. Преди малко гледах едно клипче, в което Убунту зарежда за 14 секунди. При мен Убунту 10.04 с ядро 3.2, изградено върху минималната графична среда с мой набор от програми зарежда за по- малко от 10 секунди и изключва за 3-4 секунди. 4-5 секунди не са голяма разлика но си ми е приятно да работя с такава система.

@Rosen92 : Изключи ефектите. Десен бутон на мишката бърху десктопа>>настройки>>ефекти и избери "без ефекти".

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор

Нямах интернет на лаптопа за това не съм ги направил с PrtSc. Премахнах всички програми които се зареждат в началото с изключение на тези които казахте, сега засякох - от изгасено положение, натискам бутона за включване и до напълното влизане в работна среда - точно 1 минута? А, и така и не можах да намеря как да махна тази картинка с планетата и надписа УСУ точно преди да ми даде да избирам с кой потребител да влезна (макар, че го направих автоматично да влиза) картинката пак се появява...

1. Защо нямаш интернет и какъв тип връзка ползваш ? 2. Екрана за вход е само картинка и няма как да забави влизането ти в системата. 3. Една минута е прекалено много време за зареждане на система, независимо от хардуера. Нека първо да свържеш системата към мрежата и да ъпдейтваш, а после лесно ще смениш системата. Поне на тази се учи.

Здравейте.

Искам да сложа Линукс на лаптоп (HP 6910p), ...

преправи си заглавието на темата на усу на лаптоп, подвеждащо е в сегашния си вид.

друг е въпроса, че това усу дори не е форк нa ubuntu, а своеобразна мимикрия, набутана с каква ли не баластра, от което картината става още по-зле.

има тема усу срещу ubuntu, в която шаманите на усу се надпредварваха да хвалят какви вълшебства и мега-чудесии има в него за сметка на родителя. за съжаление и тук не спират, но това си е за сметка на сивото вещество в "китарата".

идвало с skype по default...остава да разбера, че като стартираш браузър и директно влизаш в фацебук, му-ха ха-ха

инсталираш ubuntu server 10.04 гол. след това aptitude, после графична среда по избор. после едно след друго нужните приложения. това е, а не кутийка с шарениики, където първата работа е да изкормиш плявата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.