Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

chrisj

Проблем с работодател

Препоръчан отговор


Здравейте! Бих искал да задам следния казус. Имам проблеми с работодателя си. Въпросът ми е мога ли да се жалвам пред адвокат, относно някои решения взети от него спрямо мен, които смятам за неправилни. Решенията са свързани с работата и най-общо казано ме лиши от премии. Мога ли да се обърна към адвокат и евентуално да заведа дело срещу него, понеже смятам, че решението му е субективно и имам достатъчно доказателства за това и възможно ли е изложеното, като работя при него по трудов договор, който не е прекратен. Предварително благодаря за отговорите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако си член на някой от синдикатите (Подкрепа или КНСБ), те имат такива адвокати който се занимават само с трудово-правни въпроси. З.Д.Д. (Забравих Да Добавя :) ) Нали си наясно, че дори да спечелиш делото, и особено, ако получиш парично обезщетение,ставаш трън в очите на шефа и ще те гледа под лупа. Иначе, от друга страна е добре да знае че работи с хора които имат права, и трябва да се съобразява с тях.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А тези премии дали са писмено, строго регламентирани, има ли ги черно на бяло ? Трябва правно основание за адвокат...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Трудна работа... Премиите би следвало да са регламентирани с Вътрешните правила за организация на работната заплата (ВПОРЗ), които всяка фирма задължително изготвя и осъвременява при необходимост. Предполагам, че това е спазено, защото подлежи на проверка от Инспекцията по труда и никой не би си позволил да не изготви тоя документ. Съвсем друг е въпросът какъв точно текст е заложен относно правото на работодателя да премира персонала - целия или част от него, при какви условия и т.н. (почти аналогично е и при тия, които имат колективен трудов договор). По презумпция работодателят не е длъжен да прилага уравниловка, т.е. да раздава премии (без значение е как точно са дефинирани) по равно и на всички, негово право е да преценява кому колко и дали изобщо ще даде. И много трудно ще му търсиш сметка, защото със сигурност има готов отговор защо те е лишил от премия. От дело полза надали ще имаш, още повече, че "трудовите" дела обикновено се протакат до безкрайност, какво ще правиш ти в тая фирма, докато все пак един прекрасен ден това дело приключи? Много е вероятно това лишаване да е един вид "подкана" за прекратяване на трудовото правоотношение, като в случая работодателят ти не желае да те съкращава (свързано е с доста рискове от нормативен характер) и да ти плаща обезщетения, а ти да напуснеш по собствено желание, т.нар. "взаимно съгласие" по чл.325 ал.1 т.1 от КТ. Последното е масова практика.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Иначе казано, по съдебен ред трудно. По-скоро търси други методи.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

мога ли да се жалвам пред адвокат

Не. Може да се жалвате пред съда, а адвокат може да наемете да ви представлява и защитава интересите. Но не виждам основание. Би могло да има ако не ви е платил заплата или добавки за извънреден труд или нещо подобно. Но ако е премия в чист вид то е в преценка на работодателя да дава такава съгласно индивидуалния принос на всеки работник по негови критерии. А не на калпак, както си мислите вие.

И адвокатските услуги струват пари, пробвайте в бюрото по труда или профсъюзите какво ще ви кажат. Там поне е безплатно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.