Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Не уточних, че полза от RAID0 за Шопа би имало ако се ползват големи файлове от 100+ мегабайта, а SSD-то няма да донесе никаква полза за работа с файловете, освен бързо зареждане на ОС и приложения. А айде да обясниш за видеокартата каква полза от скъпа геймърска видеокарта за работа с Фотошоп и подобни?

Tи сериозно ли си мислиш, че SSD-то няма да е в полза на тая конфигурация ?! Явно, нито имаш такова, нито си пипал машина с SSD и говориш от прочетеното тук и там... Каква полза има от по-добра видео карта ли? Ами същата от която има нужда от тая i7-ца. Конфигурацията ти е като Трабантче с двигател на Ферари. Затова говоря, че трябва да има баланс на компонентите. И за какъв ч*п са му 3 харда + SSD-то?! Тази идея е безмислена и налудничава, да набуташ сума ти пари за дискове, а да сложиш видео за тетриси...!

Обикновено авторите на питания за конфигурации успяват да преценят предложенията и да отсеят удобните за тях, но в случая явно не е така...

• Отговори 50
  • Прегледи 3,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Tи сериозно ли си мислиш, че SSD-то няма да е в полза на тая конфигурация ?! Явно, нито имаш такова, нито си пипал машина с SSD и говориш от прочетеното тук и там... Каква полза има от по-добра видео карта ли? Ами същата от която има нужда от тая i7-ца. Конфигурацията ти е като Трабантче с двигател на Ферари. Затова говоря, че трябва да има баланс на компонентите. И за какъв ч*п са му 3 харда + SSD-то?! Тази идея е безмислена и налудничава, да набуташ сума ти пари за дискове, а да сложиш видео за тетриси...!

Обикновено авторите на питания за конфигурации успяват да преценят предложенията и да отсеят удобните за тях, но в случая явно не е така...

Голям Фотошоп файл примерно 1ГБ съвременен голям и бърз твърд диск, примерно има 3ТБ модели четящи със скорост от близо 200МБ/с, като най-вече става въпрос за линейно четене именно на големи файлове за постигане на максималната скорост. Колко време се пита в задачата ще зарежда въпросният файл, който тъй или иначе след като се качи в оперативната памет, вече твърдият диск има почти никаква роля, освен при завършване на задачата да се архивира резултата...Вярно че 3ТБ моделите са прилично скъпи, но определено са мнооого по-евтини от SSD. Като се има предвид скоростните характеристики на тези дискове, дори не бих правил РАЙД масив. Да малко по-бавно ще работят от по-бавните SSD моделите и прилично изостават от качествените модели среден клас, но определено печелят огромно предимство от към обема.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ето и интересна диаграма за РАЙД масив с 4ТБ модел на друга фирма. Верно за производителност под Mac OS X :)

Това е много некоректен аргумент. Не може да се сравняват ябълки с круши - т.е. скоростите на различните компоненти в една конфигурация. Бавен компонент е, например, да се работи с процесор отпреди 5 години. Един съвременен хард диск изобщо не е бавен компонент в една система, но е по-бавен от SSD-то. Само че скоростта на обработка невинаги е най-важният критерий, най-малкото защото за това може да е нужен алгоритъм за работа, които е по-бърз, но крайният продукт да не е най-качественият вариант.

И що да не може да се прави сравнение :)

Все едно да ти кажа че core i5 с 4GB ram e добре от core i7 с 1GB рам . Еми както и да се погледне 3 ябълки и 4 круши е по-добре от 4 ябълки и 1 круша. :ph34r:

Един съвременен хард диск е най-бавното в една система. Който мисли друго яче се само заблуждава. Пусни си recourse monitor ако си на windows и виж колко дискови операции се случват докато не правиш нищо.

Знам че има много хора който няма да ме разберат

Обещавам повече да не спамя темата със неща извън нея

Людмил и sliderum добре са го казали.При трансфер на харддиска от порядъка на 100МВ в секунда,то файл с такъв размер при обработка посредством фотошопа трябва да се чете и записва удвоявайки се в секунда за да се усети SSD-то.Не съм работил с фотошоп,нямам SSD,но аз така го разбирам.

Един съвременен хард диск е най-бавното в една система. Който мисли друго яче се само заблуждава.

Пак ще повторя: съвременните хард дискове не са най-бавният елемент в една система, но са по-бавни от SSD-то, като тази разлика може да се усети само в конфигурации, които ще се използват за по-специфични задачи. Всичко различно от това по тази тема не е нищо друго освен маркетингова стратегия за налагането на SSD-та, които са по-бързи от хард диска, но все още на са толкова надеждни и не предлагат толкова голям капацитет за съхраняване на данни.

Пак ще повторя: съвременните хард дискове не са най-бавният елемент в една система, но са по-бавни от SSD-то, като тази разлика може да се усети само в конфигурации, които ще се използват за по-специфични задачи. Всичко различно от това по тази тема не е нищо друго освен маркетингова стратегия за налагането на SSD-та, които са по-бързи от хард диска, но все още на са толкова надеждни и не предлагат толкова голям капацитет за съхраняване на данни.

Всъщност предлагат вече такъв капацитет, в някои "индустриални" модели, при които и скоростта на работа, меко казано значително се различава от любителските модели, поради което се налага платката им, да се връзва с щайгата чрез PCI-E интерфейс. Цените на най-обемните и бързи модели са също толкова умопомрачителни спрямо тези на любителските SSD-та, сигурно колкото последните са по-скъпи от традиционните твърди дискове...

Всъщност предлагат вече такъв капацитет, в някои "индустриални" модели, при които и скоростта на работа, меко казано значително се различава от любителските модели, поради което се налага платката им, да се връзва с щайгата чрез PCI-E интерфейс. Цените на най-обемните и бързи модели са също толкова умопомрачителни спрямо тези на любителските SSD-та, сигурно колкото последните са по-скъпи от традиционните твърди дискове...

Цената също е фактор в полза на хард диска, като се вземе предвид неговият обем, а и по-висока надеждност. ;)

SSD е подходящ само и единствено за системен диск. Програми които интензивно пишат по диска като Фотошоп и подобни не са изобщо препоръчително да се ползват на SSD, понеже това е операцията, която съкращава драстично живота на тези дискове. Именно за това предложих RAID 0 масив за работа със софтуера, а един голям хард за сторидж е задължителен. Всъщност не се сетих изобщо за WD VelocyRaptor, който може да се ползва едновременно за системен и за работен диск:

GB X79-UD3 /X79/LGA2011 - 1 бр. - 419.30 лв.

I7-3820 /3.6G/10M/BOX/LGA2011 - 1 бр. - 559.68 лв.

CM HYPER 212 EVO - 1 бр. - 58.11 лв.

CORSAIR 4x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz 1.5V Low Profile - 1 бр. - 197.62 лв.

KFA2 GALAXY GT430 1G D3 - 1 бр. - 96.45 лв.

HDD 500GB SATAIII VelociRaptor 10000rpm 64MB cache - 1 бр. - 350.80 лв.

2TB WD WD20EARX SATA 6GB/S 64M - 1 бр. - 215.95 лв.

PSU CM SILENT PRO 700W - 1 бр. - 204.89 лв.

CM 690 II ADVANCE USB3.0 WINDW - 1 бр. - 211.25 лв.

Обща стойност - 2 314.04 лв. с ДДС

Редактирано от Людмил (преглед на промените)

Всъщност не се сетих изобщо за WD VelocyRaptor, който може да се ползва едновременно за системен и за работен диск:

Обща стойност - 2 314.04 лв. с ДДС

Обаче въпреки другите му достойнства грее прилично и е определено по-шумен...Пък и големите по обем 7200rpm модели от 3 и 4ТБ всъщност, вече са на равна нога по скорост с този диск, че и най-бързите модели даже изпреварват(в някои тестове)съвременните версии с това наименование, изключая най-новият модел с 1ТБ обем, ревю.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

E да, сравнително шумен е и грее, ама две добри няма. 500ГБ който съм предложил е същия модел като 1TB от ревюто - много бърз.

То явно обърнахме темата на твърди дискове. И аз направих грешката да я проверя темата...

Някой от хората който обясняват че 300 лв за 120 GB SSD са необосновани, въобще ползвал ли е SSD?

Някой пусна ли си recourse monitora да види какво се случва с Hard diska и колко програми се нареждат на опашката да пишат четата по hard diska.

Автора ако ще прави нещо сериозно на този компютър - SSD-то пести време.

Ако работата е :Пуска копютъра -> отваря един файл и работи с него 2-3 часа. То тогава би прежалил 1 мин чакане. Ако ще се отварят/затварят различни програми постоянно то тогава SSD-то може да спести доста време.

Прости примери от моя опит (когато има доста други отворени програми, включително 3-4 Visual Studio):

1. отваряне на Visual studio 2010 + голям проект :

- Когато бях на HDD : направо отивах да пуша

- SDD: едвам успявам да преборя до 5.

2. Стартиране на Virtulan машина с Windows XP

- HDD: ~ 30/40 сек

- SSD: 7-8 и ще си паднала, 7/8 и ще си легнала ... Еx тая чалга ...

3. Хиберниране на същата виртуална машина:

- HDD: 30/40 сек

- SSD: под 5 сек

4. Стартиране на Windows (не е голяма далавера тъй като се случва веднъж на 2 седмици).

- HDD ~ 2 мин

- SSD ~ 30 сек

5. Work, excel др. офис приложения:

- HDD : не знам колко, но докато се стартира мога да видя версията на Excel-a и друга полезна информация

- SSD: тук иа проблем, направо се отваря документа. Не мога да видя версията на Excel-a и другите послания на splash screen-a. Да не би с някой update да са махнали splash screen-a. Обмислям да махан SSD-то.

Ликове много , но ето един:

Глупости изписах много. синтезирането е във втория абзац

• Автор

Моля престанете със спора за хард диска. Ще взема 120gb SSD, защото на лаптопа имам SSD и виждам колко голяма е разликата. Ще закупя също 1TB WD/SEAGATE 7200 rpm за да мога по-късно при нужда да купя 2х500gb и да ги свържа в RAID 0 масив. От спора не успях да разбера дали GT630 е видеокартата, от която се нуждая или да се ориентирам към по-скъпите. Също ако може някой да ми обясни разликата между sandy и ivy bridgе процесорите. Чувал съм, че ivy bridge правят проблем при клок, но аз нямам намерение да клоквам, тъй че това не ме бърка. ПП - Разбрах, че xeon процесорите били много добър избор при работа с photoshop, illustratot, etc. Някой има ли мнение по темата, че аз не съм имал допир до такъв вид процесор.

Редактирано от SpartaForever (преглед на промените)

Стана ми интересна тази тема, Даже разбрах се поразрових и разбрах, защо по дяволите хората слагат 5 диска на машина за фотошоп :) един малък за scratch disck, и още 2 райда за системен и за съхраняване на информация(извинявам се на автора на темата, че говоря за HDD :P )

За процесора се поразрових класацията не е най- новата но i-7 си е отгоре:

http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/Image-Processing-Adobe-Photoshop-CS-5,2426.html

%7Boption%7Dhttp://images.anandtech.com/graphs/graph4083/35024.png[/IMG]

За видеокартата от сайта на адобе:

For Photoshop to access the GPU, your display card must contain a GPU that supports OpenGL and has enough RAM to support Photoshop functions--at least 128 MB of RAM--and a display driver that supports OpenGL 2.0 and Shader Model 3.0. И аз имам въпрос защо 430 не е ли наистина по добре 630 за всеки случай да си поддържа всички нови функции? А например AMD fire pro v3900 като гледам е под 200 лева http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=45899 струва ли си тази карта двойната разлкика? Намерих едно ревю http://www.tomshardware.co.uk/firepro-v3900-review-benchmark,review-32401-7.html но нямат сравнение за фотошоп.

(Намерих една примерна конфигурация онлайн http://www.auspcmarket.com.au/info/SY-IS-PERF/1415/, искаше ми се да ви покажа една конфигурация за 15 555$ промоция в някакъв сайт бях видял преди време но не мога да намеря линка :( )

Моля престанете със спора за хард диска. Ще взема 120gb SSD, защото на лаптопа имам SSD и виждам колко голяма е разликата. Ще закупя също 1TB WD/SEAGATE 7200 rpm за да мога по-късно при нужда да купя 2х500gb и да ги свържа в RAID 0 масив. От спора не успях да разбера дали GT630 е видеокартата, от която се нуждая или да се ориентирам към по-скъпите. Също ако може някой да ми обясни разликата между sandy и ivy bridgе процесорите. Чувал съм, че ivy bridge правят проблем при клок, но аз нямам намерение да клоквам, тъй че това не ме бърка.

След като сте пуснали тема и искате да получите адекватен съвет, е редно да оставите да се обсъдят нещата, свързани с конфигурацията.

Ето една полезна тема (постове 4, 5, 6 и 7) за сравненията между Sandy Bridge и Ivy Bridge.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Автор

След като сте пуснали тема и искате да получите адекватен съвет, е редно да оставите да се обсъдят нещата, свързани с конфигурацията.

Ето една полезна тема (постове 4, 5, 6 и 7) за сравненията между Sandy Bridge и Ivy Bridge.

Както казах по-горе, мисля спора за хард диска за решен и прецених, че няма смисъл от повече обсъждане на темата. За видеокарта мисля да дам някой лев повечко, че да не издъхне на 3Д графиките. Тъй като не съм много наясно с хардуера някой ще каже ли дали има вече i7 ivy bridge процесор, че като гледам всички i7 процесори, които са ми предложени са sandy bridge.

ПП - ще се радвам да чуя и мнение за xeon процесорите. Чух, че софтуерът, който ще използвам върви по-добре на тях.

Редактирано от SpartaForever (преглед на промените)

Както казах по-горе, мисля спора за хард диска за решен и прецених, че няма смисъл от повече обсъждане на темата. За видеокарта мисля да дам някой лев повечко, че да не издъхне на 3Д графиките. Тъй като не съм много наясно с хардуера някой ще каже ли дали има вече i7 ivy bridge процесор, че като гледам всички i7 процесори, които са ми предложени са sandy bridge.

ПП - ще се радвам да чуя и мнение за xenon процесорите. Чух, че софтуерът, който ще използвам върви по-добре на тях.

ivy bridge има отдавана номерацията им е 3XXX. Имат по-висока производителност, но в нормата на грешката. Консумацията им е по-ниска, НО за overclock не ставата ! Започват да греят прекалено много.

Другия проблем е че при някой чипове има проблем с топлоотделянето, поради редица проблеми.

Основните предимства за крайния потребител са в сферата на преносимите компютри, поради по-ниската консумация и по-доброто вградено графично ядро

Затова колегите предлагат по-старото поколение процесори на Intel - Sandy Bridge 2XXX. Нямат посочените проблеми + твоята конфигурация не е за преносим компютър.

Ето сравнение между 2600K - 3.4GHz и 3770K - 3.5GHz , и акo се вземе в предвид разликата в честотата която се заличава лесно - то не остават аргументи в подкрепа на Ivy Bridge

• Автор

Аха, ясно. Очаквах разликата да е по-голяма. Някой да си изкаже мнението за видеокарта и кеоновите процесори, че трябваше в началото на месеца да съм поръчал компютъра, но се забавих много. Мерси!

• Автор

ASROCK H77 PRO4-M /H77/1155 - 1 бр. - 150.67 лв.

I7-3820 /3.6G/10M/BOX/LGA2011 - 1 бр. - 557.84 лв.

SAPPHIRE HD7850 2G GDDR5 PCIE HDMI DVII DUAL - 1 бр. - 434.07 лв.

CORSAIR 4x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz 1.5V Low Profile - 1 бр. - 197.37 лв.

Corsair 120GB 2.5 SSD Force Series GT - 1 бр. - 253.03 лв.

HDD 1B SATAIII Caviar Black 7200rpm 64MB cache - 1 бр. - 202.04 лв.

CM HYPER 212 EVO - 1 бр. - 57.91 лв.

PSU CM SILENT PRO 700W - 1 бр. - 204.21 лв.

CM SILENCIO 550 /SILENT /BLACK - 1 бр. - 151.52 лв.

Обща стойност - 2 208.66 лв. с ДДС

Мисля, че вече се спрях на конфигурация. Както ми предложи @baikolio95 ще дам още няколко лева за видео, така и така съм заделил 2500 лева. Моля някой да напише дали са съвместими всички части. Благодаря Ви!

ASROCK H77 PRO4-M /H77/1155 - 1 бр. - 150.67 лв.

I7-3820 /3.6G/10M/BOX/LGA2011 - 1 бр. - 557.84 лв.

SAPPHIRE HD7850 2G GDDR5 PCIE HDMI DVII DUAL - 1 бр. - 434.07 лв.

CORSAIR 4x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz 1.5V Low Profile - 1 бр. - 197.37 лв.

Corsair 120GB 2.5 SSD Force Series GT - 1 бр. - 253.03 лв.

HDD 1B SATAIII Caviar Black 7200rpm 64MB cache - 1 бр. - 202.04 лв.

CM HYPER 212 EVO - 1 бр. - 57.91 лв.

PSU CM SILENT PRO 700W - 1 бр. - 204.21 лв.

CM SILENCIO 550 /SILENT /BLACK - 1 бр. - 151.52 лв.

Обща стойност - 2 208.66 лв. с ДДС

Мисля, че вече се спрях на конфигурация. Както ми предложи @baikolio95 ще дам още няколко лева за видео, така и така съм заделил 2500 лева. Моля някой да напише дали са съвместими всички части. Благодаря Ви!

Дъното и процесора са 2 различни сокета ! няма изобщо да си паснат , най-евтиното дъно с СОКЕТ 2011 e http://nikem-bg.net/computer-components/ASROCK-X79-EXTREME3--X79-2011 , което ще ти повиши цената на конфигурацията с 200 лв.

• Автор

Оффф не съм видял и се чудя защо излиза толкова евтино :D Значи поръчвам тази конфигурация, само сменям дъното. Поне пак влизам в бюджета :)

Дъното и процесора са 2 различни сокета ! няма изобщо да си паснат , най-евтиното дъно с СОКЕТ 2011 e http://nikem-bg.net/...REME3--X79-2011 , което ще ти повиши цената на конфигурацията с 200 лв.

Оффф не съм видял и се чудя защо излиза толкова евтино :D Значи поръчвам тази конфигурация, само сменям дъното. Поне пак влизам в бюджета :)

Коригирал съм конфигурацията от поста! Тая беше грешна и вече стана дума за това. Фигурира единствено в поста на Daredevil_666
  • Автор

Благодаря Ви много, вече си получих компютъра и съм изключително доволен. Сега остана да си купя и нов лаптоп. В момента използвам http://laptop.bg/ultrabooks-asus-Zenbook_UX32-asus_zenbook_prime_ux32a, но мисля да го продам, защото ми идва слаб. Ще се използва за същия софтуер, който съм посочил в началото на темата. Засега съм се спрял на http://laptop.bg/laptops-asus-N53-asus_n53sm - единственият му недостатък е, че няма SSD. Моля да си изкажете мнението за лаптопа и ако се сетите за по-добър вариант в ценовия диапазон до 2000 лева да споделите :) Не бих дал повече от 2000 в момента за лаптоп, защото дадох доста парички за настолен компютър, но заслужава ли си да изчакам 2-3 месеца да посъбера и да си купя макбук? В смисъл докосвал съм се до МАК ОС и беше просто невероятно, но в момента ме интересува производителността! Толкова ли са по-добре, че като се огледам всеки втори е с макбук (осем месеца от годината живея в Щатите) ?

1. Бърза видеокарта, така че през свободното време спокойно може да се играят и тежки игри. Недостатъци: Макар и голям, но бавно оборотен твърд диск. Гланцов дисплей(ако това се счита за недостатък).

2. Малко по-бавна видеокарта и малко по-малък, но пък по-бърз твърд диск.

3. Тъй или иначе желаете машината да е производителна, ако ще се играе по-сериозно на нея и все пак се премисли възможността за още някой лев отгоре - машина която принципно е конструирана за игра...Изобилие от оперативна памет, много добра батерия и доста качествен дисплей. Пък когато не се играе, ще може да отхвърля спокойно големи обеми работа не само с настоящите, ами и поколения напред версии на различните апликации.

Споко! След 2 години на подобни цени ще има машини с около два пъти по-добри параметри, за който може, или иска, да чака. :)

П.П. Точно Вашият избор(ако ще купувате от магазина на линка) е: Публикувано изображение

П.П.2

осем месеца от годината живея в Щатите

Машината от линк №3, купена от щатски магазин, вероятно като цена пресметната в лева, ще е с по-ниска стойност от посоченият от Вас бюджет, предвид камарата акцизи, данъци и размера на търговската надценка у нас, които се трупат над нормалната й цена на дребно...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.