Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първи стъпки в (Ubuntu) Linux

Featured Replies

Понеже навих един приятел за линукс, трябваше да потърся тема за първи стъпки, но не намерих нищо каквото търсех, затова реших да надраскам една тема за този форум...Бях направил и клип, но беше супер смотан и отиде в кошчето... Конкретно тази тема е за Ubuntu

1.Инсталиране на ъпдейти

За Убунту 10.10 и по надолу: Система>Администрация>Актуализации

За убунту 11.04 + (Изданията с Unity):

Отваряте Dash и пишете актуализаии или updates (според езика на системата ви):

Публикувано изображение

2.Инсталиране на драйвери

За Убунту 10.10 (и надолу):

Система>Администрация>Допълнителни драйвери (Additional Drivers)

За 11.04 (Изданията с unity):

Отваряте Dash менюто и пишете Допълнителни драйвери (Additional Drivers) (Става и само с Допълнителни, или Additional) и от там инсталирате всички драйвери (ако имате):

Публикувано изображение

Публикувано изображение

4.Автоматично скриване на дока (Behavior)

Това е само ако искате да ви се скрива дока отляво с иконите автоматично... (Само за убунту 11.10 и нагоре)...

Десен бутон на десктопа>Персонализиране>Behavior и правите така както е на снимката:

Публикувано изображение

*Reveal Sensitivity е чувствителността на скриване на дока...

5.Вкарване на Български език на клавиатурата

За Убунту 10.10 (и надолу): Система> Клавиатура> подредба

За убунту 11.04 +: Dash:Системни настройки:Клавиатурна подредба. И от плюсчето по долу си избирате клавишна подредба.

5-1. За да си изберете комбинация от копчета с която да сменявате езиците натискате Настройки: Клавиш(и) за смяна на подредбата:

Публикувано изображение

7.Програми по подразбиране

Или по точно програмите с които искате да отваряте дадени файлове (В windows е Open With):

Публикувано изображение

Ubuntu 10.10-: Система>Програми по подразбиране

Ubuntu 11.10+: Системни настройки>Подробности>Стандартни програми..

Направил съм клип за това (за изданията 11.10+)

http-~~-//vbox7.com/play:c5d31cd432

8.Увеличаване на микрофона (Ако има такъв и е слаб)

Натискате иконата горе (в notification бар-а) с онази колона:Настройки на звука:Вход:От дясно: Сила на входа и там си нагласвате каквото ви трябва:

Публикувано изображение

За Убунту 10.10- процедурата е същата...

--------------------------------------------------------

Настройките по операционната система най-после са завършени, следват програмите (основните) за инсталиране за работа с компютъра без ограничения, тук вече няма нужда от снимки, просто в Dash пишете Софтуерен Център (Software Center) и с търсачката пишете и инсталирате програмите, които съм дал по-надолу:

1.Synaptic Package Manager - Пакетен мениджър

2.VLC Media Player - Може би най-добрия плеър за линукс, дос и мак като цяло (Това е моето лично мнение, нямам намерение да споря за това кой плеър е най-добрия, всеки си има предпочитания)

3.Ubuntu Restricted extras - нужни пакети за системата

4. FFMPEG

5. Recorditnow - Нещо като Camtasia за Windows, рекордер на работната среда

6.Audacity - Аудио обработка (Разширена)

7.Openshot - Видео обработка

8.Gdebi - Инсталатор на пакети (програми), командата е gdebi-gtk

9.MyUnity - Само за изданията с Unity Interface - настройки и всякакви глезотиики за Unity

10. Gparted - програма за работа с запаметяващи устроиства: Разделяне на дялове, форматиране, преоразмеряване и какво ли още не...

11. Rar - rar пакет, отваря rar архиви

12.GIMP - Нещо като Photoshop, но с по малко екстри, разширена обработка на изображения.

13.VirtualBox - Виртуална машина...

14.Gnu Paint - Проста програмка за рисуване (като Paint в Windows)

15. Compiz - Хиляди ефекти (Нагласват се, командата за стартиране е ccsm)

16.Cheese - Глезотии с видеокамерата - запис на видео, снимане, серия със снимки, готини ефекти, нещо като photobooth в Macintosh

17.Unetbootin - Инструмент за записване на дистрибуция на usb устройства

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ubuntu Tweak:

Ubuntu Tweak е приложение за лесно настройване на Ubuntu. То предлага много полезни десктоп и системни опции, които десктоп средата по подразбиране не предоставя - промяна и добавяне на хранилища и програми, почистване на харддиска и много други. С негова помощ ще се радвате пълноценно на Ubuntu!

С ubuntu tweak можете да настроите бързо и лесно системата си. Програмата включва инструменти за почистване на ненужни пакети и кеш, настройка на работния плот, информация за системата ви, услуги, които се стартират със зареждане на ОС и много други.

Размер: 873 KB

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Изтегли: http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1&action=download&id=1724

Версия на приложението: 0.7.2

Ако има грешки те ще се поправят периодично...

Редактирано от TheGeek (преглед на промените)

Можеш да добавиш няколко команди за изтриване/премахване на пакети. Както и за изчистване на „останките“ им. Драсни нещо за Ubuntu Tweak. Защо си мислиш, че без FFMPEG не мога да си пусна песен, клип, филм...? Също добра идея е, да опишеш как се инсталират различни теми. Теми за икони(faenza) и GTK темите(Orion, Orta, Zukitwo).

Може би ще е разумно допълнителните и интересни теми да са като следващи статии за да не става един пост прекалено дълъг и тежък за разглеждане :)

нещо и от мен :)

най бързия и лесен начин за очистване от стари ядра*(има и други начини естествено)

dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/(.*)-([^0-9]+)/1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* ([^ ]*).*/1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get -y purge

sudo update-grub

...

Съжалявам за offtopic, но ми стана интересно.

Целия този дълъг регулярен израз, помниш ли го или...? :)

Съжалявам за offtopic, но ми стана интересно.

Целия този дълъг регулярен израз, помниш ли го или...? :)

copy/paste е работата

си имам доста сейвани докс през годините, с такива ефективни неща разни :)

само така си чистя след ъпдейт ядрата

по-лесно е от цъкни тук, натисни там, напиши това, дай му аплай и т.н.

Редактирано от Nebs Febs (преглед на промените)

Здравейте

Как си инсталирах Ати драйвери на моята видео карта Радеон ХаДе 6 серия на Кубунту 64

1.Отворих си Конзолата

2.Написах в конзолата sudo -i

3.Написах си руут паролата.

4.Вече съм Руут

5. Инсталирам си нужния download manager и битторент Aria2 с тази написица и като се зареди пиша Да или Y или Ja

apt-get install aria2 и други изискващи програми

apt-get install build-essential и apt-get install make и apt-get install dh-make dh-modaliases execstack

apt-get install libqtgui4

6.Свалям си драйвера за система 64 с тази команда aria2c http://bit.ly/N1ciBN

7.Вече сваленето sh amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run или

sh amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise

За Убунти 12.04

8.Излиза това http://www7.pic-uplo...po6qe7qsj91.jpg

9.После това Кликвате Съгласен съм или I agree http://www10.pic-upl...c172v7981wx.jpg

10.После това http://www10.pic-upl...t4gdnw9l77h.jpg

11.Появява се това http://www10.pic-upl...va5twsrdf6f.jpg

12.Крайния резултат http://www10.pic-upl...cnefeeuxn88.jpg

13.Ако има грешки отиде да видите къде е грешката ,а именно ето е /usr/share/ati/ файла е fglrx-install.log

14.Рестартираме

15.Ето целия път при мен в конзолата

http://www10.pic-upl...tskg9ww7vjk.jpg

http://www10.pic-upl...tt171jgxjo6.jpg

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

• Автор

Здравейте

Как си инсталирах Ати драйвери на моята видео карта Радеон ХаДе 6 серия на Кубунту 64

Аз съм с ATI RADEON HD 3200 и нормални драйвери за нея - НЯМА, както и за цялата 3000 серия... В смисъл има, но или драйвера не може да се инсталира или ако се инсталира системата забъква и до тук, следва преинсталация, това подобие на драйвер направо осъкатява и видеото, и производителността а температурата на компютъра расте до рекордни температури дори и когато компютъра въобще не е натоварен...

• Автор

Надявам се добре го измъдрих това подобие на обяснение :D

Няколко-то десктопа в Линукс.

Като ползвател на Линукс вие имате възможността да имате 4 десктопа (или повече, до колкото знам максимума е 12) - един за музика, друг за програмиране *и т.н. вместо всичко на 1 плот и да става мешаница. Специално в изданията с Unity (на Ubutntu) првключватела се намира на дока, иконката с правоългълничето, което е разделено на 4 по-малки правоъгълничета. Това е системна икона и тя не може да се махне от дока:

Публикувано изображение

*Дори и когато сте натиснали превключвателя прозорците могат да се местят на други плотове (освен ако прозорците са на цял екран, там не могат да бъдат преместени преди да се смалят първо)

днес имах ъпдейт на ядрото и ми се даде добра възможност да снимам едно видео, как махам старото ;) понеже съм с БУРГ, накрая ъпдейтвам БУРГ*(днес видях, че Груб се ъпдейтва сам при премахването на старото) http://vbox.bg/mahane-stari-yadra-v-217911

Quite often, you may need to reinstall/upgrade Ubuntu/Linux Mint and it means installing all the programs you need. Thus we waste a large amount of time just installing programs. However, there is a simple solution that will allow you to clone all the programs installed in your computer so that you will have an exact copy of programs installed before.

For this, open terminal and run the following command:

dpkg -l | awk '/^ii/ { print $2 }' >package-list

this will make a list of all programs you have installed in a package-list file.

Next, open the computer you wish to install the packages to, and type:

xargs apt-get install -y < package-list

Thus you can clone all the programs you have with just a single command.

Note: this works in all the distros that have apt package manager. The target and parent computers must use the same operating system/sources.

Превод от английски език.По горния пост. Често ще Ви се наложи да преинсталирате или да надградите Убунту или Линукс Минт,това означава че е нужно инсталирането на всички нужни програми.Но това губи време,Обаче има решение ,едно простичко решение което ще ви помогне да клонирате всички програми ,всички инсталирани програми на вашия компютър. За това просто е нужно да отворите терминала и да напишете. dpkg -l | awk '/^ii/ { print $2 }' >package-list Това ще направи един списък на всички програми,които сте инсталирали. След това xargs apt-get install -y < package-list Забележка това работи само на диструбиции с апт мениджър.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

• Автор

Превод от английски език.По горния пост.

Често ще Ви се наложи да преинсталирате или да надградите Убунту или Линукс Минт,това означава че е нужно инсталирането на всички нужни програми.Но това губи време,Обаче има решение ,едно простичко решение което ще ви помогне да клонирате всички програми ,всички инсталирани програми на вашия компютър.

За това просто е нужно да отворите терминала и да напишете.

dpkg -l | awk '/^ii/ { print $2 }' >package-list

Това ще направи един списък на всички програми,които сте инсталирали.

След това

xargs apt-get install -y < package-list

Забележка това работи само на диструбиции с апт мениджър.

Точно това е за мен, защото аз всеки ден съм с ново убунту а не искам да имам 2 версии (12.04 и 10.10) на хард диска, иначе знам как се разделят :D ...

ПС: Това става за убунту като цяло, нали? Ако не се лъжа той има апт мениджър, дори и да не знам какво е това?

ПС: Това става за убунту като цяло, нали? Ако не се лъжа той има апт мениджър, дори и да не знам какво е това?

Ако условието е само за APT, ще можеш да използваш посочения метод.

Малък съвет: направете си full-backup, на цялата система. Възползвайте се, когато възникне проблем с ОС, който не можете да решите. Но в краен случай.

• Автор

Ако условието е само за APT, ще можеш да използваш посочения метод.

Малък съвет: направете си full-backup, на цялата система. Възползвайте се, когато възникне проблем с ОС, който не можете да решите. Но в краен случай.

Правел съм, но неуспешно винаги :D а пък и не знам как точно после се възстановява...

ПС: Обичам неофициалната форма на общуване (Ти, не Вие) :)

Не ми се случва често да репейрвам*(май никога не ми се е случвало), по-скоро ми се случва да сменям дистрота от чисто любопитство. Имам винаги 2 дистрота и си мигрирам постепенно с времето от едното в другото. Дебиан, Убунту, Минт си имат АПТ-Гет по дефолт ми се струва :) Правил съм си опити с дежа-дъп, но помня не ми хареса резултата. Като най обикновен юзър без кой знае какви важни неща, освен букмаркс на браузъра, горното ме устройва напълно. С ремастърсис съм си правил също лайв копия, но и тях не съм ги ползвал никога реално. Ремастърсис май е най-добре като бакъп за обикновен юзър.

• 4 месеца по-късно...
  • Автор

нещо и от мен :) най бързия и лесен начин за очистване от стари ядра*(има и други начини естествено)  

dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/(.*)-([^0-9]+)/1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* ([^ ]*).*/1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get -y purge
sudo update-grub

Хайде малко да изтупаме темата от прахта, методът работи ли в Mint 14 Nadia ?    

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.