Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Овърклок на sapphire HD7950

Featured Replies

Как да овърклокна тоя sapphire. Използвам TRIXX v.4.3.0 и Afterburner 2.2.3 . Драйварите ми са Catalyst Version 12.6. Пробвах доста стойности като цяло но нищо стабилно не се получи :no-no: . А драйвара постоянно прави проблем и спира да работи. Някой ако може да помогне ще съм благодарен. Да отбележа, че за първи път се занимавам с клок :eek:

post-327175-0-70923700-1344546152_thumb.

Редактирано от 5kov (преглед на промените)

Как да овърклокна тоя sapphire. Използвам TRIXX v.4.3.0 и Afterburner 2.2.3 . Драйварите ми са Catalyst Version 12.6. Пробвах доста стойности като цяло но нищо стабилно не се получи :no-no: . А драйвара постоянно прави проблем и спира да работи. Някой ако може да помогне ще съм благодарен.

Да отбележа, че за първи път се занимавам с клок :eek:

И след така добре зададения въпрос след инфо за конфигурацията.. Най вече захранването..

има такава хубава карта а пък захранването ще е някво китайско ?!?

М да и като гледам тази температура от 65 градуса ми се струва множко? И дай малко по-голяма информация за тази HD7950 може да е OC версията, която е овърклокната? :)

Редактирано от Just Human.. (преглед на промените)

М да и като гледам тази температура от 65 градуса ми се струва множко? И дай малко по-голяма информация за тази HD7950 може да е OC версията, която е овърклокната? :)

Ами информацията си я има, само да има желаещи да четат.

Взимаш слабо захранване - получаваш слаба производително + не дай си Боже по-лошо Just sayin...

Взимаш слабо захранване - получаваш слаба производително + не дай си Боже по-лошо Just sayin...

пич осъзнаваш ли се какво говориш ? Колегата е взел едно доста качествено захранване: Seasonic ss620 gb bronze - http://nikem-bg.net/...SS-620GB-BRONZE

Искам да те попитам - защо ти е да правиш овърклок на такава хубава карта ? Нищо неможе да я спъне ? И моя съвет е , ако неможеш да овърклокваш по-добре не се пробвай за да не направиш някоя беля.

Редактирано от Andrey_96 (преглед на промените)

Не е чак толкова слабо захранването, просто картата е предварително клокната още в завода, а чипа който е избран, явно позволява още не кой знае колко отгоре(да не забравяме че за Ghz Edition версиите, отдавна се отделят по-качествените чипове и за референтните или за клокнатите варианти(без GE обозначение), които са произведени около времето през което отсявката е почнала, нищо чудно да са оставяни по-читавите(но не прекалено) чипове., или просто 5kov, още не се е научил на този модел. Може точно изполваните в момента драйвери да не са най-читавите, ако е обновявал, за сметка на тези идващи с диска при покупката, или на тези, които ще излязат по-късно.

• Автор

Картат е перфектна но понеже е OC ми се иска да я испъна. В каталиста скалата на ядрото ми показва макс 1100. Да разбирам ли че това е максимума, защото някъде гледах, че тази карта може повече. А колкото до температурите - и на мен ми се виждат високи но в стаята си е малко топло. Под 50 градуса вечер по хладното не пада и това при 100% fan, струва ми се малко високо. А драйварите, който дойдоха с картата са версия 12,3 но пуснах един ъпдейт и станаха на 12,6 но на няколко пъти ми забиваха. Иначе на 1100 за GPU без да бутам VDDC маи си върви добре но сега нямам много време да тествам и сигурно утре ще си поиграя още малко. Но ако не може, не може какво пък сега не искам нещо да я прецакам макар, че на няколко пъти мониторите ми изгасваха и се налагаше да рестартитам цялата система.

Не виждам нещо, което да не Ви върви с тази карта на високи резолюции и с разни мазни благинки. Ако Ви е било на зор да взимате видеокарта единствено с целта да си играете с оверклока, трябваше "малко" повечко парички, включително за течностно охлаждане да приготвите.

• Автор

Ясно. По принцип клока на видео картата не ме интересува, но някой друг кадър отгоре никога не е излишен ;) . Гледах няколко клипчета в youtube където са подкарали тази карта над 1200 ядро и затова си помислих, че ще е яко ако и моята може :) . Но както и да е в крайна сметка да не си играя с огъня, че да не изгоря с 700 кинта :D

• Автор

Някой знае ли защо под товар картата започва да свисти? И със старата ми 9600GT беше така, сега и с тази. Чудя се дали е вредно.

Напълно ненужно е да се прави овърклок на тази видеокарта на този етап.Тя е достатъчно мощна да подкара на висока резолюция и настройки всяка една игра за момента.Сега ако си го правиш за кеф и да видиш какво може окей, но трябва да се внимава.Свистенето най-вероятно идва от пивишаване на оборотите на вентилаторчетата!Махни трикса и си остави само афтербърна.Обвнови драйвърите и до последните!Кофтито е че трябва да настроиш честотите на работа на видеокартата и в афтербърнъра и в каталиста да са едни и същи, иначе това, което си задал в каталиста е с приоритет или иначе казано афтербърнъра само ти подава по-високото напрежение иначе другите опции може да си ги откриеш в каталиста.Дай вентилаторите да работят поне на 80%, за да свалят температурите.Или вдигаш си честотата от каталиста като започне да забива, пробваш да подадеш 5% от power control настройките, ако пак забива ще иска напрежение.Сега да не вземеш да и пуснеш някакво високо напрежение, рискуваш да е загубиш или да прегрее!!!След като си достигнал максимално възможните и честоти на дефоулт напрежение отваряш и каталиста и афтербърнъра и на двете задаваш еднакви честоти и обороти на вентилаторите, но в афтербърнъра подаваш и напрежение вече.Пак казвам леко полеко иначе има рискове.Тази версия ОС се слави с добри постижения в овърклока, но ако не си сигурен в това, което правиш, недей го прави, за да не си създадеш главоболия!!!

• Автор

Напълно ненужно е да се прави овърклок на тази видеокарта на този етап.Тя е достатъчно мощна да подкара на висока резолюция и настройки всяка една игра за момента.Сега ако си го правиш за кеф и да видиш какво може окей, но трябва да се внимава.Свистенето най-вероятно идва от пивишаване на оборотите на вентилаторчетата!Махни трикса и си остави само афтербърна.Обвнови драйвърите и до последните!Кофтито е че трябва да настроиш честотите на работа на видеокартата и в афтербърнъра и в каталиста да са едни и същи, иначе това, което си задал в каталиста е с приоритет или иначе казано афтербърнъра само ти подава по-високото напрежение иначе другите опции може да си ги откриеш в каталиста.Дай вентилаторите да работят поне на 80%, за да свалят температурите.Или вдигаш си честотата от каталиста като започне да забива, пробваш да подадеш 5% от power control настройките, ако пак забива ще иска напрежение.Сега да не вземеш да и пуснеш някакво високо напрежение, рискуваш да е загубиш или да прегрее!!!След като си достигнал максимално възможните и честоти на дефоулт напрежение отваряш и каталиста и афтербърнъра и на двете задаваш еднакви честоти и обороти на вентилаторите, но в афтербърнъра подаваш и напрежение вече.Пак казвам леко полеко иначе има рискове.Тази версия ОС се слави с добри постижения в овърклока, но ако не си сигурен в това, което правиш, недей го прави, за да не си създадеш главоболия!!!

Съгласен съм, че на този етап овърклока е безмислен. Искам да видя на какво е способна а и да се науча все пак. Когато пусна някоя игра например кризата и ядрото е натоварено на макс в GPU-Z ми показва,че 12V спадат на 11,91V 11,94V и тогава започва това свистене при падането на тези 12V, вентилаторите са си на максимум и си звучат по техният си начин. Когато изляза от играта и ядрото се нормализира си заработва отново на 12V и това свистене изчезва. Нещо от самата карта озвучава така и се чудя дали е нормално. Тия температури много ме притесняват понеже тази карта я водят хладна а при мен на 100% fan минималните температури са около 40 градуса и то сутрин по хладното :( и не знам какво да правя понеже ако монтирам ново охлаждане ще ми замине гаранцията. Проблема при мен с афрърбърнер-а е че ми дава максимален клок на ядрото 1100мхз, така е и при каталиста. Има ли начин да отключа плъзгача за по голям клок, защото при 1100Мхз никакъв проблем на дефолтно напрежение :)

АMD Updates Radeon HD 7950 to Thwart GeForce GTX 660 Ti

По-долу има линк за новия BIOS. Относно лимита на честотата чети тук - http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=338906 а относно температурата 40 градуса е съвсем в реда на нещата. Просто следи при натоварване да не минава 80 градуса.

google прави чудеса - Radeon HD 7950 Overclocking Guide

5kov, картата ти наистина няма нужда от овърклок. От друга страна явно си случил на "куца бройка" и просто клок не ? понася. Аз преди година бях с HD4870 512 mb. и дори при леко клокче на паметта ? се получаваха красиви артефакти под формата на малки квадратни снежинки по целия монитор. Та, такивамити работи... ...

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

• Автор

ASIC Quality 87.8% с помощта на Daredevil успях да я клокна лека полека до 1225/1525 ядро/памет и VDDC-1156, при което преминах 3DMark11 и резултата беше P8886 но след пускането на CRYSIS 2 след няколко минути игра забива и иска рестарт, понякога мониторите спират да работят и пак се налага да рестартирам. Сега пак ще правя нови опити но с Афтербърна не мога повече от 1100Мхз и се налага да ползвам трикса. Драиварите ги обнових до 12,8

Човек,аз ако бях на твое място,нямаше да се уча да овърклокъм на толкова мощна видеокарта ,ами като за начало на някоя стара,като за начало говоря.След тва като добиеш знания и опит-на по-мощни машини.Закво ще си играеш на тая прекрасна видеокарта да я овърклокаш ,та тя е 700 кинта ,ако нещо стане-кво правим?Само не разбрах-.тия градуси 50,40,65 дето писа-под товар ли са или без?Като гледам е без товар-ама пак е доста,представям си като му сложиш товар колко ще вдигне...А ако е под товар-това са смешно ниски температури

• Автор

Човек,аз ако бях на твое място,нямаше да се уча да овърклокъм на толкова мощна видеокарта ,ами като за начало на някоя стара,като за начало говоря.След тва като добиеш знания и опит-на по-мощни машини.Закво ще си играеш на тая прекрасна видеокарта да я овърклокаш ,та тя е 700 кинта ,ако нещо стане-кво правим?Само не разбрах-.тия градуси 50,40,65 дето писа-под товар ли са или без?Като гледам е без товар-ама пак е доста,представям си като му сложиш товар колко ще вдигне...А ако е под товар-това са смешно ниски температури

Трябва да се изцеди до последно иначе не ме свърта :D .температурите са без товар. В горещините 40 50 без товар , под товар 70 80 градуса и вентилаторите ги вържа непрекъснато на 100%. Уж хладна карта ама все при мен ще се улучи с някакъв куцуз :clown:

П.П. с Virtu MVP видеото литна :eek: P9618 в 3DMark 11 без клок без нищо ;) . Не знам дали вярно отчита ама два пъти тествах резултатите бяха горе долу еднакви.

Ааа...Някъде си прочел ,че картата ти може повече ,а гледаш ,че твоята може по-малко...разбрах...Според мен не е даунклокната.И аз съм същият като видя в сайт ,че примерно процесорът може повече,не ме свърта като знам примерно ,че тази "мощност,производителност"е само част от това което може нацяло.Направо щях "леко"да я овърклокна-да вдигне няколко градуса нямаше да ми е проблем,щях да си казвам "Ам,голям прас,леко съм го овърклокнал..."Оф,олях се...Ами тия температури всъщност са горе-долу нормално ,но според мен са множко ,охооо като почне да трупа прах-да видиш кви дертиш ще имаш...Сега чисто нова,без прах-едвам едвам да държи точно на границата-мне,аз на твое място-ам от където си го купил,щях да върна и да кажа ,че много загрява.Сега нови вентилатори,радиатори са глупости...Охлаждането вградено в картата е доста добро,поне по мое око.Като самата ти карта загрява идиотски,кво ще си играеш да слагаш нови радиатори и да я претрупаш...Явно нещо дефектно има в картата С гаранцията отиваш и казваш ,че много загрява-сега съм сигурен ,че ще ти кажат "Ами картата се охлажда добре,Нямате проблем"Затва ако има такъв вариант да връщаш...

Като гледам 65 градуса без товар са много гледаи направи някакъв въздушен поток с поне 3 вентилатора минимум и тогава клокваи без страх, че на сутринта ще станеш и картата ще изгори. Смени термопастата на процесора и на видеото. Почисти компа от прах.

• Автор

Ааа...Някъде си прочел ,че картата ти може повече ,а гледаш ,че твоята може по-малко...разбрах...Според мен не е даунклокната.И аз съм същият като видя в сайт ,че примерно процесорът може повече,не ме свърта като знам примерно ,че тази "мощност,производителност"е само част от това което може нацяло.Направо щях "леко"да я овърклокна-да вдигне няколко градуса нямаше да ми е проблем,щях да си казвам "Ам,голям прас,леко съм го овърклокнал..."Оф,олях се...Ами тия температури всъщност са горе-долу нормално ,но според мен са множко ,охооо като почне да трупа прах-да видиш кви дертиш ще имаш...Сега чисто нова,без прах-едвам едвам да държи точно на границата-мне,аз на твое място-ам от където си го купил,щях да върна и да кажа ,че много загрява.Сега нови вентилатори,радиатори са глупости...Охлаждането вградено в картата е доста добро,поне по мое око.Като самата ти карта загрява идиотски,кво ще си играеш да слагаш нови радиатори и да я претрупаш...Явно нещо дефектно има в картата

С гаранцията отиваш и казваш ,че много загрява-сега съм сигурен ,че ще ти кажат "Ами картата се охлажда добре,Нямате проблем"Затва ако има такъв вариант да връщаш...

Така е, имаше разни сайтове в който с клок картата полита. И затова исках да я клокна не че ми е притрябвало ама няколко кадърчета отгоре на никого не са излишни ;) . Но преди да оправя температурите няма да се занимавам, че наистина да не стане някоя беля. Иначе ако трябва да я давам за ремонт или подмяна трябва да я пращам по куриер до софия да въртя телефони да им обяснявам какъв е проблема :no-no:. Тя става дълга и широка. Но ако продължи да вдига температурите ще се наложи да им я пращам. За сега вечер по хладното на 60% fan 45-47 градуса, 100% fan 41- 42 градуса без товар. Колкото до праха, като се посъбере ще го чистя, но за сега няма, все пак картата е на няма и 2 седмици :wink12: .

Като гледам 65 градуса без товар са много гледаи направи някакъв въздушен поток с поне 3 вентилатора минимум и тогава клокваи без страх, че на сутринта ще станеш и картата ще изгори. Смени термопастата на процесора и на видеото. Почисти компа от прах.

Възнамерявам тези дни да купя тази кутия http://www.hl-eshop....ata=1|0|0|19278 или http://www.hl-eshop....ata=1|0|0|19149 и да я набича яко с вентилатори да видим дали ще даде ефект. Термо пастата на процесора е на около 2 седмици а картата не смея да я отварям, че гаранцията ми ще замине на кино

оф престани да пишеш глупави коментари във всяка една тема ! колегите ти казаха седни ЧЕТИ,ЧЕТИ,ЧЕТИ и чак тогава давай съвети !!!! така само подвеждаш хората ! компютъра му е на 2-3-4 седмици за каква смяна на термопаста говориш и за какъв прах ???

Ами да-точно така.Първо се занимавай с температурите-след това клок.То сега щом картата ти държи на най-горната черта на "нормалните температури"след клок си представям кво ше стане.И като мине време като натрупа прах и край.Сега тия горе-долу нормални температури+клок+прах=изпушена/изпържена/разпоен видеочип/дефектирала видеокарта.То доколкото знам 90 е максималната температура Промяна:Малко глупаво казах за изпушена или изпържена видеокарта-това според мен е малко възможно дори при доста НАД максималните температури,доста по-вероятна е възможността да ти се прецака видеочипа и след това да имаш дертища-да занасяш да ти запояват/нагряват чипа,това е сложен процес и не се гарантира доколко ще работи и колко време ,както и колко стабилно.Щото сега ще ти кажа за един мой лаптоп който имаше проблем-дадох на сервиз-те го разглобиха,взеха дънната платка и на специална машина отлепиха чипа,презапоиха неконтактуващите спойки блабла,тръгна успешно,зареждаше ОС,работеше просто.Но дори и при най-ретро игрите след няколко часа работа почна да прави мизерии.Да засича,да размазва и т.н.,това ще кажеш ,че е от тежка игра ,ама не-същото правеше дори и при Capitan CLAW :).И тъй-работеше освен игрите лаптопчето ,но след няколко дена както си работех-показаха се черти,тотално заби,трябваше да задържа за дестина секунди пауър бутона да изключи,като го включих ИЗНЕНАДКААА...Пак индикаторите светеха,вентилаторите на макс-ама не можеше да преизчертае видеобраз и с една дума-отново проблема "цъфна"...Занесох му го пак-каза "Оф,извинявай,просто аз съм го направил некадърно,ще пробвам пак-ама не можа,чипа беше тоталво прецакан вече.Не можеше нищо да се направи с него-естествено,НЕ ми върна парите,сега съм му извадил харддискът да си имам още един на компютърът ,както и матрицата мога да я ползвам ако строша тая.Ам лаптопчето беше MSI,видеокартата без товар или с товар-винаги 80градуса.Казвах си-няма нищо,няма нищоо,ама накрая...:D Така ,че гледай при теб да не стане нещо такова,щото обикновенно ако се направи кадърно,ще издържи няколко година максимум и пак почва...

• Автор

Ами да-точно така.Първо се занимавай с температурите-след това клок.То сега щом картата ти държи на най-горната черта на "нормалните температури"след клок си представям кво ше стане.И като мине време като натрупа прах и край.Сега тия горе-долу нормални температури+клок+прах=изпушена/изпържена/разпоен видеочип/дефектирала видеокарта.То доколкото знам 90 е максималната температура

Промяна:Малко глупаво казах за изпушена или изпържена видеокарта-това според мен е малко възможно дори при доста НАД максималните температури,доста по-вероятна е възможността да ти се прецака видеочипа и след това да имаш дертища-да занасяш да ти запояват/нагряват чипа,това е сложен процес и не се гарантира доколко ще работи и колко време ,както и колко стабилно.Щото сега ще ти кажа за един мой лаптоп който имаше проблем-дадох на сервиз-те го разглобиха,взеха дънната платка и на специална машина отлепиха чипа,презапоиха неконтактуващите спойки блабла,тръгна успешно,зареждаше ОС,работеше просто.Но дори и при най-ретро игрите след няколко часа работа почна да прави мизерии.Да засича,да размазва и т.н.,това ще кажеш ,че е от тежка игра ,ама не-същото правеше дори и при Capitan CLAW :).И тъй-работеше освен игрите лаптопчето ,но след няколко дена както си работех-показаха се черти,тотално заби,трябваше да задържа за дестина секунди пауър бутона да изключи,като го включих ИЗНЕНАДКААА...Пак индикаторите светеха,вентилаторите на макс-ама не можеше да преизчертае видеобраз и с една дума-отново проблема "цъфна"...Занесох му го пак-каза "Оф,извинявай,просто аз съм го направил некадърно,ще пробвам пак-ама не можа,чипа беше тоталво прецакан вече.Не можеше нищо да се направи с него-естествено,НЕ ми върна парите,сега съм му извадил харддискът да си имам още един на компютърът ,както и матрицата мога да я ползвам ако строша тая.Ам лаптопчето беше MSI,видеокартата без товар или с товар-винаги 80градуса.Казвах си-няма нищо,няма нищоо,ама накрая... :D Така ,че гледай при теб да не стане нещо такова,щото обикновенно ако се направи кадърно,ще издържи няколко година максимум и пак почва...

В стаята където държа компа е доста задушно през лятото. Направо си е сауна :temperature: . Плюс това кутията ми е постоянно отворена понеже лошият въздушен поток не позволява да я затворя. Така без нормално охлаждане и жегата от околната среда според мен допълнително вдига температурите. Та мисля си че проблема се дължи на това. Сега като позахладнее ще видим дано да се върнат към нормалните си стойности. Другата седмица взимам кутията шибвам и отпред и отдолу вентилатори, от горе и отзад си има и ще видим какво ще стане. Надявам се така да намаля процентите на перката, че на 100 си е малко шумно ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.