Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дребна душица - що е то?

Featured Replies

Дребна душица за мен е бедната душица...

• Отговори 71
  • Прегледи 18,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

За мен дребната душица, само и единствено, се създава. Не може да наречеш "дребна...." онзи, който е готов за борба , поема първия въздух и крещи така че целия свят да го чуе.

За туй, видиш ли " дребна..." , гледай зад него и търси създателя!

Имаш право.

Средата в която живее човек оказва влияние върху цялостното му развитие, но и гените които носи, също оказват влияние.

Имаш право.

Средата в която живее човек оказва влияние върху цялостното му развитие, но и гените които носи, също оказват влияние.

Въпросът всъщност около какво се върти - около "дребна", или около "душица", защото трябва да е ясно какво е всяко едно поотделно. За каква душа става въпрос, че така никой с никого няма да се разбере.

Ако са важни гените, тоест тялото да определя душата, тогава тя е някаква съвкупност от химически и електрически процеси. Докато тялото умре.

Ако е така, защо толкова се тревожиш, животът е ужасно кратък.

Редактирано от witness (преглед на промените)

......

Въпросите, които ме вълнуват са три:

1. Кога казваме за някого, че е дребна душица?

2. Дребните душици такива ли се раждат или нещо ги превръща в такива?

3. Как да общуваме с дребни душици?

1. Не можем да кажем това, ако не е направена преценка по т.2

2. Всеки човек се ражда свободен....избора какъв да бъде е също свободен.....

3. Общуването е вид комуникация! Комуникирайки с "дребни душици", комуникиращия се принизява до ниво, не отговарящо на личността за която се опитва да се представя !

• Автор

3. Общуването е вид комуникация! Комуникирайки с "дребни душици", комуникиращия се принизява до ниво, не отговарящо на личността за която се опитва да се представя !

Искаш да кажеш, че при всички случаи важи правилото "С какъвто се събереш, такъв ставаш"?

Ако това правило беше валидно, нямаше да има дребни душици. :)

Мойра, поставяш въпрос и се колебаеш, разсъждавайки ту така, ту иначе - трябва да се приеме един подход, а не много. Ако си на кръстопът, не можеш да тръгнеш по всички пътища едновременно, а да избереш един и да видиш докъде ще те отведе. Щом не приемаш казаното от Нел, което и според мен е единственият път. Обратното на дребнавостта е великодушието. Ако някой постоянно е великодушен, е велика душа, Махатма. Опитах се да го кажа по друг начин.

• Автор

Мойра, поставяш въпрос и се колебаеш, разсъждавайки ту така, ту иначе - трябва да се приеме един подход, а не много. Ако си на кръстопът, не можеш да тръгнеш по всички пътища едновременно, а да избереш един и да видиш докъде ще те отведе. Щом не приемаш казаното от Нел, което и според мен е единственият път.

Обратното на дребнавостта е великодушието. Ако някой постоянно е великодушен, е велика душа, Махатма. Опитах се да го кажа по друг начин.

Моля те, бъди великодушна и ми обясни като на по-низш от себе си човек, защото от поста ти разбрах само това, че пътят, който следвате ти и Нел е единственият (пък пишеш за кръстопът?!) и би трябвало да ви последвам без колебание, защото друг път няма.

Това ли наистина искаш да кажеш?! :ohmy:

Ако са важни гените, тоест тялото да определя душата, тогава тя е някаква съвкупност от химически и електрически процеси. Докато тялото умре.

Ако е така, защо толкова се тревожиш, животът е ужасно кратък.

Допускам, че може да има прераждане, но не съм убедена на 100%.

Можеш ли категорично да докажеш, че има прераждане?

А за това, че се тревожа - не позна. :)

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Имаш право.

Чрез иследвания това е доказано и установено, в средностатистически стойности, че 50 % от особеностите на чертите на характера се формират под въздействието на средата, 50% от тях са унаследени. Оттук можем да направим два извода:

Първо - ако дребнавостта, егоизма, зависта, злобата, отмъстителността, тесногръдието, ограничеността на мисленето, итриганството, лицемерието, заядливостта, овчедушието, непокизма, незаинтересоваността, които всеки един от нас в една или друга степен е получил в гените си и е дребна душица, под въздействието на средата тази степен може да се намали или да се увеличи. С други думи от средата зависи дали ще сме дребни душици или много дребни душици.

Второ - ако гореизброените черти (без претенции за изчерпателност) на характера, които превръщат човека в дребна душица са в степен, клоняща към 0 (няма и не може да има човек, който да не притежава тези качества, ако Бог съществува, то при Него степнта е 0) и той не е дребна душица, под въздействието на средата би могъл да стане дребна душица.

От Първо и Второ можем да направим следните изводи:

1. Взаимодействието (общуването) много дребни душици - много дребни душици, дребни душици - дребни душици, не дребни душици - не дребни душици предполага отсъствие на конфликти (ще е относително безпроблемно) и лесно осъществимо.

2. Взаимодействието (общуването) много дребни душици - дребни душици предполага появата на много конфликти и е осъществимо.

3. Взаимодействието (общуването) дребни душици - не дребни душици предполага появата на конфликти, но малко, благодарение на не дребните душици и е осъществимо, ако не дребната душица се принизи на нивото на дребната душица.

4. Взаимодействието(общуването) много дребни душици - не дребни душици е много трудно осъществимо, почти невъзможно

Редактирано от Марея (преглед на промените)

• Автор

...

Напълно съм съгласна с теб.

За влиянието на гените мога да приведа пример.

Моя позната (преподавател в СУ) осинови детенце от малцинствата, което отгледа с огромна обич и положи неимоверни усилия да го направи достоен човек.

Но...гените си казаха тежката дума...

Не бих желала да навлизам в подробности, ще кажа само че издевателствата над тази прекрасна жена продължават и до ден днешен. :(

Понякога гените са по-силни от средата в която живее един човек.

и би трябвало да ви последвам без колебание. :ohmy:

Не да ни последваш (всъщност не нас, а Сократ, да кажем, или някой друг от тази пасмина), а да си избереш един път и да го последваш поне теоретично.

По някои други пътечки накрая се стига до възгледите на Брайвик - много краен пример - когото след дълго умуване признаха за психопат. Нали ставаше въпрос за психопатия. Аз по-скоро бих го нарекла бездушие. Да определим генетично непълноценните или направо всички, които са ни погледнали накриво, да ги изправим до стената и да стигнем до окончателното решение, след което да прекараме безпроблемно остатъка от живота си.

Допускам, че може да има прераждане, но не съм убедена на 100%.

Можеш ли категорично да докажеш, че има прераждане?

Не мога, но ти сама не си сигурна и не можеш да приемеш нито едното, нито другото, значи си на кръстопът по този въпрос.
  • Автор

Не да ни последваш (всъщност не нас, а Сократ, да кажем, или някой друг от тази пасмина), а да си избереш един път и да го последваш поне теоретично.

По някои други пътечки накрая се стига до възгледите на Брайвик - много краен пример - когото след дълго умуване признаха за психопат. Нали ставаше въпрос за психопатия. Аз по-скоро бих го нарекла бездушие. Да определим генетично непълноценните или направо всички, които са ни погледнали накриво, да ги изправим до стената и да стигнем до окончателното решение, след което да прекараме безпроблемно остатъка от живота си.

Не мога, но ти сама не си сигурна и не можеш да приемеш нито едното, нито другото, значи си на кръстопът по този въпрос.

Брайвик е психично болен човек, което е доказано.

Много хора в света споделят възгледите, които ти не одобряваш (имаш това право, но дали имаш правото да осъждаш някого за възгледите му, само защото са различни от твоите?), но не стигат до крайности по простата причина, че са психично здрави.

Не съм на кръстопът, напротив.

Просто не мога да приема за истина неща, за които не съществуват неоспорими доказателства.

Вярвам само на факти.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Брайвик е психично болен човек, което е доказано.

Много хора в света споделят възгледите, които ти не одобряваш (имаш това право, но дали имаш правото да осъждаш някого за възгледите му, само защото са различни от твоите?), но не стигат до крайности по простата причина, че са психично здрави.

По време на Третия райх много хора са стигнали до крайности, значи масово са полудели. Да споделяш възгледите на психопат не говори много добре за душевното състояние, или не?

Брайвик го признаха за луд, защото сам е тръгнал да ги прилага. И то след големи съмнения. В други времена (които май се възвръщат) или на други места щяха наистина да го наградят с някоя от дрънкулките, с които обича да се кичи и фотографира.

Нищо не привързва хората един към друг повече от враждата. Нещата погиват само поради вътрешното си зло, онова, което е в тях. Както развалената храна не може да те отрови, докато не я изядеш и направиш част от себе си. Това са твърдения на Сократ.

Редактирано от witness (преглед на промените)

• Автор

witness, фашизма няма нищо общо с темата.

За твое успокоение - аз съм против всички видове насилие.

По темата

Всеки човек има правото на собствени възгледи и не мисля че е редно да го съдим за това.

Всеки сам си носи последствията от постъпките (с изключение на психично болните), нали?

Както и не е редно да налагаме своите възгледи на други хора.

Да отнемаш правото на друг човек да има собствени възгледи, поради това, че на теб тези възгледи не ти харесват и да му налагаш своите, като единствено правилни е едно от проявленията на дребната душица.

Един Махатма не би го направил, нали?! ;)

имаш ли сърце ??? това питам аз имаме ли сърце умеем ли да обичаме умеем ли да прощаваме умеем ли да казваме истината в очите .... ? много хора немогат повярвайте ми немогат, а това води до едно духовно свиване до една физическа тежест която рано или късно оказва влияние върху нас самите . толкова си дребен душевно че неможе да се насладиш истински на живота който уж се опитваш да изживееш пълноценно. ти гледаш но не виждаш смисъла на живота . няма как да стане без сърце а следователно с дребна душичка. в българия много хора в момента се чустват по този начин иначе нямаше да се случват нещатата по този начин ,ние си мълчим ли мълчим ..... но да не намесваме политиката , въпреки че все пак нашите души изживяват всичко това което ни се случва раждаме се съвършенни красиви чисти недокоснати от мръсотията на живота,всеки има учител в живота дори не един и трябва да го намериш и усетиш :) и след това е важно да запазиш , помогнеш и предаваш тези знания тази мъдрост и който трябва ще е попие от теб. защото душата се пълни и изпразва !!!! пожелавам на всички повече положителна енергия и всичко свързано с нея .....

witness, фашизма няма нищо общо с темата.

Това са самоуспокоения, Мойра. Говоря за точно онази благовидна наклонена плоскост на всеобщото мислено одобрение ... Ние сме против насилието, но защо други да не стигнат до крайности, за да ни осъществят законните възгледи. И те винаги стигат.

Да отнемаш правото на друг човек да има собствени възгледи, поради това, че на теб тези възгледи не ти харесват и да му налагаш своите, като единствено правилни е едно от проявленията на дребната душица.

Един Махатма не би го направил, нали?! ;)

Не ти налагам нищо, предложих ти да си определиш път.

Колкото до Махатмата, само поставих два ограничителя, за да очертая между тях нещо като скала, по която всеки от нас се движи и то без гаранции за бъдещето.

• Автор

Не ти налагам нищо, предложих ти да си определиш път.

Колкото до Махатмата, само поставих два ограничителя, за да очертая между тях нещо като скала, по която всеки от нас се движи и то без гаранции за бъдещето.

Нямах предвид че ми налагаш своите възгледи, просто споделих какво мисля по въпроса.

А това, че има хора които са се опитвали и опитват да ми налагат всякакви неща, най-вече собствените си възгледи си е в реда на нещата.

Да го правят, аз пък не им се връзвам. :)

Не знам защо си решила, че съм безпътна, но грешиш.

В никакъв случай не съм решила, че си безпътна :no-no: Просто ти неволно, може би от възмущение към конкретен човек, стъпи по посока на нещо, което накрая се оказва причина за доста страдание. Отношенията са трудна работа и мойрите все ни събират - често в едно семейство дори - със стари врагове, аз това напълно го вярвам. Но по себе си знам, че когато променя собственото си отношение към него, ситуацията напълно се променя. Диша се по-леко. Стигала съм дотам да ги мисля за бездушни, но не е така, пък и не е моя работа.

Понякога гените са по-силни от средата в която живее един чов

Не понякога гените са по-силни от средата, а понякога средата е по-силна от гените. "Вства" над тях единствено по отношение формирането на възгледи, уеждения и идеологически пристрастия с около 80% превес. А всичко останало, като особености на свойствата на нашата личност: тип висша нервна дейност, усещания, възприятия, въображение, чувства, памет, мисъл, воля, нагласи, насоченост (интереси) и нашите дарби в степените на: заложби, способности, таланто и гжений зависят от гените ни ( между 90% и 50%)

Особеностите на нашата личност се определя основно от нашите гени, а средата се явява, като безусловна необходимост заложеното в гените ни да се развие за добро или за зло.

• Автор

Просто ти неволно, може би от възмущение към конкретен човек, стъпи по посока на нещо, което накрая се оказва причина за доста страдание.

Гадай си, гадай...

Само не забравяй, че истината може да е съвсем различна от тази, която е в мислите ти :)

1. Когато мирогледът му е ограничен до задоволяване на първосигнални потребности. 2. Може ли да се каже , че едно дете до 2-та си година (да кажем) е "дребна или широко скроена душица" ? Според мен , очевидно не ! От тук нататък е влиянието на средата (обективна и субективна) при формирането на съзнанието в най-общия смисъл на думата.Казано по друг начин , човек може и да е ограничен (в същност всеки е ограничен в някаква степен !) и едновременно с това да е "широка душа" . Разбира се също , че предразположения в най-различни отношения има в съответствие генни заложби. 3. С добро предразположение на духа , разбиране и подход - нали ние сме "широко скроените" и "всичко разбиращи"! :) ......докато има идея за общуване.....свършат ли идеите - свършва и общуването....!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Гадай си, гадай...

Само не забравяй, че истината може да е съвсем различна от тази, която е в мислите ти :)

Съжалявам, че ти отнех думата и леко те манипулирах, опитах се да изложа възгледа си както е редно във форум - чрез разговор.

Така ти попречих да доразвиеш твоя, може би сега ще го направиш. Наистина съжалявам, че толкова лично приемаш споровете. Аз съм малко остър камък и ако реша, че каузата си заслужава, понякога поемам риска да използвам по предназначение наистина огромното си его. Доста е полезно, като инструмент.

И така, каква е истината за "дребните душици" според теб?

Моля :ph34r:

:) ......докато има идея за общуване.....свършат ли идеите - свършва и общуването....!

Тя тая с идеите край няма за някои (като мен) , ама бих добавила - започнат ли афектите, общуването свършва.

Тя тая с идеите край няма за някои (като мен) , ама бих добавила - започнат ли афектите, общуването свършва.

.....появата на афекти е признак за едностранно изчерпване от съответната страна и или стремеж към прекратяване на идеята по несъвместителство (несъответствие) .... :)

.....появата на афекти е признак за едностранно изчерпване от съответната страна и или стремеж към прекратяване на идеята по несъвместителство (несъответствие) .... :)

Все още не знаем. Но аз май се поизчерпих.

Някои се раждат с наколенки , а други с по два - три чифта крила Крия си последния чифт в маркови наколенки менте , щото другите/крилца/ ми ги надупчиха с вилици :turkey4: на т нар небезплатни обеди ,пък и не е прилично човек да си показва крилата във времена на ларшов дефицит :P

• Автор

Съжалявам, че ти отнех думата и леко те манипулирах, опитах се да изложа възгледа си както е редно във форум - чрез разговор.

Така ти попречих да доразвиеш твоя, може би сега ще го направиш. Наистина съжалявам, че толкова лично приемаш споровете. Аз съм малко остър камък и ако реша, че каузата си заслужава, понякога поемам риска да използвам по предназначение наистина огромното си его. Доста е полезно, като инструмент.

И така, каква е истината за "дребните душици" според теб?

Моля :ph34r:

Продължавай да излагаш възгледите си, нали това е целта темата.

Само се чудя къде видя спорове? :rolleyes:

Моето впечатление е, че всички пишещи в тази тема са убедени в съществуването на дребни душици.

Колкото до това, че си "остър камък" и имаш голямо его - не ми пречи. :)

:) Дребните душици ги има, независимо от това как ги наричаме.

Разликата е в това, че някои от нас ги осъждат, а други не.

Аз не ги съдя, но но се старая да не ги допускам близо до себе си. :)

2. Може ли да се каже , че едно дете до 2-та си година (да кажем) е "дребна или широко скроена душица" ? Според мен , очевидно не ! От тук нататък е влиянието на средата (обективна и субективна) при формирането на съзнанието в най-общия смисъл на думата.Казано по друг начин , човек може и да е ограничен (в същност всеки е ограничен в някаква степен !) и едновременно с това да е "широка душа" . Разбира се също , че предразположения в най-различни отношения има в съответствие генни заложби.

Какво точно разбираш под ограничен?

Има неграмотни хора, които са "широки души", както има и образовани хора, които са "дребни души".

Образованите дребнодушковци издребняват още повече, поставяйки себе си над другите, надценявайки себе си.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.