Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с HDD

Featured Replies

Като цяло нямам обяснение на този проблем, за това пиша тук.

Всичко стана преди около седмица, когато уиндоуса започна да ми вади син екран през 30 минути, след което ту засичаше втория хард диск (SATAII) и започваше работа нормално, ту го нямаше никакъв след рестарт на машината.

Харда работеше идеално, поддържаше максимална скорост на обмен на данните и не съм имал никакви проблеми с него, докато не сложих този уиндоус и след като ми извади син екран пуснах "Automatic System Repair".

Преди няколко часа опитах да преинсталирам машината, но въобще не засича sata-та (втория хард диск).

Погледнах в биос-а и на

SATAII_1

SATAII_2

SATAII_3

SATAII_4

пише, че не може да открие това у-во. Не ми се вярва хард диска да е изгорял.

Редактирано от hddproblem (преглед на промените)

Не докладвайте и НЕ триите темата. Имам специална молба с извинение от автора относно латиницата, както и обещание той, собственоръчно, да си я редактира при 1-ва възможност! Поздрави и лека вечер! По проблема: Същото се случи на мен с чисто нов HDD. Изкара 15 минути, след което просто не се откриваше... Даже Windows не можах да сложа. До колко си наясно с Linux и програмите за тестване под него? Всъщност, докато си с Linux въобще открива ли ти HDD-то?

• Автор

Проблемния хард е втория, който е 500gb SATA II. Първия работи чудесно (АТА 80gb), но за съжаление не мога да сложа уиндоус отново, понеже се хвърлих направо към преинсталация и форматирах първия хард диск, сега нямам драйвъри за lan картата, за това и ползвам този Линукс директно от диска, понеже той има вградени.

Добре... Това усложнява малко нещата... Опитай се да инсталираш Linux-a на този дял. Ако и него не те пусне, то диска си е заминал кум 80-85% сигурност.

Предполагам сте проверили кабелите на диска. Ако имате възможност разменете ги с тези на другия или на оптичното у-во. Относно липсата на драйвери съм сигурен че сега след като имате интернет под линукс-а, можете да посетите сайта на производителя и да си изтеглите каквото ви трябва, като не забравяйте да го запишете на външен носител, че при инсталацията нищо чудно пак да форматирате малкия диск. Под линукс знам че има команда която да покаже всички дискове и съм чувал че може да види диск дори и да е забранен в БИОС, но линукс-а не ми е тръпка и не го познавам, нека някой колега който е по-запознат да каже.

• Автор

Току-що инсталацията на линукса премина успешно, която протече на първия хард диск (ATA 80 gb, но той в случая не е от значение). Както се очакваше втория диск все още не реагира. Каква ще е следващата стъпка за проверката, или каквото ще правим, за да му проверим пулса? ;)

toku-shto instalaciqta na linuxa premina uspeshno, koqto proteche na pyrviq hard (mislq, che e ATA 80 gb, no toi v sluchaq ne e vajen). Kakto se ochakvashe vtoriq (sata-ta) vse oshte ne reagira.

Kakva shte e sledvashtata stypka, za proverkata, ili kakvoto shte pravim, za da mu proverim pulsa? ;)

Ами както каза колегата- на друг компютър. Ако и там не реагира- 100% заминал. Ако реагира то проблема ще е по-скоро в дъното ти...

Имах подобен случай със 1 стара машинка на 5 години(с 320гб. сата хитачи диск).Та по време на буутване понякога не разчиташе да има хард още при поста,а понякога го разчиташе на нещо от сорта @*tg81iuofg89@ ... и тръгваше да буутва ОС...но това беше рядкост.Та след като го извадих и го сложих на друга машина си тръгна и в момента още карам с него.Според S.M.A.R.T. диска е имал много грешки от типа UltraDMA CRC error rate,което ме кара да мисля,че нещо контролера на дъното се е скапал.Аз препоръчвам на автора да намери друго дъно и да закачи проблемния хард на него.Преди това може да пробва дали ще го отчете без нищо друго по компютъра(само процесор,рам,видео и харда)

Редактирано от bo4y- (преглед на промените)

• Автор

Така.. както обещах - пренаписах всичките си постове на кирилица. --- Относно теста на друга машина, която предложи момчето по-горе - за съжаление не разполагам с такава. Няма ли някакъв вариант да се провери какво му е на харда по софтуерен път? Също така предполагам някой от следящите темата се питат защо направо не занеса компютъра в сервиз и не сложа край на 9 часовите си мъки срещу някаква сума? - Ами, защото предпочитам да се преборя с проблема сам с помощ от ваша страна разбира се, за да мога да го направя и занапред. Благодаря на всички писали в темата и очаквам още коментари относно проблема. ;) --- "HDD-то чува ли се как работи (завърта ли)?" - Не мога да кажа със сигурност, защото хардовете са един над друг, но както споменах по-горе не е изгорял, проблема е някъде другаде, защото от време на време работи, но когато той реши по собствена инициатива. :clown:

Захранването какво е? Пробвай да закачиш HDD-то към друг молекс на захранването, а SATA кабела към друг порт.

Току-що инсталацията на линукса премина успешно, която протече на първия хард диск (ATA 80 gb, но той в случая не е от значение).

Както се очакваше втория диск все още не реагира.

Въобще ли не го откри Linux този диск?

Ако е така: проблем с диска или дъното. И както отбеляза колега горе- захранването, но много малко вероятно. Все пак подкрепям да се закачи на друг изход от захранването и да се пробва.

Аз клоня към HDD...

Благодаря, че си редактира менията, както беше обещал!

• Автор

Това е захранването.

Наскоро напълно ъпгрейднах машината и всички части са закупени нови - дъно, процесор, рам, захранване.

"Въобще ли не го откри Linux този диск?"

- Не, не го откри при инсталацията.

---

Възможно ли е някак си на теория да съм изтрил самия хард диск като дял по време на преинсталация, защото смених наистина значителен брой дистрибуции и форматирах дисковете по време на инсталация не веднъж?

Захранването е чудесно! Ти и да си затрил ДЯЛ от HDD, при инсталация ще те "подкани" да направиш нов. Самият HDD не можеш да "изтриеш"... Щом и частите са нови (дъното) то харда вече бих казал, че с 95% сигурност си е заминал. Така ине разбрахме какъв и на колко годинки...

• Автор

Харда го взех миналата година също нов и не ми е правил никакви проблеми, до последно поддържаше максимални скорости на обмен на данните, пък и го ползвах като дял Д:/, ако евентуално има някакво значение (филми, снимки, музика и прочие).

HITACHI 500GB, 7200rpm, SATA II, 16МВ

Друга информация за него не мога да дам, защото честно казано и аз не знам повече детаили. :(

Миналата година, а на каква цена? Ако може по-конкретна дата, че може да е от "наводнените" дискове. Кабелчето ми и порта му сменени ли са и кабела за захранването? Другия 80 GB на SATA ли е също? За мен най-точният тест е да се сложи този диск с нов захранващ кабел на порта, където е закачен в момента 80-ката. Ако и там не работи- заминал си е!

• Автор

Цената не я помня с точност, но беше около 100на лева, точно преди драстичното поскъпване на твърдите дискове. Другия хард мисля, че е IDE 80GB, или нещо от сорта - това е харда, който закупих с компютъра още 2005 година, и само той е останал от старата конфигурация, защото го използвам като дял за операционната система и виртуална памет за процесите, или както се нарича (около 25гб отиват там). Малко се отклоних от темата последните няколко мнения, та.. да си доидем на думата. :P Какво трябва да правя сега? - Махам всичко от захранването - записвачка, флопи и прочие и оставям само втория хард и другите жизненоподдържащи джаджи, след което пускам и следя дали ще зареди, или направо го свалям и използвам за заточване на ножове? :D

Да, Махни и харда на IDE, остави само новия на SATA. Даже, я вземи направи и един рисет на BIOS преди да пробваш инсталацията. На една конфигурация 2 харда- IDE и SATA 1 така и не успях да ги подкарам заедно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.