Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Казус - кой наследява и защо?

Featured Replies

Здравейте, Наскоро почина чичо ми и се налага да си извадя удостоверение за наследници. Той няма деца и жена. Живееше в къща с дворно място в едно отдалечено /от Бургас/ село - над 200км. Затова предварително проучих и се уговорих да отида при кмета на селото да подам Искане-Декларация за да ми издаде Удостоверение за наследници. Когато отидох той ми каза, че е най-добре да подам искане не за чичо ми, а за дядо ми и когато започнах да го попълвам ме накара да изброя вътре - баба ми, баща ми, майка ми, мен, чичо ми. Накрая ми каза, че така не може да ми го приеме, а да съм представел Удостоверение за наследници на баща ми /то пък трябва да се вади от Ловеч/. Учудих се, че майка ми се явява наследник по моя бащина линия и затова поисках да подам Искане за Удостоверение за наследници на чичо ми. Кмета обаче каза, че и за него ще трябва да представя УН от баща ми. Нямам нищо против, пък и майка ми няма никакви претенции и иска ако случайно се окаже и тя наследник да се откаже по някакъв начин или пък да ме упълномощи да се разпореждам с наследството / освен имущество трябва да проверя за наличието на банкови сметки, данъчни и други задължения/. Ядосва ме факта, че си изгубих времето и средства за да отида на място и накрая - без резултат. Чета в нет-а и доколкото разбирам майка ми по никакъв начин не се явява наследник нито на дядо ми, нито на чичо ми. Ако някой е запознат - моля да помага. За яснота, реших да приложа и една графика - за да е по-ясно: http://prikachi.com/images/72/5309072m.jpg

Доколкото помня в случая е най-близкия роднина . Принципно се взима удостоверение за наследници от кметството на селото само като покажеш смъртния акт ( незнам дали е задължителен ) . Иначе ако се окажеш ти ( незнам какви роднини имате ) трябва да заявиш , че искаш да приемеш наследството по опис

....Чета в нет-а и доколкото разбирам майка ми по никакъв начин не се явява наследник нито на дядо ми, нито на чичо ми.

Ако някой е запознат - моля да помага.

За яснота, реших да приложа и една графика - за да е по-ясно:

http://prikachi.com/...72/5309072m.jpg

Тц.

Явява се наследник на баща ти, заедно с теб - по 50 % .

А баща ти и чичо ти са наследниците на дядото и баба ти - по 50 %

Представи си имота целия -като 100 %

Той е владян от дядо ти и баба ти - по 50 % от всеки.Умира единия - другият си запазва своите 50 %, а децата им взимат по 25 %..

Умират и двамата - целият 100 % отива в наследниците им. Те имат за наследници своите деца - баща ти и чичо ти.Те делят на по 50 % имота.Тоест на първо ниво положението с имота е такова :

-баща ти има 50 %, чичо ти има също 50 %

Баща ти се жени , майка ти започва да има право на 50 % от неговия имот - тоест тук вече имаме следното :

- от първоначалния имот 50 % са на чичо ти, 25 % са на баща ти, 25 % - на майка ти.

Раждаш се ти.Сега вече имотът се дели така :

-50 % на чичо ти, 25 % на баща ти, 12,5 % за теб, 12, 5 % за майка ти.

Умира баща ти .Имотът вече се дели така :

-50 % на чичо ти, 12,5 % за теб, 37,5 % за майка ти.

Умира и чичо ти.Сега имотът, ако си вземете удостоверения за наследници ще се дели така :

-50 % за теб, 50 % за майка ти.

За да влезете във владение на дела на чичо ти трябва

ТИ и МАЙКА ти да си извадите копия от смъртните актове на дядо ти, баба ти, баща ти и чичо ти, както и съответните удостоверения за наследници.

На дядо ти и баба ти трябва за да се удостовери,ч е баща ти и чичо ти са им единствените наследници.

На баща ти -че ти и майка ти сте му наследници

На чичо ти - че баща ти му е наследник,

След това да орпавите нещата, като си ги разделите с нотариално заверен протокол както искате ;)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Казва се договор за доброволна делба. Отиваш при един нотариус да ти оправи документите. Вадиш удостоверение за дядо ти и баба ти както те е посъветвал кмета, там са описани всичките. Трябва да се документират датите кой кога е починал. Ако ще продавате имота може и заедно с майка ти да го направите. А след нейната смърт ти си единствен наследник. Ако майка ти е законен брак с баща ти - наследник е.

За яснота отиваш при юрист, за да ти обясни процедурата при такова положение, в което си в момента и ще си спестиш ядовете и средствата, които си пръснал.

• Автор

Доколкото помня в случая е най-близкия роднина . Принципно се взима удостоверение за наследници от кметството на селото само като покажеш смъртния акт ( незнам дали е задължителен ) . Иначе ако се окажеш ти ( незнам какви роднини имате ) трябва да заявиш , че искаш да приемеш наследството по опис

Това пред кого /пред кмета ли/ трябва да го заявя?

Май идеята на Костов ще се окаже най-удачна. Ще трябва да вляза във връзка с нотариус от Свиленград - и без това т.к. е най-близко за в бъдеще ако се наложи да се правят някакви сделки с имота ще се наложи да го ползвам.

Мислех си, че е нещо елементарно и ще се оправя и сам - поне за ходенето по инстанциите за проверка какви сметки има неплатени, данъци, влогове и т.н., но явно няма да се справя.

Да, найстина най-добре намери адвокат и да ти обясни хубаво нещата зада си наясно. Че трябва на доста места да ходиш и да се разправяш .

Така е. Трябват четири удостоверения.

1. Удостоверение за наследници на чичо ти /там ще пише бабата, дядото и баща ти - всички починали/

2. Удостоверение за наследници на дядото и бабата /записани баща ти и чичо ти - починали/

3. Удостоверение за наследници на баща ти /там ще сте ти и майка ти - наследяващи/

Тц.

Явява се наследник на баща ти, заедно с теб - по 50 % .

А баща ти и чичо ти са наследниците на дядото и баба ти - по 50 %

така е ако имота е бил на дядото и бабата и чичото само е живял там

ако имота е бил собственост на чичото тогава наследствената маса се наследява по низходяща линия /жена, деца, брат, сестра/ и по възходяща /родители/

при всички положения са необходими удостоверения за наследници на всички починали такива за да се види кой е останал жив

И в допълнение - удостоверение за наследниции за сделки е с валидност 6 месеца. Така че ако нямаш разпоредителни сделки да не се набутваш. Поне за живите.В едното за дядо ти ще са описани всички. И те вълнува нотариус с район на действие местонахождение на имота (община).

• Автор

Вчера ми се обадиха от село, че имало хора, които се интересуват да влязат във връзка с мен и искат да купят къщата.

А междувременно успях да намеря документи:

1. НА от 01.1965г. с който дядо ми се признава за собственик по наследство и давностно владение на дворно място с постройка /старата къща/.

2. НА от 02.1965г. с който дядо ми купува още 150км.м. съседно общинско дворно място.

3. Планове, скици, разрешително за строеж на новата къща.

4. Декларация от дядо ми, с която дава съгласие чичо ми да си построи къща в собственото му /на дядо ми/ дворно място.

НА на новата къща не съм открил до момента, но си мисля, че вероятно съществува.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

Вчера ми се обадиха от село, че имало хора, които се интересуват да влязат във връзка с мен и искат да купят къщата.

1. НА от 01.1965г. с който дядо ми се признава за собственик по наследство и давностно владение на дворно място с постройка /старата къща/.

2. НА от 02.1965г. с който дядо ми купува още 150км.м. съседно общинско дворно място.

4. Декларация от дядо ми, с която дава съгласие чичо ми да си построи къща в собственото му /на дядо ми/ дворно място.

НА на новата къща не съм открил до момента, но си мисля, че вероятно съществува.

без нотариалния акт на НОВАТА къща -не можеш да я продадеш.

Копия от акта се пази в кметството на селото ;)

• Автор

Хм, това е интересна информация. Ако е така защо кмета нищо не ми е казал по този въпрос?

Хм, това е интересна информация. Ако е така защо кмета нищо не ми е казал по този въпрос?

Не си го питал.

Всеки кмет изпълнява функциите на нотариус на селото.Копие от всеки акт, всеки документ, който е заверяван в рамките на 100 години се пазят в архива.

В кметството има и специална книга за заверките - в нея трябва да се провери и да се намери номера на вашия акт и после по този номер да се търси къде е самият акт.

без нотариалния акт на НОВАТА къща -не можеш да я продадеш.

Копия от акта се пази в кметството на селото ;)

не е задължително да има НА за къщата

и екземпляри от актовете не се пазят в селото а в съответния районен съд

имоти строени преди осемдесета година са в режим на търпимост и за тях дори не се изискват строителни книжа

а ако къщата е нанесена на кадастралната карта изобщо няма проблем

коя година е декларацията

в този случай още повече са ти необходими всичките онези удостоверения за наследници защото чичо ти не е бил собственик на земята и тя се е наследила от баща ти и чичо ти след смъртта на баба ти и дядо ти.

Не си го питал.

Всеки кмет изпълнява функциите на нотариус на селото.Копие от всеки акт, всеки документ, който е заверяван в рамките на 100 години се пазят в архива.

В кметството има и специална книга за заверките - в нея трябва да се провери и да се намери номера на вашия акт и после по този номер да се търси къде е самият акт.

нотариусите пазят делата седем години и после ги унищожават

....

нотариусите пазят делата седем години и после ги унищожават

В двете ми села нотариалните книгите се пазят от 1900 година насам.Лично съм се ровил из тях -и за къщите, и за земите.От там взех номерата на актовете, а копията на самите актове ги намерих в Държавен архив - Плевен, когато преди 3 години оправях наследството на дядо ми.

заради това преди малко писах така. Не знаех, че нотариусите имат 7-годинише срок.

Това не е ли тъпо ?

В двете ми села нотариалните книгите се пазят от 1900 година насам.Лично съм се ровил из тях -и за къщите, и за земите.От там взех номерата на актовете, а копията на самите актове ги намерих в Държавен архив - Плевен, когато преди 3 години оправях наследството на дядо ми.

заради това преди малко писах така. Не знаех, че нотариусите имат 7-годинише срок.

Това не е ли тъпо ?

тъпо - не тъпо

това е положението

архивите се пазят в службата по вписвания и от 2000-та година /поне за Русе/ са качени на електронен носител. Т.е. можеш да си провериш по ЕГН какви разпоредителни сделки е извършвало лицето

п.п. Съвет към human1970 :

вземаш си всички налични документи относно имота, плюс поне актовете за смърт на баба, дядо, чичо и баща и отиваш при нотариуса в чийто район на действие е селото. Показваш ги и той ще ти каже какви още документи ще са му необходими за да изповяда евентуална сделка.

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Четейки темата у мен възникна следния въпрос: Примерно, умира възрастен Г-н, който е нямал собствено семейство или всички са починали преди него. Да кажем обаче, че майка му е имала брат (т.е. той някога е имал вуйчо), чиито деца (жена или внуци) са все още живи. Те, като най-близки роднини, би следвало да наследят въпросния Г-н, нали. Та, има ли някой задължение да издири и уведоми тези наследници? ПП: Хм, любопитно ми стана. Дали има давностен срок за предявяване на претенции? Кой и как се разпорежда междувременно с имуществото, движимо или не? Ами, ако няма никакви останали роднини, дори и най-далечни? Не ми се е налагало и до сега не се бях замисляла за тези неща. Ей, трябваше да питам царя, той е наясно, върна си бая работи.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Четейки темата у мен възникна следния въпрос: Примерно, умира възрастен Г-н, който е нямал собствено семейство или всички са починали преди него. Да кажем обаче, че майка му е имала брат (т.е. той някога е имал вуйчо), чиито деца (жена или внуци) са все още живи. Те, като най-близки роднини, би следвало да наследят въпросния Г-н, нали. Та, има ли някой задължение да издири и уведоми тези наследници?

ПП: Хм, любопитно ми стана. Дали има давностен срок за предявяване на претенции? Кой и как се разпорежда междувременно с имуществото, движимо или не? Ами, ако няма никакви останали роднини, дори и най-далечни? Не ми се е налагало и до сега не се бях замисляла за тези неща. Ей, трябваше да питам царя, той е наясно, върна си бая работи.

има си закон за наследството където са описани различните случаи на наследяване

ако няма никакви наследници имотите се описват и се вземат от държавата

обаче в момента на нечия смърт веднага се появяват всички които с години не са се сещали за роднината си и обикновено се изпокарват за наследството

при всички положения ако човекът приживе е решил да се разпореди с имотите си е важно да се знае че завещанието може да бъде атакувано в съда от другите наследници до три години от обявяването му. А при дарение дарителят не може да се разпорежда със "запазената част" на останалите наследници. Т.е. може да дари само частта която ще се полага на дарения като наследство.

Даренията също могат да бъдат обжалвани в съда дори и след смъртта на дарителя.

Така че най-чистият вариант е да се извърши чиста покупко-продажба или прехвърляне срещу задължение за гледане.

има си закон за наследството където са описани различните случаи на наследяване

ако няма никакви наследници имотите се описват и се вземат от държавата

обаче в момента на нечия смърт веднага се появяват всички които с години не са се сещали за роднината си и обикновено се изпокарват за наследството

при всички положения ако човекът приживе е решил да се разпореди с имотите си е важно да се знае че завещанието може да бъде атакувано в съда от другите наследници до три години от обявяването му. А при дарение дарителят не може да се разпорежда със "запазената част" на останалите наследници. Т.е. може да дари само частта която ще се полага на дарения като наследство.

Даренията също могат да бъдат обжалвани в съда дори и след смъртта на дарителя.

Така че най-чистият вариант е да се извърши чиста покупко-продажба или прехвърляне срещу задължение за гледане.

ами ако става върпос за някой забравен от всички чичо-милионер в Австралия ?

някой ще ме издири ли като наследник ? :lock:

ами ако става върпос за някой забравен от всички чичо-милионер в Австралия ?

някой ще ме издири ли като наследник ? :lock:

между другото, в русия има определен срок /нещо от сорта на една-две години/ в който наследството не се пипа. В смисъл не можеш да продаваш наследен имот. Питах защо - изчаква се да се появи някое завещание или някой наследник. Явно, това онзи вариант с далечните роднини. В нашия закон мисля че имаше и до кое коляно се наследява

• Автор

Изпратиха ми УН на баща ми от Ловеч.

Сега трябва да попълня и изпратя на село Искане-декларация за издаване УН. За дядо ми съм съгласен, че трябва да изредя в Искането - баба ми, баща ми, майка ми, мен и чичо ми.

Въпроса е какво да пиша в Искането за издаване УН на чичо ми. От това, което чета в статии по въпроса и от Закона за наследството намирам следните разминавания:

1. При липса на завещание се прилагат следните принципи според различните хипотези:

• Починалият е бил неженен, без деца: Имуществото на починал, който няма никакви низходящи, се наследява от неговите родители. Ако родителите (или един от тях) са починали преди завещателя, техните низходящи (братята и сестрите на починалия, или техните низходящи) получават тяхната/неговата част.

2.Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.

(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци.

(3) Наследяването в тези случаи става по коляно.

(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.

В крайна сметка да посочвам ли в Искането майка ми, като наследник на чичо ми или не???

Днес пак звънях в данъчното гр.Любимец и направих справки по ЕГН на баба ми и дядо ми - нямат декларирани имоти и въобще не фигурират в базата на НАП. За чичо ми казаха, че има "земя и сграда" и че през 2008г. е декларирал имота в данъчното. На въпроса ми защо тогава имам писма и квитанции на негово име, от които се вижда, че много преди 2008г. са му пращани съобщения за дължими данъци за имота и има квитанции, че той ги е плащал тези данъци - не можаха да ми отговорят.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

Изпратиха ми УН на баща ми от Ловеч.

Сега трябва да попълня и изпратя на село Искане-декларация за издаване УН. За дядо ми съм съгласен, че трябва да изредя в Искането - баба ми, баща ми, майка ми, мен и чичо ми.

Въпроса е какво да пиша в Искането за издаване УН на чичо ми. От това, което чета в статии по въпроса и от Закона за наследството намирам следните разминавания:

1. При липса на завещание се прилагат следните принципи според различните хипотези:

• Починалият е бил неженен, без деца: Имуществото на починал, който няма никакви низходящи, се наследява от неговите родители. Ако родителите (или един от тях) са починали преди завещателя, техните низходящи (братята и сестрите на починалия, или техните низходящи) получават тяхната/неговата част.

2.Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.

(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци.

(3) Наследяването в тези случаи става по коляно.

(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.

В крайна сметка да посочвам ли в Искането майка ми, като наследник на чичо ми или не???

Днес пак звънях в данъчното гр.Любимец и направих справки по ЕГН на баба ми и дядо ми - нямат декларирани имоти и въобще не фигурират в базата на НАП. За чичо ми казаха, че има "земя и сграда" и че през 2008г. е декларирал имота в данъчното. На въпроса ми защо тогава имам писма и квитанции на негово име, от които се вижда, че много преди 2008г. са му пращани съобщения за дължими данъци за имота и има квитанции, че той ги е плащал тези данъци - не можаха да ми отговорят.

във всяка декларация се посочват само преките наследници

то, затова са необходими толкова много УН

ако първо е починал дядото/примерно/: в неговото УН се посочват съпругата плюс двете деца /баща ти и чичо ти/

в УН на баба ти се посочват двете деца

в УН на баща ти - ти и майка ти

в УН на чичо ти: тук зависи кой кога е починал. Посочват се тези, които са били живи след смъртта му. Ако баба ти е била жива - се посочва и тя. Или ако дядото е бил жив - той.

кога са починали баба ти и дядо ти? През 1998-ма година всички имоти се декларираха на ново с нови данъчни декларация по чл.14

п.п. Земите не са декларират в данъчното

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.