Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Консултация за външна памет.

Featured Replies

Преди време в един от форумите тук споменах за проблем с ДВД - устройството на компа ми. Стигна се до извода, че трябва да бъде сменено. След известен размисъл реших да се откажа от него и работа с дискове, и да сложа външна памет. Никога не съм работил с такова устройство, търсих във форума, но не открих отговорите, които ме интересуват. Имам няколко въпроса.

1. Доколкото разбрах външната памет се свързва с USB порт към компа. Трябва ли да инсталирам някаква програма или да правя някакви настройки на компа, за да прехвърлям информация от компа към нея и обратно ?

2. На част от устройствата външна памет пише USB 3.0, а на други USB 2.0. Как да разбера, моят USB порт какъв е ?

3. Имам на моя хард да речем 200 ГБ информация - филми и музика. Искам да ги прехвърля на външна памет и да си изпразня харда. Примерно операцията стане, обаче след време искам да ползвам част от информацията. Като свържа паметта към компа, директно от нея мога ли да възпроизвеждам или трябва да прехвърля обратно информацията в компютъра, за да я ползвам ?

4. За прехвърляне на филми / видео формати/ и музика / МР3/ трябва ли да се правят отделни настройки ?

Преди време в един от форумите тук споменах за проблем с ДВД - устройството на компа ми. Стигна се до извода, че трябва да бъде сменено. След известен размисъл реших да се откажа от него и работа с дискове, и да сложа външна памет. Никога не съм работил с такова устройство, търсих във форума, но не открих отговорите, които ме интересуват. Имам няколко въпроса.

1. Доколкото разбрах външната памет се свързва с USB порт към компа. Трябва ли да инсталирам някаква програма или да правя някакви настройки на компа, за да прехвърлям информация от компа към нея и обратно ?

2. На част от устройствата външна памет пише USB 3.0, а на други USB 2.0. Как да разбера, моят USB порт какъв е ?

3. Имам на моя хард да речем 200 ГБ информация - филми и музика. Искам да ги прехвърля на външна памет и да си изпразня харда. Примерно операцията стане, обаче след време искам да ползвам част от информацията. Като свържа паметта към компа, директно от нея мога ли да възпроизвеждам или трябва да прехвърля обратно информацията в компютъра, за да я ползвам ?

4. За прехвърляне на филми / видео формати/ и музика / МР3/ трябва ли да се правят отделни настройки ?

Купува се, включва се, форматира се и се прехвърлят всякакви файлове и в двете посоки, без значение от техния вид, все едно правите това действие между логическите дялове на вътрешният твърд диск. Разбира се, може да се направи бекъп и на ОС, но при преинсталация на ОС, или чисто нова инсталация с чистене на целия вътрешен твърд диск, ще се наложи отново да се инсталират различните ползувани от Вас програми и игри.

• Автор

Купува се, включва се, форматира се и се прехвърлят всякакви файлове и в двете посоки, без значение от техния вид, все едно правите това действие между логическите дялове на вътрешният твърд диск. Разбира се, може да се направи бекъп и на ОС, но при преинсталация на ОС, или чисто нова инсталация с чистене на целия вътрешен твърд диск, ще се наложи отново да се инсталират различните ползувани от Вас програми и игри.

Не, изобщо не става дума за бекъп или запис на ОС, или пък програми и игри. Просто искам да си изпразня харда и евентуално след време ако поискам пак да гледам някой сериал или да чуя дискография, да ги ползвам отново. Да не се разправям повече със записвачки и дискове.

Да не се разправям повече със записвачки и дискове.

Няма особен смисъл от такива. Впрочем външното устройство е твърд диск(като вашия вътрешен), в собствена кутия. Има модели, които имат възможност за свързване на компютъра и чрез esata порт, ако дънната платка разполага с такъв. Моделите външни твърди дискове, ако са и се свърват през usb 2.0 версията, имат ограничение в скоростта на прехвърляне на данните около 30-35MB/s, което е практическият максимум в домашни условия на тази версия на usb.

Впрочем, ако дънната Ви платка не разполага с версия 3.0 на usb порта, дори да вземете съвременен външен твърд диск с usb 3.0, пак ще Сте ограничен до тази пропускателна способност. За да се прехвърлят данните със скоростта, с която излизат от буфера на твърдият диск, трябва не само той, но и дънната платка да има usb 3.0 портове. При положение, че нямате usb 3.0 портове, ако дънната Ви платка е по-стар модел, има възможност да поставите разширителна PCI-Е базирана платка с usb 3.0 портове, ако разполагате със свободен PCI-Е слот. Разбира се, това ще изисква допълнителна инвестиция и е по желание.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Или иначе казано: USB е обратно съвместим. Може да включите USB 3.0 диск към USB 2.0 дъно и пак ще работи, просто на скоростта на по-бавното от двете- USB 2.0. Също така колегата е обяснил всичко. Аз преди 1 седмица купих този външен хард диск: ADATA 500GB Ext. 2.5" SATA, USB 3.0 HD710. Тестове с него съм показал тук. Най-простото сравнение е, че това е като голяма флашка. Ръчкаш, и си ползваш всичко директно от него. Можеш всякакви файлове да местиш от и към него, можеш и да пускаш всичко от него. Само при изключване трябва да се съобразяваш с безопасното му изваждане (Safly remove hardware), че да няма неприятни изненади със скапана файлова система.

• Автор

" Моделите външни твърди дискове, ако са и се свърват през usb 2.0 версията, имат ограничение в скоростта на прехвърляне на данните около 30-35MB/s, което е практическият максимум в домашни условия на тази версия на usb.

Впрочем, ако дънната Ви платка не разполага с версия 3.0 на usb порта, дори да вземете съвременен външен твърд диск с usb 3.0, пак ще Сте ограничен до тази пропускателна способност. За да се прехвърлят данните със скоростта, с която излизат от буфера на твърдият диск, трябва не само той, но и дънната платка да има usb 3.0 портове. При положение, че нямате usb 3.0 портове, ако дънната Ви платка е по-стар модел, има възможност да поставите разширителна PCI-Е базирана платка с usb 3.0 "

======================================================================================================================Предполагам, че е USB 2.0, компа ми не е от най - новите, юни месец му изгоря дъното и го сменя майстор, но съм почти сигурен, че едва ли е сложил по - нова версия.

" ADATA 500GB Ext. 2.5" SATA, USB 3.0 HD710 " - това ми се вижда добро, за тази цена 500 ГБ, мислех си за нещо подобно.

" Най-простото сравнение е, че това е като голяма флашка. Ръчкаш, и си ползваш всичко директно от него. Можеш всякакви файлове да местиш от и към него, можеш и да пускаш всичко от него. Само при изключване трябва да се съобразяваш с безопасното му изваждане (Safly remove hardware), че да няма неприятни изненади със скапана файлова система."

=====================================================================================================================Мисля, че ми се изясни. Аз още снощи щях да питам, дали не е вид по - голяма флашка. Много благодаря за помощта и на двамата. До края на седмицата се надявам да купя и да реша проблема.

П.П. Клипа е много ефектен.

Този клип, а и мнението на приятел, на когото вярвам и притежава по-старата версия на този диск, ме накараха да си взема конкретният модел. Да, като голяма флашка е, като разликата е технологията, която използват. Флашката е с NAND твърдотелни чипове, а външният хард диск е на принципа на магнитно съхранение на информация и реално с нищо не се различава от твърдият диск в компютъра (освен по-малкият размер). Функцията, която изпълняват, е една и съща.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.