Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов програмист (самоук)

Featured Replies

Капитане, наистина не помагате :-/ Знаете, че идея си нямам какво е това. Кажете просто - "Научи това и това, като си готов ми пиши и тогава ще говорим пак."

Добре, щом до тук не съм бил ясен ето го в прав текст: учете алгоритми, много, различни. Не е нужно да задълбавате прекалено в математическия апарат, просто да имате идея. Паралелно с това учете математическа логика. Едва след това седнете, започнете да разучавате даден език и се опитайте да напишете програми на него, които да реализират алгоритмите, които сте научил. Няма да стане от първия път, но това не означава че трябва да се предавате

П.П. И си купувайте френски книги (когато ги има) Според мен тези 4 тома са добро начало:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_Computer_Programming (търсете ги в книжарниците по ISBN)

capnemo ето моят вариант за задачата:

N броя ресурси за K брой хора със X брой желания.

Сумата се разпределя за хората като броят желания не играе определяща роля при разпределянето на ресурсите.

Но сега като се замисля, ако трябва да бъдат спонсорирани хората и ако желанията искат ресурси...

Сумата се разпределя за хората като броят желания е определящ и на дневен ред при разпределянето на ресурсите. Т.е. хората с най-много желания получават най-голяма сума, което не значи че тези с по 1 не получават нищо. Просто везната не е в тяхна полза.

Как е този принцип?

На мен ми се струва много зле.Самият аз не съм програмист, но такава логика може да свърши работа с много редки обстоятелства. Има един алгоритъм, за оптималния поток (ако не се лъжа), който решава такъв тип задачи оптимално (но невинаги пълно, защото задачата може да няма пълно решение)
  • Отговори 89
  • Прегледи 18,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Тъй вярно, сядам да разгледам всичко от темата, да го запиша на лист, да го сортирам и да видя от къде да започна. Благодаря на всички участвали. Ако имам по-нататъшни въпроси, пак тук...

Продай ми я frozener, ще я изям с кориците. Защо парите не са мотивиращи за ученето на програмиращ език? Знам, че "Старши прогр." не се става ей така. Но аз имам и волята и ресурса да уча. Покажете ми как става и ще го повторя сам. Един път ми е достатъчен. Кажете за да решавам задачите тук какво да изчета и после ще Ви оставя да прецените сами има ли хляб в мен.

Viiipeer ще разгледам сайта.

sudenxtstar18 исках да уча сам без училище, защото там има математика и физика... Приятел учи и казва колко неща му губят времето. Аз искам чист концентрат - само това което ми трябва.

Казвате без българска литература така ли. Понеже съм във Франция, на англ. ли да купя или на фр.?

Не става въпрос за физика и тем подобни. А за това, че са необхидими и други познания (донякъде и математика - булева алгебра), теория на алгритми и т.н.

Не съм съгласен че трябва да се почне с C за да се научи C++.

Ето един прекрасен сайт за научаване на основните неща в C++

http://www.learncpp.com/

Сайтът е наистина хубав :) се дна малко подробност - първите няколко раздела са посветени на почти чисто С (върху което е надграден С++) - с едно изключение - вместо printf има cout. Може да се започне от много неща (дори направо от С++) - но мисля е по-логично да се изяснят някои по-основни принципи в програмирането (указатели, функции и т.н.) преди да спремине към класове и всички произтичащи от тях особености на ООП

• Автор

suddenxstar според теб ако мина всичките раздели от сайта който си цитирал, как ще бъде? Останалото от темата ще го видя в wikipedia/други сайтове където е обяснено. Така може ли да се започне?

Аз бих питал - защо C++ ? Не може ли език от по-високо ниво C# или Java ? Доста по-лесно е.

Не става въпрос за физика и тем подобни. А за това, че са необхидими и други познания (донякъде и математика - булева алгебра), теория на алгритми и т.н.

Сайтът е наистина хубав :) се дна малко подробност - първите няколко раздела са посветени на почти чисто С (върху което е надграден С++) - с едно изключение - вместо printf има cout. Може да се започне от много неща (дори направо от С++) - но мисля е по-логично да се изяснят някои по-основни принципи в програмирането (указатели, функции и т.н.) преди да спремине към класове и всички произтичащи от тях особености на ООП

Че указателите и функциите са си описани в сайта. ;)

• Автор

Аз бих питал - защо C++ ?

Не може ли език от по-високо ниво C# или Java ? Доста по-лесно е.

Ирония? Моля не се подигравай, ако те помоля да направиш това с което се занимавам (преводи, превел съм 2 филма за България) няма да ти е до моята ирония нали?

suddenxstar според теб ако мина всичките раздели от сайта който си цитирал, как ще бъде? Останалото от темата ще го видя в wikipedia/други сайтове където е обяснено. Така може ли да се започне?

като за начало може, но няма да реши всички проблеми. Няма да избягаш от нещата свързани със струтктури данни и алгоритми (и за тях има доста за четене). По същество самия език за програмиране е само инструменти, а "рецептата" как да стане е друг въпрос, свързан с горните две неща. :wink12:

Що се отнася да избор на език - C/C++, Java, или C# - Всичките са доста близки и след като се разберът принципите не проблем да се използва едното или другото - стига да се знаят особеностите на конкретните езици

• Автор

Ами започвам да ги чета тези от сайта. Да видим после как ще изнамеря алгоритмите и структурите данни. За тях може да трябва само да прочета един учебник от 900 страници? От тези в "Техническите у-ти"? Достатъчно ли ще е?

Редактирано от Ragnarous (преглед на промените)

Ами започвам да ги чета тези от сайта. Да видим после как ще изнамеря алгоритмите и структурите данни. За тях може да трябва само да прочета един учебник от 900 страници? От тези във "Техническите у-ти"? Достатъчно ли ще е?

За съжаление (или за добре) - в тази работа няма как да се определи дали нещо е достатъчно или не. Нещата постоянно се развиват - т.е. постоянно се търси и учи нещо ново. Като за начало един учебник може да стигне - но само за начало :wink12:

• Автор

Да, започнах да чета от сайта и се оказа, че след всичко там ще бъда конкурентен. Като за начало, нещата които прочетох и записах в тетрадка са много добър старт. Там се казва, че не е задължително да имам опит за да се занимавам с този език. Доволен съм много! Да видим какво ще излезе. За сега целта ми е да мога да решавам задачите от форума на тези от ТУ. Ако можеш да кажеш до кой урок от сайта ще трябва да стигна преди да мога да пиша задачите им ще ти бъда много благодарен. (Да имам просто ориентир)

Редактирано от Ragnarous (преглед на промените)

Ирония? Моля не се подигравай, ако те помоля да направиш това с което се занимавам (преводи, превел съм 2 филма за България) няма да ти е до моята ирония нали?

Не е ирония - наистина са по-лесни, и по-"чисти", така да се каже, езици - C++ е изключително мощен, но е мешаница от различни подходи към програмирането и е доста сложен - Java, и още повече - C# - са измислени "from the ground up", и са по-добре структурирани.
  • Автор

Извинявам се тогава за объркването което се получи. Аз все пак проверих в Google след поста му кой от двата езика е по-лесен. Казват, че преминаването към Java от C++ е по-лесно, но обратното не толкова. Най-доброто което можах да намеря или разбера беше да се учат едновремено и 2-та (нещо което може да се окаже трудно за мен). Изкушението е голямо, но да оправим C++ и после ще видим за друго.

Извинявам се тогава за объркването което се получи. Аз все пак проверих в Google след поста му кой от двата езика е по-лесен. Казват, че преминаването към Java от C++ е по-лесно, но обратното не толкова. Най-доброто което можах да намеря или разбера беше да се учат едновремено и 2-та (нещо което може да се окаже трудно за мен). Изкушението е голямо, но да оправим C++ и после ще видим за друго.

А наистина ли C++ ти е толкова нужен? Вярно, разпространен е, но не е вседесъщ. В момента, за бизнес софтуер, освен най-производителните му части, C++ е overkill...

Преди да четеш каквото и да е по добре отиди на Open Space и говори с други програмисти.

• Автор

А наистина ли C++ ти е толкова нужен? Вярно, разпространен е, но не е вседесъщ. В момента, за бизнес софтуер, освен най-производителните му части, C++ е overkill...

Е какво, Java ли търсят най-много? Не говоря за България...

Desinova ще го направя. Какво точно да питам? Същото като тук ли?

Колега понеже ние не знаем къде си, пък и да знаем - няма как да знаем какво е състоянието на пазара на труда при теб. Освен ако не живеем там. Най - добре отвори локалните сайтове, вестници, агенции и т.н. които се занимават с подбор и търсене на работници и виж кое се търси най - много и кое е най - платено. Но това не е гаранция, че докато усвоиш материята ще е пак същата картинка ;)

Не е ирония - наистина са по-лесни, и по-"чисти", така да се каже, езици - C++ е изключително мощен, но е мешаница от различни подходи към програмирането и е доста сложен - Java, и още повече - C# - са измислени "from the ground up", и са по-добре структурирани.

Mда... C#... И подобни... Викам направо да си пишем програмите на Visual Basic. Какво се мъчим тук с други езици?

Няма проблеми и да вмъкваме тромави Framework-ове, когато можем да реализираме всичко с няколко библиотеки. Липсата на оптимизация е най-големият недостък на част от съвременният софтуер. Java пък верно е платформено независим, но няма как да не споменем и че JAVA виртуалната машина си убива част от производителността. А и Java си има доста особености...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз мисля,че забравяте най-важното.Един истински програмист трябва да харесва програмирането.Да му е интересно и със желание да прави програмите.Тогава стават нещата.Обаче такива хора са рядкост.Затова има такъв глад за програмисти :)

• Автор

Ами в момента съм доста запален, парите ще са бонус към това което правя. Ако сте прочели всички коментари до момента, ще видите какво искам да опиша. Нямам търпение да разбия света на някой от ТУ, молещ за помощ в задачата си (някой ден, но не днес).

Нямам търпение да разбия света на някой от ТУ, молещ за помощ в задачата си (някой ден, но не днес).

Проблемът е, че този от ТУ може да знае неща, които да разбият твоят свят. Мисля, че това не е правилният път. :) Учи заради ученето, защото иначе винаги оставаш в положение да догонваш някого или нещо.

Mда... C#... И подобни... Викам направо да си пишем програмите на Visual Basic. Какво се мъчим тук с други езици?

Няма проблеми и да вмъкваме тромави Framework-ове, когато можем да реализираме всичко с няколко библиотеки. Липсата на оптимизация е най-големият недостък на част от съвременният софтуер. Java пък верно е платформено независим, но няма как да не споменем и че JAVA виртуалната машина си убива част от производителността. А и Java си има доста особености...

Хм? Виждал ли си някога C#? Прекрасен език е, лесен, богат, добре измислен и добре направен. Явно за теб това да пишеш сложен код, за да извършиш нещо просто, е хубаво, и е добра черта на езика - но в крайна сметка, езика трябва да ти помага да си свършиш работата - не да ти пречи. Естествено, познавам те твърде добре, и знам че при теб всичко се свежда до едно доказване пред останалите - като не може друго, поне със знания как да напишеш Hello World на асемблер - но това няма да впечатли никого, освен някой друг заблуден нърд, и няма да помогне на никого да си свърши работата.

Не харесвам Java особено. Не е най-стройният език, който съм виждал, но не е и много лош език. Да не говорим, че има много работа за Джава програмисти - ентърпрайз, мобилни приложения, андроид, вградени системи - и какво ли още не. Със съвременните технологии производителността на езика рядко е от значение - основният фактор е производителността на алгоритмите, които си ги измисляш ти. Java може да е 30% по-бавна от съответният оптимизиран нативен код на C++, но какво от това, ако пишеш калкулатор за Андроид?

Проблемът е, че този от ТУ може да знае неща, които да разбият твоят свят. Мисля, че това не е правилният път. :) Учи заради ученето, защото иначе винаги оставаш в положение да догонваш някого или нещо.

Като знам какво учат в ТУ - едва ли. А пък да учиш за ученето - огромна грешка - знанието е средство, не е цел.

C++ се търси. За Java не съм видял, но пише, че знаенето е в плюс.

Ако говорим за търсене, най-много са търсят уеб програмисти. Облака е новата мода, нали знаеш.

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

Аз с .NET и C# не бих се занимавал. Първо защото инсталирането на .NET е излишно за потребителя(за XP), второ някакво ограничение ми лъха, трето - никаква мултиплатформеност няма и е много трудно до невъзможно да се подкара програмката под Linux. C/C++ са далеч по мултиплатформени. А това с виртуалната JAVA машина е хубава мултиплаформеност, но на моменти е доста тегаво. Не знам за съвременните технологии, но моята философия е - ако може да се мине с малко ресурси, защо да се разхищават, независимо колко са много? Най-малкото компютърът повече ще грее и ако помислиш - това от екологична точка не е много добре...

А пък да учиш за ученето - огромна грешка - знанието е средство, не е цел.

За комерсиал като теб ясно. Изкривената философия и неолиберализмът, който проповядваш от всяко едно твое мнение вече е много позната на повечето потребители в този форум. Предлагам да ги запазиш за себе си.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз с .NET и C# не бих се занимавал. Първо защото инсталирането на .NET е излишно за потребителя(за XP), второ някакво ограничение ми лъха, трето - никаква мултиплатформеност няма и е много трудно до невъзможно да се подкара програмката под Linux. Някак и C# ми лъха на нивото на Visial Basic. C/C++ са далеч по мултиплатформени. А това с виртуалната JAVA машина е хубава мултиплаформеност, но на моменти е доста тегаво. Не знам за съвременните технологии, но моята философия е - ако може да се мине с малко ресурси, защо да се разхищават, независимо колко са много? Най-малкото компютърът повече ще грее и ако помислиш - това от екологична точка не е много добре...

За мултиплатформеността ще ти кажа един хубав програмисти виц - ако Java е най-хубавият език, понеже работи на всички платформи, тогава аналният секс е най-хубавият секс, понеже работи на всички полове :)

Освен това. Mono може да подкара почти всяко .NET 4.0 приложение, включително Windows Forms (а ако много искаш, има и GTK#). Това за Linux, Mac OS X, и може би още операционни системи. Да, Джава може да върви на Нинтендо, но на повечето хора това не им трябва.

Освен това. XP е на 11 години - в скоро време няма да се ползва. Windows Vista, 7, 8 идват с интегриран .NET, който се ъпдейтва автоматично. Нямаш грижи. В Убунту пък Моно се инсталира с един ред в терминала. До 10.10 беше и интегрирано, заради Banshee (страхотен плеър за Линукс, който е писан на C#, by the way).

Освен това. C#, комбиниран с .NET, е много мощен инструмент - освен че получаваш най-качественият Framework, който можеш да намериш, получаваш и готини захарчета като частично функционални подходи - LINQ е страхотен, свойства - нещо от което Java много се нуждае, събития, интегрирани в езика, поддръжка на "леки" обекти - а именно структури, страхотна библиотека с Task-ориентиран подход към мултитрединга, WPF - ако пишеш за Windows, това Е GUI API-то - влезе ли ти под кожата, повече няма да погледнеш Windows Forms/SWT/Swing. И още, и още.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.