Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов програмист (самоук)

Featured Replies

....

Успех ти пожелавам с mono и подкарването на всяко едно приложение под Linux. Знам за съществуването на mono, но като цяло е леко една крачка назад, а и нямаше да се реве толкова от Linux потребители, ако проблеми нямаше. Почти всяко не е равно на всяко и не се знае до колко е почти. С Framework-ове от типа на .NET избягвам да се занимавам въобще и ако не знаеш, все много голям дял компютри са с WindowsXP. Кибичи си с .NET платформата колкото искаш, но ако ще си говорим от твоята комерсиална гледна точка - C++/Java се търсят пъти повече, отколкото C#. А пък ако толкова ти харесва простотата - работи си с Visual Basic. Или нещица от сорта - лесничко, цъкаш от менютата бутончета, какво да правят и хайдее - програмката готова. Гледам на C# като ограничен и леко аматьорски.

А вулгарните вицове далеч не са за форума и не показват високо ниво на култура. Java би бил много по-ползотворен от C# заради по-голямата мултиплатформеност, но пък виртуалната машинка значи и малко по-ниска производителност...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 89
  • Прегледи 18,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Гледам на C# като ограничен и леко аматьорски.

Да опитаме един цивилизован спор! Защо мислиш така?

Да опитаме един цивилизован спор! Защо мислиш така?

Нито имам намерение да си губя времето и да споря повече с теб, нито тази тема е за спорове...а и не е за вулгарни вицове...

От страна на мултиплатформеност Java, C/C++ са добри варианти.

Учи се със стремеж за знание, а като го има определен набор от знания - всичко ще си дойде на мястото. Успехи пожелавам на автора :)

Нито имам намерение да си губя времето и да споря повече с теб, нито тази тема е за спорове...а и не е за вулгарни вицове...

От страна на мултиплатформеност Java, C/C++ са добри варианти.

Учи се със стремеж за знание, а като го има определен набор от знания - всичко ще си дойде на мястото. Успехи пожелавам на автора :)

Няма да убедиш автора като бягаш от спора. Не, не се учи за знание - можеш да знаеш много, а да си мишка, и да не постигнеш нищо в целия си живот. Както казах, знанието е средство за постигане на целите ти - не самата цел. Поне не програмирането.

Темата не е за спор, а за търсене на помощ, напътствие, съвет. А за всичко останало - въпрос на ноу-хау. Въобще няма да го коментирам и него, абсолютно излишно в контекста на темата.

Темата не е за спор, а за търсене на помощ, напътствие, съвет. А за всичко останало - въпрос на ноу-хау. Въобще няма да го коментирам и него, абсолютно излишно в контекста на темата.

Излишно? Инициатора на темата желае напътствия относно това как да се захване с програмирането - няма нищо излишно.
  • Автор

WOW! Не се карайте, и 2-мата съм сигурен, че можете да разрешите спор чрез уменията си. maxim4o за "облака" cloud ли имаш предвид? Като в Steam?

През живота си досега написал ли си поне един ред код ?!

• Автор

През живота си досега написал ли си поне един ред код ?!

Темата прочете ли преди да правиш подобен коментар?

Темата прочете ли преди да правиш подобен коментар?

Да ! И оставам с убеждението , че си прост потребител(user) който никога няма да стане програмист(developer) и само ни губиш времето с тъпи въпроси !

Да ! И оставам с убеждението , че си прост потребител(user) който никога няма да стане програмист(developer) и само ни губиш времето с тъпи въпроси !

Всички сме прости! Тия умните не си губят времето с форумчета...

• Автор

Много силни думи, да не се познаваме, че ме прецени толкова бързо? Чета от три дена C++ и започва да се пооправя в главата ми що е то програмиране. А за губенето на времето - от теб да съм поискал нещо? А дал ли си ми? Аз съм потребител, но смятам, че имам потенциал за да бъда нещо повече от консуматор. На твое място бих се извинил за думите.

Много силни думи, да не се познаваме, че ме прецени толкова бързо? Чета от три дена C++ и започва да се пооправя в главата ми що е то програмиране. А за губенето на времето - от теб да съм поискал нещо? А дал ли си ми? Аз съм потребител, но смятам, че имам потенциал за да бъда нещо повече от консуматор. На твое място бих се извинил за думите.

Щом досега не си написал един ред код и се надяваш да станеш велик програмист с една книга :D

И за такива многозайковци като теб има академия ТЕЛЕРИК ! Там има и online обучение !

Явно прекалено добре съм те преценил и няма за какво да се извинявам !

Обратното инжинерство му е майката. Хващаш някой сорс, някой по-простичък пример, който намираш в интернет. Почваш да го човъркаш и разглеждаш, за да разбереш самата структура на работата и конкретната употреба на дадена команда. Иначе и да зазубриш всички команди, смисълът е практически нулев, ако не знаеш как да ги употребиш.

Ето ти един елементарен пример на нещо, което написах набързо. Без проверки условни и на това което въвеждаш. Ако въведеш 2 цифри ти ги събира, като след въвеждането на цифра и натискането на Ентер ти показва какво си въвел - респективно проверка.

#include <stdio.h>

int main()
{
    int x;
    int y;
    int sum;
    printf ("Write value of X: n");
    scanf ("%d", &x);
    printf ("Check! %d n" , x);
    printf ("Write value of Y n");
    scanf ("%d", &y);
    printf ("Check! %d n" , y);
    sum = x + y;
    printf ("Sum n");
    printf ("%d n", sum);
    system ("pause");
}
А ето и нещо, което на този етап би ти било като с повишена трудност задачка. Интересното е, че тук не само няколкото действия играят роля, а иде реч и за друг вид особености. Но с малко ровене се вниква в смисъла... A и някой друг от тукприсъстващите може и да ти помогне с подсказка относно разгадаването му.

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{int a[2];
cout<<"Adress0="<<(int)&a[0]<<".n";
cout<<"Adress1="<<(int)&a[1]<<".n";
cout<<"Your PC is"<<8*((int)&a[1]-(int)&a[0])<<"bit.n";
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}
Първият пример е на чист C, вторият на C++

• Автор

iliev72 как да стана велик за три дена? Изчакай малко... От 0 започвам, нямам елементарни познания, бива ли толкова жестоко? Как да напиша код без знанията? Първо малко отдалеко да започна, това какво е, онова как се казва...

simtech и да гледам кода, какво мога да направя? Аз дори не знам трябва ли ми програма за да ги пускам тези кодове или в Run-a. Още не съм теглил нищо откъм програми за работа. В сайта където уча не сме стигнали до тази стъпка. Там има и тестве, но още уча въведението и теория преди практика.

Трябва ти програма. Dev C++ например

Теглиш си някоя IDE среда, а може и чист компилатор и дори да си пишеш с текстови редактор, но нещата тогава стават по-сложни за начинаещи. Има различни среди, аз въпреки че вече официално не се поддържа, но неофициално има развитие, ползвам DevC++, понеже е малка и относително лека. Въобще нямам идея от какъв сайт учиш, честно казано, но теорията върви с практиката.

Та посочените кодове се компилират с компилатор, с което се създава изходната програмка(.еxe), като в случая са все в конзолен режим.

Нещата стават с пробване и човъркане, ако мислиш да го караш на суха теория - не мисля, че ще върви. Повече нямам какво да кажа, освен ако не зададеш въпрос конкретно за примерите, но това при условие че поне си опитал да ги разбереш и когато се опиташ да ги разбереш.

Аз лично не съм еталон за програмист и не твърдя, че мога да отговоря на всеки въпрос. При желание обаче мога да метна няколко книги, някои от които на руски, които би могъл да използваш като справочник.

п.п Не предполагах, че почваш от кота нула.

Съвета ми е да почнеш от тук:

Това са лекциите на Stanford university. За Джава е но е полезно за всяко програмиране. Преди да скачаш направо на програмиране те съветвам да погледаш туториали и уроци за да се запознаеш с езика. Информация има много в нета. Аз лично С не можах да го схвана но при теб може да е различно.

Теглиш си някоя IDE среда, а може и чист компилатор и дори да си пишеш с текстови редактор, но нещата тогава стават по-сложни за начинаещи. Има различни среди, аз въпреки че вече официално не се поддържа, но неофициално има развитие, ползвам DevC++, понеже е малка и относително лека. Въобще нямам идея от какъв сайт учиш, честно казано, но теорията върви с практиката.

Та посочените кодове се компилират с компилатор, с което се създава изходната програмка(.еxe), като в случая са все в конзолен режим.

Нещата стават с пробване и човъркане, ако мислиш да го караш на суха теория - не мисля, че ще върви. Повече нямам какво да кажа, освен ако не зададеш въпрос конкретно за примерите, но това при условие че поне си опитал да ги разбереш и когато се опиташ да ги разбереш.

Аз лично не съм еталон за програмист и не твърдя, че мога да отговоря на всеки въпрос. При желание обаче мога да метна няколко книги, някои от които на руски, които би могъл да използваш като справочник.

п.п Не предполагах, че почваш от кота нула.

Съвета ми е да почнеш от тук:

Това са лекциите на Stanford university. За Джава е но е полезно за всяко програмиране. Преди да скачаш направо на програмиране те съветвам да погледаш туториали и уроци за да се запознаеш с езика. Информация има много в нета. Аз лично С не можах да го схвана но при теб може да е различно.

Никой от вас не е прочел цялата дискувия. Проблема не е в език и среди, проблема е че човека за почва от нула и му трябват логика и алгоритми!

Програмирането не е за всеки и явно не е за теб ! Първата си програма съм написал в 8 клас !

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Вярвай ми - много повече от 3 дни ще ти трябват и като стигнеш до указателите и класовете - ще ти се иска да не го изучаваш!;-)

Никой от вас не е прочел цялата дискувия. Проблема не е в език и среди, проблема е че човека за почва от нула и му трябват логика и алгоритми!

Човек трябва да има идея и да знае как да я реализира. Похватите за това може да види във вече написани и реализирани неща. По обратна логика може да се достигне до това кое, как и защо се използва и какво ще е различното при промяна на нещо от кода. Аз дадох две прости примерчета не случайно, там се използват конкретни неща в конкретен контекст. Обратното инженерство може да бъде ползотворен подход.

В процеса на мъчене при създаване на определено нещо, след доза четене защо нещо не се получава, човек може да натрупа опит и да се поучи от грешките в действията си. Сухата чиста теория не може да научи на това.

Човек трябва да има идея и да знае как да я реализира. Похватите за това може да види във вече написани и реализирани неща. По обратна логика може да се достигне до това кое, как и защо се използва и какво ще е различното при промяна на нещо от кода. Аз дадох две прости примерчета не случайно, там се използват конкретни неща в конкретен контекст. Обратното инженерство може да бъде ползотворен подход.

Понякога се чудя дали се опитваш да ме дразниш или наистина не влагаш разум в писанията си. Моля те, опитай се да осмислиш какво съм написал. АКо си нямаш идея от алгоритми ако ще и 100 пъти да направиш обратно инженерство на нещо резултата ще е отново нулев
  • Автор

За да избегна спорове помежду Ви, погледнете от къде уча - ще стигнем и до задачите. Тук казаха, че по-нататък ще теглим програми, подчинявам се. http://www.learncpp.com/cpp-tutorial/01-introduction-to-these-tutorials/ Като свърша да уча написаното в този сайт, ще разгледам другите предложения от темата (за това моля, нека не бъде премахвана). Поддържането на дискусии за мен е интересно (макар за момента да не разбирам някои неща). И да, чета мнението на всеки.

За да избегна спорове помежду Ви, погледнете от къде уча - ще стигнем и до задачите. Тук казаха, че по-нататък ще теглим програми, подчинявам се.

http://www.learncpp....hese-tutorials/

Като свърша да уча написаното в този сайт, ще разгледам другите предложения от темата (за това моля, нека не бъде премахвана). Поддържането на дискусии за мен е интересно (макар за момента да не разбирам някои неща). И да, чета мнението на всеки.

Аз предложих няколко книги, започнете от там, оставете на мира езиците за сега

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.