Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнството и "Тайната"

Featured Replies

Аз съм възпитан от малък в християнската вяра. Посещавам евангелска църква. Преди години се докопах до филма "Тайната" и други подобни филми, сайтове и книги. Намерих някаква истина в тезите които се изказват в тях. Както съм християнин , така и съм привърженик на идеята, че това което мислим става наша реалност и обратно, за да стане нещо реалност в живота ни трябва да мислим по определен начин. Не става дума само за мислене, а и действие-изобщо нов светоглед. Интересното е, че християните с който съм говорил за "Тайната" са я отричали, а психолози и учители по позитивно мислене съответно наричат християнството "подтискане" на личността. Според вас може ли да си християнин и в същото време да имаш знанието за силата на мисълта и да го упражняваш? Вярвам , че Исус много добре е разбирал силата на мислите, думите и въобще отношението към света.

Стени

Навсякъде

...Стената беше много висока...

---------------------

отвъд Стената

-------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------

Аз съм възпитан от малък в християнската вяра. Посещавам евангелска църква. Преди години се докопах до филма "Тайната" и други подобни филми, сайтове и книги. Намерих някаква истина в тезите които се изказват в тях. Както съм християнин , така и съм привърженик на идеята, че това което мислим става наша реалност и обратно, за да стане нещо реалност в живота ни трябва да мислим по определен начин. Не става дума само за мислене, а и действие-изобщо нов светоглед. Интересното е, че християните с който съм говорил за "Тайната" са я отричали, а психолози и учители по позитивно мислене съответно наричат християнството "подтискане" на личността. Според вас може ли да си християнин и в същото време да имаш знанието за силата на мисълта и да го упражняваш? Вярвам , че Исус много добре е разбирал силата на мислите, думите и въобще отношението към света.

Исус е разбирал най-важното човешко достойнство и същност човешка - Силата на Духа. За тази сила, която е от Славата на Бога, говори Исус.

Силата на мисълта е поредната плява в очите на хората хвърлена.

Защото мисълта е продукт на човешкия ум, а този ум е един биологически компютър, твърде ограничен в своето световъзприемане. И най-страшното е, че този биомеханизъм е лесно обусловяем. Т.е. нашите мисли не ни принадлежат, те са на "програматора" на ума ни!

Човек като исус, който е познал Славата на Бога и неговото величие, не се отъждестява със своя ум и неговите мисли. А преминава отвъд тях - в царството Божие, в Царството на Духа и на Осъзнатостта за истината. Това е Царството на Просветления човек!

Според мен, някои от принципите, разкрити във филма "Тайната" не са чужди на християнството. Значимостта на думите и важността на това какво мислим са подчертани в Библията. Там, където християнството и "Тайната" се разминават е фокуса: християнството е живот, отдаден на Христос, уподобяване на характера с този на Божия Син, елиминиране на егоистичните мотиви... "Тайната", струва ми се, поставя теб в центъра на нещата, изкушава те да си мислиш, че си независим от Бога, че нямаш нужда от Него, защото и сам си в състояние да материализираш такава реалност, каквато ТИ си искаш (а не - "да бъде Твоята воля, да дойде Твоето царство"). Въпросът е - каква реалност наистина искаш? С или без Бога?

• Автор

Въпросът е - каква реалност наистина искаш? С или без Бога?

Определено с Бога, но не виждам една визуализация или утвърждение ако е съгласно Библията какво би могла да навреди на връзката ми с Бог. Дори мисля, че тези техники биха помогнали тя да стане по-силна. Например, да превърна някое от обещанията на Бог в Библията на утвърждение - Бог ме обича! (Йоан 3:16)

Определено с Бога, но не виждам една визуализация или утвърждение ако е съгласно Библията какво би могла да навреди на връзката ми с Бог. Дори мисля, че тези техники биха помогнали тя да стане по-силна. Например, да превърна някое от обещанията на Бог в Библията на утвърждение - Бог ме обича! (Йоан 3:16)

Връзката ти с Бога не е визуализация, не е мисъл или казано с други думи проекция на ума ти! - Връзката ти с Бога е Истината, единствената Реалност!

Истината няма нужда от визуализации, само лъжата има нужда от илюзиите на мисълта и визуализациите.

Връзката ти с Бога е виждане, не визуализация, същност - не мислене!

Исус е разбирал най-важното човешко достойнство и същност човешка - Силата на Духа. За тази сила, която е от Славата на Бога, говори Исус.

Силата на мисълта е поредната плява в очите на хората хвърлена.

Защото мисълта е продукт на човешкия ум, а този ум е един биологически компютър, твърде ограничен в своето световъзприемане. И най-страшното е, че този биомеханизъм е лесно обусловяем. Т.е. нашите мисли не ни принадлежат, те са на "програматора" на ума ни!

Човек като исус, който е познал Славата на Бога и неговото величие, не се отъждестява със своя ум и неговите мисли. А преминава отвъд тях - в царството Божие, в Царството на Духа и на Осъзнатостта за истината. Това е Царството на Просветления човек!

Последно! Кое е това царство? Божието или човешкото? Това са взаимоизключващи се алтернативи. Избери си едната!

А попитан от фарисеите, кога ще дойде царството Божие, отговори им: царството Божие няма да дойде забелязано, и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е.

Лука 17:20, 21

'' ТАЙНАТА '' и както някои други книги,казват,че всеки един от нас е БОГ. Религията в самата си същност като религия и църква, дори и двете заедно,са длъжни да отрекат това,щото самата институция въз основа на застъпаните твърдения/ в горепосоченото издание и други издания/не би трябвало да съществува и би загубила властта,която има върху масите по нейния си начин.Общо казано това ми е мнението на първо изказване

А попитан от фарисеите, кога ще дойде царството Божие, отговори им: царството Божие няма да дойде забелязано, и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е.

Лука 17:20, 21

Тук получаваме някакъв отговор, къде се намира Божието царство! Моята молба беше, Aliya да каже в кое царство преминава човекът познал Славата на Бога. В Божието или в човешкото? Този въпрос изисква малко по-друг отговор. Нека я оставим да се уточни...

Отговора е в Божественото.Зависи от смисъла в това кое е Божествено.Всеки дава различен смисъл на дефиницията

Последно! Кое е това царство? Божието или човешкото? Това са взаимоизключващи се алтернативи. Избери си едната!

И защо да са "взаимно изключващи се алтернативи"!?

Само просветленият човек има достъп до царството на Бога и само просветленият човек е Божи. Синовете на Духа познават царството Божие и Царството Божие е тяхно.

'' ТАЙНАТА '' и както някои други книги,казват,че всеки един от нас е БОГ. Религията в самата си същност като религия и църква, дори и двете заедно,са длъжни да отрекат това,щото самата институция въз основа на застъпаните твърдения/ в горепосоченото издание и други издания/не би трябвало да съществува и би загубила властта,която има върху масите по нейния си начин.Общо казано това ми е мнението на първо изказване

Не, не всеки от нас е Бог. Нас изобщо ни няма - има само Бог!!!

И всеки, който разбере това, е в Царството Божие - но не и преди да се е отрекъл от себе си!

Отговора е в Божественото.Зависи от смисъла в това кое е Божествено.Всеки дава различен смисъл на дефиницията

Божествеността на подлежи на "дефиниции"!

защото кой е този, който ще дефинира Бога!? Друг Бог ли!? :shock11::ohmy:

Не, не всеки от нас е Бог. Нас изобщо ни няма - има само Бог!!!

И всеки, който разбере това, е в Царството Божие - но не и преди да се е отрекъл от себе си!

мен все още ме има и никога няма да се отрека от себе си, дори тук контейнера до мен го потвърждава

днеска с контейнера цял ден се обсъжда американската певица Rihanna дали да я оставим сред живите хора или да отиде там как беше в белия божи дом (да се има предвид както е устроен Белия Дом на американците), щото то след новата й песен за шайнинг диаманти натам отивали нещата и сега дилемата е как е по-добре, да стои тук на Земята и да пее още песни или горе на разумче .........

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

И защо да са "взаимно изключващи се алтернативи"!?

Само просветленият човек има достъп до царството на Бога и само просветленият човек е Божи. Синовете на Духа познават царството Божие и Царството Божие е тяхно.

...

Защото казваш, че се променя диспозицията. Щом има смяна в диспозицията, това означава, че това са две различно ситуирани действителности... Царството на просветления човек е по същността си човешка, а не божествена действителност. Тъй като между Бог и човек, пък бил той и просветлен има есенциялна разлика...

мен все още ме има и никога няма да се отрека от себе си, .........

Стига да знаеш какво е това "себе си" и дали изобщо го има!? ;)

Защото казваш, че се променя диспозицията. Щом има смяна в диспозицията, това означава, че това са две различно ситуирани действителности... Царството на просветления човек е по същността си човешка, а не божествена действителност. Тъй като между Бог и човек, пък бил той и просветлен има есенциялна разлика...

Няма как да знаеш какво е царството на просветления човек преди сам да се просветлиш! ;)

...

Няма как да знаеш какво е царството на просветления човек преди сам да се просветлиш! ;)

Няма как царството на просветления човек да бъде божието царство!

Няма как царството на просветления човек да бъде божието царство!

Царството на Бога е на просветлените същества!

Царството на Бога е на просветлените същества!

Това ще рече, че се опитваш да набуташ Бога в просветлените същества?

Това ще рече, че се опитваш да набуташ Бога в просветлените същества?

Не, това е само което ти имаш в главата си! :ph34r:

Аз друго казвам - Бог е навсякъде и във всекиго. Но само просветлените човешки същества - като Исус, като Мохамед, като Буда или Ошо го виждат!

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Все говорим за просветлените същества, а ако срещем просветлено същество на улицата, как ще познаем, че е такова? Те нали не ходят с етикет на челото.

Предполагам, че просветлено същество може да бъде познато само от друго просветлено. Иначе, може би, ще си е най-обикновен сив човечец.

Прекалено сив или прекалено лъскав - какво значение има какво ще ми попречи да видя? Разсъдъкът е балък и всяка униформа може да го измами. "Добър ден, сержант Еди-кой си", д-р Някой си, ром или човекът от "Свидетелите на Йехова", който ми се усмихва на вратата. А на мен една циганка ми позна преди две години, защото и аз и познах. Само че тя разбра веднага, а аз със закъснение. Може би затова си тръгна ядосана, защото българите не вярваме сами на себе си и сме с бавни реотани. Откъде да знам какво виждат просветлените? Вероятно всичко това и още отгоре? Нищо обикновено няма в усещането, в чувството, което веднъж сънувах - единственото, което ми идва наум за сравнение, е едно хайку, беше нещо такова: "Ех, защо не съм дете в новогодишна нощ".

В тази тема Християнството и 'Тайната" взаимно се изключват. Причината,е че Християнството отрича ТАЙНАТА ,а ТАЙНАТА е основа,на която са се развили познатите нам религии.Църквата като двигател и практика на религията,не и е удобно да има ТАЙНА,която да съсипе догмите и вярата и религията,в частност и Църквата. Прочете книгата или гледайте филма СЕЛЕСТИНСКОТО ПРОРОЧЕСТВО ,прочетете ДЕСЕТОТО ОТКРОВЕНИЕ ,както и РАЗГОВОРИ С БОГА.Тогава,ако нямате закостенели мозъци може и да разберете.А ако неразберете съществото на заложената тема,значи Света скоро няма да се промени.

Все говорим за просветлените същества, а ако срещем просветлено същество на улицата, как ще познаем, че е такова?

Те нали не ходят с етикет на челото.

Просветлението не е окичено с университетски титли за сертифициране, нито притежава банкови сметки за внушаване на респект! ;)

Просветлението е извън материалните ни ценности и се познава със сърцето.

Как мислиш неколцина бедни рибари познаха Исус - кротък, смирен човек, един от тях!?

"Ех, защо не съм дете в новогодишна нощ".

Всяка нощ е Новогодишна и винаги си оставаме деца...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.