Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поялник

Featured Replies

Моля ви, обяснете ми, защо човката на поялника ми при работа 15-20 минути се стопи?? Ученик съм и специалността ми е микропроцесорна техника и работим много с поялници, а господина ни е един изкуфял, праща ни за резистори, които не съществуват, изпуска нагорещен поялник, към ученици, няма пръсти, абе въобще... Ужас! ;) Благодаря предварително! ;) П.С Поялника е 40 ватов. Ето и какво стана:post-236639-0-13991500-1350221413_thumb.

Моля ви, обяснете ми, защо човката на поялника ми при работа 15-20 минути се стопи??

Ученик съм и специалността ми е микропроцесорна техника и работим много с поялници, а господина ни е един изкуфял, праща ни за резистори, които не съществуват, изпуска нагорещен поялник, към ученици, няма пръсти, абе въобще... Ужас! ;)

Благодаря предварително! ;)

П.С Поялника е 40 ватов. Ето и какво стана:post-236639-0-13991500-1350221413_thumb.

ВЕероятно става дума за некачествено изделие

Определено некачествено. Купи си една човка от някой магазин за електроника или си направи такава от парче мед, като първият вариант е далеч по-добър, смени я като развиеш болтчетата, която държат старата и си готов. А можеш и да се опиташ да подостриш старата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Като видях дръжката,и се сетих,преди където и аз си бях купил такъв,и след 3 мес.вече не работеше ! Тези поялници май струваха около 3-4 лв.пълни боклуци :mad:

Редактирано от LosT-BoY (преглед на промените)

Не се научихте да си купувате качествени поялници ! Само като му видя болта от страни на тоя поялник и ми е ясен що за боклук е !

Определено некачествено. Купи си една човка от някой магазин за електроника или си направи такава от парче мед, като първият вариант е далеч по-добър, смени я като развиеш болтчетата, която държат старата и си готов. А можеш и да се опиташ да подостриш старата.

Ти някога хващал ли си поялник ?
  • Автор

Моя струва 9лв, защото бил Шуко и ако не е Шуко е самоубиец и не може да влизаш в часовете, както и да е! Утре ще питам и дъртака, а тези човки колко струват? Знам хубав магазин за електроника, от всичко взех, естествено, без поялника! ;d

Не се научихте да си купувате качествени поялници ! Само като му видя болта от страни на тоя поялник и ми е ясен що за боклук е !

Ами на нас г-на ни каза, да не взимаме по-скъпи от 7 лева... O_o

Изабел1 , би ли ми казал/казала какъв трябва да купя, пак казвам ученик съм и си нямам и познание от такива неща! ;Д

Моя струва 9лв, защото бил Шуко и ако не е Шуко е самоубиец и не може да влизаш в часовете, както и да е! Утре ще питам и дъртака, а тези човки колко струват? Знам хубав магазин за електроника, от всичко взех, естествено, без поялника! ;d

Ами на нас г-на ни каза, да не взимаме по-скъпи от 7 лева... O_o

Изабел1 , би ли ми казал/казала какъв трябва да купя, пак казвам ученик съм и си нямам и познание от такива неща! ;Д

Човката му трябва да се сменя с гайка която минава през нея ? И са много специални човки, понякога са по скъпи и от поялника !

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

• Автор

Мерси много! ;) Имам такъв поялник, само че не мога да позлвам, защото бил самоубиец, както и да е, ориентирах се горе-долу какво да правя, утре ще питам и г-на! ;)

Мерси много! ;) Имам такъв поялник, само че не мога да позлвам, защото бил самоубиец, както и да е, ориентирах се горе-долу какво да правя, утре ще питам и г-на! ;)

Последно преди да напусна България си купих един саморегулиращ 60w български за 65 лева 1999 година ! Бях страшно много доволен от него с един червен свето диод от страни !

Отдавна не се занимавам вече но сега само за да хвана една шина на ECU-то на колата заложих на този за 30 USD!

Публикувано изображение

Абе вие в тоя форум много умници се извъдихте. Хващал съм поялник определено, правил съм си човки от мед, които съм калайдисвал. Става за временно, но медта се окислява и става доста трудно да се запоява с такава човка. А това до колкото виждам на снимката не е болтче, а винтче. Тези винтчета хващат човката механически, като в горната част на поялника, където е и дупката за болтчето де факто има резба.

Последно преди да напусна България си купих един саморегулиращ 60w български за 65 лева 1999 година ! Бях страшно много доволен от него с един червен свето диод от страни !

Отдавна не се занимавам вече но сега само за да хвана една шина на ECU-то на колата заложих на този за 30 USD!

Публикувано изображение

Поялника на снимката, който си дал много прилича на някое китайче от ZD сериите и някак не ми се вижда да струва 30долара. Имам същият, със същото етикетче, цвят, дръжка, основа, захващане и го купих за 28лв. Дори и оригиналната човка, която беше с поялника ми е същата и ще видиш как при пукнатинка върху грапавата част цялото грапаво покритие ще падне.

Абе вие в тоя форум много умници се извъдихте. Хващал съм поялник определено, правил съм си човки от мед, които съм калайдисвал. Става за временно, но медта се окислява и става доста трудно да се запоява с такава човка. А това до колкото виждам на снимката не е болтче, а винтче. Тези винтчета хващат човката механически, като в горната част на поялника, където е и дупката за болтчето де факто има резба.

Моля те не коментирай повече ! Умници сме да в тия форуми ! Постове като твоя трябва да са във форуми за калайдисване на казани и запояване на улуци с бензинови лампи !

Мисля че се вижда на снимката ми от поста за какви човки говорим когато става дума за работа върху микропроцесорна техника!

Правел си бил човки ... излязоха ми плочки от смях. Тя има специално покритие тази човка (не помня точно какво вече) !

Поялника на снимката, който си дал много прилича на някое китайче от ZD сериите и някак не ми се вижда да струва 30долара. Имам същият, със същото етикетче, цвят, дръжка, основа, захващане и го купих за 28лв. Дори и оригиналната човка, която беше с поялника ми е същата и ще видиш как при пукнатинка върху грапавата част цялото грапаво покритие ще падне.

Мене никога няма да ме хванеш в лъжа ! Бъди сигурен ! Не че не лъжа ама когато лъжа го правя на професионално ниво!

http://www.ebay.com/itm/Soldering-Station-Variable-Temperature-50-Watt-Solder-Iron-with-Pencil-Tip-120V-/300744038738?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4605bdd952

Ето ти един линк , щях да ти дам от моя ebay акаунт но вече не е активна стоката на продавача !

Аз платих и 9 долара за транспорт и поръчах за около 11 долара още две човки за всеки случай !

Все пак оценявах доста моето ECU но пък и не вървеше за една спойка да се купува професионална техника !

Моля те не коментирай повече ! Умници сме да в тия форуми ! Постове като твоя трябва да са във форуми за калайдисване на казани и запояване на улуци с бензинови лампи !

Мисля че се вижда на снимката ми от поста за какви човки говорим когато става дума за работа върху микропроцесорна техника!

Правел си бил човки ... излязоха ми плочки от смях. Тя има специално покритие тази човка (не помня точно какво вече) !

Мене никога няма да ме хванеш в лъжа ! Бъди сигурен ! Не че не лъжа ама когато лъжа го правя на професионално ниво!

http://www.ebay.com/itm/Soldering-Station-Variable-Temperature-50-Watt-Solder-Iron-with-Pencil-Tip-120V-/300744038738?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4605bdd952

Ето ти един линк , щях да ти дам от моя ebay акаунт но вече не е активна стоката на продавача !

Аз платих и 9 долара за транспорт и поръчах за около 11 долара още две човки за всеки случай !

Все пак оценявах доста моето ECU но пък и не вървеше за една спойка да се купува професионална техника !

Проблемът при медните човки е бързото износване и окислението. Поради последното се прави следното - медната човчица се пилва леко и отгоре при по-ниска температура се разтапя и разстила припой по върха й. Имам едно китайче за 2лв с такава човка.

Виждам, че се хвалиш със специализираният си поялник за 30долара все едно си си купил Велер, но покритието на човката не е от най-качествените. а поялника не е нищо впечатляващо. И дори познах каква марка е.

Човката на поялника на автора като гледам предполагам, че е най-обикновена стандартна, като винтчето е на резба в отвора на основата на поялника и подобна човка може да се купи за 1,50лв. Аз лично смених оригиналната човка на моят поялник, която беше същата като твоята с далеч по-качествена. Повярвай ми, грапавото покритие ще падне.

A тоя поялник ZD98 го имам същият и не е нищо особено с което да се хвалиш. Мога да ти го снимам, ако толкова не вярваш. Вътре схемичката е прост регулатор на мощност и един 220V поялник от 50W като ръкохватка.

Тъй като си адски наясно със запояването, проблемът при медните човки е бързото износване и окислението. Поради последното се прави следното - медната човчица се пилва леко и отгоре при по-ниска температура се разтапя и разстила припой по върха й. Имам едно китайче за 2лв с такава човка.

Виждам, че се хвалиш със специализираният си поялник за 30долара все едно си си купил Велер, но покритието на човката не е от най-качествените, а поялника съмнително прилича поялник oт ZD сериите на китайчетата.

Човката на поялника на автора е най-обикновена стандартна, като винтчето е на резба в отвора на основата на поялника и подобна човка може да се купи за 1,50лв. Аз лично смених оригиналната човка на моят поялник, която беше същата като твоята с далеч по-качествена. Повярвай ми, грапавото покритие ще падне.

A тоя поялник ZD98 го имам същият и не е нищо особено с което да се хвалиш. Мога да ти го снимам, ако толкова не вярваш. Вътре схемичката е прост регулатор на мощност и един 220V поялник от 50W като ръкохватка.

За какво хвалене ми говориш !!! Да се хваля с някакви 30 долара. Ти ме взе за много ниска топка ! Благодаря !

Не бях хващал поялник поне 8 години и ми се наложи за една спойка и си поръчах този като прецених че би ми задоволил нуждите за 5 минути.

Хвалел съм се ха ха, аз ако ще ти се хваля само за еднократно програмиране на паметта на ECU-то си купих Kess v.2 за 3050 евро и сега заедно с поялника събират прах в дрешника ! А колата ми от 245ps стана 285 ps и сега такива работи гледаме !

Публикувано изображение

Публикувано изображение

А това в кръгчето и пъпката до него двете заедно са колкото върха на човката на поялника а ти ми говориш за правени човки !!!

Публикувано изображение

Знаеш ли, че най-вероятно ще запояват DIP интегралки и едва ли SMD елементи, та за по-едри дейности и парче тел ще свърши работа?

Не знам за човките, но аз моята я смених от оригиналната, която върви с поялника на такава с тънък връх и подсилено покритие специално за по-фини неща. А пък ps-то реално е конски сили, но да се направим на немци?

Обаче е смешно и нелепо изказването ти "не се научихте да купувате качествени поялници", все едно притежаваш някой Велер, а реално няма практически с какво особено да се похвалиш. Това се опитвам да кажа.

Та в заключение - една най-обикновена човка за 1,50лв от близкият магазин за електронни компоненти ще свърши работа на автора. Едва ли е голяма философия замяната, като гледам е стандартна човка със стандартно закрепване.

Обаче е смешно и нелепо изказването ти "не се научихте да купувате качествени поялници", все едно притежаваш някой Велер, а реално няма практически с какво особено да се похвалиш. Това се опитвам да кажа.

Чак да ти поясня ! Аз за една спойка купих този ... представи си ако се занимавах на професионално ниво като автора на темата какво бих си купил, нали !

Това имах пред вид, че не може да ловиш маймуни с трици ! Купуваш нещо за два лева а после пускаш тема защо така стана !

Чак да ти поясня ! Аз за една спойка купих този ... представи си ако се занимавах на професионално ниво като автора на темата какво бих си купил, нали !

Това имах пред вид, че не може да ловиш маймуни с трици ! Купуваш нещо за два лева а после пускаш тема защо така стана !

Добре де - разбрахме! Представихме си, ако се занимаваше професионално, че щеше сигурно и инвенторен електрожен топ-клас да си купиш.

Това, че ти имаш средствата да хвърлиш за едното нищо 3 хиляди и косур евро, не значи, че други могат да си позволят подобно безумие.

А, да...и като гледаме такива работи (като на снимката), те по-бързо до св. Петър ли ще те отведат или просто така, колкото да си повдигнеш егото с по-мощната каруца?

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

Колегите май и тук намериха място да се заяждат а не чак толкова да му помогнат :) Към автора , поялника сигурно прегрява , купи си една човка както те посъветваха по горе и отвори дръжката на поялника - сложи един диод последователно на нагревателя .

Добре де - разбрахме! Представихме си, ако се занимаваше професионално, че щеше сигурно и инвенторен електрожен топ-клас да си купиш.

Това, че ти имаш средствата да хвърлиш за едното нищо 3 хиляди и косур евро, не значи, че други могат да да си позволят подобно безумие.

А, да...и като гледате такива работи (като на снимката), те по-бързо до св. Петър ли ще те отведат или просто така, колкото да си повдигнеш егото с по-мощната каруца?

:offtopic_s:

Темата с поялниците я приключихме та чакай да ти обясня и на теб че да няма не доразбрали. Кое е безумие и кое не всеки си го решава сам за себе си !

Аве ти моята щом каруца я изкара сигурно ти си собственик на МакЛарен Ф1 !

Колегите май и тук намериха място да се заяждат а не чак толкова да му помогнат :)

Към автора , поялника сигурно прегрява , купи си една човка както те посъветваха по горе и отвори дръжката на поялника - сложи един диод последователно на нагревателя .

Ако сложи диод има голяма вероятност поялника да не достигне температура на топене на тенола !

Този поялник е за кошчето.

Прав си , но като гледам автора че запоява дребни елементи със сигурност ще работи и ще увеличи живота на това което му казват поялник :) аз лично не бих рискувал с това чудо на техниката ако не съм да добре изолиран под :no-no:

Към автора , поялника сигурно прегрява , купи си една човка както те посъветваха по горе и отвори дръжката на поялника - сложи един диод последователно на нагревателя .

По-добре да си направи един прост регулатор или да си купи такъв - би било малко по-прецизно регулиране. А и температурата на върха на поялника не би трябвало да бъде достатъчна, за да стопи човката, все пак това не е доменна пещ. Навярно човката е била много фалшива.

По-добре да си направи един прост регулатор или да си купи такъв - би било малко по-прецизно регулиране. А и температурата на върха на поялника не би трябвало да бъде достатъчна, за да стопи човката, все пак това не е доменна пещ. Навярно човката е била много фалшива.

Че то това изчадие кое му е оригиналното :no-no:
:offtopic_s: Аз да попитам какво например може да работи човек, който е завършил специалност "Микропроцесорна техника"? Аз съм завършил това и не мога да намеря подобна професия-по принцип се води електронен техник професията /ако ми каже някой "електронен техник" разбирам човек, който ремонтира печки, перални и всякви такива електроуреди/, но през цялото ми обучение съм запоявал платки и съм измервал разни схеми по практика и това всъщност е единственото нещо, което мога да правя и само 12 клас оправих един тостер, който беше изгорял, да не говорим, че сега часовете по практика са доста намалени, за сметка на някви теоретични излишни предмети и материалната база е остаряла, но поне в моето даскало се сетиха 2011 да направят нови кабинети с нови уреди, сега само мога да разпознавам и измервам елементи, но никъде не мога да намеря подобна професия "електронен техник"/специално за Варна говоря/-а всички даскали ни казваха, че като имаме документ за 3-та степен сме нещо по-предпочитани от останалите, друг е въпроса, че рядко се намира подобна професия и сега въпросният документ стои и хваща прах, винаги съм искал да си работя по професията, защото ми е интересно, но в днешно време е трудно започването на работа, докато преди е ставало много по-лесно и всички са имали работа, сега навсякъде искат стаж, дори да имаш и висше и освен сезонна работа друга трудно ще си намериш

Моят поялник пък е индукционен 80 ватов произведен 1980г. и си е перфектен.Имал съм от въпросните 3-4-10 лв. поялници.Те са по-аматьорски.Ако тръгнеш да сменяш транзистор/диод/кондензатор или каквото и да било примерно от дънна платка със такъв поялник,имаш по-голям шанс да унищожиш платката отколкото да направиш смяната.

Към по-горният пост:независимо какво си завършил,ако не си се занимавал сам във областта която те интересува,няма да просперираш.Учебните планове и материалните бази на българските у-ща(и голяма част от университетите) не струва.

Редактирано от bo4y- (преглед на промените)

Че то това изчадие кое му е оригиналното :no-no:

Не знам, аз имам китайче с дървена дръжка за 1,50лв, което все още работи вече 4години(!!!) и човката му определено не беше се стопила от само себе си. Та това трябва да е било особено фалшиво, щом човката се е стопила при около 350градуса.

:offtopic_s: Аз да попитам какво например може да работи човек, който е завършил специалност "Микропроцесорна техника"? Аз съм завършил това и не мога да намеря подобна професия-по принцип се води електронен техник професията /ако ми каже някой "електронен техник" разбирам човек, който ремонтира печки, перални и всякви такива електроуреди/...

При толкова вишисти и изисквания за висше образование шансът да вземат човек със средно образование и особено без опит и стаж е малък.

Всъщност, уредите които си изброил са с относително проста схема на действие... Ако си слушал, малко или много трябва да разбираш.

Не знам, аз имам китайче с дървена дръжка за 1,50лв, което все още работи вече 4години(!!!) и човката му определено не беше се стопила от само себе си. Та това трябва да е било особено фалшиво, щом човката се е стопила при около 350градуса.

На вид същия поялник имахме в службата , забравяли сме го по най малко 3/4 дни да работи :) примерно в петък и понеделник / вторрник като идем в стаята - той си бачка :) от къде му душа на туй нещо - незнам :no-no: Без да има свързан диод - понеже ни трябваше да нагряваме по големи детайли :( Как се улучи ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.