Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поялник

Featured Replies

• Автор

Съжалявам, че пиша толкова късно. Но както и да е, да напомня аз съм ученик и все още съм пресен в електрониката, а за въпроса, какво можеш да работиш. В училището ни казаха, че ако си останеш само с професионалното образование, най-много в някакъв сервиз да те вземат ;д А иначе целта му в днешно време е да ни помогне да навлезем в електрониката, като цяло. Теоретично и практически, за да може при едно евентуално постъпване в университет, да ни е по-лесно и да надграждаме, вече получени знания. А за поялника, както мисля с постването на темата, казах, че за първи път в живота си хващам поялник и помолих за съвет. Благодаря на всички отговорили, но просто трябвало човката да се регулира, от винтчето. А моята човка е била прилепена за нагревателя и така съм си поил... :cant believe: . Трябваше само да извадя човката, да я поучукам, за да я оформя след инцидента и си ми бачка супер, но да напомня , че аз го използвам за запояването на резистори, кондензатори и други градивни елементи, върху експериментална платка! ;)

• 4 месеца по-късно...

Съжалявам, че пиша толкова късно. Но както и да е, да напомня аз съм ученик и все още съм пресен в електрониката, а за въпроса, какво можеш да работиш. В училището ни казаха, че ако си останеш само с професионалното образование, най-много в някакъв сервиз да те вземат ;д А иначе целта му в днешно време е да ни помогне да навлезем в електрониката, като цяло. Теоретично и практически, за да може при едно евентуално постъпване в университет, да ни е по-лесно и да надграждаме, вече получени знания. А за поялника, както мисля с постването на темата, казах, че за първи път в живота си хващам поялник и помолих за съвет. Благодаря на всички отговорили, но просто трябвало човката да се регулира, от винтчето. А моята човка е била прилепена за нагревателя и така съм си поил... :cant believe: . Трябваше само да извадя човката, да я поучукам, за да я оформя след инцидента и си ми бачка супер, но да напомня , че аз го използвам за запояването на резистори, кондензатори и други градивни елементи, върху експериментална платка! ;)

Купи си нова човка,за да нямаш проблеми,явно твоята човка не е медна щом се топи на такава температура. Като цяло китайските поялници държат доста,имах един на 5-6 години,но ''умря'' преди седмица.

Моя струва 9лв, защото бил Шуко и ако не е Шуко е самоубиец и не може да влизаш в часовете, както и да е! Утре ще питам и дъртака,....  

Правилно ви е казал "дъртака" защото знае какво може да стане ако един малчуган го удари тока от тъпия поялник, който не е с Шуко щепсел. Пък и може ли да иска от ученици да си купят поялници за повече от 10 лв. поне да е безопасно донякъде. Затова истинските поялници работят с ниско напрежение 24V  и т.н. 

Правилно ви е казал "дъртака" защото знае какво може да стане ако един малчуган го удари тока от тъпия поялник, който не е с Шуко щепсел. Пък и може ли да иска от ученици да си купят поялници за повече от 10 лв. поне да е безопасно донякъде. Затова истинските поялници работят с ниско напрежение 24V  и т.н. 

Медният накрайник на поялника (човката) не се разтопява от температурата на запояване - получава се миграция на медта в спойката (в използваната за запояване сплав калай-олово, или безоловна).

За удължаване живота на накрайника при продължителна работа на работния връх по специална технология  се нанася т.н. "порьозно желязо", и след това "горещо" калайдисване.Затова качествените човки (за поялници Weller, Pace и др.) са скъпи.

Много важно е също така поддържането на препоръчителната температура за запояване в зависимост от използваната сплав.

Ако отворите един каталог за такава техника, ще видите десетки видове човки с най-различна конфигурация на запойващия връх и ще се чудите коя кога се използва.

Моя Weller е произведен Ноември 1980 г. и работи безотказно от тогава до днес. Имам и всякакви други индукционни 50, 60 и 100 вата, обикновен български 100 вата с медна човка, 500 ватов калайджийски с 1 килограмова медна човка. От всичките нито един не е китайски и си нямам проблем.

Тая "миграция" на медта в спойката  и се вика получаване на амалгама между медта, калая и оловото и намаляване с времето или износване на медната човка.

Моя Weller е произведен Ноември 1980 г. и работи безотказно от тогава до днес

Не всеки може да си позволи Weller и дори много техници карат с евтини поялничета от типа на ZD98 или станцийки за около 150-200лв...

Много ясно че проблемът му е в човката.Моят е 100 ватов от времето на Тодор Живков и още си работи чудесно-от тия кръглите и две педи дълги.Сменял съм веднъж реотанчето-има ги на всякъде и веднъж съм му подострял човката на шмиргела-няма нищо общо с китайските боклуци.Някак си едно време частите на някои уреди бяха по издръжливи.Да взема за пример и луминисцентните пури.Едно време бяха дебели.В кухнята лампата светеше всяка вечер и така цели 25 години без проблем,а сегашните и 5 години не могат да изкарат.

Така е , но тия фирми трябва да фалират , всичко се прави да изкара гаранцията и във кофата :) не става въпрос само за един мижав поялник , а всичко :D И като стана дума за поялник , човката се кове а не се остри на шмиргел ;)

Може и да се кове-не знам,но аз нямам такава възможност.С годините по средата беше се вдлъбнала и шмиргела беше първото нещо което ми мина през  главата.Да не споменавам че и мазето ми беше на една минута път. :wink12:

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

Извинявам се. Не мисля, че разводнявам темата, но и аз искам нещо да попитам. Днес си купих от Лххх поялник за 25лв. PARKSIDE Soldering Station PLS 48 B1. Поялника е Германско производство. Но върха на запойващата му човка е нещо, като болт на винт, който много хлабаво се завива в ръкохватката. Понеже съм решил да си купя още една бройка от този модел, дали са качествени ако някой евентуално има опит с този модел поялници. Иначе имам един поялник 100 W индукционен, производство на завода в Радомир от 1990 год. , който ми служеше докато учех  Радио и Телевизия в Техникума, но си е пълен брак от закупуването му. Моля за Вашите мнения и Вашата помощ и съвети и мнения.

Извинявам се. Не мисля, че разводнявам темата, но и аз искам нещо да попитам. Днес си купих от Лххх поялник за 25лв. PARKSIDE Soldering Station PLS 48 B1. Поялника е Германско производство. Но върха на запойващата му човка е нещо, като болт на винт, който много хлабаво се завива в ръкохватката. Понеже съм решил да си купя още една бройка от този модел, дали са качествени ако някой евентуално има опит с този модел поялници. Иначе имам един поялник 100 W индукционен, производство на завода в Радомир от 1990 год. , който ми служеше докато учех  Радио и Телевизия в Техникума, но си е пълен брак от закупуването му. Моля за Вашите мнения и Вашата помощ и съвети и мнения.

Това ли е модела? Не е много удачен, но все пак има някакъв регулатор. А човки сам ще си направите от дебела медна шина със кръгло сечение, което да влиза почти плътно в дупката на нагревателя!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

За толкова пари поялника сигурно е с тиристорен/симисторен регулатор, който регулира по мощност и от там нито има особена точност, нито динамично компенсиране на температурата. За толкова пари не очаквай кой знае какво, но ако не си претенциозен сигурно би вършил работа. п.п Индукционният поялник имат склонност да гори MOS транзистори и ИС-та, така че не е подходящ за употреба при фина техника...

Това ли е модела? Не е много удачен, но все пак има някакъв регулатор. А човки сам ще си направите от дебела медна шина със кръгло сечение, което да влиза почти плътно в дупката на нагревателя!

Може и да има нещо готово, което може да стане с преработка. Аз на моят смотан ZD98 ползвам тънка човка от друг модел поялник, която леко съм я пилнал, за да може да влезе в поялника, но ще се изисква приспособяване сигурно... Цялата гимнастика беше, че за ZD98 имаше само 1 тип човка налична, а тя прекалено дебела...

Щом е немски ще върви.Ако ти е дебела човката винаги можеш да си я преправиш. :)

Щом е немски ще върви.Ако ти е дебела човката винаги можеш да си я преправиш. :)

Ако преправиш човката може и никога да не успееш да я калайдисаш. Не знам за този поялник, но ако има някакво покритие човката по добре да не се бута. 

Ако преправиш човката може и никога да не успееш да я калайдисаш. Не знам за този поялник, но ако има някакво покритие човката по добре да не се бута. 

Е,да ама ако е дебела примерно 4-5мм.и реши да запои примерно някоя част в автокасетофон за кола нали се сещаш че благодарение на дебелината с едно докосване няма да може да запои едно краче на един диод или кондензатор да не говоря за транзистор защото ще се запоят накуп две или три крачета и ще стане мазало.Просто е необходима тънка човка.Колкото до калайдисането,аз съм пилил и с помоща на гасената солна киселина-винаги я ползвам,никога нямам проблем със здравите спойки.Може да кажеш че тя е роводник-ДА но хората са измислили чистият спирт и памука.Колофон не ползвам.  :)

Е,да ама ако е дебела примерно 4-5мм.и реши да запои примерно някоя част в аудиокасетофон за кола нали се сещаш че благодарение на дебелината с едно докосване няма да може да запои едно краче на един диод или кондензатор да не говоря за транзистор защото ще се запоят накуп две или три крачета и ще стане мазало.Просто е необходима тънка човка.Колкото до калайдисането,аз съм пилил и с помоща на гасената солна киселина-винаги я ползвам,никога нямам проблем със здравите спойки.Може да кажеш че тя е роводник-ДА но хората са измислили чистият спирт и памука.Колофон не ползвам.  :)

Пълни глупости! Нямаш и най-малка представа за какво говаря.

Пълни глупости! Нямаш и най-малка представа за какво говаря.

Тебе с твоят пост те видях колко си компетентен-не подлежи на коментар.От 25 год.работя с поялник и  постоянно ми се налага да запоявам нещо но така и не се научих с дебела човка да запоявам електронни компоненти.Тебе те виждам че явно си професионалист и си станал като роботите-до микрон да изчисляваш как да бръкнеш с поялника.Няма да споря на тъпите ти коментари. :tease2:  :tease2:  :tease2:

е са кво....че си мериме човките....на поялниците ли ?!?!?

Тебе с твоят пост те видях колко си компетентен-не подлежи на коментар.От 25 год.работя с поялник и  постоянно ми се налага да запоявам нещо но така и не се научих с дебела човка да запоявам електронни компоненти.Тебе те виждам че явно си професионалист и си станал като роботите-до микрон да изчисляваш как да бръкнеш с поялника.Няма да споря на тъпите ти коментари.

До колкото виждам човекът е казал, че с пиленене на човки с покритие и разрушаване на покритието им те се правят уязвими на корозия и е необходимо постоянно почистване и прекалайдисване. Това действително е така. Що иде реч до тънки и дебели човки - дебелите разпределят топлината в по-голяма площ, докато тънките я предават в по-малка площ на запояване, също така дебелите изстиват по-трудно и по-бързо предават топлината, докато тънките го правят по-бавно. Именно за това за фини елементи се ползват тънки - защото с дебели човки може много по-лесно да се думнат.

Така е ама ние с него май не се разбрахме.Явно и двамата говорим верни неща(може пък и да бъркам някъде)но като не се разбереме се получава спор или конфликт.Нека да ме извини колегата ако е в мен причината или съм го обидил с нещо. :)

Тебе с твоят пост те видях колко си компетентен-не подлежи на коментар.От 25 год.работя с поялник и  постоянно ми се налага да запоявам нещо но така и не се научих с дебела човка да запоявам електронни компоненти.Тебе те виждам че явно си професионалист и си станал като роботите-до микрон да изчисляваш как да бръкнеш с поялника.Няма да споря на тъпите ти коментари. :tease2:  :tease2:  :tease2:

Запомни! В електрониката никога не се работи при запояването с каквато и да било киселина или основа. Лошо е, че 25 години работиш, а това не знаеш. Така, като теб може да работи само един тенекеджия, който ремонтира или поставя улуци, но не и електронен специалист.А с "AGD" - то, явно не сте се разбрали.  3 страници за един поялник! Това е индивидуален въпрос и всеки трябва да си има няколко поялника с различна мощност в зависимост какво ще прави в момента.Още малко ще напишете труд за  поялника и неговото приложение. И накрая да те попитам! Как разбра, че коментарите на "AGD"  са тъпи? ..."Няма да споря на тъпите ти коментари"

Запомни! В електрониката никога не се работи при запояването с каквато и да било киселина или основа..

Аз лично ползвам само един, но с регулируема мощност...За сега не е имало нещо, което да ми се опъне. Всъщност имам и един на 12V, но не го ползвам кой знае колко много. А действително има киселинни флюсове и някои хора ги ползват, но не и лично аз. Дори малки остатъци от киселина могат да доведат до корозия след време, особено при по-голяма влажност, а това не е нещо, което обикновено човек желае. За не чак толкова фини неща колофонът върши добра работа и после лесно се почиства със спирт, но при някакви ситни многокраки SMD елементи е препоръчително да се избягва, защото при запояването той си се разширява и може да откъсне някой крак на елемента. За припой - откакто си взех Cynel от Конрад и спрях да се занимавам с другите издухани магазини нямам никакви проблеми. На много места продават китайски припой, голяма част от който е с лошо качество и лошо мирише при работа. Но то и Cynel-а не е евтин като китайския... п.п Вярно, че има RoHS, но ползвам оловен припой, безоловният е с по-висока температура на топене и в определени случаи е по-крехък.

Запомни! В електрониката никога не се работи при запояването с каквато и да било киселина или основа. Лошо е, че 25 години работиш, а това не знаеш. Така, като теб може да работи само един тенекеджия, който ремонтира или поставя улуци, но не и електронен специалист.А с "AGD" - то, явно не сте се разбрали.  3 страници за един поялник! Това е индивидуален въпрос и всеки трябва да си има няколко поялника с различна мощност в зависимост какво ще прави в момента.Още малко ще напишете труд за  поялника и неговото приложение. И накрая да те попитам! Как разбра, че коментарите на "AGD"  са тъпи? ..."Няма да споря на тъпите ти коментари"

LZ4JW не съм казал че работя електроника а просто че ми се налага редовно от години да ползвам поялник.Колегата в по предните постове си е купил такъв и понеже има съмнения че може да му е дебела човката,изказах мнение че с дебела човка трудно се запояват електронни компоненти.Или трябва да я намали или да я смени с по малка.Естествено че AGD спомена че ако е калайдисана е по добре да не се пипа.Аз му казах какъв ми е келепира от дебела калайдисана човка с която не може да се работи и така последваха неговият и моят  пост за глупостите.Не знаех че темата за един поялник може да се разрастне до световно ниво и да се пише по нея бестселър.На обидените моля за извинение. :help wanted4:  :help wanted4:  :help wanted4:

Ето чавка за поялник http://www.tme.eu/bg/details/wel.ct6c7/czowki-za-pojalnici/weller/# това сигурно са ментаци и затова им е толкова ниска цената, но това е друг въпрос. Човката е със специално покритие и всяка интервенция върху нея да стане по тънка или по дебела я прави негодна за използване. Затова си има различни по форма и размер човки, даже и според припоя се подбират за различна температура. Имал съм неблагоразумието да почиствам човката със скалпелче и след това право в коша. За почистване си има специални гъби. 

Редактирано от AGD (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.