Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Като говорим за показателя цена/производителност при игрите, нека да погледнем това. :wub:

Публикувано изображение

Линкът, предложен от мен, обхваща тестът на 20 съвременни игри при игрова резолюция fullHD. Освен това е тествано всичко както трябва да бъде - без клок на видеото и процесора, с клок на еднин от двата компонента и с клок на двата. Предполага се, че геймъра ще клокне всичко на макс и така ще играе. Тогава отношението цена/производителност е подобно и при Интел и при АМД. Дори при старшите клокърски модели, не се налага да добавяме пари за дъно и охлаждане при АМД, защото те са необходими и при интелския процесор. Но аз дадох тоя линк в противовес на тезата, че Интел е по-изгоден за игри. Истината е, че не е по-изгоден, ако нещата се направят както трябва, демек с клок. И още един скрит извод от статията. Клокърски процесор с видеокарта среден клас HD7850 е равностоен на неклокърския i3 с върховата видеокарта за около 1000 лева ( не съм гледал скоро цената) HD7970. Същото важи и за картите на NVIDIA. като цена /производителност обаче, поради доста по-скъпата видеокарта, мощният процесор е за предпочитане, ако трябва да се вместим в някакъв бюджет, както в повечето случаи. Доскоро се срещаха тези, че е добре конфигурацията да е добра за момента. Тоест максимално добра видеокарта и процесор, който да не я спъва толкова. Да, ама тестовете в половината игри показват обратното. Мощният процесор и два пъти по-евтината видеокарта дават по-добри fps. да не говорим и за предимството на мощният процесор, че след 1-2 години може да се бодне поне 2 пъти по-бърза видеокарта, която да си пасне идеално до следващия ъпгрейд или смяна на платформата.

Но аз дадох тоя линк в противовес на тезата, че Интел е по-изгоден за игри. Истината е, че не е по-изгоден, ако нещата се направят както трябва, демек с клок.

Истината е, че Intel е по-изгоден - има доста изписано по темите по този въпрос, за да го предъвкваме отново.

Другата истина е, че не всички са почитатели на клока.

А и FX с тази консумация на процесора доста оскъпява клока в сравнение с Intel, защото трябва по-голяма инвестиция в качествено дъно, охлаждане, захранване, че и кутия. :wub:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Да ама не са тествали наистина слаби карти, защото HD7850 си е със съвсем прилична производителност. Я на i5/FX-8xxx забий HD7750 да видим какви кадри ще извади и колко ще е перспективна системата. Просто трябва да се търси баланс, а в момента за тоя бюджет i3+HD7850 е най-балансираното решение. Дъно+процесор+видеокарта: http://nikem-bg.net/cart/45943p1r46641p1r46629p1rf.html - 678лв. на процесора му се знаят възможностите и се знае, че за да го догони FX-4100 трябва да се клокне поне на 4,2GHz: http://nikem-bg.net/cart/46629p1r45958p1r45067p1r45246p1rf.html - 730лв. щото с бокса няма да стигне висока честота, а евтиното 970DE3/U3S3 не клоква добре(лично тествано) А ако сложиш i5 цената отива с поне 100лв. отгоре. Да, като цена/производителност определено ще е по-добре от i3/FX-xxxx, но при зададен краен бюджет тия 100лв няма да паднат от небето. Или искаш да кажеш, че предпочиташ i5+7770 пред i3+7850?! Не ми се вярва.

Ами да ти кажа честно, да, предпочитам I5 с "К" накрая и старата ми видеокарта ( а защо не и вградена, ако няма стара) пред това да се понабутам с i3, който нито да го ъпгрейдваш, нито да не го ъпгрейдваш след време. Всичко зависи от това, к акво се цели. ОК, не сте съгласни с твърденията в тоя сайт. Ами аз ви дадох няколко тестчета преди може би 2 месеца с моята GTX460 и E6750 + i5 3570, макар и неклокнат. Два пъти повече кадри при GRID, a някои игри вървят с вградената графика на Intel с почти същите кадри както и с GTX 460 със слаб процесор. Не говоря за филтрации, но пак си е нещо. Сега ще ме караш да купувам точно двете карти за които става въпрос. Е, няма смисъл. GTX 460 е равностойна на HD7770 и да ти кажа, предпочитам я с I5, отколкото с E6750. Знам какво ще кажеш - това са различни поколения процесори, а i3 дава достатъчна производителност. Съгласен съм, не споря. Просто осведомявам неосведомените, че дилемата процесор или видеокарта съществува и то в пълна сила. Доказват го и тиятестове с 20 игри, половината от които искат главно процесор, другата половина видеокарта. Но пак държа на своето, че един бъдещ ъпгрейд с доста по-бърза видеокарта ( както става в 90 % ) от случаите е за предпочитане да се прави с i5 вместо с i3. В други тестове имаше информация за това, доколко i3 издържа на мощните видеокарти. Е, HD7850 вече е границата. От там нагоре имаме загуба на кадри. А нали се сещаш, че един бъдещ ъпгрейд ще е с поне два пъти по-мощна видеокарта от HD7850? Сигурно обаче ще се намери някой, който ще смени тоя i3 с нещо по-така, но защо да не го направи вначалото, а след това да се занимава само с видеокартата? За мен логиката да се купува слаб процесор със сравнително мощна видеокарта, куца. Вярно, някой в бъдеще ще си играе да продава. Е, на който му се занимава с алъш вериш, нека следва тоя път. За мен правилният път е поне четириядрен процесор, независимо дали IB или FX83...

...Ами аз ви дадох няколко тестчета преди може би 2 месеца с моята GTX460 и E6750 + i5 3570, макар и неклокнат. ...

...GTX 460 е равностойна на HD7770 и да ти кажа, предпочитам я с I5, отколкото с E6750...

1. Да, сравнението на i3 с E6750 e меко казано неадекватно.

2. GTX 460 е доста по-бъза от 7770, особено ако е версията с 1GB.

И вместо като политик да казваш нищо с много думи, кажи за конкретния случай, и не извъртай нещата за E6750 и GTX460, кое ще даде по-добра производителност? i3+7850 или i5+7770? Ако искаш и на бас ще се хванем, че и сега, и след две години в игрите i3+7850 ще е много по-производителното и адекватно решение.

1. Да, сравнението на i3 с E6750 e меко казано неадекватно.

2. GTX 460 е доста по-бъза от 7770, особено ако е версията с 1GB.

И вместо като политик да казваш нищо с много думи, кажи за конкретния случай, и не извъртай нещата за E6750 и GTX460, кое ще даде по-добра производителност? i3+7850 или i5+7770? Ако искаш и на бас ще се хванем, че и сега, и след две години в игрите i3+7850 ще е много по-производителното и адекватно решение.

Съгласен съм и казах това в горния си отговор. Единствено не съм съгласен, че при един ъпгрейд с видеокарта е по-добре да се ползва стария i3. Вярно, може да се продаде и сложи някой i5 на старо, но ако взема пак себе си за пример, така и не смених тоя E6750 с някой по-нов Q8... Първо, че времето му отмина и второ, че е трудно да се направи подобна сделка. Търсиш купувач, търсиш продавач и накрая я стане, я не както в моя случай.

А дали i5 или i3 за HD7770 и HD7850... в моента не мога да кажа нищо. Трябва някой да направи подобни тестове, защото виждаш, при различните игри процесорът влияе по различен начин. Все си мисля, че ще има игри, при които i3 ще спъва HD7850, докато с HD7770 няма да е така и тя ще покаже пълния си потенциал с i5...

Но ако направиш тестове, няма да се откажа да ги прочета :) Това обаче в никакъв случай не дава купата на някой процесор, защото ти казах какво имам предвид аз - процесорът се ползва и за следващ ъпгрейд. Иначе би било много просто - купуваме, играем, продаваме.

• Автор

Добре сте обсъдили нещата малко или много разбрах някои работи. Като например, че щом се използва за игри на компютъра му трябва по-хубава видео карта, която не трябва да бъде спъвана от другите компоненти(процесора най-вече). Значи попринцип не искам да има излишни спорове и тем подобни, но бихте ли предложили подходящата кофигурация или бихте казали на кой пост да гледам за да имам максимална производителност без да се клоква(понеже не мога, а и не ми се рискува). Да припомня бюджета на братчеда е 1000 лв. Има мишка , клавиатура и монитор който е 1920:1080 тоест (21.5"). Благодаря за отговорите!

Тази е най-добра.

GB B75M-D3V /B75/LGA1155 - 108.39 лв.

I3-3220 3.3GHZ/3MB/LGA1155/BOX - 214.16 лв.

4GB DDR3 1600 A-DATA PRO - 31.74 лв.

GB R785OC-1GD - 351.15 лв.

500GB WD SATA 6GB/S 7200/16MB - 109.41 лв.

PSU CM GX 450W APFC - 103.88 лв.

CM ELITE 335U BLACK NO/PSU - 80.15 лв.

Обща стойност - 998.87 лв. с ДДС

количка

GB B75M-D3V /B75/LGA1155 - 108.39 лв.

I3-3220 3.3GHZ/3MB/LGA1155/BOX - 214.16 лв.

4GB DDR3 1600 A-DATA PRO - 31.74 лв.

GB R785OC-1GD - 351.15 лв.

500GB WD SATA 6GB/S 7200/16MB - 109.41 лв.

PSU CM GX 450W APFC - 103.88 лв.

CM ELITE 335U BLACK NO/PSU - 80.15 лв.

Обща стойност - 998.87 лв. с ДДС

количка

А няма ли да е по - добре ако вместо това захранване и кутия се вземе CM K350 W/600W PSU и се подмени с това видео PALIT GTX660 2GB D5

А няма ли да е по - добре ако вместо това захранване и кутия се вземе CM K350 W/600W PSU и се подмени с това видео PALIT GTX660 2GB D5

Все пак е търсен някакъв баланс в избора на компонентите.

Тази е най-добра.

Ако се абстрахирам от малкия спор, който водихме по-горе, това наистина е най-доброто. И да изостава някъде, едва ли притежателя на тая конфигурация ще разбере, освен ако сам не направи някакви по-обстойни тестове с други компоненти. Но...до тук с ъпгрейда на видеокарта.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Но...до тук с ъпгрейда на видеокарта.

И защо трябва да се ъпгрейдва видео картата?

И защо трябва да се ъпгрейдва видео картата?

Защото рано или късно това се налага. По-скоро рано, отколкото късно разбира се :)

Защото рано или късно това се налага. По-скоро рано, отколкото късно разбира се :)

Ами не е задължително. Пък и HD7850 си сериозна видео карта, че да я мислим още от сега как ще я ъпгрейдваме.

Все пак е търсен някакъв баланс в избора на компонентите.

Питах за мен защото си поръчах същата конфигурация с 660 и се чудя да нямам проблеми с захранването.

Питах за мен защото си поръчах същата конфигурация с 660 и се чудя да нямам проблеми с захранването.

Не би трябвало да имаш проблеми - то е напълно достатъчно за GTX660. Просто CM GX 450W е по-добър избор.

Ами не е задължително. Пък и HD7850 си сериозна видео карта, че да я мислим още от сега как ще я ъпгрейдваме.

Така е, но и GTX 285 от съседната тема бе много сериозна видеокарта преди 3 години...

Така е, но и GTX 285 от съседната тема бе много сериозна видеокарта преди 3 години...

Ами тя и в момента си е актуална - има производителност някъде между HD7770 и GTX650Ti, а пък да кажеш, че с тях не може да се играе прилично, няма да е никак вярно.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Ами тя и в момента си е актуална - има производителност някъде между HD7770 и GTX650Ti, а пък да кажеш, че с тях не може да се играе прилично, няма да е никак вярно.

HD7850 не може да се сравнява с GTX 285 най-малкото защото навремето бе върхова едночипова видеокарта струваща доста парички:

http://www.computerb...gtx-285-sli/25/

П0-скоро за аналог на HD7850 може да се вземе GTX260, която на тоя етап е слабичка за fullHD. Да не говорим, че не поддържа и DX11. Най-малкото заради това някой би поискал да направи ъпгрейд. Ето и каква е била производителността на тогавашните видеокарти:

http://www.computerb...gtx-285-sli/20/

А ето и как се подреждат днес видеокартите:

http://www.computerb...orce-gtx-660/5/

И ако преди 3 години GTX 285 бе върха ( дори мислех да си я купувам, но докато се наканя излезе GTX 460), сега HD7850 е в златната среда. Това я прави добра видеокарта на тоя етап, но на практика в момента на пазара има два пъти по-бързи от нея! А вече такива игри излизат, че моята gTX 460 се чувства като в небрано лозе с ъс слабия ми процесор. Ето, на, Medal of honor 2013 не мога да я играя на повече от средни до високи детайли. Включа ли на макс, почва почти слайдшоу - 10-25 fps ( не съм засичал точно, но и това ще направя през уикенда, за да опресня информацията си за новозилезлите игри). А да кажеш, че GTX 460 не бе добра карта в края на 2010 година, ще излъжеш.

ПП: Всъщност, GTX 460 192 bit е почти аналог на GTX 285. Според тестовете дори е 8-10 % по-бърза от старата върхова видеокарта. Да, но със слаб процесор като моя дава два пъти по-малко кадри в някои игри като GRID, отколкото с i5 IB. За жалост, в момента нямам възможност да я тествам с i5 3570 и MOH, но и това може да направя скоро в името на истината. И сега си представи, че колегата не бе взел i7 през 2009 година, а да кажем някой аналог на сегашния i3 в ценово отношение.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

HD7850 не може да се сравнява с GTX 285 най-малкото защото навремето бе върхова едночипова видеокарта струваща доста парички:

http://www.computerb...gtx-285-sli/25/

П0-скоро за аналог на HD7850 може да се вземе GTX260, която на тоя етап е слабичка за fullHD. Да не говорим, че не поддържа и DX11. Най-малкото заради това някой би поискал да направи ъпгрейд. Ето и каква е била производителността на тогавашните видеокарти:

http://www.computerb...gtx-285-sli/20/

А ето и как се подреждат днес видеокартите:

http://www.computerb...orce-gtx-660/5/

И ако преди 3 години GTX 285 бе върха ( дори мислех да си я купувам, но докато се наканя излезе GTX 460), сега HD7850 е в златната среда. Това я прави добра видеокарта на тоя етап, но на практика в момента на пазара има два пъти по-бързи от нея! А вече такива игри излизат, че моята gTX 460 се чувства като в небрано лозе с ъс слабия ми процесор. Ето, на, Medal of honor 2013 не мога да я играя на повече от средни до високи детайли. Включа ли на макс, почва почти слайдшоу - 10-25 fps ( не съм засичал точно, но и това ще направя през уикенда, за да опресня информацията си за новозилезлите игри). А да кажеш, че GTX 460 не бе добра карта в края на 2010 година, ще излъжеш.

ПП: Всъщност, GTX 460 192 bit е почти аналог на GTX 285. Според тестовете дори е 8-10 % по-бърза от старата върхова видеокарта. Да, но със слаб процесор като моя дава два пъти по-малко кадри в някои игри като GRID, отколкото с i5 IB. За жалост, в момента нямам възможност да я тествам с i5 3570 и MOH, но и това може да направя скоро в името на истината. И сега си представи, че колегата не бе взел i7 през 2009 година, а да кажем някой аналог на сегашния i3 в ценово отношение.

Флуудна цялата тема на човека с щуротии! :speak:

Флуудна цялата тема на човека с щуротии! :speak:

Знам, спирам вече :) Ама нали ставаше въпрос за гейминг... Ако и ти не ми бе отговарял, нямаше и думичка да пиша повече тук :)

• Автор

Знам, спирам вече :) Ама нали ставаше въпрос за гейминг... Ако и ти не ми бе отговарял, нямаше и думичка да пиша повече тук :)

Макар и да обсъждахте така нещата ми бяхте доста полезни, научих много неща от вас докато спорихте, за което ви благодаря.

Значи зимам тази конфигурация на братчеда и ще ви пиша дали е доволен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.