Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждане за HDD

Featured Replies

Добро утро, приятели. :) Мислих... Мислих, но не успях да измисля охлаждане за харда на един мой компютър... Отпред 120мм не може, защото предницата му няма решетка и е плътна => няма как да влиза въздух... Не ми се купуват онези охлажданя за хардове по магазините, понеже са скъпи и много шумни, пък и чувството, че си измайсторил нещо за PC-то е по-приятно, отколкото да давате пари за някакви си дранкулки с перки.... Благодаря за отделеното време. :)

• Автор

А има ли причина, за да се налага използването на охлаждане, тоест загрява ли?

Да. По принцип целия комп. е хладилник... Държи ниски темп., но харда напича до 44-48 без натоварване.

Редактирано от ComerciaL (преглед на промените)

Да. По принцип целия комп. е хладилник... Държи ниски темп., но харда напича до 44-48 без натоварване.

че тя температурата е напълно нормална (аз счтитам за такава температура под 50-55 градуса) с допълнителното охлаждане освен прах и лоши сектори друго няма да постигнеш (лошите сектори ще са от вибрациите на венилатора, ако е върти с повече от 1500 оборота)
  • Автор

че тя температурата е напълно нормална (аз счтитам за такава температура под 50-55 градуса) с допълнителното охлаждане освен прах и лоши сектори друго няма да постигнеш (лошите сектори ще са от вибрациите на венилатора, ако е върти с повече от 1500 оборота)

Не са нормални. Прави проблеми, като прегрее забива и почва да се ресва... С другия хард диск, който е 6.4 гб не мърда от 35-40 и нямам проблеми с него, но той е прекалено малък... В момента съм му сложил 1 вент 80мм под него, закрепен с малко медна тел и нямам проблеми, но варианта е временен, защото не е много сигурно, клатушка се и може да осакати някой кабел или нещо друго...

Не са нормални. Прави проблеми, като прегрее забива и почва да се ресва... С другия хард диск, който е 6.4 гб не мърда от 35-40 и нямам проблеми с него, но той е прекалено малък... В момента съм му сложил 1 вент 80мм под него, закрепен с малко медна тел и нямам проблеми, но варианта е временен, защото не е много сигурно, клатушка се и може да осакати някой кабел или нещо друго...

значи диска е за боклука и температурата не е толкова колкото си написал ами повече, няма как да забива щом е под 50 градуса... ако процесора ти е печкиум 4 - както на снимката - няма как и компа да е хладилник...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

При положение, че отвън температурите гонят нулата, у вас колко да е 25 градуса, не е нормално хард диска да над 45, ако беше лято разбирам.С коя програма отчиташ тези стойности и как е на допир самия хард диск, много ли е горещ?Състоянието му какво е, на колко години е и какво показват програмите за тестване на грешки?Компютърът чист ли е?Захранването ти какво е, мерил ли си с мултицет какви стойности държи на 12 и 5 волтовите линии?Дай да съберем повече информация и ако няма какво да се направи да сложим вентилатор, но не бих разчитал на този хард диск!

• Автор

При положение, че отвън температурите гонят нулата, у вас колко да е 25 градуса, не е нормално хард диска да над 45, ако беше лято разбирам.С коя програма отчиташ тези стойности и как е на допир самия хард диск, много ли е горещ?Състоянието му какво е, на колко години е и какво показват програмите за тестване на грешки?Компютърът чист ли е?Захранването ти какво е, мерил ли си с мултицет какви стойности държи на 12 и 5 волтовите линии?Дай да съберем повече информация и ако няма какво да се направи да сложим вентилатор, но не бих разчитал на този хард диск!

Под 25 е в стаята. Меря темп. на харда с аида. Горещ е при допир да. Захранването е китайско, но не е от него... Пробвал съм и с други. Не съм мерил с мултицет. Харда е: maxtor d740x-l. Състоянието му е добро. Компютъра е чист.

the professor този не е p4... Другите ми 2 компютъра са pentium 4 и са хладилници...

Значи тогава искаш, не искаш отиваш до магазин и си вземаш охлаждане за вентилатор. Не шумни стига да си избереш качествено. Ако и с охлаждането хард прегрява, както е казал Професора, значи е повреден( може да е и електроника).

• Автор

Значи тогава искаш, не искаш отиваш до магазин и си вземаш охлаждане за вентилатор. Не шумни стига да си избереш качествено. Ако и с охлаждането хард прегрява, както е казал Професора, значи е повреден( може да е и електроника).

Харда не е повреден... С този вент. който сега съм сложил е добре, просто не е много сигурен вариант, понеже може да се измести и да направи беля... Захранването също не е, защото ако беше захранването и с другия хард щеше да прегрява, а съм казал, че с другия хард, който е 6.4 гб не прави тези проблеми => не е захранването.

NikitoY честно да ти кажа не знам, извадих харда компютър от 2000-2001 (то и този е от тези години...), старичък е... Но малкия е по-стар и както казах не прави проблеми.

Той може да не ти прави проблеми, но годинките не са му малки. Ако е на тясно в кутията, и няма добър въздушен поток, е нормално да е топъл. Охалждане за HDD не ми се е налагало досега да ползвам, и не знам дали има ефект, но може да пробваш. Честно казано не ми се вярва да сваля много температурата му. ПП: Ето още един охладител: http://www.dekada.com/catalog/hdd-cooler-icedisk-200-35%E2%80%9C-p-1342.html

Редактирано от NikitoY (преглед на промените)

• Автор

Той може да не ти прави проблеми, но годинките не са му малки. Ако е на тясно в кутията, и няма добър въздушен поток, е нормално да е топъл. Охалждане за HDD не ми се е налагало досега да ползвам, и не знам дали има ефект, но може да пробваш. Честно казано не ми се вярва да сваля много температурата му.

Ако си мислиш, че слагам два харда... НЕ! Така отделят повече топлина и не могат да се охлаждат... ако ми трябва другия хард свалям този и така... Според мен въздушният поток е добър. Кабелите са възможно най-добре подредени (захранване, ide и др. кабели).

Еми остава да пробваш с един охладител. Друго ням какво да направиш в случая. Тези дискове са старички, и отдавна са си изпяли песента. Не е лошо и редовно да правиш бекъп, че не се знае кога ще спрат да работят. ;)

Според мен въздушният поток е добър.

Аз съм си правил експерименти с това. Не е важно само въздушният поток да не е възпрепятстван, а и съответният компонент да може да се възползва от това. Моите резултати:

Харддискове (2 броя на RAID0) извън въздушния поток: Средна температура при нормална работа 44 градуса, достига се след 1 час от студен старт.

Същите дискове пред един от входящите вентилатори: Средна температура 32 градуса, достига се след 4 часа от студен старт.

Бих казал, че 12 градуса разлика, без специално охлаждане си струват... Според някои изследвания, средната честота на повредите (average failure rate) на дискове над 3 години е няколко пъти по голяма ако температурата му е била над 45 градуса спрямо 35.

Харда не е повреден... С този вент. който сега съм сложил е добре, просто не е много сигурен вариант, понеже може да се измести и да направи беля... Захранването също не е, защото ако беше захранването и с другия хард щеше да прегрява, а съм казал, че с другия хард, който е 6.4 гб не прави тези проблеми => не е захранването.

NikitoY честно да ти кажа не знам, извадих харда компютър от 2000-2001 (то и този е от тези години...), старичък е... Но малкия е по-стар и както казах не прави проблеми.

Е няма как хард диск, който не е повреден, на който има вентилатор да го охлажда да вдига температури така, че да блокира ПС или да се рестартира. Предполагам, че е електрониката. Пусни на този хард един HD Tune да видим какво ще ти покаже при тест.

тия макстори са големи боклуци и бас държа че твоя е пълен с бавни и лоши сектори, отделно от прегряването, което си е присъщо за старите макстори (преди да ги купи сийгейт)

тия макстори са големи боклуци и бас държа че твоя е пълен с бавни и лоши сектори, отделно от прегряването, което си е присъщо за старите макстори (преди да ги купи сийгейт)

https://www.youtube....h?v=Hc9emmOmRRQ

Редактирано от NikitoY (преглед на промените)

като гледам тук човека вече няма проблем с температурата... от много пипане или е изгорил нещо или дискът сам е умрял и е забил IDE контролера...

Ех професоре като четеш, па чети до края. В тая тема на човека му е умряло ОУ и му блокира и диска. След откачане на ОУ всичко си тръгва.

че тя температурата е напълно нормална (аз счтитам за такава температура под 50-55 градуса) .......

.....отделно от прегряването, което си е присъщо за старите макстори .......

Последно на кое да вярва човека, според тебе диска прегрява ли или не ?

И да ви споделя малко вътрешна информация:)

Автора е тинейджър имащ голямо желание да експериментира с хардуер и го прави с мозък. Когато не е съвсем сигурен пита което е похвално. Най-лесно е да го плашим и отказваме от начинанията му. Вместо това нека го посъветваме да направи една снимка да видим кутията и се ще измислим вариант за монтаж на един приличен вентилатор. Както разбрахте той си е намерил решение на проблема просто иска съвет как да го направи по елегантно, че така не го кефи.

Сега да му обясняваме че тия дискове са по възрастни от него и че са с некролози в джоба смисъл няма. Вярно е, че не премислен монтаж на вентилатор може и да съсипе диска с вибрации, но пък има решения и на това.

Нека експериментира момчето нека се учи:)

Всички така сме се научили.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.