Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за дъно Asrock G41M-VGS3 R2.0

Featured Replies

Здравейте имам един проблем със дъно Asrock G41M-VGS3 R2.0.

Значи проблема е в това,че дори и при минимално натоварване на процесора вентилатора му върти на 3000 оборота.Процесора не е нищо особенно Е5700 и не грее особенно много,за да му трябва такова охлаждане.Преди това същия процесор и перка бяха на друго дъно и работеше на около 800-900 оборота в същото положение без никакви проблеми.

В настройките в BIOSA има само 3-позиции за регулиране на въртенето и съм му дал най-ниската възможност.

Биоса е ъпдейтнат до последната версия но и в нея няма нищо което да реши проблема.

Моля някой ако е имал такъв проблем да сподели,намира ли се някакво решение,примерно някое приложение с което да се регулира това чудо.В стандартния диск има някакви измишльотини за овърклок но и там нищо което да става,за намаляване на обороти,само за нагоре :(

http://www.asrock.co.../G41M-VS3 R2.0/

http://download.asro...1M-VS3 R2.0.pdf

Страница 47.

Редактирано от obliterate (преглед на промените)

Ако охлаждането не контактува добре с процесора , се получава така . Термопастата наред ли е ? Колко градуса е температурата на cpu-то в биоса ?

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Здравейте имам един проблем със дъно Asrock G41M-VGS3 R2.0.

Значи проблема е в това,че дори и при минимално натоварване на процесора вентилатора му върти на 3000 оборота.Процесора не е нищо особенно Е5700 и не грее особенно много,за да му трябва такова охлаждане.Преди това същия процесор и перка бяха на друго дъно и работеше на около 800-900 оборота в същото положение без никакви проблеми.

В настройките в BIOSA има само 3-позиции за регулиране на въртенето и съм му дал най-ниската възможност.

Биоса е ъпдейтнат до последната версия но и в нея няма нищо което да реши проблема.

Моля някой ако е имал такъв проблем да сподели,намира ли се някакво решение,примерно някое приложение с което да се регулира това чудо.В стандартния диск има някакви измишльотини за овърклок но и там нищо което да става,за намаляване на обороти,само за нагоре :(

http://www.asrock.co.../G41M-VS3 R2.0/

http://download.asro...1M-VS3 R2.0.pdf

Страница 47.

3 пинова перка на дъно асрок винаги върти на макс... щото асрока може да регулира само 4 пинова и тая функция трябва да се пусне - по default fan control e disable

Редактирано от the professor (преглед на промените)

За да върти вентилатора на такива обороти вариантите са няколко. 1. В Биос да си махнал опцията Smat Fan. Ако е изключена вентилатора върти на максималните си обороти. 2. Проблема с охлаждането на процесора. Причини - не добре закачено охлаждане, мръсен радиатор, нужда от термопаста. 3. Може да има проблем със захранването и от там проблем с токовете ( това обаче трябва да се провери с мултицет). Като за начало инсталирай една аида или Speecy и виж какви температури отчита на процесора.

За да върти вентилатора на такива обороти вариантите са няколко.

1. В Биос да си махнал опцията Smat Fan. Ако е изключена вентилатора върти на максималните си обороти.

2. Проблема с охлаждането на процесора. Причини - не добре закачено охлаждане, мръсен радиатор, нужда от термопаста.

3. Може да има проблем със захранването и от там проблем с токовете ( това обаче трябва да се провери с мултицет).

Като за начало инсталирай една аида или Speecy и виж какви температури отчита на процесора.

приказваш общи приказки, като в случая с въпросното дъно - това са глупости. 4 пинова перка се регулира по PWM, а 3 пинова по напрежение. тоест 4 пинов вентилатор на дъно с 3 пинов конектор ще се регулира по напрежение, но 3 пинова перка на 4 пинов конектор няма - няма го кабела, по който се пускат регулиращите импулси. изключение правят дъната на гигабайт, но те в биоса имат опция да избереш 3 или 4 пинова перка, или auto (при което се детектва колко пинова е перката - примерно пускат се импулси и се следят оборотите - ако не се регулират, се минава на регулация по напрежение)

Ако проблема се е появил,след нов ъпдейт на БИОС.Просто върни старата версия и ще се оправят нещата.

приказваш общи приказки, като в случая с въпросното дъно - това са глупости. 4 пинова перка се регулира по PWM, а 3 пинова по напрежение. тоест 4 пинов вентилатор на дъно с 3 пинов конектор ще се регулира по напрежение, но 3 пинова перка на 4 пинов конектор няма - няма го кабела, по който се пускат регулиращите импулси. изключение правят дъната на гигабайт, но те в биоса имат опция да избереш 3 или 4 пинова перка, или auto (при което се детектва колко пинова е перката - примерно пускат се импулси и се следят оборотите - ако не се регулират, се минава на регулация по напрежение)

Това няма как да го знам професоре. Нека постващия да даде със снимки каква опция е избрал от биос и какво охлаждане е монтирано и къде е свъзнан вентилатора. Ти също предполагаш както и аз. А това да пусне една Aida и да се провери дали радиатора е изчистен си е стандартна процедура.

Това няма как да го знам професоре. Нека постващия да даде със снимки каква опция е избрал от биос и какво охлаждане е монтирано и къде е свъзнан вентилатора. Ти също предполагаш както и аз. А това да пусне една Aida и да се провери дали радиатора е изчистен си е стандартна процедура.

не предполагам. не се занимавам с компютри от скоро... освен това човека е обяснил точно какво е настроил в биос, както и какво е дъното. виж за варианта вентилаторът да е включен в друг конектор. вместо тоя на процесора не се бях сетил, обаче в биос нямаше да му показва оборотите на CPU fan, а щеше да ги мери на някой друг вентилатор...

• Автор

Значи вентилатора си е 4-пинов и е вързан на 4-пиновия конектор на дъното. В биоса всичко си е зададено и оборотите се регулират,само,че както съм дал в линка с описанието (pdf),при зададени минимални обороти върти с тази скорост. Има опции с които мога да вдигна още оборотите на перката но не и да ги сваля. Температурата на процесора е като пред замръзване държи 30-35 градуса.Той и с нищо не е натоварен за да грее. Значи ако ще стане по ясно в BIOS има следните възможности [Fast], [Middle] and [slow]. На Slow e. Пастата и закрепването си ок.И той не върти по-бързо от качване на температура,просто си върти с тези обороти. А и със стария BIOS си беше така,за това го ъпдейтнах и няма ефект.

Значи вентилатора си е 4-пинов и е вързан на 4-пиновия конектор на дъното.

В биоса всичко си е зададено и оборотите се регулират,само,че както съм дал в линка с описанието (pdf),при зададени минимални обороти върти с тази скорост.

Има опции с които мога да вдигна още оборотите на перката но не и да ги сваля.

Температурата на процесора е като пред замръзване държи 30-35 градуса.Той и с нищо не е натоварен за да грее.

Значи ако ще стане по ясно в BIOS има следните възможности

[Fast], [Middle]

and [slow].

На Slow e.

Пастата и закрепването си ок.И той не върти по-бързо от качване на температура,просто си върти с тези обороти.

А и със стария BIOS си беше така,за това го ъпдейтнах и няма ефект.

Във биоса трябва да има режим при който оборотите се коригират спрямо натоварването и температурата търси!

• Автор

Във биоса трябва да има режим при който оборотите се коригират спрямо натоварването и температурата търси!

Обикновенно е така,но в този случай,явно от asrock са се опитали да правят някакво евтино клокърско дъно и са се презастраховали.

Иначе има опции да промениш следенето за различни температури на процесора,но никакъв шанс да паднеш под тези обороти.

Ще пробвам и с друг охладител да видя какво ще стане.

Ако някой се сеща за някое приложение с което софтуерно може да се променят оборотите,ще съм благодарен,иначе май аз ще ставам bios с едно такова ->http://www.dekada.co...1fan-p-306.html

• Автор

Благодаря на всички за помоща! Проблема се оказа във вентилатора на охладителя. По-стар модел е и явно BIOS-а не се справя да го управлява добре. Пробвах с по-нов и го развърта на по-ниски обороти а и самата перка е по-тиха. Е това е от мен.Ако и някой друг тарикат го закъса да го има в предвид :) Проблема също се решава и с устройството от горния ми пост :) в момента машинката е с такова,вентилатора е на 1500 оборота,тихичък е и няма никакви проблеми,температурата е 30-35 градуса. :wink12:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.