Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов лаптоп Samsung или IBM ThinkPad T61

Featured Replies

Първо да благодаря за препоръките в предишната ми тема за Thinkpad T60/61 или DELL D620. Моя познат си купи Т61 за 320 лв.Дано да го ползва безпроблемно. Сега искам да чуя вашето мнение за един лаптоп,който се продава в Ардес. Дали да си купя IBM Thinkpad T61 или по добре да дам още 300 лв. за ето този лаптоп - http://ardes.bg/laptop/Samsung+NP300E5X-46005

Редактирано от nordland22 (преглед на промените)

Ами виж сега... Сравняваш стар лаптоп с нов. Разликата е огромна. Самсунга е по-бърз. IBM-a е много здрав, но и с по-слаб и морално стар хардуер. Какво искаш да ти кажем? Според мен новото си заслужава, идва със гаранция, актуален, има страхотна батерия. За мен сравняваш несравняеми неща. Лада, която има здрава ламарина и новия Голф.

• Автор

Така си е,но на много места и в много форуми съм чел,че новите лаптопи "не ставали".В смисъл,че давали много дефекти и греели прекалено много.Аз имам наблюдение на един НР,тригодишен и наистина си грее доста,но пък не е имал проблеми.

Така си е,но на много места и в много форуми съм чел,че новите лаптопи "не ставали".В смисъл,че давали много дефекти и греели прекалено много.Аз имам наблюдение на един НР,тригодишен и наистина си грее доста,но пък не е имал проблеми.
Глупости... Дай тогава да работим с машини от 20-ти век... Разгледай форума, точно за тези самсунги има най-много отзиви от потребители!
  • Автор

Новите лаптопи до 1000 лв.

Напълно съм съгласен с теб,нов,с добри параметри,с МАТОВ ЕКРАН,гаранция от 2 години,нова батерия,Какво повече да се иска,

Но все пак нека да питам.

IBM ThinkPad T60 e започвал като цена от над 1700долара, когато е пуснат като модел. Това е качествен IBM модел, а фирмите го продават втора ръка с 6 месеца гаранция. Ако се взима с Intel видео - Intel видеото е слабо наистина, няма да става за натоварващи видеото приложения, но пък дава малко дефекти. T60 може да се намери за около 300лв с 6 месеца гаранция. Samsung-ът е евтин нов лаптоп, което е равно на ниско качество и по-голяма вероятност за проблеми. Комфортът на работа няма да има общо с качествена IBM машина. Oтново с Intel-ско видео, макар и по-добро и нисък клас процесор. ОБАЧЕ е нов.

За мен сравняваш несравняеми неща. Лада, която има здрава ламарина и новия Голф.
Абе, ти старо BMW с Форд Ка ще го сравняваш ли? Форд Ка имай предвид, че го считат за гавра на автомобилостроенето.
Глупости... Дай тогава да работим с машини от 20-ти век...
Всъщност не са глупости. Само ако сравниш тъчпадовете и клавиатурите на двата лаптопа ще разбереш, че днешните машини нямат нищо общо с IBM ThinkPad-овете по качество. А IBM ThinkPad е лаптоп от 21век, 2006година по-точно.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Ха сега де,много убедително.

BM ThinkPad T61 ако си купиш освен здравото магнезиево шаси и изобилието от мед и метал  гарантиращо здравина друго не очаквай. Видеото е слабо и забравяш за филми с висока резолюция. Няма HDMI което е пречка ако имаш съвременен телевизор. Батерията е с 1 месец гаранция и не се знае на колко цикъла е . Софтуера става все по лаком за ресурси от браузери та чак до плеари  и ще ти е дискомфортно в някой случаи. Вземи си нов  поне да знаеш ,че си ти първия собственик .

Сравненията са крайно неуместни това са съвсем различни класове машини за различни целеви групи. По- удачно е сравнение между танк и голф и двете се представят по-добре в различни области- просто трябва да направиш точна оценка какво точно желаеш и кое е по- важно- стабилна здрава машина с много по-добър дисплей (в случаите когато е запазен) и нова нисък клас машина с предимство в производителността. Също така колко време възнамеряваш да се ползва лаптопа много хора сменят машините сравнително в кратък период до към 2-3 години, други иска като вземат нещо да го ползват в максимален възможен период. Условията в които ще се ползват машините при по-екстремни Тинкпадът е по-добро решение. Аз съм бил свидетел на много хора които си купуват лаптопчето на следващия ден го поливат с някаква течност и той от чисто нов става неизползваем.

Когато говорим за нови модели и Thinkpad, смяната му е обусловена с с нов модел Т420/Т520/W520 тогава можем да говорим, че новото си е ново-лично мнение, пак повтарям потребителя трябва да реши сам кое му е по-важно.

• Автор

Лаптопа имам намерение да го ползвам поне 5-6 години,ако съм жив и здрав.

Условията в които ще се ползва се в домашна обстановка.Новите Thinkpad са много скъпи и непосилни за мен.

BM ThinkPad T61 ако си купиш освен здравото магнезиево шаси и изобилието от мед и метал  гарантиращо здравина друго не очаквай. Видеото е слабо и забравяш за филми с висока резолюция. Няма HDMI което е пречка ако имаш съвременен телевизор. Батерията е с 1 месец гаранция и не се знае на колко цикъла е . Софтуера става все по лаком за ресурси от браузери та чак до плеари  и ще ти е дискомфортно в някой случаи. Вземи си нов  поне да знаеш ,че си ти първия собственик .
Това не е вярно - HD 1080p може да върви нормално на IBM ThinkPad Т60/Т61, особено ако е с по-мощните процесори. Разбира се, ако е с Intel видеото, то декодирането ще бъде софтуерно и прехвърлено на процесора. 2GB RAM и Core2Duo все още не е некомфортна конфигурация за ежедневна употреба, както и да го гледаме. Качеството на новите лаптопи под 1000лв наистина няма връзка с IBM ThinkPad. Работил съм на много и най-различни. Лаптопът няма HDMI, но съвременните телевизори поддържат и VGA връзка, което е алтернатива и предвид, че не си купуваме BD-та, а масово се теглят RIP-ове, то едва ли точно това е проблемът. Всеки си преценява, обаче подобни машинки да ги изкарвате като нефункционални и напълно остарели - неприемливо, при все че повечето от вас коментират без дори да имат досег до тях, а аз съм работил и притежавал поне 4 Thinkpad-а.

• Автор

А това,че Т60/61 са вече на 5-6 години не е ли проблем.Износване на частите,намалена яркост на матрицата?

А това,че Т60/61 са вече на 5-6 години не е ли проблем.Износване на частите,намалена яркост на матрицата?
Това зависи от есплоатацията. Да, при интензивна експлоатация е нормално лампите да се износват и поради това яркостта на матрицата може и да падне, нещо което може да се види, ако лаптопът се купува на място, а не се поръчва чрез куриер. Що иде за износване на частите - имам IBM ThinkPad T41 в момента. Той е с няколко години по-стар от T60 и никакви съществени проблеми няма. Важното е как се е използвал и какво е било отношението към него, което и от външното му състояние може да се прецени. Единствените проблеми, които съм срещал с ThinkPad са свързани с някои серии твърди дискове на Hitachi, както и една доста по-ранна серия T30, където при някои конфигурации се срещаше дефект на видеочипсета, дължащ се на небрежно отношение в комбинация с това че са с PentiumIV, които са горещи процесори. За да покажа за какво си говорим - IBM ThinkPad X21 бях продал на един познат. Детето им го е бутало на земята поне няколко пъти, лаптопът е блъснат поне веднъж и е залят със сок. Все още този лаптоп е напълно функционален, макар и в окаяно състояние. Честно казано, предвид това което са му направили направо ме боли сърцето че го продадох. Преди да се взима каквото и да е било внимателно трябва да се огледа - дори външното състояние може да покаже за експлоатацията и отношението към него. Наистина от втора ръка лаптоп може да се очаква батерия в неоптимално състояние, макар че оригиналните на IBM и те са доста стабилни, както и евентуално намалена яркост на матрицата от износване на лампите. Парите са ваши - вие си преценявате. Но ако ще се взима втора ръка, IBM е по-добре от Dell. С посоченият от Вас Samsung в линка от мнението Ви по-горе съм имал близък контакт - машинката не е катастрофална, но евтината изработка си личи.

• Автор

Благодаря за мненията дотук.

Лаптопа имам намерение да го ползвам поне 5-6 години,ако съм жив и здрав.
Тоя лаптоп, колкото и да е здрав, след цялата тая експлоатация ще е станал на нищо, а и ще е изключително бавен, от гледна точка на нарастващото изискване на всякакви програми. За мен решението е нов лаптоп...

Да, наистина T61 са корави машинарийки, но от хардуерна гледна точка по нищо не може да се сравняват с по-новите модели лаптопи.

Тук оставам без думи:

Поздрави !

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

Както е дефиниран въпроса в темата е извънредно некоректен защото не са дадени поне някакви данни на IBM-а за да има коректно съпоставяне на производителност.

Като чета темите на автора явно това ще му е първият лаптоп. Това предполага още не е съвсем наясно какво точно му трябва като хардуер за нещата който ще прави. Предполагам също и не е съвсем на ясно на практика как се ползва лаптоп.

От тази гледна точка за половината пари ще вземе машина която ще издържи на доста издевателства и невежество и ако се окаже че като хардуер винаги може да я продаде с минимална загуба в цената.

Samsung-а е нов повече гаранция, по-модерен хардуер(дали ще върши повече работа е под въпрос) и в момента в който му изтече гаранцията ще е на цената на вече 7-8 годишния IBM.

Има един лав зъ първата кола който според мен може да се приложи и тука, а именно първата кола да е евтина втора ръка докато се понаучи шофьора да кара пък тогава каквото му сърце иска и джоба позволява.

Има един лав зъ първата кола който според мен може да се приложи и тука, а именно първата кола да е евтина втора ръка докато се понаучи шофьора да кара пък тогава каквото му сърце иска и джоба позволява.
Идвам точно от тема за млади шофьори :D Има резон в думите ти, но новото си е ново. Де да знам. Поздрави!

Хем така, хем иначе....

ИБМ-а е кораво животно, но ако можеш да си позволиш двойно повече пари, си вземи нещо друго, но не и самсунга. Реално като производителност са на едно ниво. Имат разлика в размера на твърдия диск и най-вероятно Т61 няма камера. Ако не греша в момента в България за под 700 лв може да се купи лаптоп с малко под добро от intel gma видео. 

Лично за мен е грешка да се гледа в толкова далечен план при покупка на лаптоп. Купи, ползвай до две години и продай. Останалото е руска рулетка.

Факт е че Т61 като изработка е страхотен, но все пак.....се предполагамалко отговорност от страна на ЗКУ, да не се полива лаптопа и да не му се блъска по екрана, както и да не се изтърва. ΙΒΜ или не, шанса при падане да се повреди твърдия диск е почти същия.

Виждам , че и дори тези които са "вътре в играта" имат затруднения за оценка поради липса на посочени изисквания.

Аз , като само потребител , без претенции за повече от това , имайки настолен компютър и Т60 (при мобилна необходимост) бих препоръчал :

Ако няма да се играят някакви "супер игри" (до колкото могат да се играят на лап-топ въобще) - Т60.

Иначе всичко друго си е точно - даже и Блурей си върви .

В подкрепа на казаното бих добавил , че според мен мнозинството от обикновените потребители не ползват по-силни машини от двуядрен процесор и 2Gb RAM даже и за домашен компютър....В този случай следва да се отдаде предпочитание на издържалите проверката на практиката.

Що се отнася до батерията - нова струва от 150 до 220 лв , според батерията....

П.П ...пък може и да съм извадил късмет когато съм купувал моя Т60.... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Автор

Явно нещата отиват на покупка на Т60/61. Преди 2 дена приятел си купи Т61,така че ще видя как работи. Преди по малко от месец ми предлагаха Т42 IPS 1400-1050 за 240 лв. и сега съжалявам,че не го взех.

Тоя лаптоп, колкото и да е здрав, след цялата тая експлоатация ще е станал на нищо, а и ще е изключително бавен, от гледна точка на нарастващото изискване на всякакви програми. За мен решението е нов лаптоп...
Дали е станал на нищо? Защо продължаваш да говориш "компетентни" мнения, без дори дори да си се докосвал до IBM ThinkPad класа машини. Това са бизнес машини и са направени тогава да издържат и на сурови условия на експлоатация. Защо според теб IBM прехвърли ThinkPad и производството официално на Lenovo? Защото е трудно да се прави толкова здрав лаптоп, а и като не се разваля - никой не иска да си купува нов на мястото на старият железен лаптоп, та се спъвало развитието на техниката.
Да, наистина T61 са корави машинарийки, но от хардуерна гледна точка по нищо не може да се сравняват с по-новите модели лаптопи.
Аз информацията не си я събирам от сайтове в случая, а е от първа ръка работа с подобни машини. Години наред съм работил с IBM ThinkPad-и.
ΙΒΜ или не, шанса при падане да се повреди твърдия диск е почти същия.
И това не е вярно! От Т40 практически всички ThinkPad-ове имат Active HDD Protection System - датчик, който отчита евентуално падане и спира твърдият диск моментално, за да се избегне повредата му. Трябва само да се инсталира драйвера за него.
Явно нещата отиват на покупка на Т60/61. Преди 2 дена приятел си купи Т61,така че ще видя как работи. Преди по малко от месец ми предлагаха Т42 IPS 1400-1050 за 240 лв. и сега съжалявам,че не го взех.
Аз имам T41 с 1400x1050 матрица. Ако не си свикнал, докато свикнеш ще ти се виждат доста малки буквите. Дори повечето днешни лаптопи са с по-малка от 1400х1050 резолюция. А Т42, макар и яка машинка вече се запъва на някои неща, като 1080p HD клипчета в YouTube.

Дали е станал на нищо? Защо продължаваш да говориш "компетентни" мнения, без дори дори да си се докосвал до IBM ThinkPad класа машини. Това са бизнес машини и са направени тогава да издържат и на сурови условия на експлоатация. Защо според теб IBM прехвърли ThinkPad и производството официално на Lenovo? Защото е трудно да се прави толкова здрав лаптоп, а и като не се разваля - никой не иска да си купува нов на мястото на старият железен лаптоп, та се спъвало развитието на техниката.Аз информацията не си я събирам от сайтове в случая, а е от първа ръка работа с подобни машини. Години наред съм работил с IBM ThinkPad-и.И това не е вярно! От Т40 практически всички ThinkPad-ове имат Active HDD Protection System - датчик, който отчита евентуално падане и спира твърдият диск моментално, за да се избегне повредата му. Трябва само да се инсталира драйвера за него.Аз имам T41 с 1400x1050 матрица. Ако не си свикнал, докато свикнеш ще ти се виждат доста малки буквите. Дори повечето днешни лаптопи са с по-малка от 1400х1050 резолюция. А Т42, макар и яка машинка вече се запъва на някои неща, като 1080p HD клипчета в YouTube.

Поправи ме ако греша, но това не е ексклузивна за thinkpad функция. Търкаля ми се вкъщи един с счупена матрица, най накрая ще се агитирам да го включа, да видя има ли други проблеми и може да си го оставя за мен.

Единственото което ме спира да предпочитам за клиенти тази серия са слабите мултимедийни възможности. Но за всеки влак си има пътници. 

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

T61 има добри възможности за ъпгрейд - можеш да му сложиш до 8ГБ рам, Intel T9500 (моя е с T7500). Два са проблемите, които ме спираха да направя този ъпгрейд - старата платформа и дефектите, които nvidia-та може да даде (ако лаптопа е произведен преди 2008-ма, значи има шанс nvidia картата да дава дефекти). Ако тази Т61 конфигурация е с интелско видео - взимай смело.

PS

Под дефекти на nvidia имай впредвид "пукания" при възпроизвеждане на аудио/видео - при Windows си има фикс с Powermizer options, а при линукс въобще не съм го забелязал този проблем.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.