Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бавен стар компютър

Featured Replies

Здравейте, значи имам проблем с един доста старичък компютър (тая година ще става десетгодишен юбиляр)...Та проблема е че от известно време започна доста да бави, забива, бавно отваря прозорци...На моменти се държи доста добре и не забива ама като цяло е скръб.

Та някъде четох че трябвало да се деинсталират неизползваните програми(имам 102) и да се почисти десктопа(имам 77 иконки). Та въпроса ми е дали ще помогне ако ги намаля? Компютърът най-много забива като си пусна vbox7 клипче, пък за youtube да не говоря...напоследък даже започнаха да се разминават картината и звука във вибокса, сякаш гледам на забавен кадър :ohmy: Дали не е от видеокартата?

Ето ми ги данните на компа - 

Processor Name: AMD Athlon XP 1800+ Ram: 256 MBytes

Memory Type: DDR-SDRAM

Video Chipset: nVIDIA GeForce4 MX 440 AGP8X (NV18)

Video Memory: 64 MBytes of DDR SDRAM

В момента докато пиша компютъра не забива, ама на моменти не се трае... Благодаря предварително.

Боре , това чудо отдавна трябва да е в контейнера :) Една преинсталация може би ще позакърпи временно положението но не очаквай да гледаш все пак клипчета от тубата - бая вода е изтекла от 2002 година :D Как набабика 102 програми :(

Пич, компютрите вече ги раздават без пари с тоалетната хартия.Хвърляй тоя дарак и си вземи нещо читаво, не се излагай!

Редактирано от luckyboy (преглед на промените)

Изтрий програмите .Тях само се бави повече комптъра .Мога да ти намеря малко повече РАМ ,ако искаш?

• Автор

Ами аз съм си харесал една Рам памет ама не знам дали ще ми свърши работа с моя процесор, дали ще е съвместима?Ей я

http://www.reset.bg/catalog/14/1410/1410223/

Основната причина за забиванията и лагванията на клипчета в vbox7 или тубата е, че компютърчето е старичко.Особено ако се опитваш да подкарваш клипчета с по-висока резолюция, трудно ще му е.А преинсталация от кога не му е правена?Ако е от доста години време му е!Другото, което те спъва е малкото обем памет, ако намериш някоя подобна втора ръка 256мб или 512мб ще бъде добър напредък и ще се усети някаква разлика.Една профилактика също не е излишна.Да стара е машината, очаквания от нея големи недей да имаш, но не бих е описал с думата за боклука.Преиснталирай, намери малко памет (втора ръка 256мб върви в порядъка на няколко лева, а ако си поемеш разходите по транспорта или си от София ти подарявам една такава веднага) изчисти си компютъра и разлика ще има!

Ами аз съм си харесал една Рам памет ама не знам дали ще ми свърши работа с моя процесор, дали ще е съвместима?Ей я

http://www.reset.bg/...4/1410/1410223/

Няма да се получат нещата!!!Търси ДДР памет не ДДР2 или ДДР3!

Редактирано от Daredevil_666 (преглед на промените)

http://www.reset.bg/catalog/14/1410/1410223/

Не няма да стане .Търси DDR-SDRAM ,а не ДДР2 ДДР3 .Нови части не можеш да слагаш на старо ПС

• Автор

Ами от 2008 не е, май наистина ще трябва да преинсталирам, а да ми препоръчате някоя по-малко харчеща рам антивирирусна, защото сега съм с Eset Smart Security 5.2.9.12, от която съм много доволен, но на моменти ekrn процеса(четох че той е от антивирусната) доста ми товари компа... Също така нормално ли е операта да ми гълта половината рам?

Аз бих ти препоръчал преинсталация , още една 256 рам , никаква антивирусна и внимателно със сайтовете и флашките , поставяни на други компютри и след това на твоя :D

• Автор

..

Как набабика 102 програми  :(

Еми просто не съм ги трил от много време...Сега ще взема да ги поизчистя ама инсталационните файлове не знам как ще ги намеря като съм ги сложил все на различни места...

Аз бих ти препоръчал преинсталация , още една 256 рам , никаква антивирусна и внимателно със сайтовете и флашките , поставяни на други компютри и след това на твоя :D

Е да ама не може без антивирусна все пак... :no-no: 

Няма да помогне , премести си важните неща и преинсталирай

Е да ама не може без антивирусна все пак... :no-no:

Може , зависи какви сайтове посещаваш , аз на много по добра машина не ползвам  :( с интел 2,8 и 1 гб рам :D

Редактирано от jonov (преглед на промените)

Работя на същата машина като процесор и дори съм с вградена видеокарта на дъното - сис.

Единствената разлика при мене е 1ГБ рам - 2 по 512. Както и ново дъно от преди 3г. - старото се предаде на 7-мата година. Не съм имал проблем с клипове и филми - ползвам монитор с HD резолюция нов 22'' LG.

Моя съвет към автора е:

1. Намираш от някъде поне 512MB SDRAM.

2. Сложете я и тествайте паметта с програми да няма проблем с нея - все пак ще е на старо.

3. Преинсталирайте windows xp с вграден sp3 на чисто с форматиране и премахване на дяловете от диска.

4. Инсталиране само на най-необходимите програми, като внимавайте за отметките по-време на инсталацията.

5. Дефрагментирайте редовно диска, почиствайте с програми като ccleaner.

6. Аз ползвам тежка антивирусна поради фирмени причини - вие можете да използвате безплатна такава като avira например.

7. За браузър не използвайте вградения IE дори и да го надградите до 8-ма версия - не е безопасно с него. Аз лично използвам mozilla 17.0.1 последна актуална версия, но иначе пък ползвам стар скайп 3.8. Избирайте по-стари версии на програмите, ако функционалността им ви задоволява в тях.

Успех.

Тази машина отдавна си е изпяла песента.

Преинсталирането на Уиндоуса ще помогне временно.

Трябва да се добави малко оперативна памет, че тази е напълно недостатъчна.

Поздрави !

Тази машина отдавна си е изпяла песента.

Преинсталирането на Уиндоуса ще помогне временно.

Трябва да се добави малко оперативна памет, че тази е напълно недостатъчна.

Поздрави !

И без антивирусна също

И без антивирусна също

+1

Също така и по-стари версии на браузърите.

Въобще по-стари версии на програмите.

ПП: Даже един линукс минт като ОС ще е още по-добре.

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

+1

Също така и по-стари версии на браузърите.

Въобще по-стари версии на програмите.

Много си прав .Май най-добре някакви остарели програми и някой линукс да сложи

Много си прав .Май най-добре някакви остарели програми и някой линукс да сложи

Да, определено. Писали сме едновременно. :)

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

Ет какво правиш сега

1.Ъпгрейдваш РАМ памета

2.Плейстанлация с Линукс дистрибуция

3.Радвай се на компютъра

4.Линукс ще даде втори живот на това ПС

Убунту с ГНОМЕ  ще свърши работа

• Автор

Благодаря на всички за съветите. Още едно въпросче ми изникна, ако сменя Рама ще ми се запази ли Уиндоуса и файловете или ще трябва да преинсталирам след това?

П.П - Махнах доста програми и тотално изчистих десктопа, сега е малко по-добре, утре ще дефрагментирам...

Редактирано от Борето (преглед на промените)

Приятелю!

Имам една плочка 256 мегабайта и една 512 рам за твоя компютър. Кажи ми как да ти ги подаря, като съм от Велико Търново. Иска ми се да ти помогна, а ти измисли начина. Безвъзмездно - заради мерака , който имаш!

• Автор
Приятелю!

Имам една плочка 256 мегабайта и една 512 рам за твоя компютър. Кажи ми как да ти ги подаря, като съм от Велико Търново. Иска ми се да ти помогна, а ти измисли начина. Безвъзмездно - заради мерака , който имаш!

Ами благодаря ти, ама не знам дали ще ми помогне, ако не стане с дефрагментирането ще се разберем на ЛС :)  

Не се плаши толкова - машината ти е използваема.Аз съм с Atlon 1600+, 1GB RAM, дъно ECS K7S5A, WinXP, Norton Internet Security и си ми върши работа естествено без видео с висока резолюция и игри. И аз съм инсталирал бол програми, но не ми влачи, освен ако не стартирам едновременно много програми. Рядко дефрагментирам, но чат-пат пускам Ashampoo WinOptimizer и за сега не мисля да сменям машината докато се държи защото си върши работата за това за което ми е необходим, а нямам излишни 1000 лева. Моя съвет е да увеличиш RAM паметта и да поразчистиш регистъра. Знам, че оптимизиращите програми са нож с две остриета, но поне според мен разчистването на излишните записи в регистъра помага машината да не губи темпо.

Редактирано от vddvdd (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.