Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Менса или мижи, да те лажем

Featured Replies

ИНТЕЛЕКТУАЛНА АЛАБАЛИСТИКА

Вече повече от век коефициентът на интелигентност (IQ) се използва за измерване на това колко умни са хората, а МЕНСА - обществото на интелектуалния елит, дори използва теста за пресяване на кандидатите си.

В тази връзка си спомням нещо много, много смешно. През 90- те години на миналия век български привърженици на МЕНСА имаха наглостта да  провъзгласят българите за един от най- интелигентните народи в света! Спомняте ли си тази дивотия? Тя щеше да бъде наистина смешна, ако не беше толкова жалка…

Наскоро обаче тестът за интелигентност бе отхвърлен като "мит" от страна на учени, които открили, че нашата интелигентност може да бъде определена само чрез комбиниране на резултати от поне 3 теста.

Различните връзки в мозъка се използват за различни мисловни процеси, което означава, че за измерване на интелигентността са необходими отделни тестове за краткосрочната памет, разсъждаването и вербалните умения.

Новото сензационно проучване се базира на резултати от онлайн тест за интелигентност, публикуван от вестниците Daily Telegraph и New Scientist преди 2 години, който е бил направен от 100 000 души.

"Когато става въпрос за най-сложния познат обект - човешкия мозък, идеята, че има само един начин, по който той може да бъде измерен, трябваше да е грешна. Всички познаваме хора, чиято слаба страна са разсъжденията, но имат феноменална памет; или такива с фантастични речеви умения, но с проблем с разсъждаването. Примери много. Веднъж и завинаги можем да кажем, че НЯМА САМО ЕДИН МЕТОД, като например IQ тестът, който да обхване всички видове човешка интелигентност", заявява д-р Роджър Хайфилд, един от съставителите на онлайн теста. Самото допитване включвало 12 когнитивни теста за памет, разсъждение, внимание и планиране, както и попълване на детайли за начина на живот и миналото на всеки един от хората, подложили се на този тест.

Имайки предвид целия диапазон от когнитивни способности, които били изследвани, експертите открили, че различните степени на успеваемост могат да се обяснят само чрез комбинирането на поне 3 типа интелигентност.

Учените сканирали мозъците на 16 доброволци, докато те правели теста, и забелязали, че трите ключови типа интелигентност - краткосрочна памет, разсъждаване и вербални умения, били свързани с три различни връзки в мозъка.

Експертите също така забелязали, че игрите за "тренировка на мозъка", всъщност не оказват никакъв ефект при цялостното представяне.

Оказало се обаче, че хората, които редовно играели на видео игри, постигнали по-високи резултати на тестовете за разсъждаване и краткосрочна памет, докато пушачите и по-тревожните по природа хора имали по-големи проблеми по показателя краткосрочна памет.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Не съм съгласен с тези твърдения!

"Учените" се осланят на недоказани теории, като тази, че сте произлезли от маймуните.

Комбинирам четири вида интелигентност: ям, пия, пуша и ходя по жени.

Дайте ми тест!!!

И защо заглавието отново е с главни букви само??? Системно нарушаване на правилата!

През 90- те години на миналия век български привърженици на МЕНСА имаха наглостта да провъзгласят българите за един от най- интелигентните народи в света!

Нормално, чувството за малоценност обикновено се избива с хвалби, за пример вижте какво става при македонците.

Нормално, чувството за малоценност обикновено се избива с хвалби, за пример вижте какво става при македонците.

Не съм съгласен с тезата Ви!

Вижте резултатите на олимпийците ни по математика и физика!!!

Не съм съгласен с тезата Ви!

Вижте резултатите на олимпийците ни по математика и физика!!!

С които се гордеем, макар че какво?! Нито със стотинка не ми се пълни портфейла, заради това че те са ги постигнали. Освен това, напоследък тестовете в училищата са за малоумници от типа на: задраскай "а";"в";"с"...Вероятно и нивото на олимпиадите по различни научни дисциплини е спаднало до това на обикновени шоу програми, където разни известни личности са канени да отговарят с "да" или "не", на въпроси от типа на:

" - Казва ли се "София", град София?" - "Да", или "Не"? Имате само една минута още да мислите! Побързайте! Знам, че въпросът е изключително сложен....

(в последните 10 секунди: )  --Ааа, Роси Кирилова натисна бутона и така Роси, какъв е отговора, според вашия отбор?

- Не!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Поредните тези за 15 хиляди вида интелигентност. 2 въпроса - вербалните умения не са ли свързани с разсъждаването ( ако не се лъжа умствено изостанал незнам какво ще говори ..... ) . Второ - явно или си бивш член на Менса или просто не си успял да влезеш . Онлайн проучване .... тук може да спрем . IQ-то не е мерило за това човек колко е умен ( доколкото има определение за умен ), ами това доколко му е добра логиката ! Затова че някакви са написали нещо и веднага се хващаш за сламката, ами ако напишат че трябва да се самоубиеш ? Като гледам май ще го направиш :D  . По-добре си чети глупостите ( за какво ти е да разсъждаваш ) и не занимавай хората

И какво? Между другото тая тема създадена от името на човек, който има сайт за шарлатанска астрология в подписа си просто не звучи убедително. Има много интелигентни хора, които пък не биха се занимавали с разни тестчета, но може всеки от нас да ги познае.

С които се гордеем, макар че какво?! Нито със стотинка не ми се пълни портфейла, заради това че те са ги постигнали. Освен това, напоследък тестовете в училищата са за малоумници от типа на: задраскай "а";"в";"с"...Вероятно и нивото на олимпиадите по различни научни дисциплини е спаднало до това на обикновени шоу програми, където разни известни личности са канени да отговарят с "да" или "не", на въпроси...

Май нещо те е яд, че докато някои са ги канили по олимпиади, теб не са? Сега ще отречеш и постиженията в световните математически олимпиади? Не че съм някакъв почитател на математиката... Лошото е, че дори и имайки интелигентни хора, няма среда, условия и средства за развитието им и те буквално с подръчни средства трябва да се оправят. Не се развива така наука и просветено общество. А и не всичко минава през портфейла ти. Всъщност дори и да не подозираш, всяка проява подобна, като печеленето в олимпиади, състезания, конкурси...това си е бонусче към България и дава потенциална възможност някой да ни обърне повече внимание...

Сега ще отречеш и постиженията в световните математически олимпиади? Не че съм някакъв почитател на математиката... Лошото е, че дори и имайки интелигентни хора, няма среда, условия и средства за развитието им и те буквално с подръчни средства трябва да се оправят. Не се развива така наука и просветено общество. А и не всичко минава през портфейла ти

Ей, Ти - вместо да натискаш Like, по-добре пусни един лев в касичката. Репутацията не се яде.

Особено чуждата! Аз нямам туристическа агенция. Пък и чуждото внимание е повече от достатъчно обърнато, благодарение на което ни "изпиха мозъците". Друг ефект от "обръщане на внимание"!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

С които се гордеем, макар че какво?! Нито със стотинка не ми се пълни портфейла, ......................

Не разсъждавай по този начин, не бъди черноглед! Аз виждам, че повечето не излизат от чалготеките, но не можем да

слагаме всички под общ знаменател. И защо трябва да пълнят твоя джоб, а не собствения си???

Не разсъждавай по този начин, не бъди черноглед! Аз виждам, че повечето не излизат от чалготеките, но не можем да

слагаме всички под общ знаменател. И защо трябва да пълнят твоя джоб, а не собствения си???

Ми не съм черноглед а реалист, или да си сложа турските розови очила на Босфор ТВ. Уважавам постижението на този или онзи, но нищо повече. Това постижение не ме ползва по никакъв начин, а наградите...тези от тях, които са давани от държавата, са пари или взимани с пари и от моите данъци. Никой от *ГРОБ-арите, не е копал на нивата лично, да си изкара собствени пари, с които да награди умните ни съграждани.

*(а.к.а. ГЕРБ)

Ще ме извиняваш,но не си прав! Наши младежи ходят на състезания и то там се събират млади таланти от цял свят. И да ти кажа честно,задачките им не са толкова прости,колкото си мислиш...  На тези състезания се задават въпроси,има критици,който гледат как да те забият... и така....

Каза,че си нервен,я си пийни кафето и не му мисли толкова. :whist:

Ще ме извиняваш,но не си прав! Наши младежи ходят на състезания и то там се събират млади таланти от цял свят. И да ти кажа честно,задачките им не са толкова прости,колкото си мислиш...  На тези състезания се задават въпроси,има критици,който гледат как да те забият... и така....

Каза,че си нервен,я си пийни кафето и не му мисли толкова. :whist:

Да, отивам. Ама ми предизвикахте интереса. Не ми обяснявай само как е по състезанията. Не съм се родил вчера. :D

Особено чуждата! Аз нямам туристическа агенция. Пък и чуждото внимание е повече от достатъчно обърнато, благодарение на което ни "изпиха мозъците". Друг ефект от "обръщане на внимание"!

Използвай кодовият режим, а не WYSIWYG редактора, защото вторият е проблемен и бъгав и от доста време съм спрял да го използвам, та в случая твоите мнения са вътре в цитат и конкретно леко се губи замисълът. Предлагам ти да го напишеш пак, по-ясно и с изключен WYSIWYG редактор. Що иде реч до подписа ми - не всичко е пари. Замисълът е малко по-различен на това, което съм дал.

Нямаш туристическа агенция, но от по-висока международна репутация има в известна степен полза. Що иде реч до терористичният атентат - некоректно е да се вкарва в цялата история. Там нещата са съвсем друга работа. А и аз говоря за положително внимание и влияние

Да, отивам. Ама ми предизвикахте интереса. Не ми обяснявай само как е по състезанията. Не съм се родил вчера. :D

Не заслужава ли внимание? Цъкни на препратката. http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=679087

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Имах предвид,че не са ни виновни физиците и математиците,че някои друг граби.... То поне те да ни представят положително,а не някои,където си показва задните части по телевизията.... ;)

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Ми не съм черноглед а реалист, или да си сложа турските розови очила на Босфор ТВ. Уважавам постижението на този или онзи, но нищо повече. Това постижение не ме ползва по никакъв начин, а наградите...тези от тях, които са давани от държавата, са пари или взимани с пари и от моите данъци. Никой от *ГРОБ-арите, не е копал на нивата лично, да си изкара собствени пари, с които да награди умните ни съграждани.

*(а.к.а. ГЕРБ)

Никой не те кара да си слагаш розова чалма! И за какви награди пишеш, като получават по един ТУПАНИК по рамото и нищо

повече. Лаврите обира г-н НАРЦИС!

Никой не те кара да си слагаш розова чалма! И за какви награди пишеш, като получават по един ТУПАНИК по рамото и нищо

повече. Лаврите обира г-н НАРЦИС!

Ммм. Той си има име тоя Пожарникар! Без намеци.

П.С. Към Симтеч: - Нарочно съм го направил в цитат

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.