Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръки за нови компоненти

Featured Replies

• Автор

Щом ще клокваш, значи отпадат паметите с гребенчетата. Възможно е да пречат на охладителя, ако вземеш такъв. Както разбра, аз съм с A-DATA Pro  и засега нямам оплаквания от нея. Дори се замислям утре да направя някой експеримент с таймингите, да видим докъде ще издържи. A от умрял писмо чакал ли си? Ако не си, сега ще почакаш. Преди 2 седмици тук имаше една тема от ядосан колега, който се отказа от Никем, щото им пращаше имейли, а те така и не му отговориха. 

Аха, ами значи най-вероятно ще се насоча към тази, защото и без това онзи kit на A-Data не ми вдъхваше особено доверие. Ще взема 2 плочки... Колкото до email-ите, онзи ден им писах вечерта (след работното им време) и на другия ден ми бяха отговорили. Пък ако не ми пишат до понеделник-вторник, ще им се обадя. Пък, ако не могат да ми кажат, ще предположа, че нямат 2-рата ревизия и ще я търся от друго място. Между другото би ли ме просветлил как си отделил 1 GB RAM за видео картата, както си написал, че си направил в онази тема?

Относно разликата между 4 и 8 пиновите EPS слотове - намерих http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2012/05/01/intel-core-i5-3570k-cpu-review/7]това, а на друго място пишеше, че 4 пиновият слот е представен за Pentium 4 и е проектиран за процесори, чиито TDP използва до 150 W, а 8 пиновият е създаден за процесори, използващи над 100 W, като има леко затъпване при 2-та, но като се имат впредвид тези 2 графи и това, че смятам да overclock-вам, мисля, че 8 пиново дъно е задължително, за да не се разочаровам. Силно се надявам да разполагат с rev 1.1.

Паметта за видеокартата се заделя от BIOS.  Не е такава философия. Мисля, че стандартно бе 64 MB ( ако не греша). А за A-DATA PRO...сега я пуснах на 8-8-8-22  при 1411 MHz.  Поиграх малко GRID, пуснах и тест с Prime95,  а сега и memtest. Засега е добре. Честно да ти кажа, изненадан съм. Все пак и дават CL9  при 1333 MHz.  И това на 1.5 волта. 

ПП: Все пак да уточня, че съм само с една плочка памет. 

Редактирано от KB2640148 (преглед на промените)

• Автор

Паметта за видеокартата се заделя от BIOS.  Не е такава философия. Мисля, че стандартно бе 64 MB ( ако не греша). А за A-DATA PRO...сега я пуснах на 8-8-8-22  при 1411 MHz.  Поиграх малко GRID, пуснах и тест с Prime95,  а сега и memtest. Засега е добре. Честно да ти кажа, изненадан съм. Все пак и дават CL9  при 1333 MHz.  И това на 1.5 волта. 

ПП: Все пак да уточня, че съм само с една плочка памет. 

Аха, ами аз нямам определена причина да взема 2 плочки, може би, за да не стоят 3 слота празни, а само 1 да се натоварва... Ще взема 1600 MHz A-DATA PRO, надявам се да няма проблеми с нея. Пише, че поддържат 1.5 V напрежение.

Засега конфигурацията изглежда така и най-вероятно това е крайно решение, освен ако стане някакъв проблем с ревизията на дъното:

MB: http://nikem-bg.net/computer-components/GB-Z77X-D3H]Gigabyte Z77X-D3H - 237.41 лв.

RAM (2): http://nikem-bg.net/computer-components/4GB-DDR3-1600-A-DATA-PRO]4GB DDR3 1600 A-DATA PRO - 82.50 лв.

PSU: http://nikem-bg.net/computer-components/PSU-CM-GX-550W-APFC]Cooler Master GX 550 W - 130.49 лв.

CPU: http://nikem-bg.net/computer-components/I5-3570K--3.4G-6MB-BOX-LGA1155]Intel Core i5 3570k 3.4 GHz - 410.00 лв.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

860.40 лв.

Повече от очакваното, но какво да се прави - нали гоня качественото. Някой има ли някакви забележки и препоръки относно тези компоненти и ще има ли сигурна съвместимост между компонентите?

Ами при мен паметта си работи добре и със стегнати тайминги. Надявам се и при теб да е така, ако се спреш на тая памет. 

• Автор

Ами при мен паметта си работи добре и със стегнати тайминги. Надявам се и при теб да е така, ако се спреш на тая памет. 

Ами, тя ще да е най-вероятно, надявам се да няма проблеми. Имам въпрос, свързан с алтернативни дънни платки, преди да съм получил обратен email от Никем. Зачетох се за значението на този 8 пинов EPS слот и някои хора казват, че със заводски честоти на процесора при 4 пиновите дъна няма никакви проблеми, но ако се overclock-ва е препоръчително да се използва 8 пинов. Е да, но как, щом дъното има 4 пинов? Има разни начини (напр. адаптери), но нищо не може да осигури такава мощност, колкото 8 пинов EPS слот на самото дъно. На други места казват, че това не е от толкова голямо значение и процесорите се държат стабилно при честота 4.8 GHz - 2500k с 4 пинов EPS слот на дъното. Не знам кое е вярно, но все пак ме накара да се замисля, че ако Никем не предлагат rev 1.1 на Z77X-D3H, би се наложило да се насоча към друго дъно, защото въпросната ревизия на това дъно не я откривам и по други български сайтове.

От Z77 серията на Gigabyte (тези които мога да си позволя), единствено HD3 има 8 пинов слот (и някои други имат, но в 1.1 версията си, която по-често не се предлага). Недостатъците му пред Z77X-D3H са http://www.gigabyte.com/products/comparison/list.aspx?ck=2&pids=4144,4325]доста, но като цяло те не са толкова съществени за нуждите ми (например mSATA конекторът и по-качественото аудио на D3H не са от толкова значение за мен). Ценовата разлика също е голяма, но трябва да знам дали това дъно е надеждно за overclock, тъй като не мисля, че единствено от EPS слота зависи цялата работа... Но като се замисля, недостатъците на HD3 пред D3H са доста, ако се замисля за бъдещи потенциални ъпгрейди...

По-нагоре @Людмил ми беше препоръчал ASROCK Z77 EXTREME3. Поразгледах го и ми се стори хубаво, но не чак толкова, че да се откажа директно от D3H. То има 8 пиновия EPS слот, но няма много от функциите на D3H при не много по-ниска цена. Това дъно стабилно ли е и как стоят нещата при него с overclock-а - ако някой има опит с него, би било чудесно да го сподели.

Други не съм разглеждал за сега, очаквам някакви предложения, за да имам някакви алтернативи, ако от Никем не ми отговорят или ми кажат, че нямат налично дъното с rev 1.1. Основното ми притеснение е за D3H, защото аз бих го поръчал, дори и да е rev 1.0, но трябва да съм сигурен, че ще издържи на клок на 3570k, по-голям от 4 GHz, заедно с някое хубаво охлаждане... Не смятам да прекалявам, но не искам да се повреди нещо, а и освен това дори и да издържа, когато не е натоварен, това не е гаранция, че няма да има проблеми при пълно натоварване.

Редактирано от Techtonic (преглед на промените)

Прекалено много се задълбочаваш в маловажни детайли и накрая нищо няма да купиш. :) Всяко Z77 дъно ще е достатъчно за овърклок на въздух до максималните възможности на процесора. Дъната не са никаква пречка от както излезе LGA1155, понеже овърклока е само по множител, а процесорите са достатъчно икономични, че да не натоварват много захранващата схема на дъното, освен ако не говорим за екстремен овърклок с алтернативни охлаждания като вода, phase-change, NL2. Че дори AsRock Z75 Pro3 може да овърклоква чудесно http://www.tweaktown.com/reviews/4853/asrock_z75_pro3_intel_z75_motherboard_review/index.html

Публикувано изображение

• Автор

Ами да, притеснявам се за малки детайли, защото на някои места казват, че са от значение. Искам да чуя и други мнения по този въпрос, защото не желая в последствие да се окаже, че няма да стигне мощността при overclock. Не мисля изобщо някога да клоквам над 4.5 GHz, но все пак искам да съм сигурен и за мен би било по-добре, ако слота е 8 пинов. AsRock Z75 Pro3 е с 8 пинов, което още повече ме накара да се зачудя. Освен това, в онези 2 графи пише, че мощността, която консумира TDP-то на 3570k е доста над 150 W, особено при натоварване...

Друго нещо - Cooler Master GX 550 W ще е достатъчно ли като мощност при ъпгрейд с видео карта от по-висок клас (нямам идея точно коя, тъй като смятам този потенциален ъпгрейд да е в бъдеще) или да взема GX Lite 700 W? Почти сигурно е, че няма да има истории с CroosfireX или SLI...

Редактирано от Techtonic (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.