Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на таблет с GPS за камион

Featured Replies

Здравейте!
Смятах да си купувам навигация за камион, която ще се ползва освен в БГ и в Европа, но чета по форумите, че се препоръчва таблет. Набелязал съм 2 модела:
http://iskamtablet.com/article/36/%D0%A2%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82-LEOS-GPS-Tab7-GPS-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD
http://iskamtablet.com/article/90/GPS-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD-PRIVILEG-MID-7M-7%22-TV-%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D1%80

Моля, ако някой има лични наблюдения да даде съвет или евентуално да препоръча друг модел, който е по-удачен!

Всичко, що е Privileg, е боклук.

За първото нямам наблюдения, ама като гледам цената, май и то е същото.

Никъде не видях да пише какъв точно навигационен софтуер е качен. Но с малко ровене из съответните форуми мисля, че няма да е трудно да се намери такъв за произволно устройство с Android. Аз лично имам Samsung P1000, и съм му инсталирал Sygic Aura и iGo Primo, като за тях имам на разположение карти на цяла Европа. Вече, ако е за камион - там не знам как стоят нещата. Но ме съмнява да не може да се намери  нещо.

• Автор

Сега ми похвалиха и препоръчаха  Samsung Galaxy Tab 10,1 P7500. Вярно, че е с още по-голям екран, но пък цената му от 800лв. е колкото 2 нетбука.

Намери си някой 7" марков таблет - Samsung, Asus, Lenovo, или нещо подобно. Може и втора ръка. Ще ти върши идеална работа.

Аз самият ползвам Galaxy Tab 7" P1000, много ми е от полза. Имам две качени навигации - Sygic и iGo, актуални карти се намират без проблем. Е, карам микробус, а не камион :) , но мисля, че няма да е проблем да се намери софтуер и за него.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Ако държиш да е евтин взимай някой от горните два. Ако искаш да е марков взимай самсунг-а. Имам познат с навигация Леос и работи прилично. Малко си им личи на евтините китайски устройства, че са слабо направени, но пък за цената си са идеални. Хубавите таблети са скъпи.

• Автор

Днес прегледах някои обяви от Бургас в Продавалник и се натъкнах на ето това:

http://prodavalnik.com/2din-7---navigatsiya--padasch-panel--tablet--multimediya--bluetooth-dvd-tsifrova-tv-ipod-radio-grs-i19499057

Изглежда уникално като устройство. Интересно защо се продава.

Вкарват ги от Китай и ги продават тук. Не би трябвало да му има нищо. Въпросът е ти какво си търсиш - навигация или многофункционално устройство. Прецени сам какво ти трябва и се спирай на едно според цената.

• Автор

Смятам да експериментирам с работа на товарен камион в Европа. Това е свързано с живот в ограничено пространство и липса на доста неща с които съм свикнал, в това число и на множество контакти с 220 волта. Та затова се опитвам да подбера някакво не толкова скъпо, но в същото време достатъчно функционално устройство, което ще ми служи както в работата, така и във времето за почивка. Това е.

Заел си се с много трудна задача - хем да е евтино, хем многофункционално. Взимай тогава нещо с достъпен wi-fi, телевизия и/или DVD. Последната ти грижа е навигацията. По простата причина, че перфектна навигация няма. За целта трябва да се снабдиш с пътен атлас на Европа, специализиран за камиони и всеки път да сравняваш направения маршрут от навигацията с атласа. Само така ще избегнеш грешките, които всяка една навигация прави. Имам комшия, който се качи на камион и тръгна из Европа. Сменихме му 4 пъти програмите и картите за навигацията. Ще пробвам още 2 варианта и ще му оставя това, което той хареса. Но, за да не се подведе от навигацията, винаги си проверява маршрута по атласа. Тоест навигацията е да намираш адресите и да те закара до там, а по кой път ще минеш задаваш ти, като си редактираш маршрута от навигацията.

Та избирай функциите и цената, които желаеш.

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

Здравейте!

Днес ще се опитам да подновя темата. Вече натрупах 3 месеца стаж като шофьор на камион. Като тръгвах на първия курс ми дадоха една 4,3 инчова навигация, с която съм и до момента. Не съм си купувал и ползвал никакви карти и атласи до момента и спокойно бих могъл да кажа, че според мен те не са необходими. Обикновено в движение получавам товарен адрес и просто го въвеждам в навигацията. Когато имам проблем (обикновено липсва дадена улица) помолвам спедиторката да ми даде координатите на адреса и тогава всичко е ок.

До тук всичко е наред, но ми направиха впечатление 2 неща:

1. Някои навигации имат настройки за камион - например в Румъния трябваше от един адрес да се предвижа до друг и на моята навигация (тя е настроена за автобус, щото няма за камион) ми даде да мина през едно градче. Помолих един колега да пробва на неговата навигация - при него директно излезе съобщение, че този път е забранен за камиони и му посочи друг маршрут.

2.Подобен случай имах и в Италия - разтоварен адрес в едно малко градче или селце близо до Падова. Въведох населено място, улица и номер, но когато навлязох в селцето минах по 3-4 тесни улици с табели "забранено за камиони". Така или иначе продължих и  стигнах, но можеше да ме глобят или да стигна до място, където ще е невъзможно да маневрирам с камиона.

Сега обмислям как да си реша проблема. Чета в нет-а и единственото което намирам е навигация за андроид устройства - Sygic Truck. 

Това ме изправя пред дилемата какво точно да купя - смартфон или таблет с андроид. Вече ходих в няколко магазина и изпробвах няколко таблета с андроид - направо са пълен смях, а звука им е толкова слаб, че едва ли ще го чувам добре докато шофирам, а платформата на различните модели е абсолютно еднаква. Смартфона според мен също няма да е удачно решение.

Моля, ако някой има лични впечатления за подходящо устройство, софтуер и актуални карти за навигация за камион - да помогне със съвет!

Аз карах 8 месеца камион из Европа и Азия. Личен съвет: купи си една навигация за камион, има доста обяви, аз си взех една Privileg за 220 лв и отделно лаптопа. Не си струва да рискуваш с тези комбинирани устройства.

• Автор

Определено и аз така мисля да направя - да купя една 5 инчова навигация от тези дето уж имат опции за камион, но не съм сигурен дали тези навигации ще избягват улиците, забранени за камиони и не съм наясно как стои при тях въпроса с актуализирането и качването на нови карти.

Определено и аз така мисля да направя - да купя една 5 инчова навигация от тези дето уж имат опции за камион, но не съм сигурен дали тези навигации ще избягват улиците, забранени за камиони и не съм наясно как стои при тях въпроса с актуализирането и качването на нови карти.

Ами аз преди да тръгна на първия курс за Европа я взех навигацията и сега си стои вкъщи докато пак се кача на камион. Избягва забранените улици и имаш няколко доста полезни опции - тонаж, оси,паузи и т.н. Ако намеря гаранционната карта ще ти кажа утре от къде точно съм я купил и да си харесаш някоя навигация там. Като марка от по-опитни шофьори знам че North Cross e добра марка като съотношение цена/качество. Иначе разгледай тук и виж мнения за конкретен модел от хора които ползват някоя навигация.

Това, което съм писал март месец, още е в сила.

Дали ще ти показва забранените улици е изцяло въпрос на софтуера. Пак ти препоръчвам Sygic, има версия за камиони:

Публикувано изображение

Удобен, лесен за ползване софтуер, постоянна поддръжка, в нета лесно се намират карти. Можеш да я инсталираш на произволно устройство с Android - кеф ти таблет, кеф ти смартфон. То разликата между последните две устройства е само големината на дисплея, и липсата на GSM модул в някои таблети. Предимството им пред специализираните GPS устройства е, че не те ограничават по отношение на софтуера, който можеш да инсталираш, и добавянето на допълнителни карти, гласове, POI и т.н.

Не знам какви модели таблети си пробвал, моят Galaxy Tab вади достатъчно силен звук.

• Автор

Да, и аз се бях насочил към Sigic. За целта направих проба с телефона на щерката. Изтеглих навигацията от маркета, но тя уж безплатна, се оказа "пробна версия" за 7 дни. Това ме накара да поразровя и се оказа, че трябва да се теглят някакви кракнати версии, за които голяма част от потребителите пишат, че все нещо не им работи. За картите също не можах добре да се ориентирам - чрез самата програма ли трябва да се теглят или от маркета (там не открих някаква полезна сборка от актуални карти на Европа или Азия. 

Та всичко това ме навежда на мисълта да купя една съвсем обикновена навигация със софтуер за камион и опция за безплатно осъвременяване на картите от страна на продавача/търговеца. Проблема е, че тези устройства се продават предимно през интернет и макар, че има доста модели няма как реално да изпробвам 2-3 модела и да се спра на нещо конкретно, а трябва да поръчвам на сляпо, което хич не ми се струва добра идея.

Та затова поднових темата - някой, който е ползвал конкретна навигация за камион - да сподели впечатления.  

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

Prestigio Geovision 5050  е навигацията която имам (не Privileg). Не мога да изровя гаранционната карта за да ти кажа точен адрес откъдето я купих в София навигацията, но се надявам да я намеря по-късно днес. Името на софтуера за камион... ами пак не го знам. Сега ровичкам из навигацията и за актуализия ме праща на naviextras.com.

• Автор

Лошото е, че в Бургас засега не откривам фирма, която да продава такива навигации със софтуер за камион. Държа да пробвам 2-3 модела преди да купя нещо, пък и впоследствие ще мога да се възползвам от безплатната актуализация на карти, която предлагат фирмите - поне за 1 година. То и без това картите, които в момента се предлагат не са въобще актуални.

Ето го моето предложение - http://ardes.bg/tablet-pc/PRESTIGIO+MultiPad+2+Ultra+Duo+8.0+3G-49634

Става за всичко - телефон, таблет, навигатор и дори за филми!

Гарнтирам, че ще си мноооооого доволен от тази машинка, щото аз имам 10.1 инчовата и препоръчвам от опит.

Ако държиш на нещо хептен марково и ще го ползваш най-вече за навигация - вземи си Асус 7"!

• Автор

Преди 2 дни изпробвах таблет на Престижио - модел 7780. Платформата му е същата, като на аналогичния модел на Дива, а и звука му е толкова слаб, че едва се чува на улицата, да не говорим по време на движение на камиона. Този модел, който сте предложили няма вграден GPS приемник. Асус ще получат в Бургас в понеделник и тогава ще отида да го пробвам, но честно казано почти вече съм се отказал да купувам таблет на този етап. Докато не ги направят с по-добро качество, с качествен звук със стерео-колонки и т.н. за мен не се явяват удачен вариант за работа.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.