Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проектор или прожектор [отцепена тема]

Featured Replies

Хахаха, искрено се смях на коментара ти. А колкото до това "Аз съм преценил че моят син няма нужда да се мъчи да го учи." - по-добре да не го коментирам по какъвто и да било начин... Като си толкова запознат с държавите и битовизмите в тях, защо не спомена нещо за Швейцария? Това е държавата с най-голям брой официални езици - цели 4 - немски, френски, италиански и ретромански. Да не би да са зле, а? :D Нито ЕС бръснат, нито нищо, а държат парите на цяла Европа кажи-речи. Доходите и начина им на живот е един са едни от най-добрите в Европа. Схващането "дай да си зарежа собствения език, да науча един интернационален/универсален и да се чувствам като пич" е много, много... хмм, как да се изразя по-меко... несериозно. Запознат ли си с историята/мита или както искаш го наречи за "Вавилонската кула"? Ако не си, те съветвам да го прочетеш. ;) Там е заложена идеята, която ти се мъчиш да прокараш... е, неуспешно разбира се. :P

projector => прожектор

pro(j)ector => проектор

Да ама има кинопрожектор, който изобразява динамична картина,докато и някогашните проектори, който изобразяват статично съдържание.Днешните устройства могат и двете, но защо им казват проектори и доколко е правилно това е друга тема - сигурно на някои им се връзва езика, ако трябва да изговорят едно "Ж" в повече.

Между другото, мога да употребявам думата като транслитерирам "projector" и не можете копче да ми кажете.

Каква е разликата дали светлината ще рисува статична или динамична картина? Все се рисува триизмерен образ върху двуизмерна равнина. Технологията в своят замисъл е подобна. Вече дадох няколко дефиниции, а ти какво може да дадеш всъщност?

Между другото projector на английски не означава това, което ти му присвояваш на български, а е точно проектор. Прожектор като мощно насочено осветително тяло на английски не се означава с думата projector, а например със searchlight, spotlight и т.н. В английският език projector означава само и единствено проектор.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А така нареченият от теб проектор какво друго прави, освен да "насочва светлината като сноп лъчи"? Също така е и "мощен осветителен уред", за да можеш да видиш изображението. ;)

На предната страница @jonov го е показал нагледно, мисля няма какво да допълня.

Под вола теле няма да търся като тебе.

• Автор

А-хаа...На теб ти е писнало. Ама никой не го вълнува на теб какво ти е писнало. Като искаш да разбираш - ще научиш език. В Белгия на английски език ли говориш? Не всичко опира до селячески тарикатлък. Различните народи имат различни езици и културни особености, които в обзоримото бъдеще ще си останат такива.

Еми аз съм научил български. От 5-ти клас задължително учехме и руски. От 8-ми ме мъчиха с немски. После сам научих английски с негрите от Студентски град. В СУ съм се записвал доброволно на гръцки и на финландски, ама бързо ги зарязах тия двата. После по любовни причини ми се наложи да науча френски. Е, още колко езици да почвам да уча ???

През 2001г. си купих от София речници и учебници за учене на италиански, ама така и не съм го почвал сериозно, научих само 200-300 думи и разбирам чат-пат за какво иде реч като им гледам някои предавания по телевизиите. 

По холандската RTL4 имаше музикално предавене есента The Voice ( то и сега има ама за децата ). Аз го гледах всяка седмица, без да знам холандски, щото пееха в 98% от случайте на английски. Сега в петък по същата телевизия има за танци и единият от журито говори на английски на кандидатите. И никой не се бунтува там, що ли ?

Айде като за последно от мен по темата:

Video projector

И какво доказваш с това? На английски projector, video projector, film projector, still projector, така като го гледам идва от латински projectio. Според терминологията, възприета тук и определението отговарящо - проектиране на образ.

Прожектор на български означава силно фокусиран мощен светлинен източник. В английският език има друга дума за това. Можеш или да приемеш текущата наложена техническа терминология, според която образът на триизмерният обект се проектира, от там устройството е проектор или да се възмущаваш. Нещо друго ли имаш предвид?

По холандската RTL4 имаше музикално предавене есента The Voice ( то и сега има ама за децата ). Аз го гледах всяка седмица, без да знам холандски, щото пееха в 98% от случайте на английски. Сега в петък по същата телевизия има за танци и единият от журито говори на английски на кандидатите. И никой не се бунтува там, що ли ?

The Voice много ми напомня една телевизия и радио, по които се дават песни на комерсиални изпълнители, предимно на английски. Ако телевизията е решила да го вмъкне в програмата си като предаване - това не означава, че в самата телевизия говорят само на английски.

А колко езика си учил - не ме вълнува. Не се възмущавай, ами учи още и ще разбираш.

• Автор

А колко езика си учил - не ме вълнува. Не се възмущавай, ами учи още и ще разбираш.

Да, ама няма повече място за нови езици.  Кофти е като учиш сродни езици, мен ме обърква такава ситуация. Страх ме е да не слагам например немски думи говорейки на английски, щото някои много си приличат. Та за това немския съм го изхвърлил на боклука. Като пиша на руски, понякога не съм сигурен когато някоя дума е същата като в български, дали е и руска дума. Това вероятно си е мой специфичен проблем, но при мен е така.

Project означава проект, а не прожект(такава дума няма). Но пък projector, освен проектор, означава прожекционен апарат. Проектирам пък, освен значението, дадено от simtech, има ред други значения.

Писна ми от ирационални патриоти. С други думи: патриоти.:)

Писна ми от ирационални патриоти. С други думи: патриоти.

Тоест?

Ирационален патриот == патриот

Тоест? И какво общо има това с проектора?

Тоест? И какво общо има това с проектора?

Това бе за по-горните ви залитания извън темата, anyway...

• Автор

Значи сега излиза че аз ако се кача на каруцата и отида да си купя една от тези играчки:

http://www.fnac.com/Videoprojecteur/shi56623/w-4

и си гледам после със здраве това онова,

тука ще ме обявят за малоумен, идиот, олигофрен смотан, американска подлога, само защото играчката не се казвала както руснаците са решили през миналия век да я кръстят.

Еми те си работят тези играчки независимо от комунистическото минало.

Значи сега излиза че аз ако се кача на каруцата и отида да си купя една от тези играчки:

http://www.fnac.com/Videoprojecteur/shi56623/w-4

и си гледам после със здраве това онова, тука ще ме обявят за малоумен, идиот, олигофрен смотан, американска подлога, само защото играчката не се казвала както руснаците са решили през миналия век да я кръстят.Еми те си работят тези играчки независимо от комунистическото минало.

Нищо подобно.

Силно ме съмнява на френски да се казва по абсолютно същият начин, включително интонационно отношение като в английския, но и така да е - френският и английският са езици, които имат по-голяма близост един до себе си, както и взаимно до латинския, отколкото българският.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.