Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трифазен електромотор на 220 волта

Featured Replies

Имам трифазен електромотор от шевна машина това на снимката му е свързването,а това му е етикета . Съжалявам за снимките не са много добро качество.Искам да вържа въпросният ел.двигател на 220 v.

Няма как да тръгне,с 220 в.Той ще тръгне,само ако му се подадат три различни фази,а при 220 б. има само една фаза и една нула.

Както е в момента овързан на звезда  - на двете крайни болтчета свързваш  кондензатор 10 микрофарада на 400 волта а на средното и едното крайно болтче подаваш захранването - за обръщане на посоката на въртене подаваш на средно и другото крайно болтче на таблото

Мощността му пада на половина и повече :D

Редактирано от jonov (преглед на промените)

• Автор

Както е в момента овързан на звезда  - на двете крайни болтчета свързваш  кондензатор 10 микрофарада на 400 волта а на средното и едното крайно болтче подаваш захранването - за обръщане на посоката на въртене подаваш на средно и другото крайно болтче на таблото

Мощността му пада на половина и повече :D

Публикувано изображениеIMG_20130408_220024.jpg

Това е най-лесният начин или най-добрият за връзване?

за да го пуснеш на 220 волта трябва да мине в триъгълник (вързваш края на всяка намотка с началото на следващата):

http://www.constructor.bg/mk/Advice%20main%201.htm и паралелно на една от намотките да се монтира кондензатор. ако завърти наобратно, просто разменяш двата края на една от намотките (край и начало са условни - да речем че началата са изводите, свързани в обща точка, а изводите, които се свързват към трите фази - краища... - схема звезда)

обикновено схема звезда е за 380 волта...

п.с. на снимката на табелката нищо не се чете (напреженията де)

не виждам смисъл да пускаш снимки с телефона - или го подпри и снимай на самоснимачка или хич не качвай снимки...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

за да го пуснеш на 220 волта трябва да мине в триъгълник (вързваш края на всяка намотка с началото на следващата):

http://www.constructor.bg/mk/Advice%20main%201.htm и паралелно на една от намотките да се монтира кондензатор. ако завърти наобратно, просто разменяш двата края на една от намотките

обикновено схема звезда е за 380 волта...

п.с. на снимката на табелката нищо не се чете (напреженията де)

не виждам смисъл да пускаш снимки с телефона - или го подпри и снимай на самоснимачка или хич не качвай снимки...

Съжалявам за снимките но ел.моторът е под плота на шевната машина и трябва да се сваля за да станат по-добри снимки.

Съжалявам за снимките но ел.моторът е под плота на шевната машина и трябва да се сваля за да станат по-добри снимки.

тогава напиши напреженията, а може и да начертаеш картинка. при свързване звезда намотките на практика се свързват последователно, а това води до намалено напрежение - въртящия помент пада 4 пъти, когато напрежението падне 2 пъти, а тока расте - ще изгори двигателя... напрежението межди 2 различни фази е 380 волта а между фаза и нула е 220... така че ако двигателя е звезда на трифазно напрежение, на еднофазно задължително минава в триъгълник... ако и на трифазно напрежение е триъгълник - пак го пускаш в триъгълник, но трябва да внимаваш да не прегрее

Публикувано изображение

ето ти я плочката (очертаното с пунктир), забрави кондензаторите на чертежа (и извън пунктира и вътре) . условно началата са x y и z (при теб са свързани с мостче), a краищата u v и w (там се са свързани фазите от мрежата). за триъгълник вързваш z към v, x към w и а към u (мостчето между x y и з го махаш). после свързваш кондензатор между v и w, а пускаш напрежение между u и v

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Имам същия двигател със съединител е , свързал съм го по този начин и го използвам като шмиргел . Кажи за какво мислиш да го използваш , тъй като двигателя е много слаб , доколкото разчитам от табелата му е 370 вата а с промяната на захранването му , от мощността ще остане едно 150/200 вата . За нищо не става освен за вентилатор или като при моя случай - малко шмиргелче .

От съвета на професора при триъгълник , кондензатора трябва да е 156 микрофарада като се използва пусков бутон / прекъсвач или ключ рига - там кондензатора не е включен постоянно :D при това свързване имаш нормален старт - рязък .

Редактирано от jonov (преглед на промените)

• Автор

Имам същия двигател със съединител е , свързал съм го по този начин и го използвам като шмиргел . Кажи за какво мислиш да го използваш , тъй като двигателя е много слаб , доколкото разчитам от табелата му е 370 вата а с промяната на захранването му , от мощността ще остане едно 150/200 вата . За нищо не става освен за вентилатор или като при моя случай - малко шмиргелче .

От съвета на професора при триъгълник , кондензатора трябва да е 156 микрофарада като се използва пусков бутон / прекъсвач или ключ рига - там кондензатора не е включен постоянно :D при това свързване имаш нормален старт - рязък .

Ел.моторът ще си стой на шевната машина.

Здравей , с подобен проблем съм се сблъсквал и споделям мненията на колегите от форума. Най-доброто решение е закупуване на подходящ мотор / монофазен / . Другото е играчка.

Имам трифазен електромотор от шевна машина Публикувано изображениеIMG_20130408_220024.jpg това на снимката му е свързването,а това му е етикета Публикувано изображениеIMG_20130408_215611.jpg. Съжалявам за снимките не са много добро качество.Искам да вържа въпросният ел.двигател на 220 v.

Реално имаш 3 варианта:

1. Свързваш го с кондензатор, но мощността му пада и се съмнявам че ще върши работа

2. Купуваш друг двигател - нов или втора употреба

3. Даваш да ти пренавият двигателя на монофазен - препоръчвам.

Може да се използва честотен инвертор,който преобразува монофазното напрежение в трифазно.Но едва ли е ценово оправдано за исканите цели.

То може да убиваш мухи и с гранатомет...

То може да убиваш мухи и с гранатомет...

И аз искам да постигна велики цели с възможно най-прости средства на нещо не се получават.Иначе принципно си прав.

• 4 седмици по-късно...

има схеми за свързването му,но дори двигателя да е краден или подарък,тока който ще похарчи не си струва разправията.ако тока ти е безплатен е друг въпрос.този въпрос щеше да е актуален до

93-4 год. и времето на соца,когато доста хара безплатно се снабдяваха от заводите с двигатели,но тогава тока беше евтин.та значи ще харчи 3-4 пъти повече ток от трифазния на 380в за незначителна работа

има схеми за свързването му,но дори двигателя да е краден или подарък,тока който ще похарчи не си струва разправията.ако тока ти е безплатен е друг въпрос.този въпрос щеше да е актуален до

93-4 год. и времето на соца,когато доста хара безплатно се снабдяваха от заводите с двигатели,но тогава тока беше евтин.та значи ще харчи 3-4 пъти повече ток от трифазния на 380в за незначителна работа

Мдаа, за да не харчи излишно ток, най- добре да сложи едно двигателче от детска играчка.

Мдаа, за да не харчи излишно ток, най- добре да сложи едно двигателче от детска играчка.

грешиш малката!аз съм елекроинженер проектант и от тази канбанария коментирам.повече не желая да влизам в спорове с "теб"

грешиш малката!аз съм елекроинженер проектант и от тази канбанария коментирам.повече не желая да влизам в спорове с "теб"

Първо- малката може да бъде дъщеря ти( ако имаш такава) Второ- и без да уточняваш е ясно, че си "елекроинженер проектант", а от каНбанения звън изглежда ти се е замъглила каНбанарията.
  • Автор

Горе съм написал че моторът е от шевна машина.Не е нужно да спамите ако нямате какво да кажете по същество.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.