Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Опасни ./ отровни ли са кондензаторите?

Featured Replies

Заглавието звучи странно, но да... Та преди време имах проблем с една видео карта и ми препоръчахте да я мушна в печката на 180 градуса. Прочетох за това, стори ми се готино и го направих. Видеото проработи! Втори път отново се 'счупи' и отново я мушнах в печката и след това изтрая доста време :) Третия път не се получи....

След като я мушнах в печката, започна да гърми, пръщи, скъса се фолиото. Отворих печката и ме лъхна една приятна пара с изумителна миризма... Огледах и два от кондензаторите бяха излезли, просто ги нямаше, а имаше лентички на тяхно място (явно от тях). 

Въпроса ми е следния... Тъй като миризмата, наистина беше отвратителна, а тази печка си я ползвам и да си печа нещо... Рискувам ли да отровя някой или напразно се тревожа?

Кондензаторите бяха два, черни не много големи...

Почисти я с парцал и препарат. Това е. Чак отровни... бе едва ли ще те убият, но не ти препоръчвам да ги опитваш, че най-вероятно има една Менделеева таблица в тях. :)

Заглавието звучи странно, но да... Та преди време имах проблем с една видео карта и ми препоръчахте да я мушна в печката на 180 градуса. Прочетох за това, стори ми се готино и го направих. Видеото проработи! Втори път отново се 'счупи' и отново я мушнах в печката и след това изтрая доста време :) Третия път не се получи....

След като я мушнах в печката, започна да гърми, пръщи, скъса се фолиото. Отворих печката и ме лъхна една приятна пара с изумителна миризма... Огледах и два от кондензаторите бяха излезли, просто ги нямаше, а имаше лентички на тяхно място (явно от тях). 

Въпроса ми е следния... Тъй като миризмата, наистина беше отвратителна, а тази печка си я ползвам и да си печа нещо... Рискувам ли да отровя някой или напразно се тревожа?

Кондензаторите бяха два, черни не много големи...

Вярно е, че тази процедура на "вживяване" понякога се ползва от техниците.Вярно е и това, което си написал за кондензаторите.А те могат да бъдат само електролитни и се прекръсти че са с малък капацитет. Такива действия не се препоръчват да се "топлят" в печки, които ползвате за готвене.Течността/електролита/ е до някъде токсичен и не се препоръчва даже да се пипа с голи ръце, камо ли да го сложиш във фурната.Правиш едно добро почистване на вътрешноста на фурната на печката, а "изгърмелите" кондензатори  ще помислиш къде да ги изхвърлиш.И операцията когато се прави не се прави като теб, че кондензаторите да почнат да гърмят, а се следи температурата им.Ако кондензаторът или двата са били по 10000 микрофарада, ще ти хвръкне и капака на печката. Но интересното е друго. Откъде ви хрумват такива неща за забавление и аз не зная!Знаеш навярно, че Никола Тесла е бил велик експериментатор, но той е Никола Теста, а ти си само един неизвестен никому "Gibson"  С тези си експерименти няма да станеш гений, а най- много сакат за цял живот, което не ти го желая. Я вземете и се замисляйте когато решите да предприемате нещо такова. Става ли?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не електролитните - по скоро не. Електролитните - по скоро да. По принцип електролита е натриев борат или борна киселина в течност (дестилирана вода) заедно с етиленгликоп (или захари /доколкото знам пентози/)... 

Борната киселина не е опасна, натриевия борат също, но етиленгликопа е отровен. Има такива, които са съставени с по - голям процент вода, но и такива, които имат етиленгликоп или дипропил кетон и много малко вода. Има и такива, които се правят със слаби киселини, но общо взето кондензатори могат да бъдат опасни, бе, приятелю. Бива ли баш във фурната за мусака да я набуташ?

• Автор

Вярно е, че тази процедура на "вживяване" понякога се ползва от техниците.Вярно е и това, което си написал за кондензаторите.А те могат да бъдат само електролитни и се прекръсти че са с малък капацитет. Такива действия не се препоръчват да се "топлят" в печки, които ползвате за готвене.Течността/електролита/ е до някъде токсичен и не се препоръчва даже да се пипа с голи ръце, камо ли да го сложиш във фурната.Правиш едно добро почистване на вътрешноста на фурната на печката, а "изгърмелите" кондензатори  ще помислиш къде да ги изхвърлиш.И операцията когато се прави не се прави като теб, че кондензаторите да почнат да гърмят, а се следи температурата им.Ако кондензаторът или двата са били по 10000 микрофарада, ще ти хвръкне и капака на печката. Но интересното е друго. Откъде ви хрумват такива неща за забавление и аз не зная!Знаеш навярно, че Никола Тесла е бил велик експериментатор, но той е Никола Теста, а ти си само един неизвестен никому "Gibson"  С тези си експерименти няма да станеш гений, а най- много сакат за цял живот, което не ти го желая. Я вземете и се замисляйте когато решите да предприемате нещо такова. Става ли?

Не знам защо смятате, че е за "забавление". Това го направих изцяло и само с цел да си "съживя" щайгата, без да се налага да купувам нова видео карта. Прегледах в интернет информация, след което изгледах и няколко видеа. След като се уверих, че работи и получих мнения от познати и хора от форума, че не е някъква шега, реших да опитам и стана. След това отново се повреди видеото, но след второто печене отново се "съживи" и то за доста дълго време.... И след като си направил 2 успешни опита не си ли мислиш, че и третия ще е такъв. Уверил си се, че работи и се надяваш да стане отново... Не знам как Ви е хрумнало, че го правя за "забавление"....

Откъде ми е хрумнало и на този въпрос ще отговоря:  http://www.kaldata.com/forums/topic/198750-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0/

от тук ми дадоха този съвет (както съвсем ясно се изразих и по-горе), по-рано не бях чувал за нещо подобно.

Не знам защо смятате, че е за "забавление". Това го направих изцяло и само с цел да си "съживя" щайгата, без да се налага да купувам нова видео карта. Прегледах в интернет информация, след което изгледах и няколко видеа. След като се уверих, че работи и получих мнения от познати и хора от форума, че не е някъква шега, реших да опитам и стана. След това отново се повреди видеото, но след второто печене отново се "съживи" и то за доста дълго време.... И след като си направил 2 успешни опита не си ли мислиш, че и третия ще е такъв. Уверил си се, че работи и се надяваш да стане отново... Не знам как Ви е хрумнало, че го правя за "забавление"....

Откъде ми е хрумнало и на този въпрос ще отговоря:  http://www.kaldata.com/forums/topic/198750-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0/

от тук ми дадоха този съвет (както съвсем ясно се изразих и по-горе), по-рано не бях чувал за нещо подобно.

Приятел! Чети по внимателно. Ето с това съм започнал!:  "Вярно е, че тази процедура на "вживяване" понякога се ползва от техниците." Но всичко останало са твои експерименти и май нищо не си научил от поста ми!

Здравей!  Няма нищо страшно. Кондензатори  много по-голями от твоя случей са гърмяли по работните маси .  Щом ти пиша в момента , значи не е чак толкова страшно. С уважение Албен

Електролитните кондери е препоръчително да се разпояват, ако ще се пече картата. За твърдотелните не е проблем.

Без тези кондензатори няма да тъгне. Пробва ли да ги смениш? Може и пак да захапе. Отделна фурна ли да се копува за печене на карти?

Вярно е, че тази процедура на "вживяване" понякога се ползва от техниците.

Признавам си, че не знаех за този похват.

Инак поради безхаберие или глупост,  доста електролитни кондензатори са омазали ръцете ми или са били за дълго в жилищно помещение - не съм се отровил. 

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

....... не съм се отровил. 

Е като се отровиш вземи драсни няколко реда да знаем къде е границата.

Мнения от типа "па я ме виж още мърдам" са леко малоумни и е желателно да си ги спестите. Най-малкото не са здравословни. Това, че вие сте се разминали със здравословни проблеми не означава, че и други ще имат този шанс. И едни тинейджъри скоро се наливали с течност за чистачки и някой от тях оцеляха, но други нямаха тоя шанс. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.