Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да се стабилизира държавата ?

Featured Replies

Здравейте! Някой който разбира от икономика може ли да ми обясни накратко как да стабилизираме държавата ? -От заеми може,но се заробва икономиката -Данъците са достатъчно ниски !? Някой има ли идея,ако знае нека да помогне ! И ако може да защити отговорът си ! :clap:

Ахххххх Много сложен въпрос. Най-малкото, че има повече от една школа в икономиката и съответно разбиранията, които стоят зад това.... Аз ЛИЧНО за себе си!!! Ето какво имам в предвид: - Постигане на равновесие в модела S=I. Това е Инвестициите да са равни на спестяванията или (доста грубо казано) най-общо казано Спестяванията (влоговете в банките) да са равни на инвестициите (отпуснаните кредити) - Стимулиране на потреблението. Кръгооборота на парите. - Замразяване на държаните плащания като пенсии и други такива, като крайна мярка и заплатите. Просто всяко увеличение повишава инфлацията, а тя в такива моменти трябва да се държи в разумните около 3% на годишна база. Казвам около, като собствени изводи... - Привличане на чуждестранни инвестиции. В момент на криза не е добре да се пести от реклама. За това - реклама на туризма, реклама на условията, реклама на страната. - Останалите ми идеи са силно ограничени от това, че сме в ЕС, но АКО не бяхме, то рестриктивни мита за внос на чужда продукция. Ама няма как да стане :) Поне не за държави, членки на ЕС. Но, основното за мен е, потребление и само потребление. Всяка стотинка да се звърти... Не случайно се изнасят данни от БНБ и се забелязва само как се увеличават спестяванията на българите, а това вреди на икономиката. Твърде много спестявания в банките, при твърде малко отпуснати кредите. Всичко това сериозно нарушава макроикономическият модел S=I и нарушава фунционирането на икономиката... За това - потребявайте, а не кътайте "бели пари за черни дни"... p.s. Лично виждане и лично разбиране за икономиката на страната! Обоснована е с факти. Това НЕ значи, че е най-правилната. Не случайно казах, че има различни модели и школи, създали се през годините. Вски, учил икономика, трябва да е запознат с тях. Готов съм да приема, обсъдя, изслушам други мнения, но обосновани! Определено НЕ Комшията на ракия каза "еди кво си"...

То,ако знаехме рецептата , нямаше светът да стигне до тук.Тези където командват света не знаят .Франция е в рецесия , а Оланд размахва пръст на Англия.Рецептата е една , справедливост в решенията , липсва справедливост.

Ахххххх Много сложен въпрос. Най-малкото, че има повече от една школа в икономиката и съответно разбиранията, които стоят зад това.... Аз ЛИЧНО за себе си!!! Ето какво имам в предвид: - Постигане на равновесие в модела S=I. Това е Инвестициите да са равни на спестяванията или (доста грубо казано) най-общо казано Спестяванията (влоговете в банките) да са равни на инвестициите (отпуснаните кредити) - Стимулиране на потреблението. Кръгооборота на парите. - Замразяване на държаните плащания като пенсии и други такива, като крайна мярка и заплатите. Просто всяко увеличение повишава инфлацията, а тя в такива моменти трябва да се държи в разумните около 3% на годишна база. Казвам около, като собствени изводи... - Привличане на чуждестранни инвестиции. В момент на криза не е добре да се пести от реклама. За това - реклама на туризма, реклама на условията, реклама на страната. - Останалите ми идеи са силно ограничени от това, че сме в ЕС, но АКО не бяхме, то рестриктивни мита за внос на чужда продукция. Ама няма как да стане :) Поне не за държави, членки на ЕС. Но, основното за мен е, потребление и само потребление. Всяка стотинка да се звърти... Не случайно се изнасят данни от БНБ и се забелязва само как се увеличават спестяванията на българите, а това вреди на икономиката. Твърде много спестявания в банките, при твърде малко отпуснати кредите. Всичко това сериозно нарушава макроикономическият модел S=I и нарушава фунционирането на икономиката... За това - потребявайте, а не кътайте "бели пари за черни дни"... p.s. Лично виждане и лично разбиране за икономиката на страната! Обоснована е с факти. Това НЕ значи, че е най-правилната. Не случайно казах, че има различни модели и школи, създали се през годините. Вски, учил икономика, трябва да е запознат с тях. Готов съм да приема, обсъдя, изслушам други мнения, но обосновани! Определено НЕ Комшията на ракия каза "еди кво си"...

Хората ги е страх.И продават имоти ,ниви и ги кътат в банките.Вярно потребление, но големите търговски вериги трябва да бъдат на 4 километра от града, за да не спъват българското.

То,ако знаехме рецептата , нямаше светът да стигне до тук.Тези където командват света не знаят .Франция е в рецесия , а Оланд размахва пръст на Англия.Рецептата е една , справедливост в решенията , липсва справедливост.

Оланд е "ляв" президент. Няма правителство в света, което в момент на икономическа криза и да е "ляво" правителство, да се е справило със ситуацията... освен Китай, но там са уникални по естество... Депозитният мултипликатор е нарушен във всички страни от Европа и Америка... Няма какво да се лъжем, икономиката страда от десетки различни неща... Да, финасовият балон рухна. Но това е така!!! Всяка една икономика е поредица от ръст и спад, има общо 4 етапа. И неименуемо идва момент на криза и рецесия... Е, дошъл ни е момента, на целият свят, ще потраем още година-две, максимум 3 и ще потръгнат нещата... Това е неизменна част от икономичексият модел!

Редактирано от quickJO (преглед на промените)

Хората ги е страх.И продават имоти ,ниви и ги кътат в банките.Вярно потребление, но големите търговски вериги трябва да бъдат на 4 километра от града, за да не спъват българското.

Да. И рестриктивните мита... Ама няма как да стане под опеката на ЕС :) Това го изразих в последната точка...

...

В гортният пост, където те цитирах, имах грашка. Оланд - ляв. Няма "ляво" правителство, което да е подходящо в момент на криза. Грешката ми беше, че мисълта ми беше объркана докато пишех и бях сложил "дясно"... Извинявам се! Поста горе е редактиран!

Държавен преврат и връщането на цялата приватизирана за жълти стотинки държавна собственост.

Запада слиза надолу. Изтока дърпа нагоре.Винаги е било така .Възходи и падения.Но ние българите сами си създадохме проблеми.Примерно държавните поръчки , както и обществените не се раздават справедливо.

Запада слиза надолу. Изтока дърпа нагоре.Винаги е било така .Възходи и падения.Но ние българите сами си създадохме проблеми.Примерно държавните поръчки , както и обществените не се раздават справедливо.

Това е въпрос на народо-психология, манталитет... Ще минат минимум 50 години, докато достигнем сегашното ниво на Германия, Франция и други... А тогава те пък къде ще са, не се знае...

Да се надяваме ,децата ни да променят нещата.

И аз на това се надявам!

Здравейте! Някой който разбира от икономика може ли да ми обясни накратко как да стабилизираме държавата ? ... Някой има ли идея,ако знае нека да помогне ! И ако може да защити отговорът си ! :clap:

Добре де, може ли да се прудържаме към това?

Малка държава сме и щуробаджанащината е голям проблем.Също така законите ги приемат на конвеир, после ги преработват.Правилата се сменят постоянно и бизнеса се чувства несигурен . Трябва крути мерки за работодатели който крият данъци.Безжалостна трябва да бъде държавата с ДДС , ако да реже ръце,Това е основно перо в бюджета.Както казх по горе липсва справедливост.Затова трябва да гледат опонента си с уважение иначе няма конкуренция.

Редактирано от родина (преглед на промените)

Има точно определен момент след раждането на едно птиче когато то трябва да се научи да лети.

Ако го изтърве по някаква причина -пак ще се научи ама много осакатено ако до тогава не са го изяли хищници или не са го изхвърлили от гнездото.

България е изтървала много исторически етапи -като Просвещение, Ренесанс ,или ги е преминала много повърхностно или формално или само някои групи от населението.

Мисленето на огромна част от българите е невъзвратимо заразено от така нареченото -червено гниене!

Един цикъл на обществото ,както знаем е 3 поколения.

Щом сега не е добре-чакайте да се сменят 3 поколения за да се оправи работата и то ако всеки работи за това без външни и вътрешни пречки.

Мисленето на огромна част от българите е невъзвратимо заразено от така нареченото -червено гниене!

Кой не скача е червен!, нали? Защо не си избивате антикомунистическите комплекси в други теми?

Ами не може ! Защото това което е сега у нас (пък и по света) няма много общо с икономиката и нейните теории . И това саморазпадане на системите няма да спре докато тези които "законно" крадат , лъжат и бият не бъдат спряни . Единственият начин е контрол (не управление !) на управляваните над управляващите - разбираемо невъзможен . Кой управляващ ще допусне това да се случи?!!! А от къде такъв потенциал в управляваните?!!! Така , че Апокалипсисът идва и не си правете никакви илюзии ! :) П.П. За да се случи горното е необходимо твърде високо ниво на Съзнание проявявано и от двете страни едновременно , а то за сега няма такива даннни на развитие....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Това е въпрос на народо-психология, манталитет... Ще минат минимум 50 години, докато достигнем сегашното ниво на Германия, Франция и други... А тогава те пък къде ще са, не се знае...

Ще си позволя да използвам написаното. Всичко се обяснява с изречението - "Това е въпрос на народо-психология, манталитет.."  Та, ние Българите сме странно нещо.  Всички искаме едно, но упорито се делим ва леви, десни и кви ли не. Това деление на никого нищо персонално не носи, но в безсмисления си инат, то някак си губим нишката на правилният избор на хората, които да ни управляват. И от тук лошо управление - лош жизнен стандарт, лоша икономика. Ще трябва да се сменят поколенията, да дойде новото мислене и тогава някак ще достигнем сегашното ниво на Германия..." А тогава те пък къде ще са, не се знае..."

Българският елит го няма!В един определен момент всеки има нужда от идеал на който да подражава!Ниска ценостна система, нисък морал, всеки лъже и краде и го мързи да работи. Сивият сектор е сериозен проблем! http://profit.bg/news/Milionerite-v-Bulgariya-rastat-/nid-106775.html в период на криза милионерите се увеличават, невероятно, но факт!

добри пожелания за оправяне в бъдеще!аз не вярвам:стойностните хора заминават в чужбина,боклуците остават и се множат.това е тенденция,не че няма изкючения.според мен в българия трябва да се излее златен дъжд,какъвто се изля върху гърция и турция.предимството ни е,че вече знаеме как постъпиха едните и другите с този дъжд.а пък докато чакаме не е лошо да се подготвиме за него,да работим така че на него да му е лесно

Всяка една икономика е поредица от ръст и спад, има общо 4 етапа. И неименуемо идва момент на криза и рецесия...

Не е вярно. В грешният икономически модел с неправилно управление на ресурсите, където няма достатъчен икономически баланс се случват кризи и рецесии. Самото образуване на подобни "балони" и т.н ясно трябва да покаже, че има нещо сбъркано в модела. Всъщност има много сбъркано в целият модел на консуматорският капитализъм.

А, да бе! Икономиката няма постоянен растеж! Това е невъзможно!

Но главоломните падове се държат на изначалната порочност и грешност в политиката на икономическата система. Няколко пъти по ред вече се пукат финансови и кредитни балони и продължава след като положението утихне да се води същата политика в това консуматорско общество. Още 70-те години на 20 век САЩ е показал нестабилност поради неадекватната икономическа политика и кризата, която тогава успяват да тушират и отложат удари днес. Защото в принципите има нещо сбъркано.

Ами не може ! Защото това което е сега у нас (пък и по света) няма много общо с икономиката и нейните теории . И това саморазпадане на системите няма да спре докато тези които "законно" крадат , лъжат и бият не бъдат спряни . Единственият начин е контрол (не управление !) на управляваните над управляващите - разбираемо невъзможен . Кой управляващ ще допусне това да се случи?!!! ............ П.П. За да се случи горното е необходимо твърде високо ниво на Съзнание проявявано и от двете страни едновременно , а то за сега няма такива даннни на развитие....

Напълно съм съгласна с това горното.

Но главоломните падове се държат на изначалната порочност и грешност в политиката на икономическата система... ............... Защото в принципите има нещо сбъркано.

Нарочно го правят. Това не са грешки, а е преднамерено планирано всичко. by_chechi го е казал много добре.

Нарочно го правят. Това не са грешки, а е преднамерено планирано всичко. by_chechi го е казал много добре.

За мен това е design flaw. Умишлено или не - иревалентно е, няма никакво значение. Факт е, че системата издиша.

Умишлено или не - иревалентно е, няма никакво значение.

Хората, от които зависи да "поправят грешките" не го правят, с цел да остане статуквото каквото е. Щом казваш, че това няма никакво значение, добре :) :) :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.