Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немарливо отношение към млад шофьор

Featured Replies

Здравейте! Видях, че в този форум има неща свързани с коли и с шофиране и реших да напиша една тема. Миналата година се записах на шофьорски курс и си взех изпитите много успешно-теория само 1 ГРЕШКА и практика-НИТО ЕДНА ГРЕШКА. Август месец вече взех книжката. Но имаше нещо друго. Още когато започнах шофьорския курс баща ми взе малка кола (иначе нашата е семейна-голяма). Откъдето и да погледне човек беше логично тази кола да е моя. Но нищо подобно. Баща предварително ми беше казал, че ще карам с него ДОКАТО ВИДИ, ЧЕ СЪМ УВЕРЕН. След като я взех почнах да карам с него. Боже, то не бяха простотии, то не беше и чудо. Тоя глупендър ме изкара, че едва ли не ИЗОБЩО НЕ МОГА ДА КАРАМ, НЕ ЗНАЯ ПРАВИЛНИКА и други подобни разсъждения. И всичко това след като изкарах целия курс и се справих отлично и с двата изпита. Но все пак мислех, че след 3-4 пъти ще ми даде сам. Няма такова нещо и до ден днешен. Плюс това се оказа, че колата въобще не е за мен, а Е НЕГОВА. Във всички документи пише неговото име и на тази, и на другата, и на третата, която е стара и е на село (на нея се упражнявахме още преди курсовете). Минаха месец, два, три...шест. Той все иска да карам с него. Скоро реших, че това не може завинаги да продължава така. Като ми казваше да отидем някъде аз категорично отказвах в знак на протест. Докато реших да се кача САМ без изобщо да ме интересува дали той е съгласен. Взех документите от вкъщи, запалих малката кола, разходих се из града и се върнах. Вечерта обаче той разбра за това нещо и ми вдигна ужасен скандал. И сега колите той ги кара, аз си седя в къщи. Освен ако не е наложително пак ще му отказвам. Забравих да спомена за самото ми шофиране. Но в никакъв случай не съм толкова зле, колкото той ме изкарва. Напротив, винаги карам по ПРАВИЛНИКА И БЕЗОПАСНО. Нямам нито едно превишение на скоростите нито в града, нито извън него. Но въпреки това, тоя идиот винаги намира за какво да се заяжда. Първите няколко пъти бях неуверен, но после придобих увереност. Това стана доста по-рано, отколкото той очакваше и естествено започна да ме критикува как може да имам такова самочувствие. Яд ме е, защото се отнася към шофирането ми с абсолютно ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ и ПОДЦЕНЯВАНЕ. И на всичкото отгоре в главата му се въртят глупости от типа, че ако карам сам ще направя катастрофа или ще строша колата. Иначе баща ми като шофьор е много добър-30 години кара внимателно без нито едно произшествие. Съжалявам, че ви занимавам с такива лични проблеми, но искам да покажа, че не всеки добър шофьор е добър човек. А относно карането-ще го зарежа временно докато не си взема собствена кола. След като го прочете споделете знаете ли подобни случаи и как са се развили нещата след това? Това е засега от мен.

No comment.... Това се казва "уважение" към родителите...!

• Отговори 108
  • Прегледи 13,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз имам книжка от почти 3 години. В началото много внимавах... правила, ограничения, предимства... всичко... После придобих известна самоувереност, но продължавах да карам по правилата (през по-голямата част от времето)... И така докато не се случиха няколко дребни инцидента... тук жулнах колата, там я жулнах (бордюрче... бетонно блокче... не в други коли...). Имам една катастрофа, не по моя вина. От тогава разбрах че няма значение колко уверен си, при положение че винаги може да се намери някоя овца седнала зад волана да те надене...

В момента често нарушавам правилата за движение, но винаги имам едно наум и винаги следя пътната обстановка до краен предел. Не мога да говоря по телефон докато шофирам... разсейвам се и за капак на всичко не ми стигат ръцете... все пак не карам автоматик...

И така вече имам 25хил. километра зад гърба си. Не се смятам за най-добрия шофьор на света, но съм уверен в действията си на пътя и правя всичко възможно за да запазя своя живот и живота на другите участници в движението.

Той ти е баща..някой ден като станеш и ти ще разбереш постъпките му.А това че си взел изпитите НЕ ОЗНАЧАВА НИЩО!Да си шофирал при дъжд,мъгла,нощно време и при заледена настилка?За това имаш ли представа как се кара?Бащати иска да е сигурен че можеш да караш не за друго.. Добре е че сега ти ревеш във форума от колкото бащати на гроба ти..

Той бащата е баща, отношението на детето му към него не е особено благодарно. Обаче има едно обаче - не може и човек да се лъже. Колата е ще е твоя, ама няма да е твоя. Поне да говори с баща си и спокойно да се изясни - ще се кара ли от него или няма да се кара. Това е правилният начин за комуникация, от форума няма как да помогнем. Да ти кажа - най-лошото не е да се кара на заледена или заснежена настилка, най-лошото става, когато всичко това стане киша и почне да се топи. Някъде около това и подреждам мъглите - карал съм в толкова гъсти мъгли, че направо го играя ясновидец и добре, че познавам пътя, защото видимостта беше не 50, ами не повече от 7метра. Чак след това слагам заснеженото и заледеното, което основен проблем е ако затънеш в някоя пряспа, от където не можеш да издрапаш. Случвало ми се е подобно един път, понеже колата ми не е джип. 10-тина минути отидоха, докато успях да изляза.

Той бащата е баща, отношението на детето му към него не е особено благодарно. Обаче има едно обаче - не може и човек да се лъже. Колата е ще е твоя, ама няма да е твоя. Поне да говори с баща си и спокойно да се изясни - ще се кара ли от него или няма да се кара. Това е правилният начин за комуникация, от форума няма как да помогнем. Да ти кажа - най-лошото не е да се кара на заледена или заснежена настилка, най-лошото става, когато всичко това стане киша и почне да се топи. Някъде около това и подреждам мъглите - карал съм в толкова гъсти мъгли, че направо го играя ясновидец и добре, че познавам пътя, защото видимостта беше не 50, ами не повече от 7метра. Чак след това слагам заснеженото и заледеното, което основен проблем е ако затънеш в някоя пряспа, от където не можеш да издрапаш. Случвало ми се е подобно един път, понеже колата ми не е джип. 10-тина минути отидоха, докато успях да изляза.

Явно не ме рабрахте или аз не можах да се изразя..щом баща му не дава колата явно му няма доверие!!!

Явно авторът на темата даже вече, забрави, че е пуснал тема.  По темата: и яз съм още, много млад шофьор, имам книжка от 7-8 месеца книжка, но карам много по-добре от някой шофьори, които имат книжка от 5-10 г. просто баща ми още от 4-ти клас почна да ме подготвя, карах с него служебната кола, личната ни карал съм и камион/и доста пъти, та, че не всички млади шофьор/и може и да сме без опит, но караме по-хубаво от някой които имат книжки с години, и ще не могат се научат да карат.

Явно авторът на темата даже вече, забрави, че е пуснал тема.  По темата: и яз съм още, много млад шофьор, имам книжка от 7-8 месеца книжка, но карам много по-добре от някой шофьори, които имат книжка от 5-10 г. просто баща ми още от 4-ти клас почна да ме подготвя, карах с него служебната кола, личната ни карал съм и камион/и доста пъти, та, че не всички млади шофьор/и може и да сме без опит, но караме по-хубаво от някой които имат книжки с години, и ще не могат се научат да карат.

Ама естествено ! Вие дето сте без опит и утре ще почнете и съвети да давате на бащите си как се правят деца ...

е точно за това иде реч - за опита

:)

Ама естествено ! Вие дето сте без опит и утре ще почнете и съвети да давате на бащите си как се правят деца ...

Бащата - Докторе, да говоря ли вече с дъщеря си за секса? Докторът - Говори, говори - ще научиш интересни неща от нея.

Бащата - Докторе, да говоря ли вече с дъщеря си за секса? Докторът - Говори, говори - ще научиш интересни неща от нея.

Аз викам първо да се научите да си купувате коли ! Не говоря за 25 годишни гробници и после да претендирате че сте шофьори и да давате акъл.

Аз викам първо да се научите да си купувате коли ! Не говоря за 25 годишни гробници и после да претендирате че сте шофьори и да давате акъл.

Отново ли ти? Те хората с по 20години стаж пак някои карат гробници. Не са и те шофьори, така ли? Нямаш проблем - ти давай минимална заплата 1500лв и ние ще се научим в България всички да си купуваме нови коли. Иначе ела да те опъна да работиш за 400-500лв в провинцията и да видим кога ще си купиш кола за 15,000лв. Акъла не се придобива на база какъв автомобил имаш. По-тая логика това кой е най-добър програмист се определя от това каква му е цената на лаптопа, а кой е най-знаещ на изпита се определя от цената на химикалката, с която пише? Гениално! Подобна уникална глупост не бях чувал от доста време.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Отново ли ти? Те хората с по 20години стаж пак някои карат гробници. Не са и те шофьори, така ли? Нямаш проблем - ти давай минимална заплата 1500лв и ние ще се научим в България всички да си купуваме нови коли. Иначе ела да те опъна да работиш за 400-500лв в провинцията и да видим кога ще си купиш кола за 15,000лв. Акъла не се придобива на база какъв автомобил имаш. По-тая логика това кой е най-добър програмист се определя от това каква му е цената на лаптопа, а кой е най-знаещ на изпита се определя от цената на химикалката, с която пише? Гениално!

Отново забута в друга посока ! Не може да изкараш книжка и да задължаваш родителите си да ти купят кола и да обясняваш колко си добър. Не може да се научиш да пушиш цигари и да искаш пари за цигари от родителите си. Реда е обратен ама ти не можа да схванеш. Аз например първо си купих кола и после изкарах книжка.

Отново забута в друга посока ! Не може да изкараш книжка и да задължаваш родителите си да ти купят кола и да обясняваш колко си добър. Не може да се научиш да пушиш цигари и да искаш пари за цигари от родителите си. Реда е обратен ама ти не можа да схванеш. Аз например първо си купих кола и после изкарах книжка.

Забутах ли? Според теб този с по-лъскавата и скъпа химикалка на изпита е по-знаещ, така се изказа и точно така може да се интерпретира - всеки, който нямал пари за нова кола, а карал 25годишна гробница не бил шофьор. То точно по-старите гробници без ABS, BS и хидравлика, ръчни скорости се карат по-трудно, отколкото новите, където колата мисли вместо шофьора. А и книжката навремето съм си я платил аз, и колата съм си я купил аз - отново логиката се губи абсолютно.

Забутах ли? Според теб този с по-лъскавата и скъпа химикалка на изпита е по-знаещ, така се изказа и точно така може да се интерпретира - всеки, който нямал пари за нова кола, а карал 25годишна гробница не бил шофьор. То точно по-старите гробници без ABS, BS и хидравлика, ръчни скорости се карат по-трудно, отколкото новите, където колата мисли вместо шофьора. А и книжката навремето съм си я платил аз, и колата съм си я купил аз - отново логиката се губи абсолютно.

Забута естествено ! Все примери нищо общи със спора и ме прати на изпити с химикалки. Ади първо стажа и после да стигнем до химикалките. Взел книжка няма още и 1000 км ама претендира че кара по добре от шофьори с дългогодишен стаж щото като бил ОЩЕ в 4 клас баща му дал да върти геврека ама забравя да спомене ще му натискал педалите и придържал волана. Ама той сина ми на една година и той има вече няколко километра зад волана а дъщерята на 4 има десетки. Ама дали ще станат шофьори с това не мога да се наема да коментирам от сега.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

На всеки млад шофьор му се кара, но за всичко си има време. Ако толкова много държиш да шофираш вместо да се сърдиш на баща си и да го ругаеш в публичното пространство което е просто ... :no-no: ... поработи малко, събери малко парички и си купи една по-евтина кола. Има що годе нормални коли за по 4-500лв, което си е една средна заплата (за съжаление). Има ли желание има и начин. И аз съм бил в подобна ситуация, както и доста голяма част от хората. Вариантите са два: бездействаш и "плюеш" някой, че не ти дава нещо, или просто правиш нужното за да го постигнеш сам.

Мдааа  все едно аз съм го писал преди малко повече от 20 години. В крайна сметка и мотор си купих сам и кола си купих сам и неговата ударих и пак не ми дойде акъла в главата. Сега когато съм баща мога да ти кажа че никога няма да купя мотор на сина си и ще направя всичко възможно да не се качи а за кола има да треперя ...  ще го разбереш един ден че баща ти  е бил прав.

п.п А дъщеря ми кара колело само в двора на къщата.

Не, не си прав. С тези твой забрани ще го накараш да се скрие и да се качи на мотор, даже и без книжка. Целта е да разбере как се кара и какви са рисковете, а не да му забраняваш.

Не, не си прав. С тези твой забрани ще го накараш да се скрие и да се качи на мотор, даже и без книжка. Целта е да разбере как се кара и какви са рисковете, а не да му забраняваш.

За какви книжки говориш за мотори !!! Тук мотоциклетите са без книжка. 8-10 годишни деца фучат с разни 125 кубикови ямахи и подобни. За по сериозни машини нямат средства иначе не е проблем и хилядарки да карат. Глобата за без книжка за кола е точно 10 евро все си мисля направо с кола да започне и да пропусне периода с моторите.  След две години го записвам на картинг.

За какви книжки говориш за мотори !!! Тук мотоциклетите са без книжка. 8-10 годишни деца фучат с разни 125 кубикови ямахи и подобни. За по сериозни машини нямат средства иначе не е проблем и хилядарки да карат. Глобата за без книжка за кола е точно 10 евро все си мисля направо с кола да започне и да пропусне периода с моторите.  След две години го записвам на картинг.

Прочети ми коментара. Говоря, че със забрана да не кара мотор или кола няма да разреши проблема. Никой не казва непълнолетно дете да се качва на мотори или на картинги.

Прочети ми коментара. Говоря, че със забрана да не кара мотор или кола няма да разреши проблема. Никой не казва непълнолетно дете да се качва на мотори или на картинги.

бе, то детето си е баш пълнолетно - 19 годишно

бе, то детето си е баш пълнолетно - 19 годишно

Е според теб като забраниш на едно 19 годишно момче да не кара мотор мислиш ли че ще го опазиш от това. Или ако му забраниш да кара кола, че ще се блъсне какво мислиш, че ще се случи. Аз веднага ще ти кажа. Ще го направи скришом от родителите си. И тогава наистина може да има сериозни последици.

Е според теб като забраниш на едно 19 годишно момче да не кара мотор мислиш ли че ще го опазиш от това. Или ако му забраниш да кара кола, че ще се блъсне какво мислиш, че ще се случи. Аз веднага ще ти кажа. Ще го направи скришом от родителите си. И тогава наистина може да има сериозни последици.

изобщо нямам намерение да забранявам на 19-годишно 

предполага се че каквото е трябвало да забраняваш, обясняваш, възпитаваш си го направил преди 18-тата му годишнина

от там на сетне това е един абсолютно самостоятелен индивид който маже да прави абсолютно каквото поиска с живота си /ку ще да се претрепе в първото дърво/

Ако ме разбираш какво искам да кажа.

И след като е самостоятелно същество, никой не му е длъжен да му купува каквото и да е и да му плаща също. 

Вече си възрастен. Ето, работи, плати си курса, вземи си книжка, купи си кола ли, мотор ли, въртолет ли........... и си го карай. Плащай си гражданската, каското, прегледите, бензина, подръжката... И недей чака на баща си-идиота.

Обаче докато ядеш хляба на баща си и майка си ще става така както те кажат и точка по въпроса.

На моите им обяснено по много ясен и достъпен начин че това да имаш кола не е само кеф ами и задължение. И когато могат си поемат задълженията няма да им е проблем да си гледат кефа.

На моите им обяснено по много ясен и достъпен начин че това да имаш кола не е само кеф ами и задължение.

Ремонтите при автомобилите започват с 3 цифри и често първата е повече от 1. И далеч не е приятно да ги даваш парите, но иначе колата от транспортно средство може да се окаже твоят гроб - да караш с неизправни спирачки или нещо с подобна сериозност е безотговорност... Не е въпросът само да я купиш и отдавна е станало ясно това - поддръжката и ремонтите могат да отидат на суми по-големи от самата кола. Колата яде повече от жената и на колата не можеш да кажеш "НЕ!", защото ако нещо не й е в ред - рискуваш си живота!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ремонтите при автомобилите започват с 3 цифри и често първата е повече от 1. И далеч не е приятно да ги даваш парите, но иначе колата от транспортно средство може да се окаже твоят гроб - да караш с неизправни спирачки или нещо с подобна сериозност е безотговорност... Не е въпросът само да я купиш и отдавна е станало ясно това - поддръжката и ремонтите могат да отидат на суми по-големи от самата кола. Колата яде повече от жената и на колата не можеш да кажеш "НЕ!", защото ако нещо не й е в ред - рискуваш си живота!

така е

и цупеници "ама те не са ми купили кола на мое име" са направо смешни

ти бъди благодарен че ти дават да караш

изобщо нямам намерение да забранявам на 19-годишно 

предполага се че каквото е трябвало да забраняваш, обясняваш, възпитаваш си го направил преди 18-тата му годишнина

от там на сетне това е един абсолютно самостоятелен индивид който маже да прави абсолютно каквото поиска с живота си /ку ще да се претрепе в първото дърво/

Ако ме разбираш какво искам да кажа.

И след като е самостоятелно същество, никой не му е длъжен да му купува каквото и да е и да му плаща също. 

Вече си възрастен. Ето, работи, плати си курса, вземи си книжка, купи си кола ли, мотор ли, въртолет ли........... и си го карай. Плащай си гражданската, каското, прегледите, бензина, подръжката... И недей чака на баща си-идиота.

Обаче докато ядеш хляба на баща си и майка си ще става така както те кажат и точка по въпроса.

На моите им обяснено по много ясен и достъпен начин че това да имаш кола не е само кеф ами и задължение. И когато могат си поемат задълженията няма да им е проблем да си гледат кефа.

Да де. Съгласен съм с теб. Затова няма спор. Просто коментирах поста на колегата, понеже той каза, че понеже правил глупости навремето с мотор и няма да разреши на детето си да кара.

Да де. Съгласен съм с теб. Затова няма спор. Просто коментирах поста на колегата, понеже той каза, че понеже правил глупости навремето с мотор и няма да разреши на детето си да кара.

тук вече си говорим за възпитание и ако Изабел бъде добър баща съм сигурна че няма да му се налага да "забранява" на децата си каквото и да било.

тук вече си говорим за възпитание и ако Изабел бъде добър баща съм сигурна че няма да му се налага да "забранява" на децата си каквото и да било.

Естествено. Точно за това говорим. Няма спор.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.