Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко въпроса от начинаещ за програмиране на c#

Featured Replies

Здравейте напълно начинаещ съм в програмирането. Искам да попитам добър език съм избрал като за начало? Друго c# може да се използва за програмиране за wp? Намерих една онлайн книга въведение в програмирането с C# тя за начало става ли? Благодаря предварително!

Не съм програмист :) но мисля че трябва да почнеш с език от ниско ниво.Погледни C/C++ после винаги можеш да почнеш и C# докато обратното ще ти е много по-трудно

• Автор

Благодаря за отговора, но четох че в момента един от най-популярните езици е c# . Като също четох , че c и c++ са умиращи и не перспективни.

Благодаря за отговора, но четох че в момента един от най-популярните езици е c# . Като също четох , че c и c++ са умиращи и не перспективни.

Да бе да.Искам драйвери написани на C# ,контролери ,ядра ,etc :)

• Автор

Благодаря за отговорите но не получих на някой въпроси отговори. Ако наистина c# не е за начало тогава с C ли да започна?

Благодаря за отговорите но не получих на някой въпроси отговори. Ако наистина c# не е за начало тогава с C ли да започна?

Първо си избери какво точно искаш да програмираш, след това ще мислиш на кой език да се спреш.

• Автор

Няма да са уеб страници различни настолни приложения за windows.

Е точно пък C++ го изучавах този семестър. И С++ трудно ще умре има много разнообразности на езика и е да не кажем най-популярния език за програмиране, но е сред най-популярните езици :)

• Автор

Благодаря на всички ако някой има нещо да добави да каже?

Здравейте напълно начинаещ съм в програмирането. Искам да попитам добър език съм избрал като за начало? Друго c# може да се използва за програмиране за wp? Намерих една онлайн книга въведение в програмирането с C# тя за начало става ли? Благодаря предварително!

Тази книга е типично българска работа, разбирай некадърно направено нещо.

Гледай ги сега тези сладури, след цели 80 страници реклама на техния бизнес, на 112 стр. Задали упражнения, десето от които е следното:

Напишете програма, която извежда първите 100 члена на редицата 2, -3, 4, -5, 6, -7, 8 

след това за решение са написали тази смешка

Опитайте се сами да научите от интернет как се ползват цикли в C#.

Така де, те лъжат първо че може да е абсолютно начинаещ човек и те щели да го научат с тази книга на програмиране, ама после го пращат да си троши сам главата из Интернет, сам да се учил на занаят.

Егати смешниците са тия автори.

Всъщност тази книга са я написали с цел да си помагат на техния бизнес, да си намират балами да им бачкат евтино, поради липса на диплома за завършено висше образование.

Някъде из форума бях мернал съвет от един човек, да не се ползват книги писани от български автори, защото са направени да е трудно ученето с тях. Тази книга е пример за лош безплатен продукт, някакъв сбир-чарк надраскан от хора които не знаят как да научат по лесен начин начинаещ човек, да разбере бързо материята. Те тези набедени авторчета, вероятно за себе си знаят кое как става, ама са абсолютно неспособни да научат начинаещ човек на програмиране. Или пък нарочно са я написали, така че да се откаже бързо човек да учи сам по книгата им и да се запише на някой от курсовете им. Защото на тях им трябват курсисти да ги накарат да подпишат договорче за ниска заплатка, след завършването на безплатния им курс.

Да, тази книга определено не е написана за да може някой лесно да се научи от нея на занаят. Писана е с някакви меркантилни задни мисли.

Нищо де, нали поне е безплатна, може да се прочете.

А C# нали бачка на виртуална машина, та викат че било по-лесно писането на сорс кода.

Според мен добре си се е насочил към C#. Много по-лесно се пише на C# отколкото на C++ и средата за разработка е човешка.

Неща от сорта - Първо научи C++ че без него не можеш са неоснователни. Имам колеги които не знаят C++, но това грам не им пречи да работят на C#.

Книгата на български (която ти си предложил)  няма да я коментирам, всеки си има менние - а българското мнение в повечето случаи е хейтърско. 

Телевизията е безплатна защото се издържа от реклами . Не си задължен да ги гледаш. 

Познавам няколко човека от авторите и те нямат нищо общо с рекламирания бизнес нито са получавали възнаграждение за това. 

Има онлайн видеа на български - но сам си ги потърси в Интернета

Книгата на български (която ти си предложил)  няма да я коментирам, всеки си има менние - а българското мнение в повечето случаи е хейтърско

...

Познавам няколко човека от авторите и те нямат нищо общо с рекламирания бизнес нито са получавали възнаграждение за това. 

Да бе верно, хейтърско е българското мнение, аз заради това съм писал белгийско мнение, щото нали като съм белгийски поданик и имам право и белгийско мнение да пиша.

Значи викаш познаваш ги авторите, а ?

Абе гледам тука че си дежурен по препоръчването на тази книга из другите теми. Значи ти си вътрешен човек от отбора на юнаците.

Един от авторите си е направил реклама на търговския му сайт, стига се до него като кликнеш на линка за блога му и там си виси рекламката към сайтчето му. Я гледай сега как му е избягало менюто вдясно в ИЕ 9

Публикувано изображение

думичката помощ е преминала границата и е отишла в тъмно синьото. В Хром се показва нормално, а в Опера менюто направо не се показва и текста вляво се наслагва върху името на сайтчето. Абе пълен резил е. В Лиско не съм го отварял, щото не съм го инсталирал.

Та те тия автори, щом като едно меню на сайтче не могат да го накарат да се показва правилно във всички браузъри, къде са тръгнали акъл да ръсят уж безплатно ???

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Аз почнах със C# а в последствие научих C и C++, не ми е било много трудно.

И все пак, просто за да разбереш неща като управление на паметта, е хубаво да научиш C. :)

Да бе да.Искам драйвери написани на C# ,контролери ,ядра ,etc :)

Не знаех, че на пазара се търси само системно програмиране? Ако човека иска да разработва нещо по леко, не мисля че му трябва да знае Assembler, xor гейтове и прочие.

Редактирано от Syrex (преглед на промените)

Да бе верно, хейтърско е българското мнение, аз заради това съм писал белгийско мнение, щото нали като съм белгийски поданик и имам право и белгийско мнение да пиша.

Значи викаш познаваш ги авторите, а ?

Абе гледам тука че си дежурен по препоръчването на тази книга из другите теми. Значи ти си вътрешен човек от отбора на юнаците.

Един от авторите си е направил реклама на търговския му сайт, стига се до него като кликнеш на линка за блога му и там си виси рекламката към сайтчето му. Я гледай сега как му е избягало менюто вдясно в ИЕ 9

Публикувано изображение

думичката помощ е преминала границата и е отишла в тъмно синьото. В Хром се показва нормално, а в Опера менюто направо не се показва и текста вляво се наслагва върху името на сайтчето. Абе пълен резил е. В Лиско не съм го отварял, щото не съм го инсталирал.

Та те тия автори, щом като едно меню на сайтче не могат да го накарат да се показва правилно във всички браузъри, къде са тръгнали акъл да ръсят уж безплатно ???

Оставаше да препоръчаш нещо на момчето дето е питало. И ще се радвам да споделиш твоето мнение за ultiamte programing guide book, на български или английски за да сме си взаимно полезни в този форум.

Седва яко офтопик  лично към Белжи-то:

Браво, този пост вече не е никак хейтърски :D

Извинявам се за предния пост, но щом си се засегнал значи ...

За протокола ще спомена че също неприятна общочовешка (интернационална) черта е да се хвърлят твърдения, без грам покритие. Визирам твърденията за отбора юнаци. По-същата логика ако препоръчам core i5 някъде из форума значи съм от отбора на официалния вносител за България. 

Ето ми профила в linked inn

Ето ти профила на единия от авторите

Ако не намираш никаква връзка с отбора юнаци ще те помоля да се извиниш или да не ми отговарящ повече на мненията

За домашно да провериш каква профилите на останалите автори и да начертаеш граф на свързаността им. 

Боже човек и да реши да прави нещо безплатно винаги ще се намери някой "белгиец" ... (Стара холандска поговорка). Вместо да каже браво, това и това може да се подобри .. аз чета мнения от в червено, които доста добре обосновани ...

Ако си прочел внимателно мненията ми с препоръките, аз също препоръчвам Програмиране =++ Алгоритми. Според моето мнение книгата препоръчана по-горе и  Програмиране =++ Алгоритми са ок за начално обучение по програмиране. Затова ги препоръчвам. 

Редактирано от volland (преглед на промените)

Ползването на българска литература за изучаване на дадено нещо е кауза пердута отвсякъде.

При ползването на преводна литература - зависи от качеството на превода, но качествените преводи са по-скоро изключение.

Иначе по темата - без да ползваш чужд език, на който да четеш съответната литература, възможността да научиш нещо е доста минимална. ;)

Ето ми профила в linked inn

Ето ти профила на единия от авторите

Ако не намираш никаква връзка с отбора юнаци ще те помоля да се извиниш или да не ми отговарящ повече на мненията

За домашно да провериш каква профилите на останалите автори и да начертаеш граф на свързаността им. 

Ти на мен домашни не можеш да ми даваш, защото си много млад и зелен.

Щом като не знаеш че в сайта, към който даваш линкове, трябва регистрация за да се чете даден профил изцяло, мисля че няма какво повече да си кажем.

Губиш ме окончателно като събеседник.

Ползването на българска литература за изучаване на дадено нещо е кауза пердута отвсякъде.

Бих казал че зависи как я ползва човек.

Ако е 100% зависим само от бг автори, тогава става кофти, ама много кофти.

Но ако си знае човек инглиша, може да хвърли едно око и на българските автори.

То без свободно ползване на английския ( поне за четенето) за къде сме ?

Да се надява човек, че нашият език ще му свърши работа да се оправя успешно, е може би най-късият път към задънена улица ( без изход).

Ти на мен домашни не можеш да ми даваш, защото си много млад и зелен.

Щом като не знаеш че в сайта, към който даваш линкове, трябва регистрация за да се чете даден профил изцяло, мисля че няма какво повече да си кажем.

Губиш ме окончателно като събеседник.

Бих казал че зависи как я ползва човек.

Ако е 100% зависим само от бг автори, тогава става кофти, ама много кофти.

Но ако си знае човек инглиша, може да хвърли едно око и на българските автори.

То без свободно ползване на английския ( поне за четенето) за къде сме ?

Да се надява човек, че нашият език ще му свърши работа да се оправя успешно, е може би най-късият път към задънена улица ( без изход).

Първо - много се извинявам за офтопика 

Не знам дали съм зелен или червен или черен , но аз помолих ако някой ме обвинява в нещо да се аргументира или да не ме занимава с неговите глупости. Профилите които съм дал са достатъчно публични - след бутона viw poifile име достатъчно информация, която е публично достояние поне 2-3 екрана ! Не знам - колко по ясно да се изразя. И не хвърлям необосновани обвинения освен очевидните. 

Щом за някой бг автори е еквивалентно на много кофи - му предлагам да не се занимава с български форуми и да си се занимава със фламандските.

Мога да ви поздравя за отличния български белгиецо и да ви помоля да не спамите темата на момчето !

По ясно не мога да го кажа: пич ако искаш да ми кажеш нещо ми го кажи на лично - не занимавай хората с него ! 

Редактирано от volland (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Не съм програмист :) но мисля че трябва да почнеш с език от ниско ниво.Погледни C/C++ после винаги можеш да почнеш и C# докато обратното ще ти е много по-трудно

По-добре замълчи ... В момента има само два езика, които в действителност имат бъдеще - това са C# и Java (предполагаме, че няма да се занимаваш със системно програмиране). Субективно е кой от двата е по-добър, но според авторът правилно се е насочил към по-обещаващия. Книгата на Светлин Наков е много добра и има всичко необходимо за човек, започващ с програмирането.

Книгата на Светлин Наков е много добра и има всичко необходимо за човек, започващ с програмирането.

Само дето въобще не е написана на разбираем човешки език за мързеливи хора, така че да им е лесно разбирането на материята. 

Написана е от отбор юнаци, които непрестанно се самоизтъкват че са ходили по олимпиади и са печелили там някакви медалчета от тенеке и бронз.

Това което й липсва на тази книга, го има например в следната:

C# 2010 All-in-One For Dummies

и купуването й от Интернет не създава никакви непреодолими проблеми.

Няма никакъв смисъл човек да се учи на нещо по излишно трудни начини, защото може да му писне и да се откаже.

Линк с интересно проучване по темата. Не гарантирам по никакъв начин за достоверността му:

Най-търсените езици за програмиране в България SV Index - юни 2013

Линк с интересно проучване по темата. Не гарантирам по никакъв начин за достоверността му:

Най-търсените езици за програмиране в България SV Index - юни 2013

Личното ми мнение е че на това не може да се вярва. Само погледнете езика, "превода" на термини. И дали мога да вярвам на програмист когато ми говори за корпоративно управление?

По-добре замълчи ... В момента има само два езика, които в действителност имат бъдеще - това са C# и Java.

По мои наблюдения, не мога да се съглася с това. Въпреки, че съм съм по-голям фен на Java-та, спрямо С/С++, ако някой от двата трябва да си ходи ... Java is going down ! 

Лично си мисля, че няма език, който буквално да "умре" по простата причина, че в момента има толкова много количество софтуер, който работи и трябва да се поддържа - част от него буквално е писан на архаични езици и "диалекти" от времето преди да се родя.

Има, разбира се флуктуации в процентно съотношение и пазарен дял, но не бих се наел да предричам кой език има бъдеще и кой - не.

Типичен пример бих дал с Delphi (или по-скоро Object Pascal). Преди година, когато тепърва навлизах и се чудех кой език да подхвана, това нещо дори не го бях чувал. Никой не търсеше хора, и не се споменаваше за него - тогава на мода беше Java-та в цялото ѝ "величие". Няколко години по-късно, едно приятелче, което работеше във фирма, където пишеха на Delphi ми каза, че отчаяно се търсят специалисти и програмисти именно на Delphi - буквално под дърво и камък е било търсенето, като в един момент се обърнали и към хора от чужбина, само и само да има някой да свърши работата. 

Така, че който и език да се избере, стига човек да има сериозно намерение и желание да се занимава и работи с него, би му свършил работа. 

Редактирано от dpk (преглед на промените)

• 7 месеца по-късно...

Колеги, това което прочетох в мненията, най-вече изказванията на Ясновидеца за мен си е чиста проба "хейтене" на примитивно ниво. Като оставим настрана 80-те страници, в които академията показва заслуги на авторите и си прави реклама(което е напълно нормално), как определяте останалите 900 страници? Защото никой, наистина никой няма да отдели такова време за написването на такава книга без материални облаги. И в крайна сметка самата им академия е безплатна? И никъде не подстрекават хората да не учат висше образование, а да ходят директно при тях? Напротив, те работят най-вече със студенти и ученици! Също така никъде не видях и задължително работно място при тях след приключване на обучение. На това вашето му викам стреляне на посоки, изказвайки се напълно неподготвени. И не, не работя при тях, нямам нищо общо с тях, студент съм от съвсем друг град. Според мен книгата е достатъчно добра за начинаещ програмист. Ако някой има големи претенции и забележки, да бъде така добър да направи по-добър вариант или да преведе някои от безплатните чужди варианти, книгата предложена от Ясновидеца също става. Да видим докъде ще стигнете!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.