Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питане относно Motherboard-и и съвместимост между отделните компоненти.

Featured Replies

Здравейте,приятели! Интересува ме,как мога да разбера кои дъна са хубави и кои не са,както и кои са нови,според техните сокети и кои са стари?! И другото,което ме интересува е как мога да разбера,какви компоненти(части - процесор,видео карта и т.н.) бих могъл да сложа на дадено дъно?! Благодаря ви предварително за отговорите! :handshake:

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

На така зададените въпроси,резонният отговор е да потърсите в Гугъл.

Обаче,ако ни дадете малко повече данни и параметри,възможно е да получите конкретен резултат.

• Автор

На така зададените въпроси,резонният отговор е да потърсите в Гугъл.

Обаче,ако ни дадете малко повече данни и параметри,възможно е да получите конкретен резултат.

Въпросът не опира само до гугъл,аз искам да чуя и вашите мнения,тук в kaldata.com!

А,и въпроса не опира само до някакви конкретни данни на дадено дъно и компоненти,които трябва да се поставят към него!

Прочетете отново въпросите,които съм задал! ;)

1. Кои дъна са хубави? Адски несериозен въпрос! Хубави за какво, в какъв ценови диапазон? Тук отговор не можеш да намериш! 2. Според сокетите? Ами елементарно: отваряш Google и търсиш историята на сокетите. Обикновенно Wikipedia има обширни таблици със всеки сокет кога е излязъл. Не е някаква философия кой знае какво. Всичко си го пише, пък и не са стотици, имаш 2-3 от всеки производител, актуални и около още 2-3 дето са застаряващи. Съвсем лесно се научават и запомнят, след 5 минути търсене и четене, общо... 3. Какво ще рече "какви компоненти и части"? Като прочетеш спесификациите на дъното то там си пише всичко. Частични поне ги има във всеки сайт за продажба на компоненти, а пълни - на сайта на производителя... За човек с 500+ мнения трябва да ви е ясно, че ако отделите и известна енергия и четене на темите във форума ше разберете нещата. Особено темите, закачени като "Важни" във всеки раздел. Не отдавна екипа на HAT хвърли сили и енергия в осъвременяването на темите, така че... Всичко е свързано с малко четене!

Въпросът не опира само до гугъл,аз искам да чуя и вашите мнения! А,и тук не въпроса не опира до някакви конкретни данни на дадено дъно,или компоненти!   Прочетете отново въпросите,които съм задал! ;)

Какви "наши мнения"? Питаш "Кой сокет е по-нов", еми Google отговаря за под 2 секунди на това, айде 3, ако пишеш по-бавно.... Другият въпрос - за всяко дъно, какво, колко и тн можеш да сложиш си пише на сайта на производителя. Та какво има "нашето мнение"? Това да не е Философия или Логика или Етика? Всичко е технически обосновано и конкретно и го пише на всякъде. Няма тук "мнение".
  • Автор

1. Кои дъна са хубави? Адски несериозен въпрос! Хубави за какво, в какъв ценови диапазон? Тук отговор не можеш да намериш! 2. Според сокетите? Ами елементарно: отваряш Google и търсиш историята на сокетите. Обикновенно Wikipedia има обширни таблици със всеки сокет кога е излязъл. Не е някаква философия кой знае какво. Всичко си го пише, пък и не са стотици, имаш 2-3 от всеки производител, актуални и около още 2-3 дето са застаряващи. Съвсем лесно се научават и запомнят, след 5 минути търсене и четене, общо... 3. Какво ще рече "какви компоненти и части"? Като прочетеш спесификациите на дъното то там си пише всичко. Частични поне ги има във всеки сайт за продажба на компоненти, а пълни - на сайта на производителя...

Добре,с една дума всичко опира до това да видя в сайта на производителя и от там би следвало да поставя точно тези компоненти,които той ми е препоръчал,значи трябва да се съобразявам само с това така ли?!

Кажи за какво ще използваш компютъра и с каква сума разполагаш.Това ще е някакъв ориентир какви хубави и съвместими компоненти да се предложат.

Добре,с една дума всичко опира до това да видя в сайта на производителя и от там би следвало да поставя точно тези компоненти,които той ми е препоръчал,значи трябва да се съобразявам само с това така ли?!

Не.... Производителя пише с какви изходи е снабдено дъното. След това гледаш входовете за тези изходи с кои компоненти съвпадат!!! Типичен пример е, че като пише еди колко си там SATA кънектори, то те са обратно съвместими и ще работят със всички SATA устройства. Естествено ще работят на скоростта, която е по-ниската от двете. Двете са тези на дъното и тези на устройството. Демек може да имаш SATA1 дъно със SATA3 компонент или SATA3 дъно със SATA1 компонент. И в двата случая ще работят със скоростта на SATA1, защото тя е по-бавната от двете изброени. Също както със сокета - производителя просто ще изброи възможните процесори, както и с коя версия на BIOS/UEFI ще работят и това е. Но тук има и физическата несъвместимост, освен ако не решиш да ползваш чук и "мама-та". Самото дъно е "домакин" на няколко основни неща: - процесора. Тук всичко зависи от сокета на дъното и избора е доста, доста ясен, само сравняваш цифри и букви. AM3 дъно е съвместимо с AM3 процесор, 1355 дъно е съвместимо с 1355 процесор. Схващаш? - РАМ. Всички съвременни дъна са със DDR3 памет, следователно ти трябва DDR3 RAM за дъното. - PCI. Това е за видеокартата. Общо взето всички съвременни видоекарти стават със всички дъна. Като казвам съвременно имам предевид всичко от последните 5 години както като карти, така и като дъна. Да, има известна разлика, но физически са съвместими и ще работят... - SATA. Това май е от поне 6-7 години. Та, всички хард дискове и записвачки ще работят. Въпроса е на каква скорост. Това зависи от по-малкото м/у конкретният компонент и дъното дали е SATA 1, 2 или 3. Но пак, вариантите на пазара са толкова много, че няма обща рамка. Идеята е да схванеш основните характеристики, а въпросите ти няма как да им се отговори, защото са толкова общи, че нямам думи. Това е все едно да питаш "Кое е по-добро синя или червена кола"? Е как да ти кажем коя да си купиш?

Кажи за какво ще използваш компютъра и с каква сума разполагаш.Това ще е някакъв ориентир какви хубави и съвместими компоненти да се предложат.

Аз подозирам, че е по-скоро образователен въпроса.
  • Автор

Аз подозирам, че е по-скоро образователен въпроса.

Абсолютно!

Благодаря за инфото,схаванах!

Абсолютно!

Е, тогава: чети. Следи темите, които се пишат и просто чети информация. Не е толкова сложно, ако имаш интерес, просто трябва малко време.

Накратко, всеки вид компонент за компютърната система се произведа от поне два, но някои и от доста повече производители. Те произвеждат даденият вид компонент, с по няколко различни по набор детайлни бази. Общият вид е платката на която отделните детайли биват конфигурирани, било то чрез запояване или друг вид присъединяване. Освен основният набор, включващ в зависимост от вида на компонента, било чипсет, било графичен или аудиопроцесор, мрежови или РАЙД контролер и прочие, всяка платка в зависимост от категорията в която е поставена, е съчетана и с различен като брой и качество други детайли. Както колегата вече е изброил, за дънните платки са включени определен брой интерфейсни букси, различни по  качество и мощност захранващи схеми, различни като качество елементи, като транзистори, резистори и други, допълнителни чипове на разнообразни по вид контролери, които са в бонус спрямо референтния набор който е определен в спецификациите на съответният тип чипсет, около който е изградена дънната платка. Практически всеки производител произвежда, или под неговият бранд поръчково се произвеждат от външна фабрика, няколко категории компоненти, като те са основно:

1. Бюджетни. Характеризират се с ниска продажна цена и възможният минимум като качество и окомплектовка. Понякога са орязани дори под минимума, който е даден като референтен дизайн от държателя на правата над съответния дизайн.

2. Среден клас. Цените са по-високи от тези на бюджетният клас. Окомплектовката винаги е над минимума на референтният дизайн и понякога се получават доста добри като за цената екстри. Общо взето, за най-често събираните конфигурации на цена около 1к лева, са именно с такъв клас компоненти, изключая само ако има специализирано искане, като тогава баланса е нагласен да се изпълни целта, за която се събира дадената машина.

3. Висок в това число, екстремен или луксозен клас компоненти. На цени от 2К лв. и нагоре обикновено се събират машините само от такива, като съответните машини доколкото го позволява бюджета покриват изискванията на повечето видове задачи, за които може да се използува една настолна компютърна система от любителският клас, при това не минималните изисквания, към момента на събиране на машината, като тя остава актуална сравнително по-дълъг срок от първите два типа.

Във високият клас компоненти, а последните години и във средния доста производители започнаха да предлагат и собствени решения, върху платки които се различават от референтният дизайн, с разлика в размерите, формата и качеството на самата печатна платка, с различна силова електрическа схема, които според производителя превъзхождат качествено, а не само количествено референтният дизайн.

Всеки производител на компоненти има добри, качествени модели, от видовете които произвежда, или които се произвеждат под неговата марка. Има обаче и модели, които са зле решени от дизайнерите и правят лош имидж на марката. Такива "лоши попадения", има във всеки ценови клас и няма производител, който с нещо да не се е дънил  през историята на своето съществуване. Така че, не е правилно да нарочваме даден производител като лош като цяло, а да казваме че даден модел е проблемен и той да не се препоръчва при асемблирането.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Така и така заговорихме за сравнение на дъна.........

Някакви мнения за това дъно и това първото не ми е известно.Кое е за предпочитане става въпрос за втора ръка..........

Така и така заговорихме за сравнение на дъна.........

Някакви мнения за това дъно и това първото не ми е известно.Кое е за предпочитане става въпрос за втора ръка..........

Гигабайтското е по - добро. Един от плюсовете му е че поддържа по - голяма честота на паметта.

Редактирано от amd World (преглед на промените)

- PCI. Това е за видеокартата. Общо взето всички съвременни видоекарти стават със всички дъна. Като казвам съвременно имам предевид всичко от последните

Само да ви поправя колега, ако ползволявате :P и ще добавя нещо от мен за вдиеокартите.

Ето една снимка, която ще поясни горе-долу какво имам в предвид.

Публикувано изображение

Навремето са ползвали PCI слотовете за видеокартите. След това AGP, и накрая доидоха PCI-Express слотовете, които са PCI-Express като най-новия слот разбира се е 3.0. Та аз знам, че вие Джо знаете това, но питащия колега да не хване да се хвърли в търсене на PCI видеокарта, че ще остане шокиран от параметрите и :D

Редактирано от Just Human.. (преглед на промените)

1355 дъно е съвместимо с 1355 процесор.

А сега, някой с тухла в ръка, да ме попита къв е тоя сокет :D :D :D 1366 или 1155 :D :D :D Бързанеееее... Бързане колеги и се допускат грешки...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.