Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съдържание на минерали във вода?

Featured Replies

Добър ден приятели,

Интересувам се някой може ли да обясни съдържанието на минерали във водата на минералната чешма във Варна дом Младост? Много ли са, става ли за постоянно пиене и т.н. Обърнете внимание на съдържанието на амоний!

Благодаря за вниманието.

post-218157-0-16899200-1373219337_thumb.

• Автор

Такива сравнения гледах много, но нищо съществено. Мен ме интересува конкретно данните на посочената от мен. Благодаря все пак за отговора. Дано някой да даде по-конкретен отговор.

Такива сравнения гледах много, но нищо съществено. Мен ме интересува конкретно данните на посочената от мен. Благодаря все пак за отговора. Дано някой да даде по-конкретен отговор.

какво по-конкретно искаш да знаеш ? 

• Автор

какво по-конкретно искаш да знаеш ? 

Съдържанието на минерали дали е подходящо за постоянно пиене (знам за редуването на водите) и последните 3 данни от таблицата дали са с високи стойности. Дали високото съдържание на някои от елементите (визирам последните 3) може да доведе до някакви здравословни проблеми?

Благодаря.

Редактирано от fackir (преглед на промените)

Съдържанието на минерали дали е подходящо за постоянно пиене (знам за редуването на водите) и последните 3 данни от таблицата дали са с високи стойности. Дали високото съдържание на някое от елементите (визирам последните 3) може да доведе до някакви здравословни проблеми?

Благодаря.

По въпрос 1 - Няма натурална минерална вода, която да е подходяща за ежедневна употреба, и ако това твърдение се рекламира, просто трябва да се игнорира. Подходящи за ежедневна употреба са трапезните, деминерализираните и чешмяните води.

По въпрос 2 - Цитирам директно от Нредба 14 : 

(2) В минералните води, които се използуват за питейно лечение или се бутилират за лечебно-профилактични нужди, не се допускат нитрати и амоний, освен когато произходът на амония е свързан с минералните води; допускат се следните концентрации на токсични вещества и микроелементи в мг/л: нитрати - 50,00; хром (шествалентен) - 0,5; ванадий - 0,4; арсен - 0,7; олово - 0,02; селен - 0,05; радий - 5.10; уран - 0,5; флуорид - 8,00.

(3) В минералните води, използувани за профилактика на зъбен кариес, се допуска съдържание на флуорид до 26 мг/л.  

Перманганатната окисляемост е тест за органично замърсяване на вода (тоест с урина или фекалии) . Нормата е до 3. Показаните на снимката ти стойности са нормални.

Общ извод : Не, не са наднормени стойностите и водата спокойно може да се употребява, когато искаш, като за употребата и важат правилата като за всяка минерална вода - в месеца поне 3-4 дни да са с употреба на обикновенно (чешмяна, изворна, трапезна или деминерализирана)  вода. 

То, на табелата има написано ,наредба 14.Браво докторе.

Самата наредба може да си я свалите и прегледате тук, от страницата на ДНСК 

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

За да завърша темата. Може да нямаш притеснения относно това, дали влияе отрицателно на "самолета". Бромът не е достатъчно :)

Те половината от елементите ги има в плодовете и зеленчуците , включително и амоний.Както каза и Sliderum ,няма калво да се каже повече.

• Автор

Те половината от елементите ги има в плодовете и зеленчуците , включително и амоний.Както каза и Sliderum ,няма калво да се каже повече.

А в една чешмяна вода дали някой има данни какви точно елементи има? Сега като се замисля то в плодовете и зеленчуците влиза това което има в почвата и това с което ги поливаме, нали? В тоя ред на мисли какво има като елементи в една чешмяна (евентуално Варненска) вода? А сега!

А в една чешмяна вода дали някой има данни какви точно елементи има? Сега като се замисля то в плодовете и зеленчуците влиза това което има в почвата и това с което ги поливаме, нали? В тоя ред на мисли какво има като елементи в една чешмяна (евентуално Варненска) вода? А сега!

Всяка седмица от Регионалната Здравна Инспекция (РЗИ - бившото ХЕИ /РИОКОЗ) дават информация за водата в съответното населено място - таблицата е подобна на тази, която си снимал за минералната вода.

Това се прави на пресконференция, на която се свикват местните медии, а освен това в самото РЗИ я има окачена на таблото.

Отиваш и проверяваш.

Точките от които се взимат проби са на различни места в града - взема се вода от каптажите, от кладенците и водопроводната мрежа - от чешми в апартаменти, в обществени сгради и се изследва, а резултатите са публични.

За съжаление, варненското РЗИ не е публикувало в интернет бюлетина си за питейната вода, а са акцентирали върху показаелите на водаите за къпане :

http://www.rzi-varna.com/health.php

но на място можеш да провериш :) 

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Автор

Отново най-добрите. Насочихте ме доста. Благодаря.

Отново най-добрите. Насочихте ме доста. Благодаря.

А бе човек, мини на бира.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.