Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

animalprograms

Българският банкер печели под 1 млн. евро годишно

Препоръчан отговор


Нито един български банкер не е получил възнаграждение от над 1 млн. евро през 2012 г. Това показва годишното проучване на Европейския банков орган, организация, която е част от Европейската система за финансов надзор.

 

Според изследването м.г. 3529 банкери в Европа са получили над 1 млн. евро, като в сумата влизат всички възнаграждения - заплати и премии. В сравнение с 2011 г. бройката на банкерите милионери се е увеличила с 11%. Средната стойност на техните възнаграждения е 1,4 млн. евро, като общият им размер е 5 млрд. евро. Това е над 10% от нетната печалба на банковия сектор на Стария континент. На практика броят на мениджърите с милионни възнаграждения представлява 0,1% от близо 3-те милиона души, които са заети в банковия сектор в Европа.

 

Най-много са заможните банкери във Великобритания - 2714, което е естествено, защото Лондон е най-големият финансов център в Европа, като там извършват дейност и всички големи банки от САЩ, Швейцария и други държави извън ЕС. Най-много от високоплатените лондонски топ банкери работят в инвестиционни банки - 2188. Само 62 са в търговски банки, 198 се занимават с управление на активи, а 266 са в други области.

 

В Германия има само 212 банкери с доходи от над 1 млн. евро, а във Франция и Италия - съответно 177 и 109.

 

В 8 държави от ЕС няма нито един банкер с доход от над 1 млн. евро. Това са България, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Словения и Малта.

 

Според изследването при най-високоплатените банкери допълнителните премии надвишават около 4 пъти основната заплата. От следващата година премиите им ще бъдат сериозно ударени, защото влизат в сила нови правила, според които бонусите не трябва да надвишават заплатата им. Това е с цел банкерите да не поемат големи рискове, за да раздуват печалбата и съответно да получават по-големи доходи. Възможно е след решение на акционерите на трезора шефовете да вземат премия, която е двойно по-висока от заплатата.

 

Източник: в. Труд

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти живей в България, прави няма и един милион, пък се оплаквай после...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Горките те. :sobbing:

Защо изобщо ходят на работа...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.