Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос:добра инвестиция ли е златото струва ли си да се купува ?

Featured Replies

Златото не е за инвестиции !

Златото е за  акомулиране на съкровище !

Което означава , че замразявате в бездействие определени икономически възможности като резерв в неблагоприятни условия.

Като съкровище , златото не носи доходи.

Да се купува злато има смисъл само в дългосрочен план .

Примерно натрупване на семейно съкровище . 

Сравнете покупателната възможност на златото преди 100 години и днес .

Тя е приблизително и относително една и съща.

Относително , защото стойността му макар и много бавно в отношение към стоки (и услуги) също се обезценява.

Приблизително поради настъпваща разлика в качеството , защото преди 100 години е нямало как да си купите компютър примерно.

Зависи също и от конкретните условия за деня и мястото .

Парите примерно всекидневно се обезценяват поради световна инфлация.Парите като хартия макар и да растат , в същност тяхната стойност "изчезва"

В случай пък на дефлация - стойността на стоките "изчезва" , но и самите стоки от пазара - също.

Така печалбите , принадената стойност се получава от текущите разлики в курса , а не от самото притежаване на пари или други ценности.... 

От това произтича правилото (а то е очевидно ) - купувате ефтино , продавате скъпо.

И кой когото излъже и/или ограби , или даже убие !

А начините и средствата за това са безбройни.

Самата световна парична система предразполага към престъпления от гледна точка на божиите закони.

За това :

Парите (богатството) не са цел и смисъл на живота ! Те са само разменно средство чрез което си уреждаме живота !

Друг е въпросът ние като човеци как го уреждаме.....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Златото прави нови дъна. Все още има солидно доверие в долара. Не мисля, че е дошло времето за инвестиране в злато. Докато не се разклати доверието в действията на ФЕД и американската икономика, златото ще бъде куц кон според мен. Тренда на акциите и индексите ще продължи да е нагоре, докато не се разклати доверието в икономиката на САЩ. А доверието все още се увеличава, а не намалява. Докато по БТВ не са почнали всеки ден да предават, колко са печеливши инвестициите в индекси, може спокойно да се купуват индекси. След това, вземай парите и бягай имаше един филм с Уди Алън май.

И тогава, ще е момента да се инвестира в злато.

Не е препоръка за вземане на инвестиционни решения.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Е тогава ги слагай на дългосрочен депозит където лихвата е по-голяма в някоя банка и си свиркай , поне ще имаш сигурна печалба която ще покрие голяма част от инфлацията . Банката и да фалира има гаранция до 100 000 лв на калпак от БНБ . Златото ако падне още макар и малко и като сложиш инфлацията която яде стойноста на парите ти влизаш яко вътре .

Чета какво си написал преди 9 месеца - след "случая КТБ", дето бяха с най-големите лихви - дали мислиш по същия начин.

Чета какво си написал преди 9 месеца - след "случая КТБ", дето бяха с най-големите лихви - дали мислиш по същия начин.

Само наивник би си държал спестяванията в банка на български ммм шмекери да ги нарека .И то при наличието на най -добрите немски и австрииски банки  които не ,че е невъзможно да фалират но трябва да стане трета световна или друг подобен катаклизъм,  разликата е от небето до земята  . Но който иска 1-2 % по -висока лихва си поема и риска за това . Абе който има големи суми пари да му мисли аз нямам такива проблеми :)

Редактирано от welcome2 (преглед на промените)

Значи като чета положението е нито злато нито банки. Ядене и пиене май е работата и новите дрехи.

Златото прави нови дъна. Все още има солидно доверие в долара. Не мисля, че е дошло времето за инвестиране в злато. 

Долара е "куха" валута, която се поддържа с войни и финансови машинации и която един ден просто ще "гръмне" като сапунен мехур. Златото е вечно и дори и да му падне временно цената, след време пак ще се вдигне.

Долара е "куха" валута, която се поддържа с войни и финансови машинации и която един ден просто ще "гръмне" като сапунен мехур. Златото е вечно и дори и да му падне временно цената, след време пак ще се вдигне.

Да, ще гръмне. Някога. Но кога. Животът е кратък. Не можем да си пренасяме активите между преражданията.

Докато не усетя всеобща еуфория по акции и индекси, не мисля да продавам и да минавам на злато. Казано е, върхът е настъпил, когато таксиметровите шофьори и камериерките почнат да се интересуват от акции и индекси. До тогава няма смисъл да се минава на злато. След това е задължително.

Може да не съм прав де. Не е препоръка.

Да, ще гръмне. Някога. Но кога. Животът е кратък. Не можем да си пренасяме активите между преражданията.

Докато не усетя всеобща еуфория по акции и индекси, не мисля да продавам и да минавам на злато. Казано е, върхът е настъпил, когато таксиметровите шофьори и камериерките почнат да се интересуват от акции и индекси. До тогава няма смисъл да се минава на злато. След това е задължително.

Може да не съм прав де. Не е препоръка.

Не си прав, златото е много подходящо като инвестиция на сигурно. Даже и с риск да падне пак човек ВИНАГИ може да получи вложенията си. Златото не се купува за печалба!

Не си прав, златото е много подходящо като инвестиция на сигурно. Даже и с риск да падне пак човек ВИНАГИ може да получи вложенията си. Златото не се купува за печалба!

Не съвсем съм съгласен!

Т.е. като дългосрочна инвестиция и при наличие на свободен финансов ресурс - Да

Краткосрочната инвестиция в злато и то особенно сега не е най подходящият вариант!

Явно идват времена на нова "Студена война" и нови икономически и ресурсни кризи, та в този ред на мисили на мода пак ще излязат спекулативните и високорискови инвестиции!

Лично мнение все пак!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Не съвсем съм съгласен!

Т.е. като дългосрочна инвестиция и при наличие на свободен финансов ресурс - Да

Краткосрочната инвестиция в злато и то особенно сега не е най подходящият вариант!

Ти май не осмисли какво написах

И кой ще инвестира краткосрочно за инвестиция на сигурно?

Ти май не осмисли какво написах

И кой ще инвестира краткосрочно за инвестиция на сигурно?

Всеки с разбиранията си!

Всичко зависи от това с какъв свободен ресурс се разполага, какво се цели, очаква и за какъв период от време, какъв риск е готов да поеме инвеститора! Няма общи правила!.

Нека не бъркаме корпоративните инвестиции с тези на физическо лице защото целите и очакванията са съвсем различни!

За мен златото не е подходяща инвестиция в момента!

Сами си направете извода - щом златото е оцеляло като платежно средство от векове даже и хилядолетия до ден днешен, не вярвам да има какво да го измести.

Сами си направете извода - щом златото е оцеляло като платежно средство от векове даже и хилядолетия до ден днешен, не вярвам да има какво да го измести.

Няма спор. Обаче...:

Тази инвестиция е изгодна за дълъг период от време и при наличие на излишен финансов ресурс.

Тук в темата явно питането е обвързно с очакван резултат, който предполагам няма да е равен на опцията  предоставена от инвестиция в злато.

Накратко:

- Имаш много излишни пари и искаш да се подсигуриш  далеч за напред - Злато, така става!

В Българите и фирмите не останаха много излишни / свободни пари  - нали?

Здравей както казаха колегите над мен ако имаш излишни пари може да ги вложиш в злато,но трябва да знаеш, че цената на пазара постоянно или пада или се дига.Успех

П.П Знам, че темата е за злато, но ако имаш повечко пари може да се пробваш и с диаманти.

Редактирано от Holla. (преглед на промените)

Здравей както казаха колегите над мен ако имаш излишни пари може да ги вложиш в злато,но трябва да знаеш, че цената на пазара постоянно или пада или се дига.Успех

П.П Знам, че темата е за злато, но ако имаш повечко пари може да се пробваш и с диаманти.

Диамантите в момента в който ги купиш, цената им пада с 50% и няма кой да ти ги оцени и купи... Там цената е толкова, колкото определят едни хора с плитки на една улица, мисля в Амстердам. И цената им се определя според 1000 фактора, образно казано. От чистота, до обработка, карати, цвят и т.н. Златото е друга работа. Според мен, става и за краткосрочна и за дългосрочна инвестиция. Това за което според мен не става златото от гледна точка на дребния инвеститор, това е да се спекулира с него. Вярно е, цената му варира, но същото може да се каже и за валутите, и за всяка една суровина. Днес го купуваш за 1979 лева (в момента) и в същия момент можеш да го продадеш със 78 лева загуба, ама същото е и долари да си купиш и после да ги продадеш. Утре може да се вдигне със стотина долара на тройунция и най-малкото няма да си на загуба, решиш ли да го продадеш. Може и още да падне, но едва ли. До колкото знам, добива на тройунция злато струва 1200 долара. Колко по-надолу да падне?... Според мен, към края на годината цената му ще се вдигне и може би значително. Ако сега не е момента да се инвестира, то кога ли? Като се вдигне ли?... Аз лично бих инвестирал когато цената му е ниска. И традиционно се вдига, когато е сезона на сватбите в Индия, мисля октомври-ноември. Другото което влияе на цената, това са международните далавераджии и спекуланти, като Шорош, мръсника. Влияят и световните кризи, долара и т.н. Когато се срина преди време, се срина точно заради спекулации. Според мен, сега му е времето да расте отново. Риск е, да, ама е риск и в България да живееш.

http://www.tavex.bg/index.php?main=115&productID=1109

http://www.denvergold.org/assets/downloads/luncheons/DGG%20May%206%202013.pdf

Като прочетох този линк и се изметнах като чамова дъска. Утре мисля да купя малко и така известно време по малко по малко да увеличавам дългите. Не мога да си представя при тази себестойност да видим цени под 900 долара за унция, значи като усреднявам и внимавам да издържа до подобно малковероятно смъкване на цената, мога да изкарам приличен кяр.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Като гледам дневната графика на златото, върнало е малко последните 3 дни, но много трудно катери на горе. Струва ми се, че ще покорява нови низини. 

Дау пък е на най високото ниво на дръжката от чашката с дръжка, която направи през последните дни на дневна.

Да, златото бавно и опипом продължава да пъпли надолу. Казано е в дебелите книги да не се сключват сделки срещу бавно пълзящ тренд. 

Дау вчера проби дръжката от чашката с дръжка на дневна, но върна. Днес пак проби и имам чувството, че ще задържи. И може и да продължи някой и друг ден нагоре. И нормално, след като ФЕД дава ясен знак, че няма намерение да пипа лихвите значителен период от време.

• 1 месец по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

На печелившите честито.

Златото продължава да прави нови дъна, а Дау продължава да прави нови върхове. Фед няма сякаш намерение да пипа лихвите поне още една година. Депозитите на целокупният американски народ са рекордно високи, което ме кара да мисля, че балонът Дау ще се надува още дълго време, вероятно докато депозитите станат рекордно ниски, а дълговете рекордно високи. А дотогава най вероятно блясъкът на златото ще продължи да потъмнява и да потъмнява. 

На златните бикове, може да се даде следният съвет. Златото се различава малко от останалите комодита, по това, че цената може да пада много под себестойността, тъй че тези, които ползват левъридж е разумно да предвиждат и тези много по ниски от себестойността цени.

На златните бикове, може да се даде следният съвет. Златото се различава малко от останалите комодита, по това, че цената може да пада много под себестойността, тъй че тези, които ползват левъридж е разумно да предвиждат и тези много по ниски от себестойността цени.

Искам само да вметна - просто малко ме подразни формулировката.

Когато се прави оценка за някакво ниво - най-добре е да е спрямо нещо максимално стабилно (твърда база).

Казваш, че цената на златото (в долари примерно) е паднала. По същия начин мога да кажа, че не - цената на доларът се е вдигнала.

От много време златото се е приемало за някаква база и - след навлизането на съвременните парични знаци - те се сравняват с него.

Искам само да вметна - просто малко ме подразни формулировката.

Когато се прави оценка за някакво ниво - най-добре е да е спрямо нещо максимално стабилно (твърда база).

Казваш, че цената на златото (в долари примерно) е паднала. По същия начин мога да кажа, че не - цената на доларът се е вдигнала.

От много време златото се е приемало за някаква база и - след навлизането на съвременните парични знаци - те се сравняват с него.

И така може да се каже. 

Като човек който обича да разсъждава релативно, най интересни са ми били моите лични разсъждения относно приликите и разликите между дългата и късата позиции. Уж суха материя, а ако се задълбочи човек излиза простор за мислене и импровизации. Един нов свят се явява от нищото. Не че има смисъл по отношение на печалби и загуби от търговия. И все пак има смисъл.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.