Премини към съдържанието
klegardoz

[Помогнете и посъветвайте] Много въпроси за 5.1, кабели, ресивър и слушалки

Препоръчан отговор


Здравейте,

Първо нека кажа, че кажи-речи не разбирам почти нищо от аудио техника, но имам желание това да се промени лека-полека. Бих искал да се допитам до вас за съвети и препоръки по няколко въпроса. Само да кажа, изходната точка за всичко за момента е лаптопа ми: Lenovo G580 (http://www.expertreviews.co.uk/laptops/1296124/lenovo-g580/specifications) - от него ще стартира музиката.

 

I. 5.1 АУДИО СИСТЕМА
Искам да си закупя 5.1, която ще използвам, за да слушам музика от лаптопа през  предимно retail дискове (CD-DA), Lossless формати музика.  Бюджетът ми е около 500-600 лв.
Да, наясно съм, че "500-600 лв." и "аудиофилия" не вървят ръка за ръка. Наясно съм и, че за музика е по-добре да си взема стерео система, но за това на по-късен етап (харесал съм си едни много добри мониторни тонколони от един човек, събирам пари). Какво съм гледал до момента:

 

1. Logitech Z906
Линк: http://www.logitech.com/en-us/product/speaker-system-z906

Снимка: http://www.logitech.com/assets/35576/surround-sound-speakers-z906-glamour-images.png
RMS: 500W

Това беше първото нещо, което ми попадна, като започнах въобще да търся. Уж били наследници на Logitech Z550, но навсякъде пишат, че са по-некачествени дори и от тях.
Днеска ходих то Терномаркет да тествам Logitech Z906 и да кажа честно... то не че се чуваше нещо особено шумотевицата, нито тонколоните бяха разположени както трябва, но все пак... Нещо доста тихичко ми се стори. Не знам, може би съм аз, който очаква чудеса.

2. Logitech Z-5500
Линк: http://reviews.cnet.com/pc-speakers/logitech-z-5500/4507-3179_7-31115626.html

Снимка: http://wccftech.com/images/reviews/hardware/peripherals/logitech_z5500/Z5500-2.jpg
RMS: 500W

Обща мощност: 500W. Само че, навсякъде в интернет разправят, че реалната им мощност била много по-малка, като се усилело много почвали да миришат на изгоряло и като цяло само едноканални. THX сертификация за качествен звук (http://en.wikipedia.org/wiki/THX). Обаче на subwoofer-а (180W) няма магнитна защита и се образува много силно магнитно поле (искат поне на 60см да няма друга техника до него, а аз възнамерявах да го сложа под бюрото ми, а отгоре на самото бюро е лаптопа...). Също така вътре в кутията на subwoofer-a намотката изглежда наистина малка за 180W и навсякъде в интернет твърдят, че Edifier-а има по-дълбок бас. Дори има съмнения, че Logitech не са дали "реална" мощност на цялата система, дори някакъв пич ги пита директно във форумите им - http://forums.logitech.com/t5/Speaker-General-Discussion/Logitech-fake-wattage-rating-on-speakers/td-p/35839 (Да, преди да ме убиете, наясно съм, че ватовете нямат толкова значение и че има ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН начина за "измерване" на ватовете"). Голям плюс за мен лично е, че има много входове и изходи и разните му там DTS-и, които наистина бих искал да изпробвам със няколко специални албума и кабели. Кабелите са стандартни. Но най-страшното е, че в ревюто, което дадох твърдят, че при усилване до макс колонките направо се напъват да изгорят и се е усетило  мирис на изгоряло?! WTF?!

Плюсове:
- Дигитални входове и изходи, много декодинги, много нещо!
- THX сертифицирани!
- По-голяма сила на звука: Уж имат повече ватове и са по-мощни? Ще дънят повече?

Минуси:
- Леки изкривявания в средните честоти
- Не-толкова качествена изработка на сателитите
- Лъжливи ватове от Logitech за реклама?
- Сателитите са едноканални и от пластика
- Кабелите в комплекта са стандартни
- Загряват  (мирис на изгоряло?!?!) повече при усилване

 

3. Edifier S550
Линк: http://apacelli.com/computer-speakers-edifier/edifier-s550

Снимка: http://www.edifier.ca/french/speakers/s550/s550-300.jpg

RMS: 280w

За момента тези са ми фаворита! Обща мощност: "Само" 280W спрямо "500" на двата Logitech-a! Edifier го чух за първи път преди два дена. Китайска марка. Както и да е. При самото "разфасоване" обаче изглежда отвътре е доста качествено направено. Колонките са направени от ДЪРВО. Subwoofer-a има по-голяма и тежка кутия, а намотката му е 1,5 пъти по-голяма от Logitech S-550, а мощността е по-малка (120W)?! Нещо не ни се вярва, нали? http://edifier.com.ua/images/mod_news/Z5500vsS550/20.jpg

Плюсове:
- Дървена изработка на колоните. Това е ДЪРВО, копеле! http://www.edifier.com.ua/images/mod_article/S550/mdf.jpg
- Като цяло изглеждат по-качествено направени и тежки (правилото на палеца: тежест == качество)
- Сателитите са двуканални (Tweeter + Woofer)
- Кабелите включени в пакета са по-качествени.
- Относително "по-студени" и "незагряващи от Logitech

Минуси:
- Нямат THX сертификация
- По малка сила на звука: Все пак заради "по-малкото" ватове се очаква да свири малко по тихичко от Logitech?
- Няма никакви Digital input и декодинг. Мечтите за HDMI, DTS музика и оптични кабели спират до тук?

Сравнение между Logitech Z-5500 и Edifier S550:http://edifier.com.ua/images/mod_news/Z5500vsS550/20_.jpg
Видео:  www.youtube.com/watch?v=gCh6aFYSDSU
Ревю:  https://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://www.edifier.com.ua/article.php%3Ftask%3Dart%26art%3D182&sl=auto&tl=en (Original: http://www.edifier.com.ua/article.php?task=art&art=182) - Като прочетох, това се шокирах направо! Logitech, сериозно?!
И снимките говорят сами по себе си: вътре намотката на Еdifier е два пъти по-голяма от тази на Logitech. На всичкото отгоре, човека пише, че при надуване до край на Logitech-а едвам не е изпушил. Днес цял ден четох, навсякъде в интернет разправят, че Logitech Z-5500 се бърка в средните честоти леко, че сателите били леко евтиничко направени и дори има някакви съмнения за реалната мощност на цялата система (Logitech твърдят 500W, а намотката сама я видяхте). Ясно, че няма THX стандарт признат Еdifier-а, но пък и стандарта няма да ми свири нали? Имате ли представа от двете системи коя "свири по-силно"?

Въпроси:
1. Коя смятате, че е по-качествена?
2. Коя изкривява по-малко звука?
3. Има ли смисъл да взема Logitech Z-5500 и да му сложа хубави кабели, вместо да си карам с нормалните на Edifier S55100?
4. Ако усиля да кажем до 90% има ли опастност да изгоря и двете системи?
5. Как мога да се възползвам от дитигалните входове? Ясно, ще си купя оптичен/коакциален кабел и ще свържа (някак си), но нима това задължително ще доведе до по-добро качество от 3.5mm стандартен jack?
6. Каква е разликата, че единия има вградени дигитални входове и DTS декодери, а другия не? Означава ли това обаче, че дори и с примерно някакъв добър ресивър той никога няма да може да възпроизведе качествено звук от DTS или разни там HDMI и дигитални кабели?! ? Как мога да се възползвам с PC от дигитален изход? Има ли как чрез ресивър все пак да достигна дигитално свързвани при Edifier? Бих искал разяснения!
7. Ламерския въпрос: Искам да попитам коя от двете системи ще свири по-силно: Logitech Z5500 или Edifier S550? Коя от двете ще звуди по-силно и ще дъни повече?
8. Може би много тъп въпрос, но: усилвателя "може ли да усили силата и на звука"? Сериозно, нямам си идея!
9. Ако някой може да препоръча нещо по-добро 5.1 до ~600 лв, да казва.

II. РЕСИВЪР
Искам да попитам: До колкото разбрах, повечето съвременни ресивъри имат вградени в тях усилватели и могат да служат като такива?

 

Въпроси:
1. Ако си закупя да кажем Z-5500 или S550, ще имам ли нужда от receiver? Ако е така, бих искал да попитам ще има ли промяна/ила ми нужда да си закупя отделен такъв към системата?
2. Има ли опция ресивъра да има вграден и качествен CD player, за да пускам дискове директно от него?
3. Ако закупя ресивър има ли смисъл да купувам външна USB звукова карта за лаптопа? Ако да, за момента съм се спрял на Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 (http://us.store.creative.com/Creative-Sound-Blaster-XFi-Surround-5.1/M/B0044DEDCA.htm)
Бюджет: 100-200-300 лв максимум, може и втора ръка.
Ще се радвам на препоръки!

III. КАБЕЛИ
Веднъж като си закупя системата бих искал да сменя кабелите им за максимално качество. За момента мисля да заменя фабричните, които влизат в сателитите с QED Original (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29848).

 

Въпроси:
1. До колкото четох те са Bi-Wire, но моите сателити не са, това проблем ли ще е?
2. Бих искал и препоръки за RCA кабели към компютъра също, ако може.
3. Има ли вариант/смисъл да свържа с HDMI Edifier, при положение, че той има само аналогови изходи (чрез ресивър, някакъв конвертор?)
4. Има ли смисъл от HDMI-certified, THX-certified кабели, ако да, препоръки за конкретни?
Бюджет: ~50лв.
Ще се радвам на препоръки!

 

IV. AUDIO PLAYER
До сега съм слушал музика само с Winamp (да, бях млад и зелен и мислех само за секс и наркотици). Винаги съм слушал със изключено EQ. Едвам наскоро като започнах да чета разбрах, че Winamp е бил доста лош избор за слушане на музика, защото имал някакви вградени EQ.Също доколкото чета из интернет, доста хора не препоръчват използването на WinAmp за слушане на музика през компютъра? Защо? Ако наистина има някакви недостатъци на WinAmp бих искал съвет за друга "по-аудиофилска" програма за възпроизвеждане на музика бих искал да я чуя. За момента използвал JetAudio (http://www.jetaudio.com).

 

Въпроси:

1. Ta, драги аудиофили - помогнете! Какъв аудиофилски player трябва да си ибзера, за да мога да слушам музика максимално без никакви софтуерни модификации, EQ-та и глупости по звука?

 

V. СЛУШАЛКИ
3 хубави години изкарах със следните earbud слушалки AKG K330 (http://www.vspc.bg/produkti/multimediya/slushalki/slushalki-mp3-akg-k330-wasp-yellow-15063), от които бях що-годе доста доволен, накрая, естествено се скъса кабела. Не ми трошаха ушите с измислени нива бас и шум, но за сметка на това смея да твърдя, че се чуваха доста повече инструменти и звуци в сравнение с обикновените слушалки за парите, които ги купих (72 лв, 2010г.)

 

Въпроси:
1) Има ли смисъл/възможно ли е да ги дам в сервиз (или каквото и там е) да ги "слепят" (или каквото там се прави)?
2) Бих искал съвет за достоен наследник на тях. Отново не търся бас, а по-скоро възможно най-малко 'изкривяване' на звука. Бюджет: до 100 лв.

Въпреки, че се старах максимално да не пиша глупости, предварително ви моля да ме извините за неточностите в поста ми. Благодаря на всеки, които даде мнение по темата!

Редактирано от klegardoz (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само едно нещо ще те помоля и то е да си пазиш слуха. 280 вата за затворено помещение са много. Изчакай малко, колегите ще ти дадат съвет. Това е от мен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Само едно нещо ще те помоля и то е да си пазиш слуха. 280 вата за затворено помещение са много. Изчакай малко, колегите ще ти дадат съвет. Това е от мен.

Въпросите Ви са много и донякъде интересни, но има нещо, което ме разочарова и се отказвам от моя коментар и помощ. Ето го:  "Коя от двете ще звуди по-силно и ще дъни повече?"

Вие какво искате? Да слушате по качествено или да "дъни" .За "дъненето" не ви трябват никакви  оптични или цифрови входове и изходи, ни най- малко качествени кабели. Вземате която ви харесва система и решавате вашето желание. Едното с другото не се вързва, макар че сте написал от самото начало, че знаете за голямата разлика между системите за "дънене" и тези, които са във HI-Fi класа.Пожелавам Ви успех и весело посрещане на новата година.

 

http://ardes.bg/accessories/Surround/Speaker+MICROLAB+H-600-33256

Само едно нещо ще те помоля и то е да си пазиш слуха. 280 вата за затворено помещение са много. Изчакай малко, колегите ще ти дадат съвет. Това е от мен.

Емо! 280 вата я има, я няма но....консумирана от мрежата мощност!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Въпросите Ви са много и донякъде интересни, но има нещо, което ме разочарова и се отказвам от моя коментар и помощ. Ето го:  "Коя от двете ще звуди по-силно и ще дъни повече?"

Вие какво искате? Да слушате по качествено или да "дъни" .За "дъненето" не ви трябват никакви  оптични или цифрови входове и изходи, ни най- малко качествени кабели. Вземате която ви харесва система и решавате вашето желание. Едното с другото не се вързва, макар че сте написал от самото начало, че знаете за голямата разлика между системите за "дънене" и тези, които са във HI-Fi класа.Пожелавам Ви успех и весело посрещане на новата година.

Емо! 280 вата я има, я няма но....консумирана от мрежата мощност!

Имах в предвид това: Ако тази система при максимално натоварване дава около 50 децибела и постващия я слуша така дълго в затворено помешение, ще му вреди на слуха и на здравето:

Ето и още един линк. Може да не съм се изразил правилно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Имах в предвид това: Ако тази система при максимално натоварване дава около 50 децибела и постващия я слуша така дълго в затворено помешение, ще му вреди на слуха и на здравето:

Ето и още един линк. Може да не съм се изразил правилно.

 

Линкът ти, явно няма да му е от полза, след като има такива желания.Музика като хората се слуша и едва на 5 вата, но да ти "гали "ухото и да ти е приятно това, което слушаш. Иначе всичко останало е...гирултия.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Въпросите Ви са много и донякъде интересни, но има нещо, което ме разочарова и се отказвам от моя коментар и помощ. Ето го:  "Коя от двете ще звуди по-силно и ще дъни повече?"

Вие какво искате? Да слушате по качествено или да "дъни" .За "дъненето" не ви трябват никакви  оптични или цифрови входове и изходи, ни най- малко качествени кабели. Вземате която ви харесва система и решавате вашето желание. Едното с другото не се вързва, макар че сте написал от самото начало, че знаете за голямата разлика между системите за "дънене" и тези, които са във HI-Fi класа.Пожелавам Ви успех и весело посрещане на новата година.

 

http://ardes.bg/accessories/Surround/Speaker+MICROLAB+H-600-33256

Емо! 280 вата я има, я няма но....консумирана от мрежата мощност!

Здравей, може би аз не се изразих правилно: исках да попитам дали максималното ниво на сила на звука и при двете системи е долу-горе еднакво или Logitech определено печели в това отношение. Да, въпрос от това естествено веднага ме гони от този форум, но аз все пак питам. Но иначе, ако искаш вярвай, ценител съм си. Макар и странен и невежа все още.

 

Като цяло да, и с двете(трите) системи не може да става особена дума за "качествено слушане", аз съм се примирил с това. Затова ще ги вържа към лаптопа. А занапред смятам да си купя от един познат едни хубави Kef Korelli монитори (надявам се да са монитори де, той така ми ги рекламира!).

 

Да, наясно съм, че си противореча в поста. Този пост съм го писал в течение на една седмица, в процес на четене съм добавял постоянно към него. Не е дело на 10 минути пристъп. Вложил съм време и старание в него и затова бих се радвал, ако и вие все пак споделите вашето мнение.

 

Благодаря подобно, весело посрещане на празниците и на Вас! :}

 

Имах в предвид това: Ако тази система при максимално натоварване дава около 50 децибела и постващия я слуша така дълго в затворено помешение, ще му вреди на слуха и на здравето:

Ето и още един линк. Може да не съм се изразил правилно.

 

Емо, и двата линка, които си ми споделил са много интересни и започвам да ги чета ВЕДНАГА! :D

Редактирано от klegardoz (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
1. Ако си закупя да кажем Z-5500 или S550, ще имам ли нужда от receiver?

Няма да има нужда от ресийвър защото системите от този тип (2.1, 5.1), имат вграден усилвател.

2. Има ли опция ресивъра да има вграден и качествен CD player, за да пускам дискове директно от него?

Не. Ресийвърите са усилватели9било то 5.1: 6.1: 7.1 и т.н. канални).

Които имат няколко допълнителни опции, като: fm радио, плейване на музика от флаш памет и др.

Ще трябва да си вземете качествен плеър, ако искате да си пускате дисковете.

Ако закупя ресивър има ли смисъл да купувам външна USB звукова карта за лаптопа?

 

Да, за да получите многоканален звук.

1. Ta, драги аудиофили - помогнете! Какъв аудиофилски player трябва да си ибзера, за да мога да слушам музика максимално без никакви софтуерни модификации, EQ-та и глупости по звука?

 

Не съм аудиофил, но хората предлагат Foobar2000.

П.П. Иначе , за сега не бих си заменил AIMP, за сметка не него, тъй като интерфейса емного дървен.

И трябва доста време за да си го настрои човек,както на него му е удобно.

 

Ако е само слушане на музика: хубав усилвател + подходящи тонколони (2.0 системка)

Иначе, ако трябваше да избирам между ресийвър+тонколони и само тонколни с усилвател.

Бих избрал, първото при положение, че мога да си го позволя.

Успех в избора!

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Първо всичко написано в гюма. Всякакви n.1 измислици са компропмисно нещо, което не дава качество и е предназначено единствено за съвременните филмови ефекти. Спестено е от единия бас и съответния обем.

 

Така че музика САМО на класическо стерео. Създадена е и е миксирана за такова слушане. Особено стандартните CD. За това ти трябват 2 озвучителни тела с максимален обем съгласно твоето място. Гледай да са поне 30 литра. Към 80 - 100 са прилични.

 

Ориентирай се към реална мощност. Забрави всякакви китайски дървета с лъскави лепенки. Китайските ватове се делят на нещо между 10 и 100 в зависимост от наглостта на жълтуркото.

 

За 100 - 200 лв има читави усилватели втора употреба.

 

Като си свързваш лаптопа гледай да не е в изхода за слушалки, а линеен такъв. Може да се ориентираш и към външен DAC, например нещо такова http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=90105

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Първо нека кажа, че кажи-речи не разбирам почти нищо от аудио техника, но имам желание това да се промени лека-полека. Бих искал да се допитам до вас за съвети и препоръки по няколко въпроса. Само да кажа, изходната точка за всичко за момента е лаптопа ми: Lenovo G580 (http://www.expertreviews.co.uk/laptops/1296124/lenovo-g580/specifications) - от него ще стартира музиката.

 

I. 5.1 АУДИО СИСТЕМА

Искам да си закупя 5.1, която ще използвам, за да слушам музика от лаптопа през  предимно retail дискове (CD-DA), Lossless формати музика.  Бюджетът ми е около 500-600 лв.

Да, наясно съм, че "500-600 лв." и "аудиофилия" не вървят ръка за ръка. Наясно съм и, че за музика е по-добре да си взема стерео система, но за това на по-късен етап (харесал съм си едни много добри мониторни тонколони от един човек, събирам пари). Какво съм гледал до момента:

 

1. Logitech Z906

Линк: http://www.logitech.com/en-us/product/speaker-system-z906

Снимка: http://www.logitech.com/assets/35576/surround-sound-speakers-z906-glamour-images.png

RMS: 500W

Това беше първото нещо, което ми попадна, като започнах въобще да търся. Уж били наследници на Logitech Z550, но навсякъде пишат, че са по-некачествени дори и от тях.

Днеска ходих то Терномаркет да тествам Logitech Z906 и да кажа честно... то не че се чуваше нещо особено шумотевицата, нито тонколоните бяха разположени както трябва, но все пак... Нещо доста тихичко ми се стори. Не знам, може би съм аз, който очаква чудеса.

2. Logitech Z-5500

Линк: http://reviews.cnet.com/pc-speakers/logitech-z-5500/4507-3179_7-31115626.html

Снимка: http://wccftech.com/images/reviews/hardware/peripherals/logitech_z5500/Z5500-2.jpg

RMS: 500W

Обща мощност: 500W. Само че, навсякъде в интернет разправят, че реалната им мощност била много по-малка, като се усилело много почвали да миришат на изгоряло и като цяло само едноканални. THX сертификация за качествен звук (http://en.wikipedia.org/wiki/THX). Обаче на subwoofer-а (180W) няма магнитна защита и се образува много силно магнитно поле (искат поне на 60см да няма друга техника до него, а аз възнамерявах да го сложа под бюрото ми, а отгоре на самото бюро е лаптопа...). Също така вътре в кутията на subwoofer-a намотката изглежда наистина малка за 180W и навсякъде в интернет твърдят, че Edifier-а има по-дълбок бас. Дори има съмнения, че Logitech не са дали "реална" мощност на цялата система, дори някакъв пич ги пита директно във форумите им - http://forums.logitech.com/t5/Speaker-General-Discussion/Logitech-fake-wattage-rating-on-speakers/td-p/35839 (Да, преди да ме убиете, наясно съм, че ватовете нямат толкова значение и че има ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН начина за "измерване" на ватовете"). Голям плюс за мен лично е, че има много входове и изходи и разните му там DTS-и, които наистина бих искал да изпробвам със няколко специални албума и кабели. Кабелите са стандартни. Но най-страшното е, че в ревюто, което дадох твърдят, че при усилване до макс колонките направо се напъват да изгорят и се е усетило  мирис на изгоряло?! WTF?!

Плюсове:

- Дигитални входове и изходи, много декодинги, много нещо!

- THX сертифицирани!

- По-голяма сила на звука: Уж имат повече ватове и са по-мощни? Ще дънят повече?

Минуси:

- Леки изкривявания в средните честоти

- Не-толкова качествена изработка на сателитите

- Лъжливи ватове от Logitech за реклама?

- Сателитите са едноканални и от пластика

- Кабелите в комплекта са стандартни

- Загряват  (мирис на изгоряло?!?!) повече при усилване

 

3. Edifier S550

Линк: http://apacelli.com/computer-speakers-edifier/edifier-s550

Снимка: http://www.edifier.ca/french/speakers/s550/s550-300.jpg

RMS: 280w

За момента тези са ми фаворита! Обща мощност: "Само" 280W спрямо "500" на двата Logitech-a! Edifier го чух за първи път преди два дена. Китайска марка. Както и да е. При самото "разфасоване" обаче изглежда отвътре е доста качествено направено. Колонките са направени от ДЪРВО. Subwoofer-a има по-голяма и тежка кутия, а намотката му е 1,5 пъти по-голяма от Logitech S-550, а мощността е по-малка (120W)?! Нещо не ни се вярва, нали? http://edifier.com.ua/images/mod_news/Z5500vsS550/20.jpg

Плюсове:

- Дървена изработка на колоните. Това е ДЪРВО, копеле! http://www.edifier.com.ua/images/mod_article/S550/mdf.jpg

- Като цяло изглеждат по-качествено направени и тежки (правилото на палеца: тежест == качество)

- Сателитите са двуканални (Tweeter + Woofer)

- Кабелите включени в пакета са по-качествени.

- Относително "по-студени" и "незагряващи от Logitech

Минуси:

- Нямат THX сертификация

- По малка сила на звука: Все пак заради "по-малкото" ватове се очаква да свири малко по тихичко от Logitech?

- Няма никакви Digital input и декодинг. Мечтите за HDMI, DTS музика и оптични кабели спират до тук?

Сравнение между Logitech Z-5500 и Edifier S550:http://edifier.com.ua/images/mod_news/Z5500vsS550/20_.jpg

Видео:  www.youtube.com/watch?v=gCh6aFYSDSU

Ревю:  https://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://www.edifier.com.ua/article.php%3Ftask%3Dart%26art%3D182&sl=auto&tl=en (Original: http://www.edifier.com.ua/article.php?task=art&art=182) - Като прочетох, това се шокирах направо! Logitech, сериозно?!

И снимките говорят сами по себе си: вътре намотката на Еdifier е два пъти по-голяма от тази на Logitech. На всичкото отгоре, човека пише, че при надуване до край на Logitech-а едвам не е изпушил. Днес цял ден четох, навсякъде в интернет разправят, че Logitech Z-5500 се бърка в средните честоти леко, че сателите били леко евтиничко направени и дори има някакви съмнения за реалната мощност на цялата система (Logitech твърдят 500W, а намотката сама я видяхте). Ясно, че няма THX стандарт признат Еdifier-а, но пък и стандарта няма да ми свири нали? Имате ли представа от двете системи коя "свири по-силно"?

Въпроси:

1. Коя смятате, че е по-качествена?

2. Коя изкривява по-малко звука?

3. Има ли смисъл да взема Logitech Z-5500 и да му сложа хубави кабели, вместо да си карам с нормалните на Edifier S55100?

4. Ако усиля да кажем до 90% има ли опастност да изгоря и двете системи?

5. Как мога да се възползвам от дитигалните входове? Ясно, ще си купя оптичен/коакциален кабел и ще свържа (някак си), но нима това задължително ще доведе до по-добро качество от 3.5mm стандартен jack?

6. Каква е разликата, че единия има вградени дигитални входове и DTS декодери, а другия не? Означава ли това обаче, че дори и с примерно някакъв добър ресивър той никога няма да може да възпроизведе качествено звук от DTS или разни там HDMI и дигитални кабели?! ? Как мога да се възползвам с PC от дигитален изход? Има ли как чрез ресивър все пак да достигна дигитално свързвани при Edifier? Бих искал разяснения!

7. Ламерския въпрос: Искам да попитам коя от двете системи ще свири по-силно: Logitech Z5500 или Edifier S550? Коя от двете ще звуди по-силно и ще дъни повече?

8. Може би много тъп въпрос, но: усилвателя "може ли да усили силата и на звука"? Сериозно, нямам си идея!

9. Ако някой може да препоръча нещо по-добро 5.1 до ~600 лв, да казва.

II. РЕСИВЪР

Искам да попитам: До колкото разбрах, повечето съвременни ресивъри имат вградени в тях усилватели и могат да служат като такива?

 

Въпроси:

1. Ако си закупя да кажем Z-5500 или S550, ще имам ли нужда от receiver? Ако е така, бих искал да попитам ще има ли промяна/ила ми нужда да си закупя отделен такъв към системата?

2. Има ли опция ресивъра да има вграден и качествен CD player, за да пускам дискове директно от него?

3. Ако закупя ресивър има ли смисъл да купувам външна USB звукова карта за лаптопа? Ако да, за момента съм се спрял на Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 (http://us.store.creative.com/Creative-Sound-Blaster-XFi-Surround-5.1/M/B0044DEDCA.htm)

Бюджет: 100-200-300 лв максимум, може и втора ръка.

Ще се радвам на препоръки!

III. КАБЕЛИ

Веднъж като си закупя системата бих искал да сменя кабелите им за максимално качество. За момента мисля да заменя фабричните, които влизат в сателитите с QED Original (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29848).

 

Въпроси:

1. До колкото четох те са Bi-Wire, но моите сателити не са, това проблем ли ще е?

2. Бих искал и препоръки за RCA кабели към компютъра също, ако може.

3. Има ли вариант/смисъл да свържа с HDMI Edifier, при положение, че той има само аналогови изходи (чрез ресивър, някакъв конвертор?)

4. Има ли смисъл от HDMI-certified, THX-certified кабели, ако да, препоръки за конкретни?

Бюджет: ~50лв.

Ще се радвам на препоръки!

 

IV. AUDIO PLAYER

До сега съм слушал музика само с Winamp (да, бях млад и зелен и мислех само за секс и наркотици). Винаги съм слушал със изключено EQ. Едвам наскоро като започнах да чета разбрах, че Winamp е бил доста лош избор за слушане на музика, защото имал някакви вградени EQ.Също доколкото чета из интернет, доста хора не препоръчват използването на WinAmp за слушане на музика през компютъра? Защо? Ако наистина има някакви недостатъци на WinAmp бих искал съвет за друга "по-аудиофилска" програма за възпроизвеждане на музика бих искал да я чуя. За момента използвал JetAudio (http://www.jetaudio.com).

 

Въпроси:

1. Ta, драги аудиофили - помогнете! Какъв аудиофилски player трябва да си ибзера, за да мога да слушам музика максимално без никакви софтуерни модификации, EQ-та и глупости по звука?

 

V. СЛУШАЛКИ

3 хубави години изкарах със следните earbud слушалки AKG K330 (http://www.vspc.bg/produkti/multimediya/slushalki/slushalki-mp3-akg-k330-wasp-yellow-15063), от които бях що-годе доста доволен, накрая, естествено се скъса кабела. Не ми трошаха ушите с измислени нива бас и шум, но за сметка на това смея да твърдя, че се чуваха доста повече инструменти и звуци в сравнение с обикновените слушалки за парите, които ги купих (72 лв, 2010г.)

 

Въпроси:

1) Има ли смисъл/възможно ли е да ги дам в сервиз (или каквото и там е) да ги "слепят" (или каквото там се прави)?

2) Бих искал съвет за достоен наследник на тях. Отново не търся бас, а по-скоро възможно най-малко 'изкривяване' на звука. Бюджет: до 100 лв.

Въпреки, че се старах максимално да не пиша глупости, предварително ви моля да ме извините за неточностите в поста ми. Благодаря на всеки, които даде мнение по темата!

Здравей! По добре се насочи към рисивър с 2 колони. Аз бих ти препоръчал Sony STR-DE197 Аз лично ползвам такъв от доста време и съм адски доволен. Има го втора употреба до 150 лева. А за колони гледай да са трилентови но да не са от тези високите(новите) а от старичките :D и баса да е 10 или 12 инча ако имаш финансови възможности може и повече и да бъдат 8 ома ;) Ето и няколко линка: http://prodavalnik.com/prodavam-sony-str-de-197-i20258901  , http://prodavalnik.com/usilvatel-s-tuner-sony-i39296151  ,  http://prodavalnik.com/2br-tonkoloni-100-w-8om-i27384611  ,  http://www.555.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0/tensai-ts-950/e233?b   Във този сайт http://www.555.bg/ има доста голям избор на колони! Успех :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

/threadnecroing

 

Привет,

 

Системата я имам вече половин година. Прекрасна е. Колоните са истинско ДЪРВО. Тежат. Лъскави са и седят уверено на бюрото, като заемат значително място. Смених им кабелите: макар че тези, с които идват да са над средното ниво, все пак са си пак средно ниво. Сега ще им взема и стойки.

 

Всякакви фанатици на стереосистеми: не можеш да сравняваш директно 2.0 със 5.1 - това са различни неща, направени за различна употреба: едното е предимно слушане на музика, другото за гледане на филми и може би слушане на музика също.

 

Доволен съм. 

 

Към хората, които казаха "китайски боклуци". Предубедени сте:  http://www.edifier.uz/ru/news/show/presscenter/sravnitelnoe_testirovanie_logitech_z-550/

700 лв не са за китайски боклук.

 

Като човек който е направил 2 седмици research и съдейки по дължината на първият ми пост мисля, че долу-горе имам някаква идея.

 

Затова моят личен пристрастен съвет за всеки, който се колебае между геймърските Logitech и странната марка със изненадващо качество на изграждане Edifier да избере вторите.

 

Поздрави и слуха ми е доста наред, както и здравето, дори и на максимален звук все още. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от jivk03
   Искам да купя домашно кино с качествен софтуер като 4те тонколони да бъдат продълговати.
   В момента имам домашно кино philips но софтуера е противен,труден за използване.
   Цената която съм избрал е до 500-600лв.
   Може би качественото е над 1000 лв ?
  • от svetkata1
   Здравейте колебая се меджу тези два саундбара. Кой от двата да избера. Помагайте ако имате някакви конкретни наблюдения от тях.
   http://www.technopolis.bg/bg/Soundbars/Soundbar-SONY-HT-RT3/p/53241
   http://www.technopolis.bg/bg/Soundbars/Soundbar-SAMSUNG-HW-K450/p/31792
   Повече държа за хубав звук при гледане на филми.
  • от icoDD
   Здравейте,
   Разполагам със стара 5.1 система която ползвах на PC и наскоро си купих Самсунг смарт ТВ , та се питам дали мога да ги свържа.Понеже трябва да разместя цялата стая реших първо да попитам  Системата е със RCA и не ми е ясно къде трябва да се свържат на панела на ТВ.Ето и как изглежда панела на ТВ :

  • от Tallon
   здравейте,
    
   моля да ми помогнете за избора на 5.1 система за РС за геминг музика и филми. Спрял съм се за момента на тези 2 варианта Microlab FC730 и Microlab M1910 като основната разлика в спецификациите която виждам е че FC730 са 12X5+24subwoofer a M1910 sa 8X5+25Subwoofer а разликата им е 100 лева.
   Бюджета ми е до към 200 лева но не изгарям от желание да хвърлям повече от 150  та основния ми въпрос е кое е по добре: повече мощност на тонколоните в сравнение с буфера или обратното също така приемам предложения за др варианти както и ако споделите сайтове за 5.1 системи понеже не намерих много такива в Google.
    
   Благодаря предварително за помоща
    
   Edit: Също така не бих отказал и мнение за тези симпатяги поне на външен вид  Fenda F6000U
  • от Generalisimos
   Здравейте ,увъжаеми съ-юзър-ници , нядявам се , че порива на тези редове няма да предизвика скука у Вас   ....и нека да започна от там , че имам аудио система 5.1 ( Kenwood & Eltax speаkers ) която не ми доставя желаното( покъртително ) удоволствие ,което аз тъка силно желая , все пак извода води до там , че не искам да имам нищо общо с нея ....това означава , че предстой (ъпгрейт), но аз не съм така добър познавател на марки, модели и т.н.....просто искам нещо ,което ще ме радва и в същото това време ще всява и смут, паника и  умраза от близки и съседи  ,докато си слушам любимата музика  (Dubstep) ....имам около 2000 лв  +,-  1000лв зависи от съветите !? .....Ще бъда много удовлетворен ,ако ми помогнете....., пък и съседите си го заслужават   
   Имайте страхотна/ен (вечер,обед,следобед,ден,седмица,месец,година и ЖИВОТ ) от мен  !!!
 • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.